Rozchod s priateľom

danielkask
8. aug 2016

S priateľom som 6 rokov žila v spoločnej domácnosti. Potom dva roky sme fungovali ako víkendový partneri. Teraz som po operácií dlhšie na PN. Problém nastal, keď z nevinného nedorozumenia vznikla hádka a priateľ sa rozhodol pre rozchod s vysvetlením, že on chce mať kľudný, spokojný a vyrovnaný vzťah. Vravel, že ma ľúbi, že to nechcel, ale späť to už nezoberie. Aj napriek tomu sme spolu a pomáha mi. Ako ďalej? Chcem byť s ním ale ubližuje mi tento stav. Byť hrdá a odmietnuť pomoc? Napíšte mi prosím váš názor, skúsenosť. Čo robiť aby zmenil rozhodnutie?

fuska
8. aug 2016

Tazko povedat. Podla toho, aky je partner. Ak toto bolo jedine nedorozumenie, hoci vazne, podla mna netreba byt zbytocne hrdy. Ale aby to zas nebral tak, ze hocikedy (napr. po troch detoch) ti povie, ze ho to uz nebavi a zakyva ti na rozlucku.

danielkask
autor
8. aug 2016

Priateľ zatiaľ nezmenil rozhodnutie, ja by som to uvítala, len nechcem tlačiť. Ak pomoc odmietnem, nebudem mať príležitosť urobiť niečo pre obnovenie vzťahu.

dominika6
8. aug 2016

@danielkask
no asi nevinná hádka to nebola kvôli tomu sa asi nerozišiel,možno to plánoval dlhšie a toto mu už len dalo dôvod..
neviem ako ti pomáha,či finančne,alebo inak ale bud sa rozídete nadobro a ukončite v dobrom vzťah,alebo ste spolu...
takáto polcesta nieje dobrá pre nikoho..

svetluska82
8. aug 2016

@danielkask a preco ta nechal? nejaky vazny dovod?

danielkask
autor
8. aug 2016

Priateľ vraví, že nie je splachovací záchod, potrebuje dlhší čas na vyrovnanie sa so situáciou a ja neviem kde sa nasmeruje.

moni244
8. aug 2016

@danielkask nejdes nahodou do politiky? Takto neurcito vedia len politici rozpravat

sissy27
8. aug 2016

@danielkask ako ja neviem... 6 rokov spolu žiť a potom miesto svadby vikendoví partneri? Už vtedy sa ti malo rozsvietiť, že on s tebou nepozerá do budúcna ale snaží sa vycúvať... A teraz jedna hádka a rozchod? To je len zámienka...
Si na jeho pomoc doslova odkázaná alebo je to pre teba len spôsob, ako ho nepustiť?

tyelde
8. aug 2016

ja som toho názoru, že "dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš" má svoje opodstatnenie...kto ti zaručí, že ak ho aj získaš späť tak to o mesiac nespraví znova? a ten vzťah už pravdepodobne bude poznačený, nebudeš si istá...no ja neviem, ja by som sa radšej začala obzerať inde, veď pomáhať ti môže aj ako kamarát...

danielkask
autor
8. aug 2016

svetluska82, priateľ tvrdí, že chce vo vzťahu kľud a pokoj a v mojom živote bolo viac problémov a starostí, ktoré som riešila podľa seba a nedala si od neho poradiť.

svetluska82
8. aug 2016

@danielkask no tak zrejme mu vyhovuje ina povaha ako si ty. UZ len sa s tym zmierit.

danielkask
autor
8. aug 2016

sissy27, nie som na neho odkázaná, on má výčitky, že sa so mnou rozchádza teraz keď som chorá a nechce mi pohoršiť.

danielkask
autor
8. aug 2016

svetluska82, chcela by som sa ešte pokúsiť to zmeniť, ale ako?

dominika6
8. aug 2016

@danielkask
druhá vec je,že by som si overila,či nemá inú...lebo obmedziť dlhoročný fungujúci vzťah na víkendy a po jeho dlhodobom trápení sa s tebou,asi ukončil duševne vzťah dávno...ale teba drží iba pri falošnej nádeji.

sissy27
8. aug 2016

@danielkask chce mať vo vzťahu pokoj a kľud, čo teda zjavne pri tebe nemá... Treba ti k tomu ešte tresknúť panvicou po hlave aby si pochopila? Nechaj ho ísť, zbytočne strácaš svoje najlepšie roky, ešte k tomu so zbabelcom, čo ti nevie povedať pravdu na rovinu... Ale zas bohvie, možno má dôvod, prečo to robí takto...

mikema
8. aug 2016

@danielkask chce mať pokoj a kľud? To mu v živote nik nezaručí. Aj v najkrajších vzťahoch bývajú zle obdobia. Tvoj priateľ má buď neskutočne naivnu predstavu o vzťahu alebo sa len vyhovára. Inak ja by som sa tiež na neho vykaslala. Muž do živote musí byť pripravený bojovať na tvojej strane nech sa deje čokoľvek a nie povedať že chce kľud a opustiť ta. Prídu iné problémy a ťažšie obdobia ako len jedna hádka. A potom zas budes sama. Hľadaj si silného partnera ktorému stojíš za to aby s tebou prešiel každou krízou.

moonlight1210
8. aug 2016

@danielkask zmenit sama seba? lahko. treba chciet, mat na to trpezlivost a silu vole. nic ine ti netreba. iba kazdy raz, ked sa ocitnes v situacii, ktoru si predtým inak (nevhodne) riesila (napr. krikom preto, ze si nervacka), sa vediet stopnut a povedat si: ohoho, co robis? uz zase?
a uprostred nervackeho vystupu sa skludnit a trebárs ist do inej miestnosti, nez sa upokojis a potom jednat.
ono to postupne pride, ze zacnes reagovat na veci inak.
tak ako si sa postupne naucila na veci reagovat tym nevhodnym spôsobom predtým.

ale zaklad vsetkych zakladov je: fakt si zla povaha? fakt sa musis menit?
lebo ciel: "musim sa zmenit, aby on so mnou ostal" - to je blbost na entu, nikdy ho nedosiahnes, vzdy budes len sklamana (ja sa snazim, jemu to stale este nestaci). to sa jednoducho neda, lebo do druhej hlavy nevidis, co presne on chce.

da sa menit ciastocne, ale v jadre ta musi chciet taku, aka si. inak sa nikdy k sebe nehodite. to nebude spoluzitie, to bude boj o spoluprezitie.

moonlight1210
8. aug 2016

@danielkask a co sa tyka tvojh opiratela: on ma iny dovod. uz davnejsie sa rozhodol odist. len prisla necakana vhodna zamienka, tak po nej chnapol. lebo inak nevedel, ako na rovinu povedat, ze z jeho strany je zaujem skonceny.
zbabele, ale funkcne.

danielkask
autor
8. aug 2016

asi máte pravdu, že je koniec, len mne by naozaj trebalo s tou panvicou po hlave, ako napísala sissy, aby som to prijala

sibalka21
8. aug 2016

tak podla toho co pises je s tebou len z lutosti, nechce ta opustit lebo si chora a mal by vycitky ale ocividne s tebou nechce uz zit.... Bohuzial treba ist dalej....

jamika27
8. aug 2016

@danielkask hnusne povedané, ale áno - potrebuješ panvicou po hlave ..

pozri keby som na tvojom mieste, tak tiež nechcem vidieť realitu - ale my ju teraz ako nezainteresované vidíme - konečne si našiel dôvod na rozchod ... :( čiže všetky pokusy o návrat - aj keby boli úspešné - by boli z ľútosti alebo z tlaku ...

čo tak sa pozbierať (ja viééém ľahko sa hovorí) a začať ignorovať a začať si budovať vlastný svet bez neho. Až bude z teba vyrovnaná, hrdá osôbka ... ešte bude chlapec ľutovať ... vždy to tak je. Neviem ako závažne si na tom so zdravím, dúfam, že je to dočasné, ale neklesaj na duchu, vyhľadávaj spoločnosť, kamarátky, cvičenie, všetko čo robíš rada, aby si zabudla..

Predčasom tu bol návrat jednej diskusie - oplatí sa ti ju prečítať, možno ti to pomôže. Matku s dvoma deťmi a tretie na ceste opustil manžel kôli milenke .... žena bola silná (aj napriek tomu že po večeroch plakala) a teraz po roku ... chlap chodí ako kôpka nešťastia, milenka ho vycicava, žena s deťmi začala nový život, teraz má priateľa a šťastná prešťastná...

sissy27
8. aug 2016

@danielkask daj adresu, ja to pre teba urobím 😀 a prinesiem si aj vlastnú panvicu, nemusíš špiniť svoju 😀
ale teraz vážne - už si s ním stratila dosť času - minimálne tie dva roky víkendového vzťahu boli už úplne zbytočným predlžovaním agónie, už dávno si mohla byť niekde inde... nemyslím len s iným chlapom, ale celkovo, osobnostne... takto zabíjaš najlepšie roky svojho života úplne zbytočne čakaním na zázrak, ktorý sa nestane... mohla si mať priateľa, ktorý by si ťa vážil, ocenil by tvoju lásku, možno sa ti mohol už zásnubný prstienok ligotať na ruke... a ty miesto toho robíš matrac niekomu, kto asi čaká kým umrieš alebo čo... (sorry, nechcela som, aby to vyznelo sprosto, no ale tak neviem, budúcnosť s tebou neplánuje, prítomnosť s tebou zdieľať nechce, zrejme čaká na nejakú lepšiu ale teda zatiaľ cez víkendy spáva s tebou... alebo už aj nejakú má, ale tá na víkendy chodí k rodičom a tak teda láskavo sa príde najesť a vytriasť k tebe, inak sa to vysvetliť nedá...)
čím skôr pochopíš, že s ním ťa žiadna budúcnosť nečaká, tým lepšie... lepšie v prvom rade pre teba 🙂
viem, že to nie je jednoduché po toľkých rokoch, ale určite je to lepšie teraz, ako o 4 roky so spoločnou hypotékou a urevaným dieťaťom na krku bez príjmu...

plutarchos
8. aug 2016

@danielkask ja by som to az tak zle nevidel. Tiez som sa rozisiel, po dlhom dlhom trapeni, partnerka bola taky ten hadavy typ. Zeny akoby cas od casu chceli napatie, aby sa udrzala iskra. Ale my muzi to tazsie znasame, a hlavne, vojny vedieme na vonkajsich bojiskach a ked sa vratime domov, ozaj potrebujeme citit pohodu, pokoj, harmoniu, to co vravi aj on. To je napriklad aj pre mna gro. Vediet si s tym druhym vykomunikovat veci, vediet sa v pokoji dohodnut, s lahkostou celit problemom (priklad od nas: chcel som kupit pohare, hned pri regali vznikla scena, preco taketo, preco nie ine, este som ich ani nezaplatil a uz sa so mnou nerozpravala... ak vybuchnu nervy kvoli obycajnym poharom, co mas cakat, ked napriklad ochorie dieta, alebo nebude na splatku hypo?)

Iste, problemy sa daju vyriesit aj demonstraciou sily. Ale vsetky ostatne sposoby maju vacsi potencial.

Hrdost v tomto momente podla mna nie je na mieste. Ak ostava aj teraz pri tebe, nieco tym vyjadruje. My tiez, ked sme sa aj pohadali, prisiel som, navaril, etc, chcel som, aby videla, ze hnev nepovazujem za dobry sposob komunikacie, ale sucasne som chcel, aby videla, ze som stale tu, pri nej. Ospravedlnenia v tomto pripade nefunguju (lebo damage has been already done), ale ja byt v jeho kozi, velmi by som ocenil, keby vidim, ze ten druhy pochopil, ze problemy sa neriesia hadkami, vycitkami. Ten druhy je moj partner, nie pluvatko, ja tiez nie som stred vesmiru, tak preco sa mu nesnazit porozumiet, aj ked sa sam na vec pozeram inak.

Takze ako chlap vravim, ostan v klude, nehadz flintu do zita, stratene to nie je, mozes len ziskat, ak budes vediet veci riesit s chladnou hlavou ;) - aj pre neho budes vzacnejsia.

n0mi
8. aug 2016

Aktualne je s tebou len z lutosti,lebo si PN. A sorry malo ta klepnut po 6tich rokoch ked sa vztah zmenil na vikendovy. Ja by som uprimne neskakala z mosta pre niekoho kto za to nestoji. Lebo toto planoval dlho,len ako chlap nemal na to si sadnut a povedat ti to normalne. Cakal ako chuj na blbu zamienku,a to chlap pre mna nie je.
Viem,e ti to je luto,lebo dlhe roky ste spolu boli,ale urcite ta caka niekto lepsi.
A hlavne aj keby sa date dokopy a bude v tom dalsi miniproblem,tak zasa sa chyti a povie cau? To kde sme.

danielkask
autor
8. aug 2016

plutarchos, ďakujem za chlapský názor, povzbudili ma tvoje slová, ďakujem

viki112
9. okt 2018

@danielkask pre nevinne nedorozumenie , vznikla hadka
a tak sa s tebou rozisiel?
preco ste si to nedorozumenie nevysvetlili?
ved v zivote moze prist nie jedno nedorozumenie