Rozchod kvôli výchove dieťaťa

13. sep 2024

Dobrý deň, s partnerom sa vôbec nezhodneme na výchove nášho syna, má skoro 4 r. Ťažká skúška pre náš vzťah, hlavne má malý PAS. Syn má dovolené s ním skoro všetko, žiaden režim, žiadne pravidlá. Ja tiež niesom extrémne prísna mama, ale chcem aby sme si večer umyli zuby a išiel spať v pyžame. A máme pravidlá ktoré chcem dodržiavať, lebo potom sa nič nové v živote nenaučí a nebude napredovať. O to ťažšie že má diagnózu je potrebné mať nejaký režim, pohodu ale to mu nevieme dať. Chcem rozchod ale viem že by chcel striedavu starostlivosť a to by sme boli na tím podobne. On by si išiel svoju výchovu a malý by ku mne nechcel chodiť m, lebo u otca by nemusel robiť nič čo nechce alebo sa mu nepáči. Mal niekto podobný problém, ako ste to riešili? Dal sa váš vzťah ešte do normálu alebo to nieje reálne keď sme tak odlišní v tejto dôležitéj veci. Potrebujem na t8 pohľad iných ľudí. Ďakujem

hendikep
13. sep 2024

Ahoj, rozchodom si nepomôžeš, lebo ako rodiča otca nevymažeš.. stále tam bude jeho vplyv, akurát sa budeš viac obracať aby si Vás uživila … podľa mňa rozvod tento problém nerieši, to by musel manžel súhlasiť že sa prestane so synom stretávať. Čo je blbosť … nepíšeš aky mate vztah, ale predsa nemoze byt zalozeny len ns vychove syna? manzelovi by trebalo aby mu niekto prehovoril do duse, ze takouto vychovou synovi skodi ..

kavasmliekom
13. sep 2024

Nemám skúsenosť, ale nemyslím, že by dieťa s diagnózou dali do striedavej, skôr potrebuje istotu, stabilitu, jednotný režim. Pokoj.
Vyhľadali ste nejakú pomoc psychológa? Ten by vás možno nasmeroval, ako sa zosúladiť vo výchove, aby to bolo dobre pre dieťa, ale aby aj váš vzťah napredoval.

zmrzlinka2021
13. sep 2024

A prečo sa o tom s priateľom nerozpravate? Nehľadate riesenia

pribinak
13. sep 2024

Nepíšeš nič zasadne, je neviem toto podľa mna nie je na rozchod, ale na diskusiu kam smeruje tvoja a jeho výchova.

Ak ostatne veci medzi vami Fungujú a nemáte iné problemy, tak ja by sim hľadala možnosti ako rieisit situáciu

@kavasmliekom Kľudne aj dieťa s PAS môže ísť do striedavky, zalezi od toho kde sa dieťa nachádza, ak má otec podmienky a má záujem.

janickacrazy
13. sep 2024

Dieťa má PAS, tak predpokladám chodíte niekde k psychológovi, neurologovi, poprosila by som ich, aby manželovi vysvetlili, že také dieťa musí mať režim, inak bude zaostávať vo vývoji a môže mať potom aj problémy v škole.

matkahelka
13. sep 2024

@kavasmliekom deti s PAS su uplne normalne v striedavke. Dokonca, ak matka pobera na dieta opatrovatelsky, tak, ak otec na tom trva, polovicu mu musi odovzdat.

Ten, kto malemu PAS diagnostikoval, nech muzovi vysvetli, ako predovsetkym taketo deti potrebuju rezim a pravidla. Myslim, ze je aj v zaujme otca, aby dieta bolo v zivote samostatne- aspon z casti.

januska12323
13. sep 2024

Psychológ vás nepoučil ako režim dieťaťu pomáha? Ja by som šla cez kompromis, niektoré veci ako hygiena dodržiavať treba a iné ako napríklad spať v pyžame sa môžu meniť lebo nie sú podstatné.

kavasmliekom
13. sep 2024

@pribinak myslela som to v tom zmysle, keď jeden z rodičov ma úplne iny pohľad na výchovu. Ako v tomto prípade. Tam asi ne závaží len to, či má na stenách jednorozce, ale aj ako sa otec správa.

pribinak
13. sep 2024

@kavasmliekom nepíše nič zasadne. Neviem posúdiť

lily246
13. sep 2024

@janickacrazy úplne súhlasím.
Autorka, je potrebné manžela plne zapojiť do stretnutí s psychológmi, ktorých určite pravidelne navštevujete a poprosiť ich, aby manželovi vysvetlili, aký výchovný prístup je vhodný, prípadne kúpiť mu aj knihu o výchove detí s PAS, poslať články...
Neviem však, aký typ muža máš, či na to správne zareaguje.

mandzula
13. sep 2024

Mam PAS dceru, s ktorej otcom som sa rozisla, ked mala 6 rokov. Najprv sme sa dohodli na striedavke, no kedze to nerobilo dobrotu, zrusila som ju, ex suhlasil, kedze mal s druhou zenou druhe PAS dieta, ktore je na tom podstatne horsie ako nase spolocne, takze na to nase uz nema cas, nastastie.

selest
13. sep 2024

Ak je to jediny dovod hladajte riesenia. Aj keby to malo znamenat ze ty povolis. Pre jeho napredovanie je dolezitejsia harmonia doma nez to ci ide spat v pyzame najma ak to pyzamo alebo teda ten rezim odmieta syn. Ja chapem lebo tiez mam syna s pas a rezim sme budovali dlho a stale budujeme. Ale vzdy sa casom rezim meni podla potrieb syna kedze on najviac napreduje ked mu vychadzame v ustrety a povolime jeho vystrednosti, (napr bolo obdobie ked jedol ibacsediac na stole atd) a je preto v pohode ako ked krcovito stojime za svojimi "prikazmi a zakazmi. Lebo vtedy sa sustredi iba na to aby nam vyhovel alebo bojujeme spolu lebo nechce robit veci tak ako sa "maju" namiesto toho ze by sa ucil nove veci. Drzim vam palce aby ste nasli spolocnu cestu, my ju tiez stale hladame🫣

larrylurex
13. sep 2024

S priateľovým malým je to tiež trošku ťažšie a veľakrát ma problém rešpektovať veci. (Má 5, bolo podozrenie na PAS, ale to sa vylúčilo, ale má veľa podobných vecí)
Keď sme sa spolu nasťahovali do bytu (vtedy mal 4), u nás sa napríklad hneď ako prídeme z vonka idú umyť ruky, taktiež večer pred spaním zuby a podobné veci. Ako bol najprv malý u nás, tak na "pokyn" to išiel spraviť, ale potom bol napríklad 3-4 dni u mamy a ako sa vrátil, zrazu to bolo akoby anulované a povedal, že prečo to musí robiť, u maminy si ruky a zuby umývať nemusí.🥲🫣 Časom však sám pochopil, že je to niečo, čo proste treba robiť bez ohľadu na to, kde je a predovšetkým u nás sa to musí dodržiavať. Aj keď s niektorými vecami je to stále dosť ťažké, pretože priateľ a jeho ex majú ale že diametrálne odlišné výchovné spôsoby.
Skúsila by som aspoň poprosiť doktorov, aby to tvojmu mužovi vysvetlili. Je dôležité mať nejakým režim, najmä pri takomto dieťati.

ysseba
13. sep 2024

Uff, tak toto je nepríjemná situácia. Na toto ani rozchod nepomôže presne pre to, čo spomínaš. Poprosila by som o spoluprácu nejakú doktorku, aby to tvojmu mužovi ľudsky, ale najmä odborne vysvetlila.