Synovi dostal odomna na Ježiška telefón za 160€ Vivo atď... Keďže mi minulý mesiac oznámil že rozbil display tak že nevidno ani obrazovku,tak som navrhla že sa vymení display..Na Aliexpress priateľ už neraz kupoval po 20€ a neraz aj vymieňal takže v tom má prax keďže mu to vymení... Svojmu synovi (15r.) som navrhla až si ten display zaplatí 20€ z toho čo má našetrené a čo si vyšibal , dokopy má našetrené 180€ .. Ževraj si šetrí na nejaké kopačky za 250€ keďže hravá fotbal za dedinu našu... Lenže syn sa urazil na môj návrh že ako je možné že od neho pýtam 20€ za display keď on ani nerobí atď že ho vôbec nemám rada atď...Tak mu vravím že to čo má akože byť?Ja nie som povinná ti opravovať telefón keď si si naň pozor nedával, keďže tvoj otec ťa tak miluje že ti ešte ani raz telefón nekúpil tak aby si vedel ako náhle telefón bude funkčný tak si ho nechávam ja.. Môj už má 4 roky bez škrabanca a zo zlým reprakom a nový sa mi hodí a tým končíme...Ako by ste toto riešili vy z vašimi deťmi?
Tak, že by nemal ani nový displej a ani vreckové, keďže mladý si myslí, že keďže nerobí, nič ho to nestojí. 🙂 Rozbil, nemá 😜
Ak to nie je časté že si neváži veci a rozbíja ich alebo stráca tak by som mu to zaplatila. A nemontovala by som do toho jeho otca, nie je to synova vina že naňho otec - ktorého si mu vybrala ty - kašle.
Ak je to častý problém, tiež by som chcela aby sa finančne podieľal.
Nemá chránič na display? Ak nie, tak kúp. Skvela vec
Inak trápne od teba…..ak tá tvoj otec miluje….toto si si mala fakt odpustiť
To akého má otca je tvoja zásluha
Ty si nikdy nerozbila mobil?
Môže sa stať ..peniaze na kopačky nech pýta od otca nech prispeje mne sa páči, že má cieľ a chce kopacky.Ja by som mu to zaplatila, alebo ty 10 on 10, ale exa si nemala do toho ťahať.
Určite to neurobil naschvál. Ale chápem ťa aj tvoj výchovný postoj.
chudák chlapec...však ho nerozbil naschvál...príde o 20 eur a ešte aj o mobil a ešte dostane otrieskané o hlavu,že má nanič otca
Vsetko ok az na to ze mu hovoris, ze ho jeho otec nemiluje, to je dost drsne od teba
Rozbil ho naschval?
S tym otcom si to zabila, chudak syn.
Mna zaujima preco od neho cakas opravu,ked si ho chces nechat? Bud rada,ze v jeho veku si setri na nieco co by si mu ty nekupila,ze to nerozflaka niekde. To s tym otcom ani nekomentujem. Je mi chlapca luto
@pribinak Prvý telefón som mu kúpila keď mal 11 rokov a v decembri dostal druhý a aj ochranné sklo som tam nalepila a aj tak ho tak rozbil že dovi dopo...A najlepšie je to že som mu dala priateľov telefón ktorý nemal ani škrabanec na display a syn ho mal 🙈v rukách 20 min spadol mu a zase display v prdeli preto mám aj taký postoj aký mám..
Nereagujem na poznámku …ak tá tvoj otec tak miluje …..
Nechutne od teba, otca si mu vybrala Ty.
No,ale to sa stava. Mne sa moj pokazil,aj mojou vinou odisiel display, muz mi do prace pozical svoj. A v praci mi padol na zem a hned sa rozbil. A nie,neurobila som to schvalne.
@janinah Lenže všetky drahšie darčeky atď má iba odomna aj keď máme striedavku..ako playstation 4 a kopec vecí a po chvíli je to už pokazené
A kto ta nuti mu to kupit?
Kazda minca ma dve strany. Ak si nedava na veci pozor, nevazi si ich, nech nesie nasledky. Ak je starostlivy, tak by som mu dala peniaze na novy display.
Ano, nemala by si synovi hovorit, ze ak ta otec miluje....lenze cloveku je do placu, ked vidi, ze sa ide roztrhat a otec ma "na haku." Vacsinou ta odsudia vydate matky, single maminy na podrzia. 🙂
No ale kazí tie veci naschvaaal???? Ci je iba nemotorny, nepozorny?
@kornelies no,ale pozri,to nie je chyba syna,ze otec ma na haku. Ona si ho vybrala za partnera,ona porodila. A teraz ,,svoju chybu,, vycita synovi. To nie je fer.
To s jeho otcom si si fakt mohla odpustit. A tiez tie reci, ze si nechas ten telefon. Raz si ho darovala a bodka. Takto manipulatorske vyhrazacky su fakt ubohe. Ja by som mu povedala, ze si opravu ma hradit sam, ak mu nevyhovuje 20€ nech sa paci do mesta nech obeha predajne kolko ho to bude stat a viac by som sa nestarala.
Mobil beriem ako spotrebnu vec, kopec dospelych ma mobil akoby si ho pred sebou kopali po ceste a nie nosili vo vrecku ci kabelke.
Taketo prkotiny fakt neriesim nejakym kratenim vreckoveho.
U nás to funguje tak,že ak si niečo zničí z nedbanlivosti tak si to musí sám zaplatiť zo svojich peňazí a keď sa mu neľúbi tak to nedostane už vôbec a vermi dávajú si veľký pozor na veci a zachovala si sa správne na ech sa aj na hlavu postaví jednoducho si to zaplatí a keď nebude chcieť spočítať mu to pri najbližšom jeho sviatku keď bude chcieť od teba peniaze mu ich nedáš a tak splatí svoj dlh
ak si nevazi veci, tak mu nekupuj... otazne je ci to bola nehoda,a lebo fakt sa sprava tak, ze nici veci. Asi aj mne by rupli nervy, keby som xy krat opravovala, vyhadzovala znicene veci a myslim, ze 20EUR za display nie je vela aby ho to zrujnovalo a bolo by to "nedavas si pozor, budes si to platit", moja si takto zacvakala tretiu ISIC kartu, si myslela ze budem to vybavovat a platit stale dookola....
Mobily sa rozbijaju, na to mysli, uz ked to kupujes.. je to proste fakt. MOja roztrepala telefon, chodi zatial s takym, kym funugje, oprava bude o mnoho drahsia takze to vobec neriesim. Ale vynadala som jej, ochranne sklo nechce, obal nechce .. a ma to. PResne ako jej otec :D Ak je gramblavy, tak mu treba dat nerozbitny mobil, velky.
a inak tie poznamky o otcovi nie su na mieste. Je to tvoje rozhodnutie mu to kupit. Takto mu len ublizis, neprijemne, lebo s tym on nic nema co je medzi tebou a otcom a ako sa jeho otec sprava.
Dala by som mu alternatívy - vymením za svoj starý a ja by som si kúpila nový. Alebo nech si našetrí na ten displej sám. Alebo nech poprosí otca či by mu neprispel, ak s ním je v kontakte (ale nie štýlom "tvoj otec ti nikdy nedal nič bla bla"). Alebo babku / deda / krstnú - podľa toho, kto mu zvykne dávať peniaze k sviatkom. Môže to byť čo ja viem namiesto darčeku za narodeniny (meniny / peňazí za vysvedčko / peňazí, ktoré dávate pri inej príležitosti). Ak neakceptuje nič, tak nech on niečo navrhne 🤷. Ak stále nič, no tak nech sa zdúva... Časom sa odduje a možno niečo navrhne tiež a ty budeš súhlasiť a celá situácia sa vyrieši.
Daj mu tlacitkovu nokiu … nejde o 20€ ale o pristup. Ta poznamka o otcovi, je ale od veci, to bol tvoj zly vyber. K displayu … nezaplati si nema, bez diskuzie, ak Teraz zmenis postoj, bude s tebou cvicit ako s opicou.
chlapec si na veci nevie davat pozor- kedze to nieje prva vec co rozflakal zareagovala si dobre... predpokladam,ze je uz v pubertalnom veku kedy sa musi naucit hospodarit s peniazmi a ty ako matka niesi povinna mu stale nove veci kupovat ... na novy displej nech si zarobi-daj mu pracu okolo domu etc... popripade si urcite vysku vreckoveho z kt si sam bude hradit podobne blbosti ... este je tu riesenie kupit stary tlacitkovy telefon za par korun a nech ma ten - ak sa mu nepaci telefon aky ma ... nemusi mat ziaden
@petulda333 ze? uz len za tie vycitky co na neho zosypala by mu mala kupit novy telefon
@tykat ako ja neschvalujem,ze treba dat detom uplne vsetko co si zmyslia. No toto je uplne chore. Opravu nech si zaplati,ale,ze mu ho chce vziat lebo ona ma stary? Ako,nemam slov a to s otcom je uplne ubohe od nej
Moj syn rozbil uz dva mobily, jeden stratil (alebo mu kradli) v autobuse. Za tu dobu som prestriedala rovnaky pocet mobilov, ak nie viac, ako on... proste je to vec, co mam v ruke kazdy den a pouzivam kazdy den a aj sa proste pokazi, spadne a boh vie co este. Vzdy dostal novy, s mesacnou "vychovnou" pauzou na styl, davaj si viac pozor...mobil ma hlavne kvoli mne - aby som vedela, kde je, vedela mu zavolat, napisal mi whatsapp, ked ide s kamosmi do mesta a mam tam lokalizator polohy ako bonus. JA potrebujem, aby bol dostupny.
Chapem, ze chces, aby sa syn spolupodielal na nakladoch, a la vychova, ale prijde mi to dost nevhodne zvoleny sposob komunikacie a aj to, ze chces po nom peniaze (ktore on chce - potrebuje - setri na topanky na futbal). Kolko ma vreckove? Kolko je pre neho tych 20e v dnoch-tyzdnoch-mesiacoch? Ja v takychto situaciach zadelujem domace prace, strihanie krikov v zahrade, vynasanie popolnice a odpadkov na mesiac, proste si to musia odmakat a teda nekupim nahradu hned, musia pockat... peniaze im nikdy neberiem, prijde mi to blbost...
Opakuj si, ze to bola len nepozornost, nic umyselneho. To je obrovsky rozdiel. Ist s 15 rocnym na noze mi prijde najlepsia cesta, ako stratit k sebe cestu... on ti tie peniaze zo zatatymi zubami da, ale to "poucenie" bude uplne ine, ako cakas.
Mne príde úplne prirodzené a výchovne správne nechať ho zaplatiť tých 20 eur. Ak nemá záujem, prosím, môže byť bez telefónu. Čo ale vo vašej rodine v pohode nie je, je tvoje spochybňovanie citov otca k synovi. A presne odtiaľ má syn tú vetu, že ak mu nedáš peniaze, nemáš ho rada.
Presne tak, ako ty ... Vysvetli synovi, ze to nie je nic osobne, ze ho mas stale rovnako rada, ale ze ty takisto niekedy musis niest zodpovednost za svoje chyby. Mozno by som s nim isle v tej oprave na polovicu.