Viac krat som pocula vetu :
,, Rovny by si mal najst rovneho,, vo vztahu …. Ako to vy vnimate ? Aky mate nazor ?
a nie náhodou vrana k vrane sadá - rovný rovného si hľadá....
je to ľudová pranostika. už aj starí ľudia vedeli čo je pre človeka dobré a osožné. čerpali zo svojich skúsenosti ....
zalezi v akej rovine. To co si napisala je take vseobecne klise 🤷🏻♀️ ked si to zoberies vseobecne, tak na slovensku sme si vsetci rovni.
A čo tak "protiklady sa priťahujú" ....
Podobne stare pravdive:
"Bačkor k bačkoru a čižma k čižme...."🤔
Kamoska vzdy hovori : vzdelanie, financie , nazory by mali byt na tej istej urovni knak to nebude ok .. nehovorim ze s nou suhlasim . Len sa Vas pytam na nazor
Podla mna je to pravda,musi byt zhoda v mnohych veciach.
jasne,, uplne suhlasim,,, ak su si partneri rovni,,, vo vsetkych sferach zivota,, vtedy je vztah vyrovany, harmonicky,,,,, ak ma vo vztahu jeden navrch a druhy taha za kratsi koniec,... skor ci neskor sa bude jeden citit, ze ma na viac, ci druhy bude mat pocit nespokojnosti,,,
Inteligencia , peniaze a záujmy musia byt rovnaké
Ano súhlasím. Aj podvedome si hľadáme priateľov a partnerov podľa našej sociálnej vrstvy. Podobné financie, vzdelanie, zázemie, inteligencia. Prečo by som bola a niekym kto je príliš rozdielny. Možno tak na chvíľku ale časom si takí ľudia nemusia rozumieť a nemajú si čo povedať lebo sa navzájom nechápu. Keď to poviem tak hnuse: chudobný človek má iné problémy ako bohatý a navzájom svoje problémy nikdy nepochopia.
@kkovacovak ……suhlasim ale ked zlatkopky si najdu bohatych tak bohate zeny koho si potom maju najst ??? Toto mi vzdy hovori kamoska 😂😂😂.. ale ja to beriem s rezervou .. ale jasne suhlasim s tebou
Tak to zlatokopky lezú bohatým ženám do kapusty 😄 Toto je ale veľakrát úchylka bohatých chlapov. Nájsť si nejakú hlúpu, chudobnú ktorou budú môcť manipulovať a mať ju pod palcom lebo majú peniaze a ona je rada aj keď občas dostane preplesk 🤷♀️ Bohatá, rozumná a samostatná žena by sa na nich veľmi rýchlo vykašlala. Takúto ženu je ťažšie zaujať a udržať si 🤷♀️ To už sú ale extrémy 😄
Čo znamená "rovný - rovného"? Snáď v zmysle podobných priorít, názorov na život a vízií do budúcnosti. Finančne? Žena ostane na materskej alebo jeden z partnerov stratí prácu - a je po rovnosti. Fyzicky? Jeden z partnerov ochorie alebo sa mu stane úraz - a detto. Vekovo? Poznám páry, kde je medzi partnermi veľký vekový rozdiel a napriek tomu sú spolu dlhé roky a sú v tom vztahu spokojní. Alebo rovní vzdelanostne a inteligenčne? Možno do istej miery je to záruka podobných záujmov a podobnej komunikačnej úrovne, ale isto nie záruka šťastného vzťahu. Vzťah je skôr o tolerancii, častokrát kompromisoch, a o potrebe vnímať toho druhého ako individuálnu bytosť (nie ho porovnávať s iným, ani vyžadovať od neho, aby sa zmenil na tvoj vlastný obraz). Ale to je len môj subjektívny názor.
Rovny rovneho si hlada, ja s tym suhlasim. A ked zivotna dynamika nieco pozmeni, vzdy tam bol ten zaklad rovneho zaciatku...lepsie sa to potom premostuje...
@janne318 - podľa mňa je dosť ťažké k tomuto sa jednoznačne vyjadriť, lebo každý človek je individualita a co jednému by vo vzťahu prekážalo, druhému nemusí. Ja zo svojich skúseností viem, že potrebujem mat pri sebe človeka približne rovnakej inteligencie aku mam ja. Nie vzdelanim, ale inteligenciou. Som typ človeka, co ma prečítaných x kníh, zaujímam sa o veľa smerov a pri bývalom som úplne stagnovala. Mňa to úplne ubijalo, nakoľko sa s ním nedalo baviť o ničom inom len o základných všeobecných veciach. Par rokov sa to dá vydržať, ale nevedela som si predstaviť takto žiť celý zivot
@janne318 … ale poznam aj zeny co su velmi uspesne, karkeristky. aj dobre zarabaju… Lebo nie vsetky idu na matersku na 3, 4 roky .. Len taketko podla mna maju velky problem najst rovnocenneho… niekoho ako je ona .. lebo uz aj ona stretla ZLATOKOPOV…
Tak napr, keď som spoznala svojho manžela som mala 19r. On 25.
Hodnoty, koníčky, pohľady na rôzne situácie, politiku.... Mali sme na 90%zhodne ( myslím, že ani 100 netreba, nech je o com diskutovať a nie len si vzájomne pritakavat)
Náboženský to bolo ine. On vnútorne pevné veriaci. Naš doma k viere nik neuviedol, hoc sviatosť krstu a prijímania som mala, otec kostol vždy otvorené kritizoval a mama bola v kostole tiež akurát na moje prijmanie ( netuším prečo teda má pokrstili a dali v škole na náboženstvo 🙄)
Ale rešpektujem dodnes jeho vieru, dokonca som s nim aj chodila na vianoce na pol nočnú omšu, a nerobí mi to problém, a on chaos, že ja tu vieru vnútorné necítim a bud príde samo, ale naučiť sa to sa nedá..
A druhý rozdiel zasadny boli financie.
Pred 14 rokmi (ešte boli sk koruny). Ja som po skole nastúpila do prace s platom 8500 sk, kým manžel mal na výplatnej páske 50 tis Sk. Teda 5 násobok môjho príjmu....
To sa proste dorovnať nedalo ( až keď som sla nachvilku do zahraničia)
A dodnes mame takýto nepomer v prijime. Niekedy bol väčší, inokedy menší. Nikdy ani náznakom som sa necítila menejcenne pri nom. Nikdy mi nevytkol ani cent.
Takže vždy je to o oboch ľuďoch. To ze v tom náboženstve a financiách funguje nám dvom, ďalším nemusí a môžu zo považovať za obrovsku priepasť.
@zafir01 suhlasim ale ked zeny je vyrazne silnejsia ako partner … tak chlap sa potom pri zene neciti dobre … aspo toto si myslim co slm videla
@ddd333
@midka áno, iste, tak potom veľká časť ženského osadenstva musí byť v prdele, najmä tie, co sa priťahujú s holou onou k mužovi a sú ešte nešťastne, že ten sviniar na ne nenapíše dom, byt, nehnuteľnosti. Zaujímavý názor. Takže keď ma muž majetok v podobe bytu v centre mesta, žena musí mať okolo 400000 tisíc bud na účte, alebo byť neďaleka suseda, či ako tomu rozumieť. Keď je chlap šikovný remeselník, inteligentný, nemôže mať za ženu vysokoškolský vzelanu učiteľku? Ahááá, no dobre
To áno, nevidela som vo svojom okolí veľa takých, ale par by sa našlo.
V podstate si to spomínam na jednom manzelskom oare, kde muž zarábal vždy viac ako ona. A potom prišla situácia, kedy prišiel o stabilnejšie zákazky, a jej sa finančne polepšilo v práci vďaka korone. On doma na úrade s jedným dieťaťom a oba nonstop v práci. Ale vždy keď sme sa stretli tak nezabudla poznamenať ako im je super, a ze teraz oba živí rodinu, a ma vacsi príjem ako dovtedy manžel.
Sice už sa situácia opäť otočila, no aj na tej krátkodobej polročnej situácii som to videla, že tomu kamarátovi príjemné nebolo.
A ono je rozdiel ak muž zarobí napr 2 tis a žena 2,5 tis €. Vtedy tam tie rozdiely ani nevidieť...
Ale keď žena zarobí minimálnu mzdu a jej muž, priam aj ako remeselník živnostník donesie domov 3 tis.. Tak je to už cítiť ten rozdiel.
@zafir01 rozdiel 2 a 2,5 nie je rozdiel to je nic ..ale ked zena je ovela uspesnejsia ako chlap , pracovitejsia, ma lepsie postavenie ako on… ja slm si to vsimla v jej vztahu … tak je to naozaj velky rozdiel .. a este zije u nej doma co si zije velmi nadstandartne … tak podla mna on sa nemusi moc dobre citit …. Aspon takto to vnimam ja aj okolie
Čo sa týka mňa, úplne súhlasím.. čo mám skúsenosti z minulosti keď som mala partnerov, čo boli odlišní odomna (napr.byvaly bol obľúbený extrovert, zatiaľ čo ja som utiahnutý introvert) nevydržalo to najmä pre rozdielnosť pováh.. mohli sme byť zaľúbení neviem ako silno, jednoducho sa naše názory dosť líšili, aj keď chémia.bola silná..
S mojím mužom sme veľmi podobní v názoroch, v záujmoch, hudbe, obaja sme neromanticki introverti.. nemáme síce všetko úplne rovnaké (napr.on je flegmatik, ja skôr impulzívna) ale vieme sa obaja dobre prispôsobiť a musím povedať že veľa z povahy toho druhého nás ovplyvňuje.. napr.jeho kľud namna pôsobí že som kludnejsia akoby som bola s niekým kto by bol rovnaký srb ako ja.. vždy to vidno v kritických situáciách.. (ešte doplním, sme zase dosť odlišní v pracovnej oblasti - on je karierista, ja som nikdy také ako on nemala veľké ambicie.. to nám tiež vyhovuje, lebo máme dobré rozdelené pozície doma)
Aby som to zhrnula, je podľa mňa dôležité aby boli partneri na rovnakej hodnotovej a názorovej dĺžke inak budú neustále konflikty..
Inak čo je sranda, kamarátky mám vždy ukecane extrovertky, ja skôr počúvam ako rozprávam, hoci jasne moje názory vravím bežne ale nie som taká že veľa rozprávam.. pri kamaratkach mi to tak vždy vyhovovalo, že nemusím byť ja tá aktívna..
@jana_eyre_2 suhlasim sim s tebou 😊😊😊
@jana_eyre_2 Hej,lebo kamaratky su ukecane a neskaces im do reci🤔Lenze ak s niekym zijes je to ine.
@77daniela77 presne 😊😊 len kamoska ma problem aj financny , ze ona je sebestacna zije na vysokej nohe pracovita este aj u nej byva nadstandartne … my okolie si myslime ze toto nie je dobre ze ako sa on moze citit
@midka skôr by som povedala, že nemajú byt uplne rovní vo všetkých sférach života, ale každý z partnerov by mal byť vyrovnaný so sebou a s tým akého partnera má.. uvedomovať si svoje aj jeho hodnoty a nedostatky akceptovať (hovorím o normálnych nedostatkoch, nie o agresii a hlúposti).. ja teda nie som s mojím mužom v prac.oblasti na rovnakej úrovni a nikdy som nebola - má úplne iné vzdelanie ako ja, úplne inak pozerá na prác.prilezitosti ako ja a ja by som nikdy nedokázala to čo on.. som si toho vedomá a vôbec si to nevyčítam, a už vôbec mi nevycita nič on.. máme vďaka tomu podelené povinnosti doma a tak vieme dobre fungovať..
Tu to spoluzitie moze byt rozne.Mame v rodine ze ona zaraba vela,stara sa,zivi rodinu uz asi 30 rokov a on je povalac,presiera sa po podnikoch,gambler,ona sa o neho stara,doslova ho pestuje a on si uziva zivot za jej peniaze,podvadza ludi....Ona je lekarka a on ledva skoncil gympel....my to nechapeme,zastava sa ho,niet jej pomoci.No a su sebavedomi muzi co by toto neznies!i🤔
nechápem, čo "vy okolie" riešite, ak sú oni dvaja ok. Vzťah môže fungovať medzi kýmkoľvek. Je to vždy len o ochote a vôli. A tiež by sme sa už mohli začať zbavovať toho stereotypného vnímania úspešnosti. Úspech sa predsa nemusí merať iba výškou bankového konta. Neviem, čo robí ten dotyčný, ale existuje spústa profesií, ktoré sú ďaleko užitočnejšie a ľudsky dôležitejšie, ako aktivity nejakého napr. finančníka.
@alaguema len jemu to nevyhovuje ..
Inteligenčne a hodnotovo (v zmysle životných priorít) určite.