Ahojte, zaujíma ma, či máte niekto podobnú skúsenosť a ako to u vás funguje. Môj manžel má dve sestry, jedna žije v zahraničí, domov chodí príležitostne, druhá pár km od nás. Moji svokrovci zjavne uprednostňujú tú jednu manželovu sestru ktorá býva blízko. Neviem či si to uvedomujú alebo to robia nevedomky ale je to vidieť, ona je vždy z nich troch súrodencoch najlepšia. S manželom máme 3 ročného syna a čakáme ďalšie bábätko. Svokrovci sa k synovi správajú super, majú ho pochopiteľne radi. Odkedy som otehotnela s prvým synom začali často hovoriť tej švagrinej aby už aj ona otehotnela že by sa tešili a podobne. Teraz švagriná otehotnela a mňa by zaujímal váš názor, aj keď rozumiem že nemôžte predpovedať ako sa budú správať, ale možno niekto máte niečo podobné v okolí - myslite si, že budú uprednostňovať viac dieťa švagrinej pred mojimi? Môj syn ich ma veľmi rád a nerada si predstavujem ako by bol prípadne odstrkovaný
Z mojej skúsenosti, čo poznám, tak áno prvého vždy mali radi pokým neprišiel ďalší... Potom toho mali radi.. A potom prišiel ďalší tak toho mali radi .. Takže ako kto ma akú povahu ťažko povedať . Zas poznám kde majú všetkých radi rovnako, aj keď jednému dávajú viac ako ďalším 3 .... Takže to ide povahu
Ja som to zažila, ale z pozície vnúčaťa, ktoré je uprednostňované. Otec mal 3 súrodencov, traja boli vekovo tesne pri sebe, otec bol po dlhých rokoch, ostatní mali od 16 do 19 rokov keď sa otec narodil. Takže keď sme každý víkend chodievali k babke a stretávala sa tam celá rodina, tak babka úplne jasne zo svojich detí preferovala môjho otca a z vnúčať mňa a mojich bratov. Plus ja som bola jediná vnučka, čo tiež bolo cítiť. Teta a strýkovia si z otca za to niekedy uťahovali, on im vždy nejak zakontroval, že sa zasmiali všetci. Samozrejme, keď som už bola dievča resp. väčšie dieťa, tak som to začala vnímať a uvedomovala som ti, že to nie je okej, Ale s tým asi nič neurobíš. Určite by som sa netrápila tým, ako budú mať tvoji svokrovci radi tvoje deti, keď ešte nie je narodené ani to prvé. Nechápem významu, robiť si stres z niečoho, čo nevieš či a kedy príde. A ak to príde, tak sa zariadiš. Podstatné predsa je, koľko lásky dáš dieťaťu ty a jeho otec. Ak toto bude v poriadku, tak dieťa prežije bez traumy fakt, že u babky je na druhom mieste.
Naco toto riesis? Co bude ak bude? To vazne nemozes svoje mozgove kapacity vyuzit na nieco zmysluplne?
je normalne, ze s detmi/vnucatami, co su blizko, maju uplne iny vztah ako s tymi, co su daleko a maju uplne iny kontakt. trochu by si mala zmenit myslenie, najma kvoli sebe, lebo si budujes obavy, ktore su zbytocne. ludia si vytvaraju osobitny vztah ku kazdemu cloveku, ci je to dieta alebo dospely.
Napíšem možno morbídne prirovnanie k tvojmu problému, ale čo ak prejde tvojich svokrovcov auto a už nebudeš môcť vôbec riešiť takýto problém? Rieš problémy, ktoré sú aktuálne, nie tie, ktoré nie sú.
Ak budu uprednostnovat dieta tvojej svarinnej, nie je tej sily a uz vobec nie z tvojej strany, aby tomu tak nebolo. Rovnako to moze byt aj naopak, ak svokrovci budu uprednostnovat tvoje dieta/deti nie je tej sily, aby si im v tom zabranila. Na toto nemas vplyv, je to o nich. A rovnako je mozne. ze sa budu spravat k vsetkym vnucatkam rovnako.
No tak my to máme v rodine rovnako. Sesternice a jednu majú starí rodičia radšej ako druhú respektíve majú ju najradšej ako všetky ostatné vnúčence. Nerozumiem tomu a týmto celým sa aj pokazili vzťahy v rodine ale čo už. Neoplatí sa nad tým viac pozastavovať.
@ivkazba U nás presne to isté, ale z tej opačnej strany. Ja som bola najmenej obľúbené vnúča, pretože aj môjho otca brali ako brali. Ako celá rodina sme strávili iba jedny spoločné Vianoce (rozumej bratranec a sesternica, tety, strýkovia...) a tam bolo tak viditeľný rozdiel ako sa chovali ku mne správali, že ja sama som si postavila hlavu a v podstate ich odstrihla. A to som mohla mať koľko? 13/14 rokov.
Moji svokrovci nerobia rozdiely. Moja dcérka bola ich prvá vnučka, po 3 rokoch sa mi narodil syn, a po ďalších 2 rokoch im porodila ich dcéra (švagriná) ďalšieho vnuka. Nemám pocit, že by usprednostnovali niektoré vnúča. Z každého sa tešili, každému sa venujú, každé majú radi. Ale oni ani medzi ich deťmi nerobili a nerobia rozdiely. Každému sa snažia dať rovnako po všetkých stránkach. Čiže nerieš vopred, nevieš ešte ako to bude. Zas keď tvojho syna maju radi, nezačnú ho odstrkovat len preto, že prídu ďalšie vnúčatá.
My to máme presne tak isto.Tiez so svokrovcami.Kedže manžel má viac súrodencov a tý už majú svohe deti svokrovci maju najradčej jednu ročnú vnučku manželovu neter.Našu malu maju tiez radi hraju sa s nou kupuju jej darceky ale je vidno že uprednostnuju len tu svoju oblubenu.Ja si to nevsimam davame malej tolko lásky a ppzornosti ze od nich ju naozaj nepotrebuju.Ak budu dievcatá spoku u starych rodicov kedze su sesternice a budu uprednostnovat len tu svoju naj vnucku tak sa zbalime a odideme nech maju klud pre seba.