Rodinu nezaujímajú narodeniny môjho 5 ročného synčeka

13. apr 2021

Ahojte. Nemám sa komu posťažovat, tak skúsim vám. Asi mi to nepomôže, no skúsim. Synček bude mať 5 rokov. Sme mala rodina. Z manželovej strany 2 sestry s deťmi, jedna byva blízko, druhá ďaleko. Z mojej strany jedna sestra s rodinou. Dve babky a jeden dedo. Babky a dedo sú cca 400 km od nás, motorizovany. Nemajú problém presúvať sa. Áno je covid, ale ten oni teda nijako extra nedodržiavajú. Synček sa narodenín nevie dočkať, teda oslavy. Prvá babka povedala hneď ze nepríde, že ved načo, že sme sa pred mesiacom videli, že ona mu darčeky pošle. Ok už som sa ani nevyjadrovala, len ma to zabolelo. Druhá nič, ani slovo. Povedali sme jej ze vtedy a vtedy bude oslava a ona nič, ostala ticho.. Moja sestra mi dnes napísala ze nemajú peniaze, že teda neprídu. Načo jej môj muž volal, ze im peniaze dá na cestu len nech prídu lebo na nich malý veľmi čaká aj na sesternicu. Tak ze nie proste ze neprídu. Ja neviem, ale je to malý chlapec, ktorý na narodeniny čaká deň čo deň. Teší sa na rodinu babky, na všetkých že mu podajú ruku a zablahozelaju. Kazdy deň mi rozpráva ako sa veľmi teští ze mu budú spievať a podobne. Som z toho neskutočne smutná sklamaná, ide mi puknut srdce. Ani neviem co mu mam povedať.

lopka1313
13. apr 2021

A keby ste sa dohodli, ze si aspon spravite videohovor? Tam mu zaspievaju, pozdravia, nic ich to nebude stat a aj opatrenia dodrzia... ono, ci dodrzuju opatrenia, ci nie, ja by som na rodinnu stretavku tiez v tejto dobe nesla...

erickatt
13. apr 2021

Hej teraz sa nema stretávať, ale ak uz bude vonku pekne. Zavolaj mu kamarátov, zo škôlky, svoje kamošky s deťmi. Je smutne ze babky na neho kašlú

sasa1310
13. apr 2021

Tak normálny človek nemôže ísť pomaly do druhého okresu ani sám, a ty chceš robiť oslavu jak hrom. vďaka takým ako ty toto nikdy neskončí teda fakt. Okrem toho tisíce detí je už rok bez osláv a ich mamám ešte srdce nepuklo. Neskutočne ako sú niektorí stále sebeckí

zojanka
13. apr 2021

Som zvedavá čo napíšu ostatné ale mne teda nepríde divné že sa im nechce cestovať 400km tam a 400km naspäť kvôli oslave a ešte v tejto dobe. Viem že malý je smutný no ale nie vždy sa všetko dá. Mne na oslavy tiež nechodili rodinný príslušníci cez celé Slovensko ani keď nebola korona vtedy. Dohodnite sa s malým že keď bude pekne niekedy zač.leta tak si to vynahradíte alebo niečo. Alebo ich choďte pozrieť vy niektorý víkend keď uvolnia opatrenia.

lilyianka
13. apr 2021

Nuž je to smutné, zase tých čo sú 400km od vás aj chápem. Skôr nechápem tvoju sestru, neviem síce kde býva, ale prísť mohli. Mne to skôr príde tak,že sa hanbí, že by malému nepriniesla k narodeninám darček. A ze sa nevyjadrili z muzovej strany,tiež k tomu niet čo dodať. Je to ich hanba. Otázne je,aké sú medzi vami vzťahy a či aj vy chodíte k nim na oslavy.
Na tvojom mieste by som to vyriešila tak,že by som pozvala nejakých vašich dobrých kamarátov s deťmi, resp malého kamarátov a nech oslávi s nimi.

janeninka
13. apr 2021

Chápem, ze v tomto sa asi doba kusok zmenila ale ja ked som bola mala tak veru sa cez pol svk kvoli narodeninam ( ak nie su okruhle a vacsia oslava) necestovalo. Zavolali, zaspievali, zagratulovali do telefonu, starka poslala pohladnicu ( tusim aj s dakymi peniazkami). Darcek sme dostali pri najblizsej navsteve, stretnuti. Niekedy aj dopredu ked napr krsni vedeli ze dlhsiu dobu nepridu.

ladyvi
13. apr 2021

Covid neriesim, to uz nech si kazdy robi podla vlastneho vedomia a svedomia. Ale babky a dedo su 400km od vas, predpokladam jednym smerom. Takze by ste mohli spravit oslavu u niektorej babky. Alebo by to bolo pre ne obtazujuce?
Ja im uplne rozumiem, ze sa im 400km nechce, dokonca popravde mi to pride ako zbytocne ohrozovanie starych ludi, sa teperit cez celu krajinu, dnes su tie cesty strasne. V protismere kamion za kamionom.

mondolina
13. apr 2021

očakávania Tvojho syna na prebieh jeho narodenín musí odniekiaľ prameniť...veď oslávi s Vami, vy ste jeho najbližšia rodina...takto mu to treba prezentovať
trápiš sa niečím čo nie je dôležité
srdce puká z iných vecí, z tohto určite nie

dupinka
13. apr 2021

My žijeme na opačnom konci Slovenska ako ostatná rodina a od malička sú chlapci naučení, že oslavujeme len my - najbližšia rodina. Ja by sa sem malo dotrepať naraz toľko ľudí ako píšeš, no to by som si ani nesadla za celý víkend. Lebo to nie je o 2-3 hodinách pri káve. (Teda aspoň u nás je to minimálne 2 dni).
Mimo Covid opatrení sme zavolali známych, kamarátov cez víkend sa zahrať a bola aj gratulácia aj oslava, ale nejako to chlapci sami od seba neriešili. Takže v prvom rade to nastav sama v sebe. Možno tá sestra z blízka mohla, ale nikoho nemôžeš nútiť.

deti95060810
13. apr 2021

400 km ťahať starších ľudí na oslavu - to nie je dobrý nápad. To by sa ani mne nechcelo.
Moja svokra býva 25 km od nás a ešte nikdy nebola na oslave narodenín svojim vnučkám . Nie každý to považuje za nevyhnutné....
Skôr by som dieťa pripravovala nato, že v lete pôjdete spoločne k babkám a tam to spoločne oslávite...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
78787878
13. apr 2021

Klasicka premotivovana mamicka...

veronikaszabova
13. apr 2021

@78787878 presne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kayyaa
13. apr 2021

Syncekovi upec tortu, nafukajte balony, nejaky darcek, zmrzka, vylet...a bude mat pekny den aj bez babiek, dedkov atd😊...na nikoho ineho sa neviaz...a teda navyse je covid, takze naozaj sa to ani z tohto dovodu nehodi...

berta555
13. apr 2021

Tvoj syn si tak predstavuje svoje narodeniny, ako si mu ty naslubovala, že prebehnú. Tvoja chyba. Mala si sa vopred s rodinou dohodnúť, ako to prebehne, hlavne teraz v čase korony. Je teraz na tebe aby si synovi vhodne vysvetlila, prečo oslava bude iná, ako očakáva.

gazpalm
13. apr 2021

Tak podla mna z toho robis brutalnu dramu...staci malemu vysvetlit ,ze teraz sa jednoducho nemozeme stretavat,lebo kovid a tym zakryjes aj neochotu tvojej rodiny prist mu zablahozelat v tejto divnej dobe....ale moje deti to zobrali uplne v poho , ze neprislo ludi ako normal ,max babka a bratranec ...hlavne ,ze darceky boli 🤣a mna ako matku by ani v pate nenapadlo trapit sa takymito blbostami

irusa
13. apr 2021

Ja taký problém nemám..z narodenín nerobíme cirkus...

laura_222
13. apr 2021

Malemu vysvetli ze je korona a je zakazane sa stretavat aj tak to urcite vnima a vie, tym mas vyriesene a nemusis vysvetlovat preco nechcu banky a dedo prist... oslavu si urobte len vy traja ale taku ako sa patri torta balony pekny darcek cely den sa a nim hrajte a venujte mu cas a pozornost. Podla mna ked to nebudes ty dramatizovat malemu stary rodicia chybat nebudu alebo si zavolate cez video

jana_eyre_2
13. apr 2021

Všetky moje deti mali oslavu posledných narodenín iba s nami rodičmi a súrodencami.. zaspievali sme, tortu dali, sfukli sviečky, dostali darčeky, vyzdobil sme obývačku.. od niekoho z rodiny dostali aj dary cez poštu..
Keď bude leto, teplo, lepšia situácia, urobíte veľkú oslavu a bude všetko fajn.. nerieš s ním nič, urob mu oslavu s vami a keď sa bude pýtať, farbisto mu opis ako mu urobíte obrovskú oslavu keď bude teplo ak nemáte záhradu tak niekde v parku.. deti to neriešia, to len my dospeli si myslíme ako ich to bude trápiť..

andrejka999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinajurkechova
13. apr 2021

Synčekovi vysvetli, že je covid a preto nemohli prísť. Proste do budúcna s nimi nepočítaj a urobte si vždy svoju oslavu, možno aj niekde vonku. Babkam to iste docvakne keď ani vy im neprídete gratulovať.

autor
13. apr 2021

Áno ľahko človeka zhodnotiť a odsúdiť len tak z pár viet. Nie som ten typ matky ako píšete, ktorá dáva všetko na sociálne siete. Dokonca na ani jednej jedinej nie som zaregistrovana, nikdy som nikde nezverejnila fotku mojich detí ani seba. Súkromie si doma veľmi strazime. Možno dramatizujem, len sa ma to jednoducho dotklo. Žijem XY rokov ďaleko od rodiny, aj mojej aj mužovej. Čiže každá akákoľvek návšteva babky alebo inej rodiny je pre moje deti "niečím". Rátala som ze aspoň raz do roka, teda na tie narodky dôjdu, nuž nestane sa. Nie je to o tahani starých rodičov cez pol republiky. Bežne sa ťahajú po dovolenkách kúpeľoch a podobne. Ale to by bolo na dlho. Ďalšia vec, ja synovi neopisujem aké bude mať narodeniny, že bude veľa ľudí a bla bla bla. Stačí keď si pozrie rozprávku, seriál, čítame knihu. Všade sú narodeniny vykreslené ako nieco veľké pekne čo sa oslavuje, nieco kde sa stretnú najbližší. To, že niektoré z vás tiež nemali na svojich narodeninách babky a dedkov, neznamená, že to tak ma byt aj u inych a ze je to správne. Ja som tiež nemavala, ani tortu ani sviečky ani starych rodičov. U mojich detí to takto nechcem.

jana_eyre_2
13. apr 2021

Tak človek si môže vybrať - buď bude brať veci tak ako sú a pokúsi sa z toho urobiť to najlepšie čo sa dá, alebo sa bude hnevať..

patricia2288
13. apr 2021

Urob mu krásnu oslavu, na ktorej budeš ty, muž a súrodenci (ak ich má). Pre malého si niečo vymysli a nie že v lete oslávi, lebo sa môže stať, že zase sa niekomu chcieť. Pozvi nejakého kamaráta zo škôlky. Proste mu ju urob takú akú chce (výzdoba, torta, vysnívaný darček), aby mu babky, dedovia, ujovia, tety a iní chýbali čo najmenej. Nie je tvoja chyba, že niekto nechce, ani chyba malého. Ja som tiež z tých detí, ktorým nik ani ruku nepodal a trvalo mi ešte veľa rokov po 18tke kým sa tým prestala zaoberať otázkou prečo.

livka_
13. apr 2021

Och ako ti rozumiem, neodsudim ta ani slovkom.. myslim, ze najskvelejsia rada tu odznela od
@jana_eyre_2 to je velka myslienka, sama si ju osvojim. Prijmi ze rodina nie je taka po akej tuzis, bude sa ti lahsie zit.. nenechaj aby ta to zozralo. Kasli na nich, bud malemu ta najlepsia mama na svete, to je viac ako polovicate vztahy, hoci su pokrvne 🙏🍀🍀🍀🍀💙

evaachesa
13. apr 2021

Hmm mne babka a tety vždy poslali pohľadnicu k narodeninám čomu som sa vždy potešila a oslavovala som s rodičmi a súrodencami...trošku prehnané a ešte v tejto dobe...to im vystavíš aj potvrdenie aby mohli prejsť cez okresy? Veď synovi vysvetli že v takejto situácii sa veľké oslavy nerobia a starých rodičov treba chrániť.

diana999
13. apr 2021

@sasa1310 neprezivaj to tak 😉

weronika171717
13. apr 2021

Autorka... to, že niektoré sedia celý rok doma a len sa psychicky deptaju je ich vec, ale nechápem prečo by tvoj synček nemal osláviť narodeniny v kruhu najbližších, keď si cestujú starí rodicia kade tade (rovnako, ako my co žijeme slobodne).... Je smutné, že aj keď manžel ponúkol sestre peniaze na cestu nechcú prísť - aj keď možno z jednej strany chápem, asi sa cíti trápne chuda..... A keby ste si nabezpecili nejakú chatku blízko domova starých rodičov s kapacitou pre vás všetkých? Aj by ste vypadli zo stereotypu a urobili krásnu oslavu synčekovi.... Bolo by to trochu nákladné, ale zase stalo by to zato a synček by bol šťastný..... Mne by tiež išlo srdce puknut, ak by mi toto synček rozprával a vedela by som, že realita bude pravdepodobne iná..... Práve preto by si mohla nad tým popremýšľať... Nejaká krásna chatka sa určite nájde ❤️

zuzanka.zuzu
13. apr 2021

strašne som smutná z toho čo tu čítam... ešte mi povedzte, že ani jednej by neprekážal nezáujem mamy/svokry o vaše dieťa, to istotne 🙄 to že vy doma ste psie čumáky a s rodinami sa nenavštevujete ani mimo covidu (ktorým tu mnohé argumentujete) neznamená, že autorka je premotitovaná.... aj mňa by to ranilo ☹ mne gratulovala vždy celá rodina, až moc nás bolo, už tie oslavy nerobíme a práve teraz doceňujem aké som mala šťastné detstvo v kruhu rodiny ❤ (po smrti starých rodičov sa z "detí" stali starí rodičia takže každá sestra robí doma pre svoje deti, vnukov atď...)