Rodinné vzťahy

1. jan 2022

Čaute, chcela by som Vám opísať situáciu v našej rodine a spýtať sa na Váš názor. S manželom sme zobratí 2 roky, máme 1ročné dievčatko. Manžel má aj 2 sestry- staršia zatiaľ slobodná žijúca u rodičov, mladšia vydatá za cudzinca, majú 2 deti, prisťahovali sa zo zahraničia na Slovensko. My s manželom, svokrovci so švagrinou a aj druhá švagriná s rodinou bývame blízko seba v jednom meste. Ja mám 1 súrodenca, kt. žije 100km ďalej ale vždy keď sa dá, radi sa stretneme. Medzitým využívame na komunikáciu soc. siete... A teraz k veci. Neviem či len mne to príde príliš ale manželova staršia sestra často vraví o tej druhej sestre, o ich rodine, kam pôjdu na dovolenku, na ako dlho, aké auto chcú kúpiť, čo dostali ich deti k Vianociam/narodeninám, kde boli svokrovci aj s vnúčatami na výlete atď. Prakticky denne pípne manželovi upozornenie s tým, že táto staršia sestra mu posiela fotky a videá neterí, ich nových hračiek. Deno denne je u nás doma téma ako sa neterke páčilo v škôlke, akú majú radosť z novej hračky, že už vedia písať niektoré písmenká (téma je podľa toho, aká foto príde. Ak je na fotografii zachytená tabuľa s písmenkami- téma je aké su netere šikovné, že už vedia samé napísať A, E, I...). Ak táto staršia manželova sestra raz za čas príde k nám domov, hrá sa s našou dcérou, tak samozrejme spomenie aj spomínané netere a ich rodičov, ako a čo majú nové atď. Nevadilo by mi to, keby 70-85% času nerozprávala len o rodine mladšej švagrinej ešte aj v prítomnosti nás a našej dcérky. Už sa stalo aj to, že sa ohlásila k nám na návštevu s tým, že by sa rada pohrala s našou dcérou, a po hodinke aj niečo odišla k druhej švagrinej, kde sa hrala aj s ich dcérami. Pričom by mi to bolo jedno, len zas a znova nám pípli upozornenia, že nám prišli 3 fotky neterí aj so spomínanou švagrinou, kt. tam nakoniec aj prespávala (aj zto vieme vďaka fotkám). Tento silvester sme zavolali k nám svokrovcov aj so švagrinami. Mladšia s rodinou neprišli skrz deti, chápem. Staršia prišla aj so svokrovcami a hneď po príchode vravela ako sa netere báli ohňostroju večer. Potom asi po hodine návštevy vytiahla mobil a ukazovala mi kde budú švagrovci tráviť čas cez jarné prázdniny a "musela" som si prezrieť všetky fotky, čo ponúka hotel s tým, že mi aj spomenula cenu za takú izbu na noc. Počas večeru sa často švagriná vrátila k téme "mladšia sestra a jej rodina". Dnes keď sme boli s manželom a dcérkou na vychádzke, pípli ďalšie fotky. Neterky čakajú môjho muža, že k ním príde zapáliť ohňostroj. Tak samozrejem manžel sa snažil rýchlejšie ukonćiť našu vychádzku a už utekal k sestre robiť ohňostroj pre netere... Príde Vám to ako bežný súrodenecký vzťah alebo je to trochu netradičné?

petamich
1. jan 2022

no ona tak trochu zije prostrednictvom rodiny svojej sestry resp. ako ich sucast 🤷‍♀️ otazka znie ci to vadi svagrinej, mne osobne by to napr. vadilo, mala by som trosku pocit big-brother a ze nikdy nemam svoju rodinu pre seba ale ak jej to nevadi

pribinak
1. jan 2022

Chápem, že ti to lezie na nervy. Však povedz mužovi nech sestru upozorni, že toto je too much

ukulela
1. jan 2022

A skusas nadniest inu temu rozhovoru? Za mna je to ok, ved chodi ku vam, venuje sa dietatu, snazi sa komunikovat.

bmuller
1. jan 2022

kolko rokov ma dana starsia sestra? mala by si asi zalozit vlastnu rodinu. alebo ked nie, co keby si zobrala psika z utulku a venovala cas jemu, aby mala aj pocit vlastneho naplnenia a vlastny zivot a vlastne zazitky, nielen zivot surodencov....

deti95060810
1. jan 2022

za mňa bežné súrodenecké vzťahy... nie všade sa hádajú a nenávidia...

katkami123
1. jan 2022

Možno staršej chyba vlastná rodina a tak sa až nezdravo naviazala na rodinu najmladšej. Ale podľa toho, čo píšeš, si podľa mna ani neuvedomuje, ze je toho už moc. Ona sa do toho proste vžila úplne cela. A ma aj staršia nejaké hobby? Koníčky? Ako trávi voľný čas?

janinah
1. jan 2022

Je to vlastne chudera,nežije svoj život,ale sestrin.Tej sestre a jej mužovi to nevadí?Tiež nerozumiem načo má každú chvíľu pípať,že došli fotky,vzápätí tie fotky pozerať a komentovať.To už sa bez toho ozaj nedá žiť? Vzťah sestier by som neriešila,ale že je do toho híkania nad hračkami neterí a behaním im pomáhať,ak vám to nevyhovuje zamontovaný až nezdravo tvoj manžel,to by som riešila...pokojným rozhovorom.

zmrzlinka2021
1. jan 2022

Pre kazdu rodinu a pre kazdy vztah je prirodzene nieco ine. Treba ludi respektovat takych aki su.

slovakboy
1. jan 2022

Ona sa teší z prítomnosti tvojich neteriek aj tvojej dcérky. To že sa vychvaľuje ich bohatým štýlom života je jej pohľad na vec. Možno sa len trošku chce pochváliť a nie je to žiadne poukazovanie na vás život. Veď tvoj muž je jej brat isto mu to praje. Teba by sa to nemalo dotýkať ak im nezávidíš a dopraješ im. Neporovnávaj sa s nimi ani s vecami ktoré ti slobodná švagriná ukazuje. Možno nie si po dvoch rokoch manželstva ešte zvyknutá na takýto veľmi družný život jeho rodiny. Nemusíš žiarliť na manžela idúceho robiť ohňostroj. Neboj sa ty si jeho kráľovná. Venujte sa dcérke a tešte sa z nej. Nenechajte si kaziť prežívanie vašej mladosti zbytočnými domnienkami o druhých. Z tvojho rozprávania som nikde nevidel že by tvoja švagriná jedna alebo druha proti tebe niečo mali alebo že by ťa nejako obmedzovali. Tie jej fotky si pozri a v duchu sa pousmej nad jej prehnaným fotením. Si svoja a si spokojná so sebou a ona je len iná. Prijmi jeho trochu šibnutú sestru takú aká je. Ona sa teší z detičiek buď rada. Alebo je niečo iné čo ti vadí a len som to tu nerozumel?

kofolala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. jan 2022

@pribinak no mám pocit, že jemu to nepríde prehnané. Inak by jej asi stále nereagoval na fotky

autor
1. jan 2022

@ukulela so staršou švagrinou? Pýtam sa jej na prácu, čo cez víkend. Ona so mnou komunikuje aj ohľadom našej dcéry (zasa by som jej krivdila, ak by som tvrdila že rieši len svoju sestru). Ale väčšinu času sa jednoducho omielajú len spomínaní švagrovci. Potom k tomu čo to povie svokra, manžel, svokor a ja jediná odvetím napr len krátkou vetou, lebo ma nebaví stále riešiť dookola len život niekoho iného, čo si kúpili, že deťom vynovili detskú atď. Prajem im nech sa im darí ako v rodinnom živote tak aj v rozbehnutom biznise, ale prijala by som aj iné témy rozhovoru 🙂

slovakboy
1. jan 2022

Tiež som sa priženil do rodiny a keď som pri ich debatách som ako piate koleso u voza. Ale to tak má byť oni sa bavia o veciach ktoré ich zbližujú majú veľa spoločného prežite a spomienky. Keď ma oslovia hovorím svoje príhody a je to. No problem.

autor
1. jan 2022

@katkami123 ak nie je v práci, tak rada ťuká do mobilu (neviem či komunikuje alebo hrá hry). A prevažnú časť voľného času trávi s neterami. Ono keď tak premýšľam možno k tomu dopomohol aj fakt, že tá jej mladšia sestra býva dočasne v dome ich starkej. Čiže staršia sestra ide za starkou ale deti mladšej dobehnú často na prízemie keď počujú známe hlasy a už tam rovno "presedí" skoro celý deň. A my sme vďaka ich stretnutiu zásobovaní fotografiami 😄🙄

autor
1. jan 2022

@janinah úprimne, tiež nechápem prečo si môj manžel potrebuje okamžite prezrieť všetky fotky, čo mu v danej chvíli prišli. A ešte aj na ne niečo napísať. Minule sa dokonca stalo, že k nám prišli moji rodičia na návštevu, manželovi píplo upozornenie, skontroloval fotky a keďže ako jediný u stolu čumel do tabletu tak sa moja mama spýtala čo tam má zaujímavého. Napokon ukazoval asi 100 fotiek aj s komentárom mojim rodičom 😏 rozhovor som s ním mala pár mesiacov nazad. Vyšla som z toho ako tá zlá, čo ho chce oodtrhnúť od vlastnej rodiny a spýtal sa ma, čo švagrovcom závidím, keď ich mám tak v zuboch

ljzozv
2. jan 2022

Baby aj ste dočítali poslednú vetu prvého príspevku?? A muž rýchlo ukončil prechádzku s vlastným dieťaťom a partnerkou, aby utekal zapáliť ohňostroj neteriam.
Mám nadštandardné vzťahy v rodine (klop klop).
Takže toto by mi prevažne nevadilo, ale ak to tebe vadí, tak meň témy rozhovoroch, ak sa necítiš pri nich komfortne.
Táto posledná veta od teba o prechádzke by mi ale vadila, lebo mi to príde, že je to asi pravidelne. A aj keď mám skvelé vzťahy, tak mením plány podľa celej rodiny svojej, nie len na základe jedného člena rodiny a na úkor ostatných.

katkami123
2. jan 2022

Takze staršia nemá žiadne hobby. A tak ma hobby rodinu mladšej. Možno by bolo fajn ju naviest na nejaký druh športu, tam by sj niekoho spoznala a prestala by tak riešiť netere. Nerozmýšľali ste s muzom jej kúpiť napr. permanentku do fitka? Žeby nebola taka upnutá na ich rodinu? Lebo to tiež nie je dobre, keď nemá žiadne aktivity, kde by sa angažovala. Alebo nejaký výtvarný krúžok, ak je umelecká duša. Skús pozrieť v okoli alebo najbližšom meste nejaké programy pre dospelých.

autor
2. jan 2022

@ljzozv nie je to na dennej báze, že by sa manžel odtrhol od nás a šiel k sestre a jej deťom. Ale viackrát sa stalo, že len tak z ničoho nič prišiel za mnou, že sa vráti o 2hodinky a ide za neterami. Alebo keď bola naša dcéra mladšia a neteri sa zachcelo kočíkovať našu dcéru (samozrejme spolu s doprovodom), tak sa ma hneď pýtal kedy budem dojčiť, že by rád išiel von s nimi. Sanozrejme dejú sa aj horšie veci a v podstate sú toto asi maličkosti, ale príde mi trocha zvláštne, že sa riadi podľa 3 ročného dieťaťa. Napokon keď prišiel za švagrinou a spomínanou neterou, tak boli práve na odchode z domu. Takže mňa poháňal, aby mohol ísť s neterou kočíkovať a medzitým si švagrovci zmysleli svoj program

autor
2. jan 2022

@katkami123 nie, nemá žiadne koníčky. S deťmi jej to ide, robila v zahraničí nejaký čas opatrovateľku. A tej mladšej sestre asi padne vhod, keď sa jej niekto prehrá s deťmi a ona si môže poriadiť domácnosť a pomôcť manželovi s prácou. Len neviem prečo sa všetko okolo ich života musí stále spomínať aj u svokrovcov alebo u nás, na návšteve. Vždy sa dookola pretriasa kam išli na výlet, kde by chceli časom žiť, čo deťom kúpili, akú tortu spravili/objednali na narodeninovú oslavu. Veď mne by nevadilo, keby sa to spomenulo medzi rečou. Ale je to stále.. Príde k nám, zbadá stromček a začne rozprávať aký stromček majú švagrovci. Je u nás na silvestra, dieťa musím douspať (dcéra sa zobudila na hluk) a zasa ma informuje, že netere ešte nespia a ukazuje mi fotky, čo jej pred pár min poslala sestra. Opýta sa dcérky čo si našla pod stromčekom, malá ledvaj poukazuje a už nám všetkým vymenúva čo dostali netere a ukazuje 15fotiek zo spoločného štedrého večera

katkami123
2. jan 2022

Tak sa jej na drzovku opýtaj nabudúce, či si už neplánuje založiť vlastnú rodinu, lebo sa nejak vžila až prehnane do tej sestrinej. Ona by potrebovala mat nejaké koníčky.

marca12
2. jan 2022

To je asi povacsine tak,co si vsimam. ked ideme k svojrovcom,tak cely cas hovoria o svagrinej,co kupili,urobili,kde boli a o ich detoch. To iste moja rodina. Ak sa zideme napr.pride teta rozprava o svojich detoch,vnucatach. Vztah tvojho muza so sestrou sa mi nezda nezdravy. Su sudrzni,komunikuju a to je velmi pekne. My takto podobne fungujeme so surodencami. Nie az tak intenzivne,ale zdielame spolu vela veci.

retatka
2. jan 2022

A to denne dostáva tvoj muž toľko fotiek?Či je to raz-dva krát v týždni....Lebo to je tiež rozdiel.On tie fotky hned pozerá,čiže sú dosť dôležité pre neho predpokladám a aj odpisuje si písala...

autor
2. jan 2022

@retatka skoro každý deň dostane aspoň 2-3 fotky. Niekedy je deň, dva pauza. Ale to je skôr výnimka.. dokonca keď bola tá mladšia švagriná na dovolenke a posielala svojej mame nejaké fotky, tak nám ich táto staršia švagriná preposielala

janetinka27
2. jan 2022

mam mladsiu sestru a ma dve deti. vydavala sa o dost skor ako ja. kym som bola slobodna,velmi som sa o nich zaujimala.a teraz som vydata, nemame vlastne deti a velmi sa tesim zo sestrinych deti. rada si pozeram ich fotky, s rodicmi sa o nich rozpravame,tesime sa. ale dokazeme sa normalne rozpravat o vselicom inom. aj svagrina (muzova sestra) ma dcerku,je to nase krstniatko,byvaju daleko a sme s nou menej.ked sme tam, cely cas pocuvame iba o ich malej dookola to iste.mala je zlata,ale komentuju kazdy jej krok,ukazuju fotky,opakuju vseto od adama.o deti z mojej strany sa nezaujimaju, doslova su alergicki,ked sa hovori o inom dietati. kazdy si zije tymi "svojimi". ty asi nie je taky typ,co ma potrebu o vsetkom informovat ostatnych,tak ti to pride cez ciaru.

katkami123
2. jan 2022

Ale každý deň po 2-3 fotky deti mi príde už prehnane. Veď každý mame aj svoje starosti a komu sa chce dookola riešiť to iste a niekoho deti.

autor
2. jan 2022

@katkami123 veď toto.. a do toho sa ešte mladšia švagriná často pýta na našu dcérku, čo vie/nevie, koľko spí cez deň, či má dobrý spánok v noci. Pričom keď jej odpoviem, tak vždy má poznámky ako to máme dobré, lebo dcéra zatiaľ nebehá všade a nerobí taký neporiadok. Ako sa máme fajn, keď ešte plienkujeme a nemusíme umývať mláčky a prať oblečenie dookola. Že ona si už toľko neoddýchne ako ja, keďže má 2 detičky a sú staršie, viac vymýšlajú a tretie majú na ceste. Už som jej minule chcela aj odvetiť v skratke, že kto si ako zariadi, tak má. Ale nepríde mi švagriná, že by chcela byť vyslovene nepríjemná a nechcem zbytočne narúšať vzťahy v rodine

katkami123
2. jan 2022

Však povedz mužovi, ze aspoň tebe nech o tom dokola nehovori. Ze ti touz lezie na nervy, pre teba je top tvoje dieťa a to ta zaujima najviac.

autor
2. jan 2022

@katkami123 to som mu minule povedala, síce s prímesou emócií.. odvetil, že nemu záleží aj na neterkách, že je to stále jeho rodina a ja by som nemala po ňom žiadať, aby svoju rodinu vymazal zo života. Celkovo ich rodina je asi viac rodinne založená, je fajn keď sa napr. v lete všetci stretneme, grilujeme, pokecáme. Ale minule mi povedal, že by bol rád častejšie so svojou rodinou, že tak 2x do týždňa s rodičmi, raz so starou mamou a 2x do týždňa so švagrinou s deťmi. Neviem, možno som ja tá vadná ale teda príde mi to veľa vzhľadom na to, že už si založil svoju vlastnú rodinu

pipistrel13
2. jan 2022

nie ste vadna,nie je to v poriadku...manzel by nemal uprodnostnovat svoju rodinu a ziadat si 6krat do tyzdna travit cas so svojou povodnou rodinou popri praci a svojej zalozenej rodiny je nadmieru prehnane
mat dobre vztahy je jedna vec ale byt na druhej kolaji ako manzelka a matka jeho dietata je uplne nieco ine a podla popisu,vy ste az druha...

librarian
2. jan 2022

autorka, nie si vadná. na mňa to pôsobí z tvojho opisu až prehnane, taká silná naviazanosť zo strany tvojho manžela (a ešte ťa citovo vydiera - veď tebe nejde o vymazanie jeho príbuzných, iba o zdravú mieru, preboha). vôbec by sa mi to nepáčilo, keby išlo o môjho manžela. žiaľ, poradiť ti neviem. len chcem napísať, že v tebe chyba nie je. 🙂