Rodinné nezhody

demimoore
15. feb 2024

Bývame dve rodiny v dome a sme napojení na jednu žumpu.
Do žumpy nejde odpadová voda ani dažďová voda,iba vyslovene z toalety.My sme dvaja oni štyria.Vyvoz žumpy stojí cca 90 €.Ja to rozratam vždy na osoby,ale oni odmietajú takto platiť, a že podľa vodomeru .Keďže do žumpy nejde voda z prania,ani sprchy tak myslíte že mám pravdu ja ako toto riešiť s platbami?

dadis
15. feb 2024

@demimoore Robte si ciarky pri splachovani 😅. Mate trativod? Tak usetrite i tak dost, tak to tak neries..

nataliik
15. feb 2024

@demimoore rozratat počtom dospelých osôb.

lonely66
15. feb 2024

@nataliik a deti nekadia? dospelý je až od 18 rokov podľa zákona. máš pocit, že taký 14-15 ročný pubertiak nekadí? 🙂

bluka2
15. feb 2024

Ja by som to rozratala ešte detailnejšie, podľa počtu cikania a kakania. Zober si, taká svokra musí možno už častejšie, aj v noci, na toaletu. Nedaruj jej ani jedno spláchnutie zadarmo!

lavender94
15. feb 2024

@bluka2 ale zas starí ľudia maju zápchu, takže nevieme ako to je 😂 chce to bližší výskum.
Ale teda autorka, za mňa je spravodlivé rozpočitať to na počet osôb

bluka2
15. feb 2024

@lavender94 😂
Ja neviem, ako často sa vyváža žumpa?
Keď si to rozdelia podľa počtu osôb, platia 30€ jedni a 60 € druhí za 1 odvoz.keď si to dajú fifty fifty, platia 45€ a 45€. Takže ich maximálna “strata” je 15€ za jeden odvoz. Neviem, nespravodlivosti pod 20€, ktoré sa nedajú ani veľmi objektívne presne zhodnotiť nech čert berie, škoda si s tým drať mozog. ak teda ich mesačný rozpočet nie je 200€

lavender94
15. feb 2024

@bluka2 ja vôbec netuším ako často sa to robí. Ale myslím si, že to bude menej ako jeden krát za mesiac. Ja by som to napríklad riešila z princípu, lebo takí ľudia väčšinou take nespravodlivosti robia zámerne, vydrbávajú na maličkostiach a to sa tych veci nazbiera

bluka2
15. feb 2024

@lavender94 toto bude určite časť väčšieho problemu, tiež si myslím… možno by trebalo viac informácii

nataliik
15. feb 2024

@lonely66 samozrejme ze kadi aj ten, ale ten si to nemá z čoho zaplatiť. Ak v tom dome býva 1 babka a autorka+manžel a deti, tak to zatiahnem aj za ňu a neriešim. Ak 2 dospely s 2 deťmi a autorka+ manžel, tak napoly. No nebudem sa vadiť, ze 14 ročný Ferko kaka a cika 6x do dňa (ešte aby ten Ferko aj zakaždým splachol)

hedviga2
16. feb 2024

@lavender94 super som sa zasmiala.

h2
16. feb 2024

Nechajte si na splachovače namontovať kasičku na mince, alebo sa riaďte tým, čo hovoril Dustin Hoffman vo Foter je lotor II. 😃

lonely66
16. feb 2024

@nataliik tak nech to platia jeho rodičia preboha. je to človek? idú jeho kakanice do žumpy? idú. tak ako je rodič finančne zodpovedný za dieťa v rámci iných poplatkov, mal by byť aj v tomto prípade, to je úplne normálna vec prepána... ľudia platia v panelákoch poplatky aj za deti, a predstav si, že aj za malé bábätká. rozráta sa to na počet osôb a dovidenia. vždy to tak bolo. prečo to má byť inak pri žumpe?

misicka31
16. feb 2024

Keď k vám príde návšteva,nepoužívajú toaletu? Pol na pol a hotovo,to je spravodlivé...

demimoore
autor
17. feb 2024

@nataliik v dome sú dve bytové jednotky..v jednej býva len babka moja mama a v druhej môj brat,s manželkou a dvoma deťmi.Najskor od nej pýtal polovicu a teraz vymýšľa podľa vodomeru.Ale do žimpy idú iba splašky z wc.Myslim si že je férové to roxratat na osoby Ale nie on sa háda že nemám pravdu.Zumpa sa vyváža jazdy druhý mesiac..takže na babke chce zarobiť..

demimoore
autor
17. feb 2024

@misicka31 Dve bytové jednotky..v jednej moja mama babka a v druhej brat s manželkou a dvoma deťmi..Ja bývam inde.. Najprv pýtali polku od babky a teraz podľa vodomeru..Ja tvrdím že sa to má roxratat podľa osob nakoľko babka býva sama a tých návštev tam má fakt minimum oproti môjmu bratovi

nataliik
17. feb 2024

@lonely66 akože počúvaj ty máš problém s ľuďmi alebo čo?
Tu je diskusia a každý môže napísať svoj názor či? Takže respektuj názor ostatných dobre.
Alebo máš len potrebu provokovať ľudí aby sa s tebou hádali? Daj sa do poriadku.
Ja si zaplatím aj za svoje deti a áno bežné sa tak platí a keď to autorke vadí, tak nech si to povie doma.

nataliik
17. feb 2024

@demimoore tak to som pisala, že v tomto pripade, by som za tu babku zaplatila ja a neriešila. Ale keby to delili aj len počtom dospelých, tak ma platit 1/3, nie polovicu. Nie je fér, že platí polovicu.

lonely66
17. feb 2024

@nataliik ty si vážne neuveriteľná. ja mám niečo rešpektovať, pričom ty nerešpektuješ nič? len preto, že napíšem, že je absolútne bežná prax, že sa takéto druhy nákladov počítajú na počet osôb? zrejme nie si v týchto veciach zbehlá, keď toto nevieš.

@demimoore presne z podobných dôvodov sme kedysi s mužom cúvli pred možnosťou stavať dom v lukratívnej oblasti, žiaľ, mal byť napojený na 1 kanalizáciu a mali sme len 1 hodiny (elektrické) pre pozemok, ktorý mal 2 časti na 2 domy. (nešlo síce o žumpu, ale pointa je rovnaká). veľmi sme premýšľali, ako to urobiť, aby sme spravodlivo v budúcnosti rozrátali jednotlivé náklady. navyše šlo o cudzích ľudí, ktorí by boli napojení na nás. tak sme z toho cúvli. rozhodli sme sa, že sa nechceme doživotne naťahovať s niekým, je fuk, či je rodina alebo nie. tieto veci sú veľmi citlivé, háklivé. u vás sa to však riešiť dá. ak nechce cúvnuť ani jedna strana, stále máte možnosť posunúť túto záležitosť ďalej... ja osobne by som odmietla platiť 50/50 za týchto podmienok. a nie, nie som chamtivá, len rozmýšľam.

nataliik
17. feb 2024

@lonely66 hahahá. Zbehla som, napísala som ti, ze ja si za deti platím, ale tiež svoj názor akoby som to rozdelila ja ( taká bola otázka autorky). Bola som v takej situácii chvíľu a platila som za svokru, dobrovolne z mojej iniciatívy.
Ja som na tvoj názor neutocila, kdež to ty áno, ja som ti napisala k tvojmu správaniu. Čítaj ešte raz

nataliik
17. feb 2024

@demimoore ešte taka podotazka, ako to majú rozdelené majetkovo? Dúfam, že babka im to darovala.
A keď to chce tvoj brat rozdeliť podľa vodomeru, tak majú osobitny? Lebo aj podľa neho by mala mať babka menšiu spotrebu, tak by jej to vyšlo tiež menej ako polovica.
A ako platia iné veci ako elektrina, daň atď? ( len zo zvedavosti k prístupu tvojho brata)

betulinka1
17. feb 2024

@demimoore nerozumiem ako podla vodomeru? Maju dva vodomery a babka s mamou maju vacsiu spotrebu? Tomu moc neverim, lebo 4 clenna rodina viac perie a tak. Cize im to aj podla vodomeru musi vychadzat viac ako 4 člennej rodine. Ved si vypočuj jeho prepočet, ze ako to vychadza podla neho. Aj voda zo zachoda a zo sprchy asi ide do zumpy. Preto to chce pocitat ako stočné. Asi to hovienko tam nejde bez vody.