Rodinné návštevy - rodičia k deťom verzus deti k rodičom

14. júl 2022

Rodičia k deťom alebo deti k rodičom? Chodíte rodičia pomáhať k deťom typu kosiť a podobne? Vek rodičov cca 60rokov.

zuzinka888
14. júl 2022

Nie maju chodit deti k rodicom. Ale ked su i nas npr na vikend a dedo sa nudi tak to je ok ze pokosi ale najprv sa " povadime" ze ma byt s mani a vnucatami. Ale on oddychovat nevie.

spadnutaslivka
14. júl 2022

Rodičia k deťom pomáhať? Nie, my chodíme pomáhať rodičom.

hilda08
14. júl 2022

My k rodičom v rovnakom veku ako píšeš chodime aj na návštevu typu obed/káva ale aj pomáhať ked treba…spraví sa guláš/griluje sa a pomaha sa…aj oni chodia k nam ale len ked sa nieco oslavuje alebo tiez treba nieco porobit alebo s detmi pomoct…

vikusjk
14. júl 2022

Nie, my chodime k nasim rodicom a pomahame. Tiez maju okolo 60r.

melanta
14. júl 2022

Moji rodičia bávajú v byte, my v dome. Akože moji rodičia nám majú chodiť pomáhať? To akože prečo? Rodičia nám pomohli tým, že nás vychovali. Mojich rodičov k nám volám na obed alebo na posedenie pri bazéne, nie na pomáhanie. Ak treba, ja pomáham rodičom. Tiež sú 60+.

autor
14. júl 2022

U nás sa to vyžaduje opačne,chodiť rodičia k deťom a náležite aj pomôcť.už som si nebola istá "čo sa sluší" a ako to funguje v iných rodinách

ropucha6
14. júl 2022

V zivote by ma nenapadlo volat mamu na upratovanie 🙂 to skor naopak ak nevladze. Akoze niekedy sa ponukne, ze navari alebo napecie nieco konkretne, ale tak to ju viem, ze aspon bavi.

elizabet173
14. júl 2022

Tvoje deti vyzaduju, aby si im chodila pomahat kosit a pod.?! No ako si si vychovala, respektive rozmaznala, tak mas. Je ine poprosit rodica (poprosit, nie vyzadovat) o pomoc v chorobe a pod. Ale aby deti vyzadovali od 60+ pomoc s kosenim? By som sa rozosmiala na cele kolo. Ked mali moji rodicia 60 rokov a viac, chodili sme pomahat my im, lebo jednoducho sily ubudaju. Oni chodili pomahat svojim rodicom, nasim starym rodicom, my sme to ako deti vnimali, tak to bolo pre nas samozrejme.

martul
14. júl 2022

Napíš prosím ťa podrobnejšie, tvoj vek, máš deti nemáš deti, kde bývate vy, kde rodičia, vládzu, nevládzu, kto ,, vyžaduje " ty od nich alebo oni chcú chodiť pomáhať?

andrejka1974
14. júl 2022

Tak toto určite nie ,možno keď tak pomôcť ak je ťažšia práca a je šikovný remeselník a vládze a chce pomôcť tak vtedy možno áno ale ináč určite nie ja mám rodinný dom nestíham tam ale nikdy som nevolala rodičov pomôcť a to mám burinu krásne vysokú však nech si rastie

zuzanaete
14. júl 2022

Takuto pomoc rodicov si viem predstavit iba v specifickych situaciach - jeden po uraze/operacii, druhy pracovne odcestovany. Este pomoc s vnucatami je OK. Ale nie, aby rodicia bezne chodili upratovat a pomahat okolo domu mladym. To skor mladi by sa mali ponuknut s pomocou. Ale poznam 2 rodiny, kde rodicia poskytuju pravidelny servis svojim detom s rodinou. Pre mna zvlastne a nepredstavitelne.

ak_tak0202
14. júl 2022

V zivote by ma nenapadlo, aby som otca co i len slusne poziadala, aby nam pokosil travnik, ak uz teda dosli na navstevu, a to ma "len" 56. Najvacsia pomoc od mamy bola, ked k nam prisla na 2 tyzdne po synovej operacii aby sme nemuseli s muzom na ocr, ale to sa ponukla sama a v podstate nemusela nic, len sa "hrala" so synom -vtedy 5 rokov a dala mu jest, nakupy, varenie, upratovanie bolo na nas. Buduci tyzden nam maju doviezt tatru dreva, asi zavolame svokru, ale tiez len kvoli 5mesacnej, dame ju svokre do kocika a viem ze svokra bude prestastna, lebo miluje deti, tiez budem mat vopred navarene, ani by ma nenapadlo nechat svokru natahovat sa s drevom.

mariejenka
14. júl 2022

??fiha, by na hanba vyfackala,keby volam moju mamku 62 ročnú,aby mi prišla pokosiť,okopat zahony,okna umyť. Maximálne ju poprosím,nech sa tu hodinku co ja urobim ona mi povarovala deti, ked náhodou nestihneme cez víkend mi s muzom.
Ja chodím kosiť k nim na "chatu" aby sa mamka nenamahala s kosckou,furikom.

zuzuliatko18
14. júl 2022

Rodicia nam pomahali, ked treba a ked.mozu. na stavbe domu, strazit drobca, ked som ja skoncila v nemocnici a muz musel vtedy v suvislosti s tym vybavovat veci, prip. ked som bola u nasich a zostalo mi zle strazili maleho. Inak chodime my k nim, ked treba. Prip. Pomahaju s tym, co je napr. Ich odbor (ocino je elektrikar a ked nam vyhadzovalo poistky prisiel pozriet a opravit co to je). Co sa.tyka beznych veci, to by mi ani nenapadlo I'm spominat. Este ziju aj stari rodicia, tak nasi skor pomahaju im, ked treba.

nikpa
14. júl 2022

,,U nás sa to vyžaduje opačne,, chcelo by to trochu spresniť. Takže ty si rodič a tvoje dieťa to od teba vyžaduje?? Ja by som sa pod zem prepadla keby som mala od rodičov chcieť niečo viac ako postrážiť deti, aj to len keď ozaj idem niekde kde ich nemôžem zobrať. Ak už dieťa nemôže pomôcť tebe tak nech ti aspoň nepridáva robotu. To je hanba, zlá výchova a sebecké nevďačne dieťa 🤷

benit
14. júl 2022

Ja nevolam mamu na taketo prace. Nech si dojde posediet na grilovacku, kavu. Ked sme sa pred 2 rokmi stahovali tak mi prisla nasilu pomoct. Viac zavadzala ako pomohla, ale mala dobry pocit.Umyla okno a dlazku v 1 izbe, ale to sa potom o 2mesiace stahovala ona a bola som jej aj s muzom 3 dni pomahat. An segre som bola pomahat umyvat po malovke. Beriem to ako normalne, ze si pomozeme ked ide o velke prace.
Mam susedu co k nej mama chodi ako domov. Aj sa tak sprava, vela jej pomoze, ale uz aj jej to zacina vadit, ze jej do vsetkeho zasahuje.

gertrudka222
14. júl 2022

To je co za hlupost. To by malo byt naopak nie, ze deti by chodili pomahat rodicom a nie rodicia detom. Ono vela deti si zvyklo, ze ako keby bol rodit povinny mu proste so vsetkym pomahat

mima172
14. júl 2022

Nie, my pomáhame rodičom, čo sa týka fyzickej práce, či keď treba niečo vybaviť, obehať. Moji rodičia sú 70tnici.

danielahamar
14. júl 2022

Áno, poznám takú rodinu, kde deti využívajú svojich rodičov na 200%, čo ale bude, ak sa pominú netuším. Asi si nájdu záhradníka, opatrovateľku, kucharku, stavbára a co ja viem co este🤭 Je to smutné, ale tak, zato si môžu len rodičia. Tak ak sa niečo také deje u Vás, zatrhni to ešte v zárodku.

eva233
14. júl 2022

Podľa mňa je jedno čo sa sluší, ale záleží od konkrétneho prípadu. Kým sme my neprerabali dom a nemali malé dieťa chodili sme ja a vtedy ešte priateľ veľa pomáhať mojej mame. Či už okolo domu porobiť, pokosit, niečo opraviť. Prerobili sme jej kuchyňu. Teraz prerábame my a mame malé dieťa a veľa k nám chodí mama(64r). Hlavne teda stráži malého ak potrebujem niečo pomôcť mužovi. Ale chodíme aj my k mame a tiež keď je treba porobime..... Určite ak by sme neprerabali chodili by sme k mame viac... Takže podľa mňa záleží od situácie, od zdravotného stavu rodičov lebo aj 60tnik môže byť extra čiperny a aj mat veľké zdravotné problémy..... Pomoc v rodine má byť vzájomná a nie, že ja pomáham lebo sa to patrí 🙈🤷‍♀️

amelie2017
14. júl 2022

Neviem si to ani predstavit, ze by som od maminy alebo svokry chcela nieco take. Mamina ked je u nas, tak dovolenkuje. Maximalne sem tam uvari nieco, po com mi srdce pisti, lebo aj ked to urobime my, nie je to ako od maminky. Ale napr. mam znamych, ktorym rodicia stale strazia syna a mama jej teda aj upratuje, operie, ozehli. Full service v domacnosti. Hanba by ma fackovala. Ako keby som mala zlomenu nohu, ruku alebo int vazny zdravotny problem, to by bolo ine. Aj ked radsej by som si zaplatila pani na upratovanie ako prosila maminu. Dost sa v praci namaka.

viestta
14. júl 2022

Môže ti byť úplne jedno "co sa sluší". Zariad sa podľa toho ako vám to vyhovuje. Ak nie sú dospelé deti chore, po uraze tak je nehoráznosť vyžadovať takúto pomoc od rodičov. Ak sa rodičia cítia na to, aby pomohli kosiť, murovat, umývať okná, môžu to robiť, ale určite nie preto, že sa to patrí alebo mladí to žiadajú. Ak tvoji svatovci chodia robotovat mladým, je to ich rozhodnutie a dobrá vôľa. Ale nie ich povinnosť. Rovnako to nie je vaša povinnosť, nech už si o tom nevesta alebo zať myslia co len chcú. Sú dospelí, majú sa postarať o seba sami. Vy ste svoje už odmakali.

ropucha6
14. júl 2022

@eva233 stale si neviem predstavit situaciu, ze by mi mama kosila…jedine, ze by to extra chcela, ale to nebude tento pripad.

eva233
14. júl 2022

@ropucha6 no ja si hlavne neviem predstaviť ze by som to od mamy vyžadovala lebo sa to sluší 🙈🤷‍♀️🤦‍♀️.... Ked by bola mama čiperna a brala by to ako relax, že je u nás na týždeň a chce sa jej kosiť tak nech pokosi.... Ale myslím, že každý človek si to chce aj tak spraviť po svojom 😁... A druha vec je určite by som to od nej nevyžadovala... Ze mama pod mi pokosit lebo sa to patrí aby si mi pomohla 🙈🤦‍♀️

mikadooo
14. júl 2022

Keď švagor staval dom, chodili mu pomáhať svokor, môj muž (jeho brat), plus chlapi od švagrinej. Vtedy chodila svokra k nám a pomohla mi pre nich navariť a aj o (moje) deti sa postarať. Teraz chodíme my k nim. Občas prídu na nejaký narodeninovú oslavu, ale svokra radšej chce spraviť oslavu doma, takže my si to oslávime doma s kamarátmi detí a potom majú ešte jednu oslavu u babky 🙂. Rešpektujeme ich želanie, už sa im horšie cestuje, keďže chodia vlakom, zle sa im spí mimo vlastných postelí, takže ideme my k babke. Podľa mňa je to na dohode oboch strán. Mám to takto vyhovuje a myslím si že svokrovcom tiež. Kedysi sme ich volali k nám, teraz už ani nie, lebo viem, že nebudú aj tak chcieť prísť a keď, tak len na otočku a že budú celý deň v strese a v nepohode vďaka tomu cestovaniu atď.

evaachesa
14. júl 2022

Hmm, ale tak to máš potom blbo vychované deti. 😏

ropucha6
14. júl 2022

@eva233 tak to uz je druha vec robit cokolvek, ze sa to slusi. Skor mi pride, ze autorka ako rodic riesi, ci ma ist pomoct na ziadost deti, lebo sa to “slusi”. Ale k veci - ak by som nevidela relevantny dovod ako choroba a pod, nepomahala by som. Plus to kosenie je este taky extrem, mozu poziadat niekoho mladsieho ci si to zaplatit.

danica2711
14. júl 2022

panebože, čo sa sluší... na to sa môžem v tejto súvislosti akurát tak vykašľať! My sa navštevujeme navzájom, navzájom si s najväčšou samozrejmosťou pomáhame, kto kedy čo potrebuje a kto kedy čo vládze a je nám pri tom dobre a nehádame sa o pomoc a ako to má niekto iný alebo ako to predpisuje nejaký SA, je to posledné, čo ma zaujíma. Ty pomáhaš preto, že sa to sluší alebo preto, že chceš?

viestta
14. júl 2022

@ropucha6 možno mama nebude kosiť, kosiť bude otec. Mama bude okná umývať.

ropucha6
14. júl 2022

@viestta no stale si myslim, ze tym, ze sa pyta, tak s tym neni okey. Btw okna su pre mna rovnaky extrem 🙂