Rodina vykráda bankový účet syna, ktorý dlhodobo leží v nemocnici

julianno
16. mar 2022

Dobrý večer, prosím o radu, čo robiť s rodinou, ktorá vykráda bankový účet svojho syna vždy keď leží raz za dva roky v nemocnici kvôli ťažkej chorobe. Jeho sestra je mu dlžná plno peňazí, ktoré si od neho ,, požičala". Jeho brat so svojou manželkou mu ukradli elektroniku vždy keď ju mal doma u jeho rodičov počas jeho pobytu v nemocnici. Jeho rodičia okrádanie súrodencami dokonca podporujú. Vždy keď je tento môj známy v nemocnici,tak ho jeho rodina presvedčí,aby im dal debetnú kartu a on naivne im svoju kartu dá. Jeho matka zadržiava jeho priateľke výživné na maloleté dieťa. Jeho matka poskytuje jeho bankomatovú kartu tretím osobám ako sú jeho sestry, ktoré si večne od neho požičiavajú peniaze a nikdy žiadne peniaze mu ešte nevrátili. Elektronika , ktorá mu bola odcudzená jeho súrodencom a jeho manželkou jeho rodičia neriešia a dokonca túto krádež popierajú. Vždy keď sa vráti z liečenia,kde je každé dva roky cca 2-3 mesiace mu jeho matka nie je schopná vydokladovať výdavky z jeho bankového účtu. Prosím Vás je možné,aby som to ja ako jeho známy a kamarát, prípadne jeho priateľka vedeli nejako riešiť cez políciu alebo právnou cestou? Za vaše rady vám vopred veľmi pekne ďakujem.

anjelicek26
16. mar 2022

Zamedzit pristupu k jeho bytu, uctu a nedat kartu resp. ju dat niekomu doveryhodnemu (kludne aj tebe - na realizaciu potrebnych platieb), ale v dnesnej dobe online bankingu nechapem absolutne, preco si s internetom v mobile s nemocnice nemoze toto poriesit sam, ak teda nelezi vyslovene na psychiatrii. Odstrihnut sa od rodiny tu bude nalepsie riesenie a to nakomplet... pochybujem, ze bude vediet poriadne policii nieco podokazovat, ale zabranit tomu do buducna, to vie...

syslik81
16. mar 2022

kartu im nedat a ak potrebuju dat im hotovost aby sa onho postarali pripadne to nechat na priatelke a s nimi prerusit kontakt .. na policiu asi tazko - nema to ako dokazat plus kartu im dal dobrovolne .. ak nema spisany papier o pozicke ma hold smolu .. uz im nic nedat je jedine riesenie

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dahlia25
16. mar 2022

Tiez si myslim, ze on sam si musi uvedomit, co sa deje a ake potkany su okolo neho. Ty sam nic nezmozes, ani jeho priatelka. Teda ak to chces riesit pravnou formou.

Mimo pravnej roviny sa to riesit samozrejme da a to “na svoju vlastnu past”.

liljana
16. mar 2022

Idealne bude, ked sa necha zbavit svojpravnosti, ked ako hm hm da niekomu z rodiny opakovane pristup k ucctu a debetnej karte s pinom a ti mu ho opakovane vybielia. A este dokonca zije s nimi. Ale ako namet na mini krimi poviedku celkom dobre.
Ak to neriesi, tak mu peniaze asi nechybaju a ma ich asi dost. Tak preco to riesis ty?

julianno
autor
16. mar 2022

@anjelicek26 Je to na nákupy v obchode potraviny a cigarety, ktoré mu rodina počas pobytu v nemocnici nosí a po mimo si vyberajú peniaze pre seba jeho sestry po čiastkach 10,20€ ako kedy, keďže jeho matka má kartu zverenu do vlastných rúk a poskytuje ju jeho súrodencom z vlastnej lenivosti lebo je lenivá synovi nakúpiť potraviny a cigarety a tak jeho matka dovolí jeho súrodencom ho okrádať. Zadržiava vedome vlatnej vnučke výživné, ktoré nie je schopná jej načas poslať aj dva mesiace. Ja to riešim, lebo takto ho okrádajú roky,je to môj dobrý známy a už sa nato nemôžem pozerať keďže jeho priateľka to ústne s jeho rodinou nevydiskutovala nijak keďže je to banda klamárov. Keď to riešila s nimi ústne aj jeho priateľka, ktorá sa ich neraz pýtala otvorene prečo jeho bratovi vydali z ich nehnuteľnosti elektroniku zadarmo len tak a oni jeho priateľku klamali do tváre, že to nie je pravda a že oni tú elektroniku ani u seba v nehnuteľnosti nemali. Teda tvrdenie proti tvrdeniu. Jedine ak by jeho priateľka dala trestné oznámenie za zadržiavanie výživného ,,svokrou" a on trestné oznámenie za obohatenie , že mu pokradli elektroniku a sestra mu je dlžná peniaze dlhú dobu.

zuzanaete
16. mar 2022

Vyzivne sa da riesit cez trvaly prikaz. Vobec to nemusi riesit babka. Rovnako im nemusi davat svoju kartu. Nech zada prikazy do banky, aby sa mu posielali pravidelne peniaze pre rodinu v malych ciastkach pocas liecenia. Nebudu mat sancu minut viacej. Alebo je to mozne riesit operativne cez internetbanking v mobile. Tazko sa pomoze, ked im da kartu dobrovolne.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
16. mar 2022

@julianno ved nech da kartu tebe alebo priatelke a noste mu nakupy do nemocnice vy. Tu sa ziada aby bol aktivny riesit si svoje veci dotycny...

lija22
16. mar 2022

kde je zavrety,ze si nemoze urobit nakup sam? samozrejme, ze jeho rodicia by musnad mali nakup doniest len tak a nemusia ho hned skasirovat. Na mna posobi on nejaky trosku prisprosty a zial tak mu treba alebo mu na tom nezalezi. aked nevie posielat vyzivne trvalym prikazom, tak ozaj dilino 🤦‍♀️

aliaray1
17. mar 2022

@julianno ahoj, da sa to riesit pravne, no narobilo by to zlo vo vztahoch. On im dava platobnu kartu dobrovolne. Otazka je, ci suhlasi s tym co vyvadzaju s kartou a jeho majetkom bez jeho suhlasu v case nepritomnosti.

Ak nie, alebo mate podozrenie, mozte podat na policii/prokurature trestne oznamenie bud ty alebo partnerka.

julianno
autor
17. mar 2022

@aliaray1 nakoniec sa rozhodol tento klamany môj známy a zavolal svojej matke,aby vrátila kartu priamo jemu. Jeho matka mu narozpravala bludy ako jeho priateľka ho okradne o peniaze. Jeho matka mu zložila telefon a povedala, že mu bankomatovu kartu nevráti. Do situácie sa začala angažovať už aj jeho sestra, ktorá mu je plno peňazí dlžná a chcela sa zmocniť karty. Ak by jeho priateľka nepovedala svokre fakt, že volala dnes právnikovi, ktorý jej povedal, že matka jej priateľa tým, že odmieta vrátiť kartu sa dopúšťa sprenevery tj trestného činu. Keby nepovedala slová právnika ďalej, že všetky finančné prostriedky kt použili, ktoré z minulosti nevedia vydokladovať sa dajú riešiť civilnou žalobou,lebo tretia osoba disponujuca kartou majiteľa je povinná nakladať s financiami majiteľa tak ako majiteľ financií rozkaze tj dokladovať blokmi všetky použité financie, čo oni za celé roky nevydokladovali. Jeho matka volala jeho priateľke s revom nepríjemná, že prečo chce kartu jej syna. Čiže keď je syn mimo nemocnice nezaujímajú sa, ihneď ako sa môže jeho rodina zmocniť jeho financií už aj zistia, že majú syna..Toto všetko a ešte viac s nimi odkomunikovala jeho priateľka a jeho matka povedala, že zato, že sa rozhodol im obmedziť prístup k jeho bankomatovej karte a rozhodol sa ju zveriť priateľke končia s ním,ich vnučkou a ,,nevestou" a vyhrážali sa zrušením trvalého pobytu jemu a ešte vydedenim cca. Takže jeho priateľka odhalila dlhoročné podvody,kde ďalší paragraf je využívanie zdravotného stavu pacienta. Kartu vydali iba pod hrozbou trestného oznámenia a civilnej žaloby totálne zúriví. Ďakujem vám všetkým za komentáre je mi na zvracanie ľudia z takýchto rodičov jedného syna a môjho kamaráta...

aliaray1
18. mar 2022

@julianno je vyborne, ze sa rozhodol toto riesit a uz sa viac neprizerat. Znie to tak, ze jeho "rodina" cudzopasi a zneuziva jeho indispoziciu pocas hospitalizacie.
Trocha to len upracem, jedna sa o.i. o zneuzivanie platobneho prostriedku, v podstate kradez penazi a kedze sa to deje voci choremu, tak je to pritazujuca okolnost, lebo on sa povazuje za chranenu osobu. To ma vplyv na zvysenie trestnej sadzby, sprisnenie trestu.

Moze to riesit priamo civilnou zalobou.
Ak by niekto podal trestne oznamenie, jeho vysledky su potom podkladom pre zacatie civilneho sudu a vymahanie skody. V trestnom konani je tvoj kamarat totiz poskodeny a tam sa aj stanovi vyska skody (to ma vplyv na ulozenie trestov) a uz to nemusi vyhodnocovat a dokazovat civilny sud. Ak to vyvrcholi na trestnom sude a odsudia ich/ju, ma pravo nasledne podat civilnu zalobu a v takom konani ma uz "nabite" tvoj kamarat, lebo vsetko sa uz preukazalo. A trestne konanie je prakticky zadarmo a bez sudnych trov. Civilne sa natahuje a plati o ukony advokata, trovy a moze ziadat spat peniaze cca v 3 rocnej lehote a len poplatok za podanie navrhu je niekolko % z pozadovanej sumy (existuje moznost ziadat o ciastocne alebo uplne upustenie od poplatku sudu).

Drzim palce, a pravda sa aj tak vzdy ukaze 😉😁. Prioritne je zastavit ich sialenu masineriu a sekundarne vymahat co si damy nakradli.

kammik
18. mar 2022

@julianno to sa ani čítať nedá, ako vedia byť niektorí ľudia zlí a chamtivý, no dúfam, mu bude bez nich proste lepšie