Ahojte dievcata. Zaujimal by ma vas nazor na problem, ktory momentalne riesim. Mam tri deticky, najmladsi ma tri roky a nakolko ma zdravotne problemy, schvalili nam predlzenie RD. No ja uz neplanujem byt dlho doma, mozno este do leta a syna by som potom dala opatrovatelke. Teraz riesim, kde sa zamestnat a neviem sa rozhodnut, ci uprednostnit rodinu alebo svoju sebarealizaciu.
Blizsie to vysvetlim - po Vs som si robila PhD aj som ucila na univerzite a zaroven som pracovala s eurofondami. Potom som odisla z Ba domov, kde som pracovala v 2 velkych spolocnostiach ako financna analyticka. Medzi vsetkymi materskymi som pracovala, takze som velmi nevypadla a neprisla o vedomosti. Ked mal najmladsi vyse roka, tak ma volali naspat do prace na veducu funkciu, co som vsak odmietla, nakolko manzel je pracovne vytazeny, stari rodicia maju uz vlastne zdravotne tazkosti a cela starostlivost o deti a domacnost je prakticky na mne. Moje povodne miesto mi v praci drzia, ale ocakavaju vysoke pracovne nasadenie, co casto znamena kopa nadcasov mesacne, pripadne pracovanie doma po veceroch. Uz na to nemam kapacitu, nakolko to bolo narocne uz pri dvoch detoch. Takze sa obzeram po niecom inom, najlepsie niecom nenarocnom, aby bol cas na rodinu.
A teraz k veci - uvazujem o praci ekonomky v skolstve. Ale desi ma skutocnost velkeho prepadu v plate oproti predoslym zamestnaniam. Neviem, ci sa dokazem vzdat moznosti dalej sa rozvyjat a byt aj adekvatne ohodnotena. Myslim, ze pre rodinu by to bolo super, nakolko manzel zarobi nadstandardne, ale nemozem ocakavat, ze bude pri chorych detoch, alebo ich vyberat zo skolky a skoly. Nemame ziadne uvery ani hypoteku, takze financie nas netlacia. Ja by som pracu tej ekonomky na skole brala iba ako docasnu pracu, mozno na 2-3 roky, potom by som chcela robit to, co predtym. No bojim sa toho, ze uz z mojich vedomosti velmi vypadnem, nakolko uz nebudem sledovat zakony, nebudem pouzivat cudzie jazyky a taktiez v zivotopise to bude riadny prepad a uz ma mozno ani nepozvu na pohory tam, kde budem mat potom zaujem pracovat. Predsa len tiez uz o par rokov nebudem mladica, 40 sa bude blizit.
Preto by som sa chcela spytat na vas nazor, co robit, ci uprednostnit pohodlie a pokoj rodiny. Mozno ste boli v rovnakej situacii, tak by ste vedeli poradit, ako ste sa rozhodli a ci ste potom nelutovali, ze vam usla nejaka zaujimava pracovna ponuka.
Prepacte za dlhy prispevok, nevedela som to kratsie napisat. Dakujem za vase nazory.
Ja bojujem s rovnakou dilemou. Pred druhou MD kopa nadcasov, postupne prepracovavanie sa dalej a vyssie, sluzobky mimo Sk, nastastie manzel pomahal, praca mu to dovolovala. Pocas druhej MD manzel menil pracu a uz je podobne ako tvoj teraz.
Ja by som to chcela poriesit skratenym uvazkom aj za cenu nizsej pozicie, inej prace ale stale v odbore. Uvidime, ako sa to podari. Ale ak aj pojdes do skolstva, nepozeraj sa na to ako krok spat, iba krok inym smerom. Aj tam sa budes musiet vela ucit a vzdelavat a po par rokoch budes prinajhorsom vediet, ze toto nechces/chces robit. Kazda pracovna pozicia sa u normalnych managerov ceni.
Ved ked aj zoberies pracu mimo toho, co chces robit, nikde nie je napisane, ze sa nemozes udrziavat vo forme aj vo svojom odbore.
@vienala dala by som prednost rodine,aj na ukor toho,ze menej zarobim....neboj sa,ze stratis vedomosti a info o tejto praci,ak aj vypadnes na urcity cas z toho do coho sa velmi dobre rozumies,o 2-3 r to lahko dobehnes...staci len,ak budes chciet...
@vienala Išla by som za kariérou na tvojom mieste. Už to mám "odžité". Dieťa mám v puberte a ja bez šance na zmenu pracujem na mieste neprimeranom môjmu vzdelaniu. Je to veľmi frustrujúce. Riešila by som to cez opatrovateľky a čas ktorý by mi ostal na deti by som sa snažila stráviť o to kvalitnejšie.
@vienala pozri, nic nemusi byt 'bud-alebo'. Mozes zostat pracovat vo svojom odbore ako konzultant. Tym padom tvoj pracovny cas je cisto v tvojich rukach a mozes tym padom scasti pracovat aj z domu a budes mat viac casu aj na deti. Ked to svojim sefom spravne podas ako to bude vyhodne pre nich aj pre teba, tak nevidim problem. Nebudes na veducej funkcii, ale zase si vies vyjednat vyhodne podmienky a platovo to urcite nebude az taky pad.
Pises, ze sa ti blizi 40. Klobuk dole, dosiahla si toho v zivote velmi vela, vybudovala si si karieru aj rodinu. Je to ale vek, kedy treba uz mysliet aj na zdravie, zvolnit tempo a zacat sa pozerat na svet aj inou optikou, ze naco sa tolko nahanat, ci to za to vsetko stoji. Ale radsej si zacat uzivat zivota, ved pises, ze manzel zarobi dost, financne problemy nemate, velky prepad v plate by bolo asi to posledne, na co by som v tejto situaci myslela. Zato deti ta este potrebuju. Nemusi byt z teba zrovna zienka domaca mas moznost stale slusneho zamestnania a popritom stale sledovat co sa deje v obore, ktorému sa chces v buducnosti venovat. Zivot je otázkou priorit a správnych rozhodnuti v spravny cas.
odkedy mam deti, podriaďujem pracovný život rodine ... síce som žiadnu dieru do sveta neurobila, mam 40 a som radová učiteľka, asi ani nikam už nepostúpim, ale som spokojná. Som rada, že pri deťoch stíham pracovať na plný úväzok, zarobím na pomery nášho regiónu primerane a stíham sa starať plnohodnotne o deti. Syn nemusí byť do večera v družine, dcéra puberiačka má "dozor".
Čo sa týka vedomostí, od VŠ sa snažím dovzdelávať, občas nejaké školenie, robila som preklady, to ma už nejako nebaví, ale robím veci ako hodnotenie učebníc, spolupracovala som na nejakých projektoch s Bratislavou, učila kurzy re dospelých.
Ale ber to tak, že ako učtovníčka v škole je to skor o pohodlnej robote bez veľkých výziev. A plat naozaj minimálny, učitelia nezarobia bohviečo a nepedagogickí zamestnanci sú radi, ak maju 400 - 500 eur.
@vienala a mas vo vyhlade pracu ekonomky v skole ? Ono su to take pohodlne miestecka za mna urcite pokracovat v povodnej praci a dohodnut si pre teba prijatelne podmienky ono inak pracovat v skole v takmer cisto zenskom prostredi po preci v prevazne v muzskom kolektive neni jednoduche
@vienala takze moj nazor: si schopna, mudra, sikovna, mas obrovsky dar rodiny, zabezpecenie, ak mas dieta so zdrav.tazkostami tak by som hladala menej narocnu cestu (asi to skolstvo), ale spekulovala by som ci by som si nezacala nejaky svoj biznis nejake poradenstvo v odbore ktory ovladas, to ti da pocit slobody ale zaroven tvoje ambicie sa budu moct naplnat.
@vienala podotknut, ze neda sa sediet na 2 stolickach.Mas 3 deti, tak by som uprednostnila deti a rodinu.Podla mna budes o 2,3 roky rada, ze sedis v skole na mieste ekonomky a mas pokoj nerobis po veceroch a nadcasy.Lebo pri vytazenom muzovi bude aj tak domacnost ucenie kruzky na tebe.Podla mna kto chce mat "karieru" mal by mat menej deti, alebo aspon pomoc z rodiny, alebo tu opatrovatelku.V zivotopise predsa nemusis napisat pravdu, alebo povies na rovinu, ze si dala prednost vtedy detom.Podla mna riesis prilis co bude do buducnosti o 3,5 rokov.....
a mozno tvoja cesta je ina praca a nie ta v skole🙂cas ukaze....
@stefka33 preco by to malo byt bez sance?pises dieta, takze asi jedno....ona ma 3 deti to je podla mna tazke uz aj bez toho stresoveho zamestnania😀
nemate hypo, muz zarobi nadstandartne naco si komplikovat zivot.Nechcela by som zit s vyplazenym jazykom len preto, aby sa raz nejakemu personalistovi nepozdaval moj zivotopis.Ale, ak to citis ako nejaku prehru ci nieco co Ti nie je po voli a nie je Ti luto deti neviem nakolko by boli o tvoju pritomnost ukratene, tak vezmi pracu kde budes spokojna a ohodnotena.
@vienala
Dievcata, dakujem za odpovede.
Ako ste viacere spominali - robit poradenstvo by ma bavilo, uz som kedysi nad tym uvazovala, tykalo sa to sice poradenstva v SAP-e, vtedy este nebol tak masovo pouzivany, ako dnes. V Nemecku sme sa ho velmi dobre naucili pouzivat, zavadzali sme ho vo viacerych spolocnostiach, mala som uz nieco rozbehnute, no narodil sa najstarsi syn - trochu neplanovane 🙂. U nas v regione v Automotive spolocnostiach je skor dopyt po hotovych ludich - analytikoch, poradenstvo vidim ako realne skor niekde v Ba. Uz som mala nejake ponuky v okolitych spolocnostiach - u nas hlavne automobilovy priemysel - no tam ocakavaju vysoke pracovne nasadenie a zahranicne sluzobky. Ako bezdetna som to milovala, ale dnes by musela byt rodina na druhom mieste. Este je moznost pracovat v mensich firmach, no tam treba mat tiez stastie, lebo mnohe cakaju, ze tam bude clovek minimalne do piatej, sice tak nebude mozno makat, ale aj plat bude nizsi. No a potom ta ekonomka v skole - praca aj pracovna doba v pohode, ale plat asi taky, aky som mala po VS v prvej praci.
No tak nad tym rozmyslam a uz sa fakt neviem rozhodnut 🙂. Este nedavno som bola stopercentne rozhodnuta pre tu ekonomku, ale dnes kvoli platu velmi vaham.
@loginexistuje - ano mam vo vyhlade take miesto, treba sa do juna rozhodnut
Popravde, z cisto zenskeho kolektivu mam husiu kozu, ale vacsinu tych zien poznam, tak by to snad slo. Ale predtym sme pracovali len dve zeny a ostatni muzi - projektovi manazeri, tak to bolo fantasticke.
@vienala daj si ako plus prazdniny k tomu a super pracovnu dobu, ale mizerny plat, ALE vies su ludia co zase za ten plat robia za pasom. ...Zalezi na tebe, ak si vies predstavit pri 3 detoch narocnejsiu prac.poziciu dobry plat a si ochotna robit v takom tempe chod do toho.Ak to nebude dobre odides....Ja som iny typ ja radsej pohoda klidek tabacek🙂za menej penazi a poobede s detmi na ihrisko. vsetko zalezi od pracovnej doby dokedy by deti museli byt v skolke, druzine to by bolo pre mna podstatne
@vienala ako neriesila by som primarne plat kedze ako si pisala pracovat nemusis ist ... ale skor ries koletiv a celkovo taku atmosferu v skole ... neviem kde zijes ale su lokality, kde su aj miesta v skolstve lukrativne .. a tazsie sa hladaju...
Da sa to riesit rozne aj zobrat mensi projektik odrobit par mesiacov v roku aj s tym ze budes platit opatrovatelku a zvysok sa venovat detom ...
Táto oblast podporuje pomerne velku flexibilitu treba ju vyuzit ...
@eliska13 - ano, istym sposobom to citim ako minus v zivote, ale prvoroda je pre mna rodina. Uz ked sme sa rozhodovali o tretom dietati, vedela som, ze uvazuju o mne ako adeptovi na poziciu po sefke, ktora mala ist do dochodku, ale aj tak som chcela tretie dieta viac ako poziciu. No a deti ma, myslim, potrebuju momentalne dost a urcite by bola napata situacia v rodine, keby som chcela pracovat tam, kde ma to bavi a som aj adekvatne ohodnotena.
@vienala
no nez som to dopisala napisala si ty tak chod do toho .. ved nemas co stratit ... v skolstve je super pracovna doba ..
a ak si neni tlacená financne tak fakt neni o com
ja len ekonomky v skolstve nemaju narok na tych 45 dni dovolenky ako ucitelia, praovna doba vska od 8-15tej, teda aspon u nas na skole, pohodlna, kludna praca...podla mna ak si bola zvyknut ana biznis prostredie, do dvoch rokov budes zo skolstva bud frustrovana, alebo ubita...
Ja súhlasím s
@alby2014, čo sa týka toho, že zo situácie v školstve budeš frustrovana a ubitá. Ak sa teda bavíme o stredoškolskom prostredí. Ďalšia vec je, že napríklad v mojom okolí majú učiteľov ekonomických predmetov prebytok a pomaly ale isto ich prepúšťajú. Neviem ako to je inde, ale situácia ani tu, v oblasti fakt nízkych platov oproti tomu tvojmu nie je ružová. Si úspešná šikovná žena, na tvojom mieste by som sa možno skúšala poobzerať po nejakej pozícii, na ktorej by si možno mohla odrobit určitý počet dní do týždňa z domu, aby bol aj vlk sýty aj koza celá. Ale ak ťa láka vyskúšať školstvo, prečo nie, spravíš si DPŠ a môžeš učiť ;)
Dievcata, ktore ste mi radili pracovat na ciastocny uvazok - no, ved asi viete, ze tu na Slovensku sa to az tak u zamestnavatelov nepreferuje. Uz som pozerala ponuky v mojej oblasti na znizeny uvazok, ale nasla som len v Ba. Ked ma volali po prostrednej dcerke po 1,5 roku po porode do prace, tak mi znizeny uvazok ponukali, ale to len preto, lebo surne potrebovali cloveka, co pozna firemne zalezitosti a chceli ma na poziciu na danovy audit - tam bol vzdy problem s ludmi, nakolko tam stahovali ludi z auditorskych spolocnosti, co nebolo vzdy jednoduche. Bola to vsak mimoriadna situacia, ked im vypadol daniar. Celkove si vsak nepamatam, ze by v nasej firme - vyse 2000 ludi, niekto pracoval na znizeny uvazok. Predsa len su tam hlavne muzi a ti to naozaj nepotrebuju. Ja som sa uz teraz po synovi v praci na ciastocny uvazok pytala, ale povedali mi, ze momentalne len na plny.
@alby2014
@tranquillo presne toho sa obavam, ze budem frustrovana. Este pre
@tranquillo - ja by som nechcela ucit, myslela som poziciu ekonomky na skole.
@vienala neviem prečo som pochopila že učiť 😝 no naozaj si myslím že človek z biznis sféry by bol v školstve frustrovaný, ale ktovie.... Neviem odkiaľ si, ale ja by som skôr radila zamestnať sa v nadnárodnej spoločnosti, kde je na takýchto pozíciách naozaj možnosť pracovať z domu, čo je pri deťoch na nezaplatenie. Nám zmenila chod rodiny neočakávaná udalosť a bez práce z domu si teda neviem predstaviť ako by sme fungovali momentálne. Aj keď dúfam že čoskoro zas zas dostaneme aspoň "skoro do normálu"
@vienala ja by som to miesto ekonomky v skolstve vylucila nielen kvoli prepadu v plate, ale hlavne kvoli prostrediu. Podla mna inteligentna, schopna zena, ktora uz nieco v zivote dokazala, sa v takom prostredi zahrabe, hlavne mentalne. Zazila som, viem, o com hovorim. Prevazne zensky kolektiv zle ohodnotenych zamestnancov je pre mna neznesitelna kombinacia.
@vienala urči si priority, iné ti neostáva. Názov tvojej témy to presne vystihuje. Je to versus - teda kariéra proti rodine. Skúsenosti o premárnených príležitostiach si chcela. Áno, premárnila som jednu veľmi dobrú pozíciu, tiež časté zahraničné cesty - absolútne neľutujem, naopak - som rada, nemám vôbec pocit, že by som sa "zahrabala", ale moje vnútorne nastavenie je iné, takže žiadna dilema sa nekonala. Ak sa obávaš toho, že budeš frustrovaná (ak nepôjdeš teraz hore), tak pravdepodobne budeš. Všetko je o nastavení mysle a celého spôsobu vnímania vecí okolo seba. Prajem, aby si sa rozhodla správne.
@vienala je to tazke a uplne chapem...ono ked zeny sa chcu aj realizovat, aj sa zabepecit ale miluju aj vacsiu rodinu, tak tieto dilemy nastanu....spominas uz ze ciastocny uvazok sa moc neda, co by bolo asi najlepsie riesenie...ale napriklad zamestnat sa v BA v nadnarodnej spolocnosti a pracovat z domu -- teraz uz vacsina tych spolocnosti tieto moznosti ponuka...a dokonca sa da velmi casto dohodnut aj na nizsom uvazku, na flexibilnej pracovnej dobe a niekto s tvojimi skusenostami by bol urcite hodny takychto benefitov...a su tam aj slusne platy...
Ja osobne si neviem predstavit ist pracovat do statnej spravy a tiez klesnut hlboko platovo..akokolvek to clovek prebera aj z tej stranky, ze to mozno nepotrebuje, deti ma potrebuju a podobne, neviem tiez ci by som sa s tym stotoznila..lebo aj ta praca by mala byt o tom, ze ta naplna,alebo aspon ako - tak bavi, pripadne mas super kolektiv, dobreho sefa, slusny plat..proste iste motivatory..a aby som pracovala len preto, ze proste pracujem a hlavne, ze mam cas na deti, neuspokojovalo by ma to...
Asi ozaj ist smerom nejakej velkej spolocnosti v BA, skusit pracu z domu a samozrejme poziciu individualeno zamestnanca/konzultanta, nie manazera a inych veducich pozicii...
Ja som takto tiez mam...kedysi pred porododom sluzobky, podriadeni,kopec zodpovednosti, praca do nevidim, teraz trosku iny smer, pretoze dolezita je flexibilita, sef co ma nenahana a ma pochopenie, work life balance a podobne...
Lebo ono ano, deti ta potrebuju teraz a rychlo vyrastu..ale prave..deti vyrastu, ty budes mat 50 a dostanes sa to situacie, kedy uz mozes mladych tromfnut hlavne praxou a skusenostami, tie ak budu zahrabane doma pri hrncoch a v statnej sprave, tak sa zahrabes v takych poziciach uz do konca..akoze ja to tak vidim, nechcem tiez pausalizovat, ono sikovni aj vo vyssom veku sa vedia postavit na nohy, len niekedy to moze byt skoda, to takto zahodit..
ale asi sa rozhodnes len sama...musi ti to povedat tvoje vnutro, dat si plusy a minusy na papier a rozohodnut sa tak, aby si sa citila v pohode, pretoze aj deti ta potrebuju, ale potrebuju ta spokojnu a stastnu..
Je to pravda, ze deti raz vyrastu, ako je aj pravda, ze detstvo je v zivote len raz a najmladsie dieta ma len tri roky a ma navyse zdravotne problemy. Zakladatelka - podla môjho nazoru - nie je v situacii, ci po vysokej skole rodit deti alebo si rozbiehat karieru. Jej neusiel vlak ziadnym smerom, prave naopak. Mozno len prisiel cas na male zastavenie sa, porozmyslanie nad prioritami. Malokto si na smrtelnej posteli kladie otazku, preco travil tak malo casu v praci.
@m.i.r.i - no musim asi poriadne prestudovat ponuky tych nadnarodnych spolocnosti. Uz som to pred par rokmi chcela tak riesit po dcere, ale napokon som to nechala tak. Predsa len este mam nejaky cas na rozmyslenie, tak sa musim spravne rozhodnut. Taka praca z domu by mi vyhovovala. Aj v mojej praci pred porodom som pracovala na projektoch a v podstate bolo na mne, ako si pracu rozvrhnem, dolezity bol vysledok. Ked som vsak prisla s navrhom/poziadavkou, ci by som napr. nemohla takto pracovat z domu aspon par dni, ked su deti chore, tak sa to nestretlo s velkym pochopenim. Riaditel mi povedal /mimochodom tiez otec 3 malych deti/, ze on nema nic proti, ale nerobilo by to "dobru krv" medzi inymi zamestnancami. Chapem, je to jasne, ked nie je takato flexibilna moznost zauzivana vo firme. Skoda vsak pre mna, nakolko som mala skvele a samostatne deti, pri ktorych by sa tento benefit dal vyuzit.
Zivot je otazkou priorit. Tak to sprav ako to citis... Riesim cosi podobne, len v inom odbore ...viem ze je tazke sa po materskej zabehnut na nejaku uroven ale stalo sa to da. Stoji to cas, energiu, trpezlivost, vytrvalost. Ale da sa to ! Cas s detmi sa vsak nevrati ! Nikdy ! A to by ti mohlo byt raz luto ked sa obzries spät ...