Rodina v pravom zmysle

natynka128
3. aug 2012

Ahojte baby, jedna podobná diskusia tu už bola, ale chcela by som sa teraz opýtať konkrétnu otázku - tie žienky, čo ste so svojim partnerom dlho alebo máte ešte aj bábo k tomu a ste slobodné, pričom partnera máte, necítite sa divne sama kvôli sebe, že akoby ste neboli rodina v pravom slova zmysle a tak isto aj v postavení Vy a jeho rodina? Lebo len zisťujem, či som divná alebo nás je viac 🙂. Vďaka za Vaše postrehy.

liz_lemon
3. aug 2012

@natynka128 my sme spolu skoro 13 rokov, mame aj dieta, zobrati nie sme
mne to pride uplne normalne, vobec mi nevadi, ze nie sme zosobaseni, a ani to nejak neplanujeme
jedine co mi vadi, je ze ludia su mimo z toho, ze maly sa vola inak ako ja, vtedy si pripadam ako jedina na svete, pritom vsade sa hovori, ze ludia sa nesobasia tolko ako volakedy

sisaha
3. aug 2012

@natynka128 ono to zalezi od vychovy toho ktoreho jedinca. Ak mas dostatocne sebavedomie, tak ta nejake "nerovnopravne" postavenie v jeho rodine nerozhadze... Za handru ta jeho rodina moze povazovat aj keby si bola jeho zakonita, pretoze nie si z "ich krvi"...
Je to skôr o tom, co im dovolis, aby si k tebe dovolili, teda stanovis hranice..

marya
3. aug 2012

@natynka128 no ja pridam nazor z druhej strany - som totiz vydata, a som stastna, ze sme manzelia...pre mna, aj pre manzela, je manzelstvo dolezite, spolu sme zacali zit az po svadbe, a inak by som to nechela...a musim povedat, ze manzelstvo, aspon pre mna, je uplne o niecom inam, ako len ked je vztah na urovni partner - partnerka...kazda sme ina, je kopec bab, ktorym vyhovuje zitie "bez papiera", ja by som tak vsak zit nedokazala a ani nechela....ako pises, ja k pocitu toho, ze sme spolu rodina, potrebujem byt v manzelstve, takze Tvoje pocity chapem, podla mna su uplne normalne, a vobec nie si jedina. len sa o tom moc nehovori, lebo vsak dnes je moderne zit len tak "nadivoko"...

liz_lemon
3. aug 2012

@marya v com je rozdiel podla teba, ked spolu dvaja ziju a ked su manzelia? vynechajme z toho pravne veci, ako vacsia ochrana rodiny a pod.

sisaha
3. aug 2012

@marya to zaujima aj mna...

marya
3. aug 2012

@liz_lemon pre mna je manzelstvo zaklad rodiny, okrem toho pocit, ze k sebe patrime, ak si odmyslime este aj vec viery, tak uz len ten verejny prejav lasky a prislub spolocneho zivota pred celym svetom.... 😉 a tak celkovo je to skratka pre mna neodmyslitelna vec pre spokojny spolunazivanie 🙂 ale nechce sa mi tu nejak dalej rozpisovat do detailov moje nazory v tomto ohlade, zrejme su prilis konzervativne, a okrem toho, kto ma iny nazor, aj tak si bude stat za svojim, a kto ma nazor ako ja, tomu to zas nemusim vysvetlovat 😉 😅

sisaha
3. aug 2012

@marya cize vlastne cele je to postavene iba na tvojej viere. Verejny prejav lasky a prislub spolocneho zivota pred celym svetom ti nezaruci stastne manzelstvo...
Zakladom rodiny je fungujuci partnersky zväzok, nie manzelstvo ako institucia...Pocit, ze dvaja k sebe patria ti takisto nezaruci ziaden papier.
to je zase moj nazor

liz_lemon
3. aug 2012

@marya ved ja som sa pytala cisto zo zaujmu, nie aby som vyvolavala nejake zvady 🙂
akurat, ze tiez mam pocit, ze s mojim partnerom k sebe patrime, a spokojne spolunazivame a aj bez manzelstva
v mojom okoli sme nevidany jav, nikto s nikym nie je tak dlho, takze v podstate sme na tom lepsie ako pary, ktore sa zosobasili, a uz aj stihli rozviest

marya
3. aug 2012

@sisaha samozrejme, ze "papier" o uzavreti manzelstva Ti nezaruci spokojny vztah, kto vnima manzelstvo len ako papier, tak prenho naozaj je to zbytocne a uzavretie manzelstva nic neznamena..ale pokial beries manzelstvo ako nieco viac, nez len vztah, ak tento slub stoji nad samotnymi manzelmi, to je prave to, co prispeva k ochrane samotneho manzelstva....teda pokial obaja manzelia to tak vnimaju, jeden samozrejme nestaci..a ak to tak je, maznelstvo je tou najlepsou instituciou, v ktorej clovek moze stastne zit 😉

marya
3. aug 2012

@liz_lemon ved jasne, kazdy nech si zije tak, ako je spokojny, a ked ste s partnerom spokojni obaja tak ako ste, tak nie je co riesit 😉

sisaha
3. aug 2012

@marya vies, pisem len preto, ze poznam vo svojom okoli niekolko parov, kde obaja vnimali "papier" ako nieco viac...a o par rokov sa pasovali s neverou, podvodmi a podobne..

marya
3. aug 2012

@sisaha to je smutne, ale preco by to malo znamenat, ze manzelstvo je zbytocne, ako mi to vychadza z Tvojich slov...ja len tolko k tejto teme, ze aj keby sa vsetky manzelstva porozvadzali, tak to nezmeni moj nazor na manzlestvo a moje vnimanie, a samozrejme, ze aj nam sa to moze stat, ale pevne verim ze do kategorie stastne rozvedenych patrit nebudeme... 😉

titkovamiriam
3. aug 2012

@natynka128 ja som sa už druhý raz vydavat nechcela,som spokojna že mam super chlapa a mame spolocne dietatko plus moje deti a jeho deti 😀 ,jeho mamina je super babicka a ta najlepsia svokra 🙂

manzelstvo podla mna nieje tak velmi dolezite,kedze ani mne ani mojim kamoskam nevislo a druhe vztahy mame chvalabohu pohodickove 🙂

andrejka1983
3. aug 2012

ja si myslim že ked sa dvaja maju radi,mali by sa zobrat 🙂 ...podla mna je manželstvo, požiadanie toho druheho aby s nim žil celý život aj na papiery dost silný a zavezujuci akt. Tí ktorí sa nechcú vydávať alebo ženiť,maju na to nejaký dôvod....ja ten dôvod vnímam z dvoch hladisk : 1.partneri si nechávaju zadné vrátka, pretože je lahšie ( menej komplikovane právne) sa rozist ako sa potom rozvádzať a tahat po sudoch v manželstve
2. partneri ktorí nie su manželia, maju viac socialnych a finančných výhod ako manželia ( a takto akože štát podporuje mladých ludí aby sa brali ,no he he 😝 )....vidím to na kamoškách slobodných matkach ktore poberaju kadejake dávky v hmotnej nudzi a neviem co ešte, a pritom žiju spolu s otcom ako rodina, on chodi do roboty, maju sa velmi dobre, ale v podstate ona je socialny prípad a preto sa nechce ani vydavat až kým mala nepojde do školy, aby neprišla o prachy......pride mi to vypočítave 😒 ale budiš....mne by zase bolo hlupe žit s niekym, s kým sa strašne lubime, je otcom mojho dieťaťa a nevziať sa....ved sme predsa rodina tak nou budme tak ako sa patri 🙂 ....to je moj nazor,nikoho tým neodsudzujem pretože viem že každý si žije tak ako chce alebo ako môže 🙂 🙂

sharmana
3. aug 2012

každý to asi vníma inak, hlavne každý podľa vlastnej situácie 😉
môj názor: väčšina žien, ktoré žijú vo zväzku bez "papiera" by to vymenilo za "papier", keby ich partner na tom trval alebo ich vehementne prosil či krásne požiadal o ruku 🙂 možno ma ukameňujete (sú samozrejme výnimky, kedy žena sklamaná už po manželstve netúži, tie sem nerátam).... všetky dievčatá, ktoré poznám ,majú partnera a dieťa, ale sa nezosobášili, vždy zo začiatku tvrdili, že načo papier a že je to aj tak o ničom a že sú rozvody... a nakoniec sa aj tak povydávali 😀
manželstvo nie je len papier, z môjho pohladu, keď o mňa má môj partner naozaj záujem, tak tým že ma požiada o ruku a verejne si slúbime vernosť pred "spoločenstvom", mi aj dokazuje, že to so mnou myslí naozaj "vážne", nerobí si "zadné dvierka" a povyšuje ma tým do statusu "svojej manželky-tej jedinej"... pričom môžeme užívať (ak chceme) spoločné priezvisko, nemusím nikde hovoriť, že je to môj "frajer, muž, partner"... ale "manžel" čo mne príde teda oveľa viac, hlavne ak máme spolu dieťa... ALE súhlasím s tým, že pokiaľ nie sú o tom obaja presvedčení, tak by sa sobášiť nemali 😉

mne sa páči, že moji rodičia mali svadbu, že nie je moja mama len partnerkou pre môjho otca, ale manželkou...a sú mi príkladom rodiny, pretože vydržali spolu v dobrom aj v zlom dodnes...

a právne náležitosti: môžno niekto povie, že nie sú dôležité... juj, ale sú... veľmi.. kamkoľvek pôjdete a budete chcieť niečo za partnera vybaviť, vás pošlú niekam... nie ste nikto v tomto prípade, ste cudzia osoba, dokonca aj keby vám partnera do nemocnice prijali, tak nemáte právo rozhodovať o zdravotných výkonoch.. ALE jeho rodina!! nedostanete za partnera dôchodok, nepošle vám jeho zamestnávateľ ani korunu, nedetíte jeho majetok.... ale tie ktoré chcú zostať len v partnerskom zväzku s týmto asi počítajú a vyhovuje im to 🙂

andrejka1983
3. aug 2012

jedine ak by som sa strašne sklamala v laske a v manželstve, tak by som sa už určite potom nevydávala 😀 😀 a bud riešila by som len partnerstvo....neviem 🙂

natynka128
autor
3. aug 2012

@liz_lemon
@sisaha
@marya
@titkovamiriam
@andrejka1983
@sharmana Vďaka sa príspevky dievčatá, trošku som sa ukľudnila, že nie som jediná, čo to tak vníma, aj keď odzneli aj iné názory. Mne to teda vadí a dosť, som síce mladá, dá sa povedať, že mám čas, ale proste máme už dieťa a to je iné... Cítim sa taká, akoby "nedocenená" na to, že som matka jeho jediného dieťaťa. A ja som vždy chcela mať rodinu, ale naozajstnú rodinu, len stále som verila, že sa k tomu dostane a dokope sám, veď aj keď sme my ženy emancipované, stále je to devíza mužov. A tak nič a ešte o to mi je horšie, že všetci v ich rodine sú zobratí až na jeden pár, ale tí sú ešte mladučkí študáci obaja. Tak ja neviem, cítim akoby som tam nepatrila, ako piate koleso na voze alebo neviem ako to mám lepšie charakterizovať, kto vie, pochopí ako som to myslela.

sisaha
3. aug 2012

@natynka128 ale to potom nie je problem iba v papieri...To je v povahe a spravani tvojho chlapa... Ty povazujes svadbu za podstatnu, on nie..

titkovamiriam
3. aug 2012

@natynka128 tak sa s partnerom porozpravaj o tom ako sa citis.Urcite by to pochopil 🙂 .Ten moj by sa aj ženil no ja sa na to necitim,proste nepotrebujem mat papier na šťastie 😉 .Ked tak mu ukaž aj tuto diskusiu.

danka483
3. aug 2012

My sme spolu 10 rokov máme spolu dieťatko -takže rodina sme. ja svadbu odmietam pretože v manželstvo neverím , je to dobré ako to je 😉

lamianka
3. aug 2012

Ahoj,
ak sa citis divne, tak asi preto, ze sa porovnavas s inymi. Nuz, manzelstvo je velmi tazke, ci uz posvatny zvazok pred Bohom a Cirkvou alebo civilny sobas - pri oboch sa k niecomu zavazujes, ibaze pri civilnom mas zadne dvierka (rozvod). Ja osobne som veriaca,takze ak som sa uz raz vydala, som verna svojmu slubu.
Myslim, ze spolocenstvo,ktore spolu tvorite, je plnohodnotne a ak tuzis po uznani tvojej rodiny a chces "zapadnut", dobre si premysli a zvaž v akom vztahu ste s manzelom, a ci zvladnes robit dennodenne kompromisy 🙂
Ja som vydata 7 rokov a cakam 5 dieta. Mozno sa vam to, co napisem bude zdat cudne a urcite sa zasmejete,ale je to tak.
Mam 33 rokov a cakam 5 dietatko. Najstarsia ma 6 rokov a najmladsia 6 mesiacov, medzitym 4,5 rocna baba a 2 rocny syn.
No...vsetky 4deti boli neplanovane. Po 4 dietati sme boli s manzelom "spolu" asi po 13 mesiacoch (pocitam aj tehotenstvo) - asi to bola pre neho pridlha abstinencia, ked po jedinej nasej spolocnej noci cakam 5 dieta. No teraz som rozhodnuta pre celibat v manzelstve 🙂....smejem sa, ale myslim to vazne-mam toho plne zuby.
Mozno to vsetko, co som napisala, nesedelo k tvojej teme, ale ak tuzis po rodine, neboj sa zvazku, ak mas silu dodrzat slub dany manzelovi.
Mam to velmi tazke a i ked som veriaca, viem castokrat aj nenavidiet svojho manzela a niekedy som aj chela odist od neho, ale deti su na prvom mieste a tie potrebuju otca.....vsetko sa da nejako zvladnut, pokial neriesite alkoholizmus, drogy a neveru - v takychto pripadoch je riesenie ovela tazsie.
Aste jedna rada....o vsetkom sa s niekym porad, najlepsie so svojimi rodicmi alebo s niekym zodpovednym a doveryhodnym....pretoze kamaratky nie su vzdy kamaratkami - moja sesternica na rady kamaratok isla na potrat a rozviedla sa, deti to prezivali katastrofalne a ona ma zatazene svedomie, nehovoriac ako bolestne sa tvari pri tej spomienke.
A nakoniec ti zelam vele vela sily, trpezlivosti, lasky, zdrave dietatko a milujuceho tatina, ktory ta vie respektovat a mat rad !
To vsetko, ci si tu precitas, nech ti aspon trosku pomoze najst sa v zivote, najst sa vo svojej RODINE!
Ahoj.

lamianka
3. aug 2012

...teraz som si vsimla, ze vlastne tvoj partner sa nema k svadbe. Z vlastnej skusenosti mozem napisat len tolko: komunikujte spolu, hovorte, rozoberajte problemy....treba to vysetko vypovedat, pretoze ani by si neverila ako si muzi vedia sami vysvetlit nevyslovene veci a niekedy z toho byvaju problemy. Hovor s nim o tom, co ta trapi a nenechaj sa odbit....nenasilne,pomaly, ale vytrvalo🙂

sharmana
3. aug 2012

@natynka128 toto je asi problém mnohých mamičiek, ktoré žijú v partnerstve, ale nie sú zosobášení... väčšinou je chyba v komunikácii... je mi ľúto, že musíš toto prežívať 😔
prvou chybou je, že ked dvaja spolu ešte len chodia, veľakrát sa bojí jeden z dvojice otvoriť a povedať čo naozaj cíti, aby toho druhého náhodou "nevyplašil, neodradil"... lenže to je to najdôležitejšie =vzájomná dôvera... ja by som otvorila tému svadby (ak by som bola tebou a považujem svadbu za dôležitú) už počas toho, ako si zistila, že si tehotná... ved na tom nie je nič na rovinu sa spýtať na názor partnera... pokiaľ spolu chcete žiť, tak si treba vedieť všetko vydiskutovať, inak sa budeš v partnerstve zožierať, budeš vždy len tá, ktorá čaká, či tvoja mužnejšia polovička sama nerozhodne o niečom... lenže vy ste dvaja a rovnako dôležité vo vzťahu musia byť aj tvoje postoje a názory...
no ked už ste túto tému nezačali rozoberať vtedy, ešte stále je čas... treba sa s ním o tom porozprávať a povedať mu, ako by si si predstavovala váš vzťah a jeho ďalší vývoj... len smelo do toho, možno ťa tvoja polovička milo prekvapí, možno mu len v hlavičke netrklo, že by si túžila po manželstve 😉 veľa šťastia 🙂

dada1212
3. aug 2012

@natynka128 to je myslím o pocitoch, niekto považuje za dôležité a zakladá si na tom, aby mal aj papier a svadobný obrad a niekomu je to jedno a považuje to za zbytočnosť. ak ti to prekáža a považuje za dôležité aj to oficiálne, tak ti neostáva nič iné, len presvedčiť partnera, aby ste boli rodina aj oficiálne.
vždy je myslím si jednoduchšie, ak sa dá ten druhý presvedčiť o oficialitách, hoci sú pre neho zbytočné, ale je to len pár hodín ktoré obetuje tomu, aby boli obaja spokojní.
lebo ak to neurobí, tak ten druhý papier, ktorý to považuje za dôležité asi názor nezmení a bude ho vždy trápiť .
ja osobne tiež nepovažujem také papiere za dôležité, ale ak by som svojho partnera milovala, tak určite by som sa v tomto na pár hodín trocha obetovala, aby sme to spečatili aj úradne.

tinki
3. aug 2012

a ja ešte dodám, ak sa dvaja majú skutočne radi, sú k sebe úprimný ale ozaj, ich vzťah je o vzájomnej úcte a hlavne o priateľstve, tak sa nemusia báť manželstva..
dnes je veľa rozvodov, ale preto, lebo väčšina manželstiev bolo založených na veľmi slabom základe..tehotenstvo partnerky, alebo len očarenie..

dazdovka
3. aug 2012

Mne napadaju taketo veci, preco sa muzi v pripade, ze ziju so zenou a svojimi detmi, strania zenby:
1. nemaju prostriedky na vydavky tykajuce sa svatby (ked uz, tak by chceli popozyvat vela znamych, aj kamaratov, nielen rodinu) a radsej ich investuju na aktualne potrebne veci 🙄
2. bavi ich mat status SLOBODNEHO muza (keby nahodou stretne nejaku sexicu, ktoru ovali svojim charakterom, aby nebol za chrapuna) 😝
3. viac ako sobasa, sa obavaju rozvodu (nie su si isti, ci chcu byt so zenou, s ktorou momentalne vo vztahu su 🤐 )
4. nevedia, kedy je vhodna doba poziadat zenu o ruku, nevedia ako to urobit, kde, obavy aby ich nevysmiala... (take zvlastne typy)
5. zenit sa nechcu, vidia ako vztahy po uzavreti sobasa zacnu upadat, z principu to neurobia (boja sa smrti)
6. aj sa zenit chcu, ale sa im nechce (je im dobre tak ako to maju)
7. maju za sebou nejaky vztah, naslubovali hory-doly a co z toho...uz radsej nebudu tolko slubovat, ved nikto nevie co bude...
Tolko som vypozorovala. Co sa tyka mna, ja som sa nechcela vydavat uz, nechyba mi to, status v rodine mam taky, aky si zasluzim 😀 Ale ked pred nejakymi cudzimi ludmi hovoril otec mojho noveho dietata o mne, ako o PRIATELKE, to ma fakt strasne vytocilo. Priatelov na fbooku mame stovky. Stacilo mu povedat, ako naprd som sa z toho citila a uz hovori o mne ako o svojej ZENE.

mandragora22
3. aug 2012

@natynka128 ahoj, zijeme spolu 5 rokov, pozname sa viac nez 7 a v pohode. teda, myslim, ze je jedno, ci papier je alebo nie je. samozrejme, uvedomujem si, ze je to mozno pre mna viac nevyhodne ako vyhodne, ci uz po stranke financnej v pripade rozchodu (pri rozvode by som si ukoristila viac haha), alebo po stranke tej, ze keby sa mu nieco stalo, bohvie, ci by mi ako nemanzelke poskytli info o jeho zdravotnom stave atd atd. ale ja, rokmi vycvicena zena, som nazoru, ze "papier" veci len zhorsi, nikdy nezlepsi. bud su veci super a super ostanu aj po svadbe, alebo sa veci zhorsuju a ludia si myslia, ze svadbou, ci dietatom sa to zlepsi, no figu borovu. jedine obrovske pozitivum z takehoto vztahu vidim ja v tom, ze mozem ostat nezavisla. ak budem mat pocit, ze ten chlap nie je pre mna (rokmi sa vselico vykrystalizuje ze ano), tak jednoducho odidem a nemusim nic vysvetlovat a nemusim postupovat potupny rozvod, viem o com pisem, som rozvedena 😉 ja vidim pozitivum v slobode (v tom zmysle, ako pisem, cize vztah nefunguje, idem z neho prec) a vzhladom k mojej konkretnej situacii si tuto slobodu vazim cim dalej, tym viac 😉

mandragora22
3. aug 2012

@dazdovka dazdovecka a este jeden dovod som nasla:
8. boja sa, co na to povie mamicka 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mandragora22
3. aug 2012

@lamianka prepac, chapem tvoj postoj vzhladom k tvojej viere, ale pre mna je cudzia veta typu: "niekedy som aj chela odist od neho, ale deti su na prvom mieste a tie potrebuju otca..." ☹ ☹ ☹ zial, to je typycke zmyslanie silne veriacich ludi, zien, na svoje stastie a zivot nemyslis? len na to, aby deti mali otca? ak je ten chlap seriozny, tak by ho predsa mali aj v pripade rozvodu predsa....???!!! a ak je chlap svina, tak ani manzelstvo ho neprinuti, aby bol k detom ci manzelke mily, uctivy, laskavy... milujem svoje jedine dieta, ale nikdy by som neuvazovala zostat s chlapom stoj co stoj len preto, ze dieta potrebuje otca... takyto postoj mala moja silne veriaca matka a kam sme sa dopracovali? cely zivot som mala pred ocami alkoholika, ozrana, ktory si radsej kupoval poldeci a pivo, nez by mne kupil nejaku dobrotu, nez by siel so mnou niekam na vylet a samozrejme, aj s mojimi surodencami... takze ostat s chlapom iba "kvoli detom", prepac, ale ozajstna blbost... ☹ ☹ ☹

korenbaba
3. aug 2012

@dazdovka suhlasim s tebou vo všetkých bodoch. A čo sa týka mladých mužov, ktorý ešte neprešli žiadnym manželstvo a teda ani rozvodom, myslím že za ich "slobodnostou" može hlavne bod 6. t.j aj sa ženit chcu, ale sa im nechce. Ved načo ked všetko ide ja bez toho. Bývaju spolu, maju deti... Spoločnost to v tejto dobe vníma inak ako pred 30 rokomi. Všetci to toleruju. Je to dobré, alebo zlé je každého individuálny názor.
Pre mna platí staré zlaté rodina = základu štátu! Tak aká je spoločnost, jej rozklad rovnako sa to prejavuje aj v rodinách. Ludia sa stali velkými individuálistami. Ak fakt vynecháme fakt nepoužitlené typy alkoholikov, násilníkov apod. naši starkí a prastarkí neboli lepšími mužmi ako su naši rovesníci a predsa s nimi naše starké a prastarké strávili celý život v manželstve od počiatkov svojej dospelosti. Aký mali s nimi život? Naozaj si myslí niekto, že my budeme štastnejšie ako slobodné, rozvedené, slobodné ale zadané, alebo ak za život takýchto chlapov vystriedame XY. Myslím, že nebudeme, či s papierom, či bez papiera. Nejde o naše osobné štastie, ide o rodinu. Ak za nu obaja v akomkolvke zvazku nestoja na 100% nestojí to za vela, ak im je prednejšie ich pohodlie, spokojnost či nejaký vysnení ideál je na problém "zadéláno"
@natynka128 @liz_lemon
A ano, ja by som sa citila divne. z XY dovodov. Vztahy v rodine, iné mená detí, pripadala by som si akosi kdesi zamrznutá na polceste. A nejde o to či papier niečo zaručí alebo nie. To je podla mna s prepáčením uplný... argumet. Ako v školke! Opačne :" dá mužovi pocit že má rodinu bez papierov slobodu?" Tažko!
A čo sa týka právnych vecí okolo... predali by ste byt napr. svojej sestre. Šli by ste na urad a spísali o tom zmluvu? prečo? ved všetci vedie že ten byt je teraz jej. ludia dnes pomaly ani nevymenia kachličky, aby o tom nespísali zmluvu, prečo mat rodinu na "ustnu dohodu" . Blbé prirovanie, ale čo sa týka tých právnych vecí tak možno niekto pochopí ako som to myslela🙂