Ahojte, viem, že je vás tu veľa takých čo detičky majú, ale kedysi ste boli bezdetné a chcela by som počuť ako ste riešili tie večné dotierky o tom kedy bude dieťa. Ja mám zatiaľ len 22 (čoskoro 23 teda), mám priateľa, ktorý je starší a keďže idem študovať len externe všetci ma tlačia do bába. Ja sa na to ale necítim a neviem či sa niekedy cítiť budem. Nie je to moja priorita momentálne.
Problém je, že v mojej rodine mali v tomto veku už všetci nejaké tie deti, aj kamarátky z okolia o rok či dva staršie pomaly zakladajú rodiny. Už ma nebaví slušne vysvetľovať, potom začnem byť cynická a vravím, že som sebec a deti nrchcem. Kedysi som vedela čo chcem, ale dnes nie a je možnosť, že si viem svoj život predsfaviť aj bez detí.
Partner by bábo prijal a on sa tomu tlaku z okolia ako keby tešil a ja som už zúfalá, nepomáha ani zmena témy, ani nič, vždy keď idrme okolo detského obchodu alebo sú na ulici deti majú zámienku. Samozrejme s rodinou nechcem prerušiť kontakty, trvalo dlhšie kým sme si k sebe našli cestu a to isté s kamoškami, tak vrĺa ich nemám...
Ako priateľ by asi aj prijal, ale nie sme spolu ešte ani rok a hoci ho ľúbim celé sa mu to zdá pošetilé, chcela by som sa ešte vyblbnúť a nie riešiť plienky, soplíky a kojenie...
Hej, to s tou výchovou som riešila a vždy je to také, že veď ako dobre by to mne išlo, lebo decká v rodine ma majú radi, ale je iné postrážiť a iné mať svoje hejže...
To je chore ved mas iba 22 Moja mama mala v tom veku uz dve deti ale to bola taka doba ludia lahsie zohnali štatne byty ked nesli na vysku tak Rovno na matersku bolo bezne -Po roku dvoch odpracovanych aby mali narok na tu matersku.. a tak uplne iny svet volakedy. Tak sa len zasmej ze nevies najskor v 2025 .. mas kopec casu. Ja som staromodna asi ved este nie si ani vydata a uz chcu aby si mala dieta. Moje netere maju 25 a 23 v živote by ma nenapadlo pytat sa ich kedy budu mat deti je to ich osobna vec. Ani moju dceru ked bude dospela by som do toho netlačila. Necit sa ako sebec a ze nechces este deti je uplne prirodzene. Ja som mala prve v 33 a nic mi neušlo. Precestovala som svet zazila vselico kym som sa usadila vydala a planovala deti. Nelutujem nic. A materstvo si uzivam tak ako si neviem predstavit zeby som si uzivala taka mladucka ked som chcela od života ine veci. Niekto sa citi na deti v 22 Niekto nie. Kazdy zije svoj život pre seba a podla seba nie aby vyhovel okoliu.
Divna rodina. Najprv by mali chcieť, aby si bola “na poriadku” tzn vystudovana, s nasporenými peniazmi, vyriesenou bytovou otázkou, potom by si mala mat deti.. ešte si mlada, máš otvorené možnosti ohľadom cestovania, spoznávania cudzich kultúr, rozširovanie obzorov, využi ešte tie roky prácou na sebe..
Poviem ti tak že na bábo sa musíš cítiť vtedy si pripravená (v prípade keď sa bábo plánuje a nie keď sa po šťastí tak myslím)
@livus5510 tak ja ti poviem zase moju stranu, mam 25, rok vydata bezdetna, netehotna....manzel 33 rokov...cca 3 mesiace po svadbe zacali padat otazky ci som tehotna, kedy budem tehotna, preco nie som tehotna, :D co uz je pre mna strop opytat sa niekoho PRECO nie si tehotna :D ked niekam ideme, niektori kukaju ci pijem alko, ak ano tak len na seba kukaju, ked nie tak si suskaju :D ked priberiem tak samozrejme uz som tehotna, pritom som sa len obzrala :D manzel si to nevsima, on to neregistruje a ja sa na tom uz len uprimne zabavam.....nastastie ze ti najblizsi to neriesia, skor sirsie okolie
No ono ja mám teraz dobrú prácu a mám aj byt s hypotékou samozrejme, problém je ten, že moje sestry mali už v mojom veku deti alebo boli minimálne tehotné, rovnako ako moja mama, tá mala prvé v 18stich a v 23 už mala tretie, ak dobre počítam...
Moje sestry sa skoro povydávali a žijú úplnr iný život ako ja, čo ja plne chápem samozrejme, ale som teda rada, že si myslíte, že mám čas, lebo ja som rovnakej mienky.
Na ich otazku im odpovedz protiotazkou "a vy kedy budete sulozit?". Je to vec teba a tvojho partnera, nie vec rodiny
Och tie reči o svadbe mi ani nespomínajte, u nas v rodine ako keby jediným cieľom života ženy bola svadba a deti samozrejme, keď som povedala, že ja teda svadbu tak skoro neplánujem mamu skoro porazilo a tak sa upla na tie deti, že ak nie svadba tak čo keby aspoň deti?
@livus5510 oni to asi nepochopia tak skus ty ich ze su proste take ine nebudu a vecne Ta budu otravovat touto otazkou musis sa proste obrnit emocionalne si z toho nic nerob. Fakt sa smej pri tej otazke im do oci ze mas cas a ze cim castejsie sa budu pytat tym neskor to dieta bude .Je vzdy lepsie ked sa mlada vyburiš zažiješ vela veci na ktore žena na materskej nema cas ani chut no potom niektore dostanu krizu stredneho veku a chcu si uživat bari tanecky a neviem co., Lebo nic z toho nestihli nez mali deti. A najdi si rovnako zmyšlajuce kamošky. Lebo ked si obklopena iba ludmi co ti chcu vnutit svoj nazor tak mas pocit ze divnà si ty.
To je sranda, ja mam 22 a z kazdej strany pocuvam len to, ze som nemala este mat dieta, naco mi to teraz je, ze som mala radsej chodit po diskotekach... Ocividne ludom nikdy nevyhovies 🙂 nie je dovod robit si z toho tazku hlavu. Do vsetkeho ti bude niekto frflat, nechod byvat hentam, to je zla lokalita, chod radsej studovat nieco ine, nekupuj si takeho psa, to si si zle auto vybrala, mala si ist na dovolenku radsej hentam.... No donekonecna stale daco. Cim skor sa naucis neprikladat tomu vyznam, tym lepsie pre teba ;) ja vzdy len prikyvnem, poviem dobre a o 3 minuty uz fakt neviem, co mi to hovorili. Normalne sa tak da postupne vytrenovat hlava.
Poznám tieto super otázky a najlepšie ked môj gynekológ mal na každej preventívke, že kedy chcem dieta. Moja vec, nebola som pripravená a chcela som si ešte užiť a necítila som to tak a bodka, už som bola vo fáze odpovedí nechcem deti nikdy aby dali pokoj ani to nepomáhalo tak jedným uchom dnu a druhým von a teraz v 30tke som začala cítiť, že chcem a aj tak som naňho sama s priateľom. Sem tam pridu rodičia jedny druhý ale nikdy mi ho nikto nevzal len tak kocikovat na dve hodky a hlavne nie ti čo otravovali a najlepšie sú teraz otázky kedy druhé že by to chcelo súrodenca a čo keď bude druhé tak sa to zastavy pri akom cisle? Proste stále dačo si najdu. Takže si rob podľa seba aby si potom nebanovala že si dala na nátlak druhých aby si mala pokoj a tebe niečo ušlo. 🙂
No gynekológ je druhá vec, pretože mi našli nejaké cystičky a odpoveď mojej lekárky bola nech si urobím bábo, že s tehotenstvom zmiznú, lebo že jej sa žiadne iné riešenie neosvedčilo, tak som ostala pozerať ako puk, že teda ďakujem za radu, mohla si ju nechať pre seba. A do toho keď začne priateľ, tak mám úplne dosť.
Lebo ja rozumiem, že bábo chce, ale keďže je hypotéka na mňa tak asi by sme fakt museli žiť z lásky a zo vzduchu, lebo inak neviem.
@livus5510 no nenechaj sa dotlačiť do niečoho,čo nechceš....
ja som mala prvé skoro v 36-ke a druhe v 38r.
máš ešte kopeeeeeeeec času...
z vlastnej skúsenosti ...aj ja som externe študovala aj popri praci a bolo to narocne celkom po nociach studovat neviem si osobne predstavit studovat popri malom bábu....ako určite sa to dá zvládnuť a zvládla by si,keby to chceš,ale ak este nie, na bábo máš fakt este cas.....
na okolie sa vykašli....
ja mam deti az teraz medzi 35-40, niekto si povie,ze mozno neskoro,nebranila by som sa aj po ukonceni skoly ale nemala som "šťastie " na partnera...
mam 2 po sebe do 3 r.,a venujem, aspon sa snazim vsetok svoj cas....
ak ide len o ten "tlak" okolia na to sa vykašli...
viem,co citis, ja som tiež počúvala furt kedy už deti,vydaj.....tak som zacala hovorit ze uz nikdy a dali mi pokoj
@elzus ano presne tak ...ľudia si stále nieco najdu...mojej kamošky, čo ma tri deti sa pytali,kedy bude stvrte...klopala si po čele (aj to tretie nebolo naplanovane a "zadarilo"sa)....
ludia si vzdy nieco najdu,asi aby nemuseli riesit svoj zivot, - tak sa staraju do cudzieho alebo čo....
som za to,nech si kazdy "pozerá do vlastného taniera".....
@livus5510 no tak to je velmi neodborne od gynekologicky ti povedat ze riesenie je spravit si dieta. Tie sa snad robia z inych dovodov nez to ze si chces poriesit vajecniky.
@elzus mna svorkovci otravuju poznamkami o druhom a to som ani to prve este neporodila. Este len cakame chlapca a svokra ze tak druhe bude dievca nie? Tak som hned povelala ze a kto povedal ze chceme druhe! Musela som to povedat so strasne vaznym vyrazom lebo uplne zamrzla a dodala ze to sa tak hovori... 😆
@livus5510 to je hlúposť poznam baby co mali čisticky pred tehu a aj po nie je to samozrejme ze zmiznú
ja som zvykla odpovedat na taketo otazky v style 'po skole' alebo 'bude ked sa podari' mas len 22 a casu viac nez dost
@livus5510 u mna to bolo zase okolo 22jky uplne ze o 360° inak :D moja mama len hucala ze neze otehotnejem lebo ma priskrti 😂😂😂 potom az okolo 30tky zacala ze uz by som teda mohla mat deti ...kludne pred svadbou ktora uz bola na spadnutie :D potom sa nam 2 roky nedarilo a teraz ako 33 rocna o mesiac rodim 🙂 ale voooobec si neviem predstavit ze by sme mali deti skor ako pred 30tkou 🙂 urcite sa do nicoho nezen len preto ze ta tlacia ... a ta rada od @sissik je TOP 😂😂😂 mohla by si to fakt skusit s tou protiotazkou ze kedy sa chystaju sulozit oni 😅 myslim ze sa nezmozu na dalsie blbe otazky ;)
@livus5510 ahoj. V prvom rade je to tvoj život, tvoje rozhodnutie a rodina to ma rešpektovať. Pokiaľ ty v sebe necítiš materinský pud, tak dieťa nemaj. V tvojom veku som dieťa nechcela ani ja a myslím si ze veľa žien je na tom takto. To, že chcem mať dieťa som začala cítiť az keď som mala 26. Takže máš bohate čas. Je to tvoja osobná vec a vždy rob tak, ako chceš ty. A keď majú poznámky, najlepšie je neodpovedat, ignorovať a časom pochopia že to nemá zmysel.
@sissik tak takato priama otazka bude stacit asi iba jedna a tema dieta bude na roky rokuce zazehnana 😂😂😂
však povedz že ideš študovať a s dieťaťom by sa ti študovalo ťažšie....popr. sa ich opýtaj či budú opatrovať kým ty budeš v škole....😉
@livus5510 no urcite sa nedaj tlacit do niecoho, co este sama nechces. Ved mas 22, alebo skoro 23 a mas este vela casu na dieta. Rozhodnutie je na tebe. Kazdemu povedz, ci to dieta bude vychovat on alebo ona, ked ta do toho tak tlacia....je to len na tebe a tvojom partnerovi...