Rodina si mýli náš byt s hotelom

26. okt 2022

Ahojte, ide o to, ze davnejsie sme si kupili byt vo vedlajsom meste (mali sme tam ostat kvoli praci, ale situacia sa zmenila, byt sme si vsak nechali) a rodina z mojej aj z manzelovej strany si tak akosi zvykla, ze ked pridu, chcu tam byt. Aj napriek tomu, ze moja mama zije sama v dome a svokor tiez sam v dome. Cize maju miesto, kde mozu prespavat.
No ale vsetci su uz rozmaznani a radsej teda chcu byt v sukromi a v novom peknom byte. A mna to uz unavuje, zakazdym tam ist, periny prezliekat a potom este po nich upratat. (Jasne, ze nikto tam nenecha bordel, ale ja mam rada svoj poriadok a poriadne upratane). Navyse tam ani nekurime a chladnicka je vypnuta, takze nehovorim o energii navyse.
My s manzelom tam chodime prilezitostne.
A teraz by som bola rada, keby ste mi poradili, ako im slusne vysvetlit, ze uz stacilo a ked pridu, nech prespavaju v domoch u rodicov. Najlepsie tak, aby to pochopili a neurazili sa..
Dakujem

solange7
26. okt 2022

Povedz ze je prenajaty a mas pokoj.

cyberk
26. okt 2022

Ja by som povedala, ze som dala byt do prenajmu a tym by vsetci stichli :D

malebiele
26. okt 2022

Normalne povedat ze zial, neda sa, byt nie je volny a tak skoro ani nebude a hotovo...a ked by sa vypytovali preco nie je volny tak by som povedala ze do toho ich nic

liljana
26. okt 2022

No je to drzost chciet vliezt nasilu do cudzieho bytu a sukromia. Oni by to 100% neurobili. Musis vysvetlit, ze ti to naburava sukromie a ze si ochotna obcas v pripade nutnosti ho pozicat, ale nie pravidelne. Ak to nevedia, nechcu pochopit, ich problem.
Skus sa nevinne spytat, kedy idu na dovolenku, ze ak ich ked byt bude volny, by ste si vtedy radi spravili u nich tyzden volna.

nikpa
26. okt 2022

Povedz, že ste byt prenajali. Toto sú také blbé situácie v rodine keď jednej strane niečo vadí a nevie ako to tej druhej slušne povedať. Úplne ťa chápem, tiež by mi to liezlo na nervy, zbytočnú robotu ti robia. Keby to bolo, že 1-2krat za rok tam niekto prespí, dobre. Ale keď je to často, mohli by si aj uvedomiť, že ten byt ste nekupovali presne ako píšeš, pre nich ako hotel. Buď ich volako obalamutiť, niečo vymyslieť ako s tým podnájmom alebo že byt je komplet upratany, vypnutá, odstavená chladnička, voda a hotovo. A inak aj sama si si ich zle naučila, že tam prídu, majú ustlane, zapnutú chladničku, zakúrene.... Ja by som im to takto nepripravovala.

gabika0825
26. okt 2022

Ja osobne napríklad na tom nevidím nič zle, keby ste im neponúkli aby tam mohli prespať, predpokladám že by si na to nezvykli a asi bez tvojho a mužovho vedomia tam tiež nechodia. Či majú kľúče nebodaj? Bývať tam asi nebývajú dlhodobo, keď pises že ide o prespanie príležitostne. Pises že bordel ti tam nikto nenehava. A asi im to vždy dovolíte keď sa pýtajú či tam môžu prespať. Prečo si im to doteraz dovolila keď to tebe aj mužovi vadilo? Asi vám to nevadilo až tak moc si myslím. Čo sa zmenilo tým pádom? My mame podobnú vec, časť mojej rodiny aj s babkou bývajú v inom meste, babka tam má byt kde byvala ešte s dedom keď žil, babka je už v takom veku že sa o ňu treba starať, tak byva u mojej tety, keďže tá byva pár ulíc od jej bytu. A tiež keď prídem ja, alebo moja mama na návštevu k tete a babke tak napriek tomu že má teta veľký dom, nejdeme narúšať jej súkromie ale ideme do Toho bytu keď je prázdny. Nevidím na tom nič zle. Nikto s tým nemá problém my sme už tak dohodnutý. A tiež sa o ten byt stará moja teta. Chodi polievať kvety, utierať prach atd. Ale keď s tým máš problém tak by som im to narovinu povedala bez nejakých klamstiev. Máte na to s mužom právo je to vás byt.

veselo_neveselo
26. okt 2022

To zas ja by som ich poprosila nech si periny prezlecu, dlazku poumyvaju a nech prispeju na elektrinu. Ked chcu mat hotel, tak nech aspon trochu prispeju - stat ich to bude menej ako hotel, a sukromie mat budu tak ci tak.
Ale napriklad, zober to z druhej strany, keby mali stale chodit k mame / svokre, tak potom bude mat s tym pracu ona. A to teda radsej spravim ja, ako babka.

19mmm71
26. okt 2022

tak urcite by som toto velmi rychlo stopla a už by mi byt zarábal peniaze❤

evaachesa
26. okt 2022

Dajte byt reálne do prenájmu a nemusíš si vymýšľať .

sidicek
26. okt 2022

To veľmi dobre poznam a jedine riešenie ozaj byt obsadiť nájomníkom, ak nechceš byt ohovarana ako lakomec, co ani rodine nedopraje.

marseillefan
26. okt 2022

Tiež by som bol za prenájom (reálny alebo fiktívny)... prípadne ako druhá možnosť je byt predať.

babulkomale
26. okt 2022

Nerozumiem - ako sa tam dostanu? Maju kluce? Tak potom nech si aj upracu aj prezlecu alebo si zaplatia niekoho na to. Nonsens co citam.

kikushaa
26. okt 2022

Ach, lekcie asertivity pre vas, alebo teda pohodlnejsie riesenie - milosrdna loz - nevyuzivali sme tak sme prenajali 🤷‍♀️

bilancia
26. okt 2022

a byt nechcete dat do prenajmu ?

erosmal
26. okt 2022

Láskavosť nie je povinnosť! Ak od teba niekto niečo chce nemusíš mu vyhovieť. Môžeš povedať nie. Mne keď niekto povie nie, beriem to ako nie a neurážam sa.. Ak sa urazia, tak ťa iba využívali a ty si sa nechala.. Veď sa raz odrazia..

kittykat22
26. okt 2022

skus povedat, ze vypinate vodu a teplo teraz do odvolania, lebo je vsetko drahe. Na to sa neda nic povedat. Ze byt bude zatial neobyvatelny, ked sa situacia zmeni, das vediet. A vymen zamky

ropucha6
26. okt 2022

Predpokladam, ze kluce nemaju. Mna by stvala ta logistika okolo toho. Bude ho prenajmite alebo zaved pravidla - prezliest periny, dat prat, upratat a prispiet na energie (myslim, ze si to hned rozmyslia).

vilma7
26. okt 2022

Ja by som povedala, že nemám čas na pravidelné menenie postelneho pradla, pranie a upratovanie. Tak že to už takto nebudete ďalej riešiť, čiže požičiavať.

andrea78
26. okt 2022

Vypali sme kurenie, elektrinu, chladnicku, nech neplatime zbytocne. Nehnevajte sa, no spustit byt do normalneho fungovania a jednorazove prespavacky plus nasledne upratovanie uz nechceme, zatazuje ma to, okrem toho mame v plane byt prenajat.
Ze je prenajaty by som neklamala, to je kratkozraka loz, o to trapnejsie ked zistia, ze ste klamali, to je este dalsi dovod na urazenie sa.

sari24
26. okt 2022

Ja by som ani milosrdne neklamala s prenájmom. Normálne by som sucho oznámila, že si to neželám (ak si to teda neželáš) a byt neposkytneš. Ak sa niekto urazí, tak je to problém toho človeka.
Na druhej strane je otázka ako často, čo znamená príležitostne? Prečo ty máš ísť niečo prezliekať a upratovať? Rozmaznala si si ich sama. Ak by to bolo raz za pár mesiacov, tak zas až taká tragédia to nie je, ale minimálne by som požadovala nech si upracu po sebe. Rovnako nech prispejú aj na energie.
Nechápem čo je ťažké na tom rozhodnúť o vlastnom byte a ešte sa cítiť kvôli tomu nebodaj vinne.

marca12
26. okt 2022

Ziadne klamstva ako ti tu radia az ma zaraza,ze zena,ktora ma vychovavat deti,ti poradi klamat,ze je byt prenajaty???? Treba povedat pravdu,ze mas s tym starosti,prezliekat,prat periny,pripravit vzdy,aby bol k uzivaniu.

katka700
26. okt 2022

Povedz že nestíhaš upratovať a tak musíš vždy keď tam niekto býva zaplatiť pani na upratovanie. Nájdi si čo také upratovanie stojí. Povedz im že môžu v byte ostať ak to upratovanie zaplatia. Keď to nebude zadarmo budeš mať od rodiny pokoj alebo príspevok na prevádzku - veď zálohové platby musíš platiť či v byte si alebo nie.