Ahojte, mate v rodine dieta s adhd? Ako to ako rodina zvladate? Co pomaha, aby v rodine nebol neustaly boj, krik, nervozita? Aby otec neopustil rodinu? Dieta sa nezmeni, asi sa musi prisposobit rodina. Ako? Poradite?
Kupit ockovi a mame knihy o tigroch od manzelov Kpasovych - niektore maju vypredane, ale zase niektore maju v slovencine a cestine ako eknihy, cize relativne okamzite mozes citat - su to male, ale velmi ucinne knizky, aby ste pochopili, ako ADHD dieta funguje... https://www.martinus.sk/authors/kamila-kopsova?...
ADHD dieta preziva velke mnozstvo uzkosti a preto je vlastne neschopne sa sustredit...
Dalsia knizka, pomocou ktorej absolutne pochopis ADHD je Rozptylena mysel od Gabor Mate - ja som ju citala uz niekolkokrat - fascinuje ma kapitola o protivoli - o tej obrovskej vlne odporu, ktora sa v ADHD ludoch zodvihne, ak maju robit nieco, co nechcu. Preoze casto si to ludia mylia - ako ze sa nevie sustredit, ked robi to co chce, vydrzi pri tom hodiny... presne! ADHD clovek je ako v tuneli, vkuse pohltey vo svojjich veciach a treba sa naucit prijat tu protivolu, ocakavat ju a pracovat s nou...
https://www.martinus.sk/870799-rozptylena-mysel...
Ak ocko nie je ochotny uverit v ADHD diagnozu, je to tazke. Drzim palce, skuste to cez knihy - tie tigrie su lahsie, lebo su mensie...
v okoli mame rodinu s chlapcom.. od mala vedený k sportu.. motocros.. vela pracuje.. pomaha... aj psycholog pomoze pracovat s dietatom.. ako komunikovat... teraz je z neho jeden vsestranny sikovny chalan.. pracovity..ale tak treba sa mu venovat nie prizerat ...
Môj syn má ADHD.Všetko sme zvládli.V bol integrovaný.Teraz chodí posledný ročník na gymnázií,nie je jednotkár ale darí sa mu.Pripravuje sa na maturitu.Začiatky v škole boli ťažké ale keď sme už vedeli prečo má problémy s učením(dyslexia,dysgráfia+ ADHD) tak sme sa prispôsobili,veľa som sa s ním učila.A nie je pravda že dieťa sa nezmení.Moj syn je najláskavejší človek s akým som sa stretla.Má 18 r a každý deň nám povie ako nás má rád,objíme nás,pomáha s mladšími súrodencami.
ADHD nie je koniec sveta.Ak má dieťa podporu a porozumenie doma a aj v škole tak ide všetko aj keď trošku ťažšie ale ide.
MAme... zvladame to normalne, jak keby nemal ADHD... prečo by mal automaticky otec opušťať rodinu? To je blbe tvrdenie, skoro až uražlive.
naucit dieta pravidlam a na 110% ich dodrziavat ine nic pri adhd nepomoze, zvladame to uplne normalne. skolkarsky fek bol najnarocnejsi, potom po zavedeni pravidiel dieta pochopilo ze s nami nemoze mavat
@biba_18 vacsina chlapov nedava drze, papulnate, odvravajuce, neposluchajuce, nerespektujuce, nadavajuce deti...
@jumama knihu od mateho maju, ostatne sme objednali, dakujeme moc❤️
Na FB je skupina rodičov s deťmi s ADHD. Odporúčam. V škole máš možnosť žiadať úľavy pre dieťa.
@zazka666 poprosim link🙂
Neviem. Vyhodilo ma z FB a este som to neriešila. Je to uzavretá skupina, asi 3000 členov. Musia ťa pozvať. Daj si ADHD a určite ti to vyhodí.
Dieťa s ADHD je stále veľký otáznik. Doteraz sa nevie presne určiť, či je jeho inakosť daná LEN genetickou, či vrodenou predispozíciou, alebo dieťa "zrkadlí" klímu rodiny. Za mňa, po 20 rokoch praxe s deťmi, pribúda práve veľa tých detí, ktoré ken reflektujú spôsob života v rodine (hlučnosť, otec hrá PC hry, rodičia na mobiloch, neustále sledovanie TV v rodine, málo tichých a pokojných chvíľ, rozhovorov v pokoji, neustále aktivity- nakupovanie v nákupných centrách, výlety, priveľa podnetov, krúžkov, rôznych aktivít a vôbec "prepodnetované" prostredie) ale tiež spôsob prežívania a správania členov rodiny (uponáhľanosť, nervozita, multitasking - robenie viac vecí naraz/čo mimochodom škodí aj samotnému rodičovi, ktorý takto funguje)...
To všetko totiž dokáže urobiť aj z relatívne zdravého dieťaťa niekoho, kto sa na 99% prejavuje rovnako ako dieťa s ADHD.
Takže áno, v tomto zmysle sa mu musíte prispôsobiť. Spomaliť, nastaviť si režim a pravidelnosť vniesť do každej aktivity v rodine. Veľmi náročné, ale jediné účinné 🤷🏻♀️
Mali sme.bol integrovany na 2. st. Zs a na strednej, ale len 1. rocnik, kedze ucitelia s nim pracovali ako nie s integrovanym. V 2. Rocniku strednej sme integraciu zrusili. Zmaturoval na ciste jednotky. Zakladnu sme na 2. stupni menili za vlalternativnu, aby sa v priebehu hodiny mohol prejst, ist na wc bez pytania, mali tam gauc, kde si mohol lahnut, kedze v riadnej skole neobsedel.... teraz ma 21 rokov, je z neho uzasny mlady muz, velmi cielavedomy, slusny, studuje v zahranici...obcas zabudne, pozornost obcas unikne, ale vedome s tym pracuje. Vsetko si zapisuje, co ma vybavit a tak. Je pravda, ze nesmie byt zahlteny mnohymi informaciami naraz. Ale v detstve sme si uzili neposednosti😀
@maya_hi ja vidím príčiny: 1. Lepšia diagnostika, také deti boli vždy, ale len posledné roky, od vojny ich držíme bez pohybu v miestnostisch. Predtým pracovali na poliach, gazdovstvach, baniach, fabrikach
2. Nekvalitné ovzdušie, voda, zem,... chémia, plasty, hnojivá, antibiotiká... Niekde sa to prejaviť musí
3. Zla technika učenia a priveľké množstvo zbytočnych informácií, mozog to už nevie spracovať, búri sa
U nas to bolo sposobene porodom. Dusila ho pupocna snura, bol ozivovany, na mozocku ostala lezia... pekne sme videli tak raz za 24 hodin nahlu zmenu spravania, bolo to vidno aj na ociach, zrazu ich mal ine, take akoby bol pod vplyvom... a vtedy zacalo rosambo. Trvalo to stale cca 3 hodiny, potom sa to zmiernilo. Prve som mu to vzdy na ociach zbadala, ze ideme zas do extremu
@zazka666 ad 1) áno, ale... nie v takomto množstve. Kedysi sa diagnostikovala tzv. LMD, ľahká mozgová disfunkcia. Má s ADHD veľa spoločného, bohužiaľ, bola riešená iným spôsobom. Izoláciou týchto detí od zdravej populácie.
ad 2) tak ako v prvom bode, aj 30-50 rokov naspäť sa práškovalo, pridávali sa do potravín rôzne aditíva, rieky sa znečisťovali horšie ako dnes (len výsledok sme ešte nevideli), používalo sa oveľa viac hnojív, pesticídov... o mnohom sa nahlas nehovorilo, nepísalo. Nebolo to až také ružové.
ad 3) som priamo z fachu takže viem porovnať. Učilo sa oveľa viac, tlak na výkon bol oveľa vyšší a to nielen zo strany školy ale oproti dnešku, aj zo strany rodičov. Látka, ktorá sa dnes učí napríklad v slovenčine u piatakov sa kedysi učila vo štvrtom ročníku. Ja sama som absolvovala 8- ročnú ZŠ. Takže 14-ročná som musela vedieť to, čo dnes 15- ročný žiak (resp. 2x toľko) Dnešné deti by toto nezvládli. Nepodporujem tradičné školstvo, ale niektoré veci sme zbytočne zahodili a vzdali sa ich. Deti zvládnu viac, ako si myslíme. Ich potenciál nie je často využitý dostatočne. Ale to už je na inú debatu.
prečo by mal otec opúšťať rodinu? je to jeho dieťa a mal by sa o neho starať rovnako ako matka. určite by som otca zobrala niekedy keď idem s dieťaťom na psychológiu a neurológiu a aby to počul z úst lekára prípadne psychológa, že to nemá nič spoločné so zlou výchovou matky a že dieťa nie je iba rozmaznané a podobné perly čo neznalí muži vedia vypotiť ...