Rodina ma obmedzuje

bielytigrik
8. mar 2013

Ahojte som rada, že som našla tuto stránku. Potrebujem radu. Moja rodina je príšerna! Mám dve staršie sestry. Moji rodičia maju cez 63 rokov. Problém je, že končim VŠ (25 rokov) nemám prácu, nemám žiadne koničky, nemám kamarátky proste nič pretože vždy keď si niečo nájdem mi to zakažu. Viem, že som dosť stara na to aby som si žila svojim spôsobom ale moji rodičia sú dosť staromódny. Sestry aj naši mi stále opakuju aká som hlúpa, aka som obmedzená a, že na nič nemám a ja sa citim ako nejaka handra! Povedala som mame, že by som sa chcela odsťahovať do čiech kvôli práci síce povedala,že mi pomôže ale keď dojde na činy okamžite začne, že ja na to nemám nie som schopná sa o seba postarať. Keď si nájdem prácu tak ma chodia kontrolovať tri krát za deň nehovoriac o tom,že ak odídem oakmžite si zisťuju z akého dôvodu som skončila a keď trebars dostanem padaka okamžite mi robia prednášky že čo zomňa vyrástlo, že nie som schopná si udržať prácu. Vždy vidia len to zlé na mne a nie to, že na vine sú druhý. Dokonca nesmiem mať peniaze. Chodi mi z úradu hmotná núdza a mama mi okamžite kontroluje koľko penazí mám pri sebe. Nič si nesmiem kúpiť všetko mi daju sestry. Na všetko si musím pýtať povolenie. Keď idem von okamžite vyšetruju s kím prečo, načo. Našla som si jedného chalana lenže celý naš vzťah je len o komunikácii na FB lebo je z Čiech a mňa nikam nepustia. Už som zúfala!!!Mams to chuti spáchať samovraždu!

renata5
8. mar 2013

trosku mi je to smiesne nie ty ale to ako sa chovaju na tvojom mieste skonci pekne skolu a odid a dokaz im ze nie si ani hlupa a si zodpovedna pretoze ked zostanes u nich nebudes mat nikdy svoju rodinu proste nic ja nechapem preco ta takto urazaju aj ked su starsi co ja by som za to dala keby moj syn mal v buducnosti vysoku skolu jednoducho dokonci vysku zbal sa rozluc sa a alivederci 🙂

czechzuzanaba
8. mar 2013

@bielytigrik a kdy koncis tu VS? Dyt mas 25...jak nepustia 🙂

bocjanka
8. mar 2013

Peniaze by som si schovala, niečo našetrila a odišla preč z domu. Takto obmedzovať by som sa nedala. Povedala by som že idem niekam študovať a potrebujem peniaze. Založila by som si účet a hmotnú núdzu by som si hneď odložila tam. Doma by som povedala, že som ju cestou stratila, alebo nejaký výmysel. Rodičia nemôžu obmedzovať dospelého človeka. Zapoj trochu rozum ako by sa ich dalo na pár mesiacov oklamať. Bez peňazí sa osamostaniť ani nemôžeš.

sharlotta
8. mar 2013

Presne, dokonci skolu, zbal sa a odid.To je jednine riesenie. Ale nespoliehaj sa na ziadneho chalana z Ciech, ale len na seba. Neboj, pracu si najdes, najdes si aj podnajom a budes konecne zit, lebo toto je vazenie.

gemini255
8. mar 2013

zbalit kufre a vyrazit do svetam neboj sa a ziadne cierne myslienky 😉 uvidis, ze ta caka nieco ovela lepsie 🙂a hlavne si ver

briketa
8. mar 2013

@bielytigrik Terapia sokom - vybav si odchod do thch Ciech - cez vikend povedz, ze v pondelok odchadzas. Stylom oznamenia, nie ako predmet dalsej diskusie. A zacni svoj zivot. Aj ked To nebude lahke, ten pocit slobody bude absolutne na nezaplatenie. Bude sa Ti omnoho lepsie darit, lebo Tvoja psychika sa posunie tam kde ma v Tvojom veku byt. Budes samostany mlady vzdelany clovek co si zacina budovat stastny zivot. Viem co hovorim, mala som to v urcitych veciach podobne. Som uz 15 rokov v zahranici, vystriedala som aj krajiny, spravila si vonku dalsiu skolu, nasla pracu, potom stretla manzela, zalozola rodinu. A sama! Bez toho ze by mi stale niekto za zadkom skusal vsetko kontrolovat a schvalovat. Vies co, boli aj dni,ze som nemala co jest lebo som musela setrit uplne neunosne aby som mala strechu nad hlavou a vedela platit skolu v zahranici, ale vsetko sa zvladlo.
Vsetko si teraz vazim. Aj tu najposlednejsiu pracu, hocijake jedlo, aj tych najjednoduchsich ludi,ak su to dobri ludia.
Dalo mi to cele strasne moc do zivota. Stal sa zo mna nevycerpatelny optimista, dobry pragmatik. . A mimochodom, s nasimi mam teraz super vztah. Byvam za oceanom 😉

bielytigrik
autor
8. mar 2013

Viete problem je aj v tom ze som celiaticka a mama kto sa o teba postara atd. Uplne ja mam take sny uzasne ze az ale nenachadzam u nich podporu. Chcela som ist na herectvo a nasi? NIE! Chcela som si urobit vodicak. Reakcia nasich? NIE!Vraj mam realne uvazovat dokonca mi zakazuju facebook internet len kvoli skole ked si chcem zavolat tak okamzite vysetruju kto to je odkial je a atd. A co sa tyka zahranicia otec hovori kde TY mozes do zahranicia vsak nevies jazyk.

digysa
8. mar 2013

@bielytigrik A pytala si sa, ci mozes tu samovrazdu spachat? Lebo podla toho, co pises si doma bez povolenia ani neprdnes..... 😅

Ja som to nemala az take zle....ale podobne sa o mna cela rodina bala...a nie iba rodicia, ale aj starsia sesternica, jej mam, otec, sestra, babka, dedko.....vsetci sa zaoberali existencnou otazkou- co zo mna bude.
Jedneho dna som sa po skole zbalila, odisla do USA a uz som sa nevratila.... Taketo veci musis vyriesit SAMA, rychlo a bez diskusii.....@briketa ma predbehla...ako to napisala ona "sokovou terapiou"

S tym vodicakom ale.....to uz tvoji rodicia maximalne prehanaju...lebo akokolvek sa o mna vsetci bali, tak mama ma ucila jazdit na aute uz od 17 rokov. Vedela, ze v zivote je to nieco uz nepostradatelne.....

briketa
8. mar 2013

@bielytigrik si celiatik , nie bez koncatin.... 🙄
Jazyk na to aby si mohla zvladnut odchod do zahranicia zvladnes s kazdodennou pripravou za tri mesiace. Za dalsi polrok v krajine budes normalne fungovat. Zaves sa tam kde sa hovori IBA domacim jazykom, nie medzi Slovakov a pod. A ked zacnes Ceskom, myslim, ze ten jazyk zvladnes aj bez pripravy 😅
Nestan sa jednou z tych co si najdu sto dovodov preco sa to neda namiesto jedneho preco sa to da.

janinah
8. mar 2013

dokonči školu a odíď kam chceš,toto nie je problém,si dospelá

uhnakova
8. mar 2013

zaloz si ucet, vybav na urade prace prevod penazi na tvoj novy ucet a nasetri trochu penazi. Rodicom prispievaj na domacnost len nejakou malou sumou, napr. 20 - 30 Eur s tym, ze stravu, oblecenie atd si hradis sama. Po troch mesiacoch setrenia sa odstahuj, vo vacsich mestach funguju zdielane byty, tj, viaceri mladi ludia byvaju v jednom byte, kazdy ma svoju izbu, byvanie tak vyjde velmi lacno. Prikladam odkazy na stranky, kde sa da taketo byvanie zohnat: http://www.roommates.sk/, http://www.spolubydlici.cz/cz/index.php. Hned ako budes v novom byvani, zober hocijaku brigadu, aby si prezila. Zaroven intenzivne hladaj pracu, urob si poriadny zivotopis, napis dobry motivacny dopis, prespekuluj, co budes hovorit na pohovoroch. Hladaj aj cez kamaratov zo sharehousu, vezmi hoci aj horsiu pracu, hlavne nech je nastalo. Rodicov v tomto veku k zivotu nepotrebujes a uz vobec nie takych panovacnych blbcov, ktori ti chcu silou mocou znict zivot. Drzim palce, nech ti t vyjde 🙂

sisaha
8. mar 2013

@bielytigrik nie si jedina celiaticka na svete. Si dospela, vies ako sa mas stravovat. Rodicia ta preto kontroluju, lebo si im to dovolila.. Otvor si studentsky ucet, na urade nahlas cislo uctu, kam ti maju posielat peniaze. Dokonci skolu, vybav si pracu v CZ, tam nepotrebujes vediet jazyk. So slovencinou si na zaciatok vystacis.. Neskor sa zacni venovat cudzim jazykom a mozno sa ti podari odist aj inam ako do Ciech. Chce to len trocha sebavedomia.. Rodicia ti zakazuju? Odpovedz im kludnym hlasom, ze si dospela. Na jednej strane chapem a je prirodzene, ak su stanovene nejake hranice, lebo zijes pod ich strechou a zivia ta. Ale tie hranice treba stanovit s rozumom a respektovanim aj tvojho naroku na sukromie.. Ak si napr. sama platis internet, alebo mobil, tak na ich otazky kludne odpovedz iba: "kamaratka" 😉 a dalej neries...

bielytigrik
autor
8. mar 2013

Chcela som aby ma otec naucil jazdyt na aute a povedal iba ak sa budes chovat normalne ja uz neviem ako sa mam chovat aby ma respektovali ja sa strasne snazim ale vzdy to nejak pokazim. Hrozne by som chcela babatko ale nasi vzdy potencialnemu partnerovi narozpravaju aka som chudera a ze sa musim liecit. Takze nemam ani priatela z blizkeho okolia. Pacil sa mi sused a ma okamzite co sa pred nim furt natriasas co si? Raz mi dokonca vykricala, ze som slapka a este k tomu adoptovana uzasne!

awalancha3
8. mar 2013

no, precitala som si čo ta trapi..... a myslim, ze vasi maju pravdu, si absolutne nesamostatna, neschopna riesit situaciu. Keby si bola, tak ako 25 rocna by si nepisala taketo veci ako vystrihnute z Brava. Nie si schopna vydupat si svoj, aspon minimalny zivotny priestor a dostojnost. Mne sa to nezda. Mas pristup na internet, mas cez den volno- ved chodis do skoly, si z okolia BA, teda nie z nejakej odludnenej hladovej doline na východe (nic proti východu nemám).....Celiakia je banalita, trochu stravovacieho rezimu, nic nejako velmi obmedzujuce. Chces zacat novy zivot v zahranici? Naco? Zacni ho doma, tam si urob poriadky a dokaz sebe aj inym, ze na to mas. Nemyslim tym, ze vezmes bic a spráskas rodinnych príslusnikov, ale vytvorit si zivotny priestor. Ak si typ obete, tak aj cudzi ludia na to coskoro pridu a budu ta deptat...... A teraz konkretne, aby sme nehovorili len vseobecne. Najdi si konicek, nenarocny, napriklad kazdy vecer hodina rychlej chodze. A razantne, bez vyjednavania to oznam vasim, ze sa nenechas rusit. Musi to byt nova cinnost, lebo nad tvojimi doterajsimi cinnostami maju uz moc a dozor. Co znamena, ze ti zakazuju konicky? Ako mozno donutit dospeleho cloveka nemat konicky? Zatvaraju ta do komory? Vyhrazaju sa? NO, ale k veci. Ked si vydobijes tuto jednu vymozenost- hodinove vecerne prechádzky, tak za 3 tyzdne ci mesiac pridaj dalsiu novinku, v ktorej sa oni prisposobia tebe a nenechas si ju vziat.
Ale aj tak mam pocit, ze to co pises nie je celkom pravda. 😉

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@awalancha3 ver mi toto vsetko zazivam. To ze som na nete je len vdaka wifi. Druha vec neviem kde si vzala, ze byvam v Ba? Som z trencina. Moji rodicia su zvlastny ja neviem jedna sestra zije v zahranici lebo ju k tomu donutila situacia druha v Ba. Na vysoku chodim len kvoli nasim a to aj tak este oni vyberali skolu. Keby teba tak psychicky deptaly jak mna nemala by si na to silu. Ked sa aj vzburim mama okamzite navrieska aka som nevdacna , ze si ma adoptovali a ja sa im takto odvdacujem a toto iste mi robia aj ich znamich stale mi vyhadzuju na oci aka som voci nim nevdacna, ze som sebecka myslim vraj len na seba. A ked chcem ist von jedine s clenom rodiny. Mna uz tie hadky unavuju typu my ta zivime zijes pod nasou strechou tak sa podla toho spravaj ked sa ti nepaci mozes ist! Raz som sa zbalila nechala nasim list ze odchadzam a co sa stalo? Do hodiny boli u mna v praci mama na mna navrieskala, ze co ako si to vobec dovolujem len tak nechat list ze mam stastie ze to necital otec ze by ma rovno zahlusil tak co mam robit? Asi mi neostava nic len drzat hubu a krok

jessica2225
8. mar 2013

@bielytigrik nehnevaj sa ale mne vobec nepripadáš ako vysokoškoláčka, tak teda takto sa nespráva, maj vlastný názor, stoj si za svojim, maj sa rada, dokáž to sebe samej, bud silná
a ked ti to stále vykrikujú že si adoptovaná, to naozaj si ? alebo oni klamú ja tomu nechápem

briketa
8. mar 2013

Len aby sa to tu zase nezabieralo ako.... no ze su prazdniny v Bratislavskom kraji a pristup teenagerov na net cely den ...

liz_lemon
8. mar 2013

@bielytigrik vysokoskolacka s takym pravopisom? neverim ti ani pol slova

awalancha3
8. mar 2013

@bielytigrik ... odkial som nabrala, ze si z okolia bA: z tohoto.. 😉
Registrácia: marec 2013
Príspevkov: 4
Inzerátov: 0
Priatelia: 0
Dobre, budem sa tvarit, ze ti vsetko verim. Nemas peniaze, nemas kam ist. Mas len par moznosti: alebo sa vzchopit a vydupkat si respekt (ale pochybujem, ze to zvladnes). Vydat sa a odist s manzelom prec (to je ale neiste). Najst si zamestnanie mimo domov aj s ubytovanim ( najschodnejsie riesenie), alebo teda zacat seriozne zarabat a platit si prenajom trebars garzonky. Odist, a kazdy tyzden zavolat domov, a vyjadrit vdaku za vychovu. A mne je cudzia, priam nepredstavitelna myslienka, ze by mna niekto deptal... nikdy za 42 rokov mojho zivota to nikto neurobil a bol iba jeden pokus (neuspesny). Kazdy máme nejaku povahu, a ja som clovek priamy, srdecny, necapkam med ludom okolo ust, hovori sa o mne, ze som velmi autoritativna- ale ked je problem, ludia sa ku mne utiekaju, a ja pomoc neodmietam. Ludia su take malé zvieratká, jesitné, márnomyselné a treba na nich tazku taktiku a psychologiu, aby ich clovek nahnal do otho kosiara, kde ich chce mat a aby mali pocit, ze tam vosli dobrovolne. Takt a taktika- to je moje krédo.
Más nevyhodu v tom, ze si adoptovana, uz len ten fakt obera o sebavedomie. Mas pocit vdaky, ktory v tebe rodicia zivia. Sestry su tiez adoptovane?

bielytigrik
autor
8. mar 2013

Ako to teraz s cim mate problem? Ja som sa sem prisla hladat radu a pomoc akoze fakt diki naco mi pottom reagujete? A ano som adoptovana! Nasla som si to v papieroch a polka rodiny to vie. A vdaka takymto komentom ani nemam chut to uz riesit dakt dakujem za pomoc! Sorry ze ja nemam tak prikladny a ukazkovy zivot sko vy! Moja vlastna matka ma odkopla ako kus handry ked som sa narodila do 3 rokov som zila v dojcaku a potom ma strcili do decaku kde si ma oni adoptovali! Mala som radsej ostat s matkou ktora v tehotenstve fajcila a bola vo vezeni ako aj moj otec ktory ma splodil? Ale ok ako chcete asi som fakt len ja ta vadna!

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@awalancha3 tak mi to muselo nejak preskocit a nie sestry su ich decka ja som ta cierna ovca v stade

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@liz_lemon prepac ale taky ako ty ma dokazu iba riadne nasrat! To si mam nalepit na celo ze mam disgrafiu! Zas dalsia co si potrebuje nieco dokazovat lebo je zdrava a ovlada pravopis! Ja narozdiel od teba moja zlata musim sediet nad knihami 3 x viac ako moji kolegovia a nikto neriesi, ze robim pravopisne chyby je ri lepsie ked si rypnes do cloveka ktory ma poruchu?

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@liz_lemon to ti mam ukazat diplom alebo co aby si mi verila? V zivote som neklamala a nemam potrebu sa pretvarovat ked mi neveris mozes si to kludne overit u nasej studijnej!

jessica2225
8. mar 2013

@bielytigrik no vidíš, vieš sa bránit, cítim aká si naštartovaná, tak bud aj na rodičov taká a maj svoj názor, už sa mi začínaš páčit, 🙂 😉

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@jessica2225 s pravopisom ma ludia dokazu tak nasrat ze sa mi uplne zatmie pred ocami a som schopna po nom skocit. Nie som taka blba ale ja tie chyby proste nevidim aj keby si mi to dala 100x skontrolovat stacilo, ze na skuskach mi nikdy nedali skusku len preto, ze som mala v teste kopu chyb!

cerez
8. mar 2013

@bielytigrik Neviem čo ti dievčatá radili, ale mne zrak prechádzal nad tvojim príspevkom. Prvá rada znie: DOŠTUDOVAŤ! Druhá rada: ÍSŤ ZA SVOJIM! Je smutné, že vlastní rodičia miesto toho, aby ťa povzbudili, naopak ťa brzdia. Robia všetko preto, aby si mala o sebe nízke mienenie a aby si si neverila. Vykašli sa na to, čo si myslia o tebe. Vykašli sa na reči a urob niečo pre seba, kde rodičia nebudú mať na teba dosah. Postav sa a začni si presadzovať svoj záujem, svoj cieľ. Ja ti dám jednu otázku. Chceš sa takto vidieť aj za takých 10 rokov?

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@cerez Preboha nie! Nemienim zostat doma vecne! Chcem sa vydat mat deticky a uzivat si zivota. Ach jaj no

maznacik007
8. mar 2013

@awalancha3 a este si zober ze ona ako vysokoskolacka na dennom studiu zijuca s rodicmi ma priznanu hmotnu nudzu.... ha ha ha ..
proste prazdniny ... nastastie uz len par dni a bude po nich

gabka11
8. mar 2013

@bielytigrik odíď, to ti radím, proste sa zbaľ a hotovo... však máš dosť rokov na vlastný život!!

bielytigrik
autor
8. mar 2013

@maznacik007 nie som na dennom studiu chodim na externe do Piestan! A externisti prazdniny nemaju!