Ahojte Maminy, rada by som sa s vami poradila o jednej dileme ktorú momentálne riešime doma. Možno aj počula názor niekoho kto si podobným rozhodovaním prešiel a či neľutuje. 2 roky žijeme v domčeku pri Ba, mame dve deti 1 a 4r, mame hypotéku, jedno auto. Taká klasická rodina by som povedala. Ja na rodicaku, muž zarába, priemerne. Doteraz sme si zili fajn, od kedy však všetko šialene zdraželo, ku koncu mesiaca už počítame každé euro. A to je jeden z dôvodov prečo môj muž uvažuje o zmene prace, chce ísť do zahraničia, a to nie niekde blízko ale 8 hod cesty. Dostal ponuku, musel by tam byt pon-pia a na víkend domov, resp možno každé 2 týždne by chodil, možno niekedy my za ním, neviem. Potencionálne sa tam vieme časom presťahovať napr keď pôjdu deti do školy, je to pekne miesto pre život. Peniaze samozrejme neporovnateľne, aj profesne pre nho postup. Na druhej strane ja tu cely týždeň sama s 2 deťmi, on dlhé hodiny na cestách atd, asi si to viete predstaviť. Keď je teraz doma sme spolu nonstop, robí z domu. Takze sa celkom obávam toho šoku keď by tu zrazu nebol skoro vôbec. Rovnako aj čo sa týka deti, takto je tu pre ne aspoň 1-2hod večer a keď by odišiel videli by ho 2 dni do týždňa ak vôbec. Takze sa pýtam na vás názor. Ísť do toho či neísť? Žiť tu skromnejšie ale všetci spolu alebo sa mat finančne lepšie ale bez muža? Ďakujem za každú odpoved ❤️
brat odišiel do UK za prácou a býval s inými zamestnancami v prenájme, potom išla žena za ním, aby sa im nerozpadlo manželstvo... hovoril, že každý si tam našiel frajerku a mnohé rodiny sa rozpadli
Ja by som to skúsila. Uvidíte ako Vám to bude vyhovovať a či si zvyknete.
Okrem toho, keďže by to bol pre neho profesne postup, tak to môže byť prvý krok k ďalšiemu postupu, ktorý môže byť bližšie alebo mať ďalšie výhody.
na túto otázku si musíš odpovedať sama, niekomu by taký život vyhovoval,
niekomu nie.
mne osobne nie, nikdy...
Ešte by bola možnosť nech ide na nejaký čas, niečo našetríte a potom sa vráti domov a ty už budeš medzičasom tiež po materskej, bude aj tvoj príjem a budete to ľahšie zvládať.
Toto by som nechcela. Deti nebudeš mat stále maličké, za chvíľu môžeš ísť do prace aj Ty.
Ja by som nechcela byt ako sama matka, dieťa bez otca, to je podľa mna smutne pre rodinu
Radšej sa na čas uskromnit, možno nájsť nejakú brigádu, ale zostať spolu ako rodina
Ja by som urcite isla s nim aj s detmi, kym deti nepojdu do skoly, teda cca na tri roky spolu do zahranicia. Ako bonus sa deti naucia zadarmo a rychlo jazyk.
Maminky ďakujem za odpovede, uvedomujem si že vždy sú rôzne názory a tie musíme aj akceptovať keďže u jedného je šťastie to čo u iného nie je. Odpoviem takto hromadne. To že ja pôjdem za 2 roky do prace, ak vôbec keďže by sme chceli ešte jedno dieťatko, skoro nič nemení. Pri deťoch a dochádzani do ba budem mat tak polovičný úväzok a prinesiem domov malo peňazí. Pred deťmi som pracovala v oblasti ktorá bola veľmi slabo finančne hodnotená a s deťmi to bude ešte väčšia bieda.
Odísť hneď s ním si tiež neviem predstaviť keďže jednak ja moc dobre neviem jazyk, a deti najmä starší teda vôbec. Okrem toho sme pred 2 r kúpili dom. A najmä ide o to, že tam sú škôlky veľmi drahé, čiže ja by som musela byt tam doma s deťmi a len s muzovym platom by sme tam neboli na tom o moc lepšie ako tu aktuálne. Keďže na Slovensku je to nadpriemerný plat, ale tam je to standard. Takze do úvahy prichádza jedine stahovanie za tie cca 2 roky.
Aj jazyk sa viem za ten čas lepšie naučiť, aj muž to tam spozná a budeme vedieť lepšie čo a ako. Biedu netrieme to určite nie, ale niekedy nemôžeme dopriať deťom ani sebe všetko to čo by sme chceli. A teraz to neberte tak že nejaké drahé nezmyselne materiálne veci, ale urobiť si občas radosť výletom, pizzou atd.
@belllinka cudne? prave jej rada jme revantna, preto pise z vlastnej skusenosti.
@matkahelka no veď keby napísala, že "môj muž bol v zahraničí rok, dva, tri... a potom sme to už nezvládali, tak sa vrátil,".... tak to úplne chápem, niet nad vlastnú skúsenosť. Ale oni to tak ťahali až 15 rokov, takže asi im to vyhovovalo.
@mamka176 ja by som takto zit nechcela- otec od deti stovky km a uvidi ich 2x tyzdenne.
a maloktory vztah take oodlucenie aj ustoji. skus si prezriet starsie diskusie na rovnaku temu, rodiny sa prave kvoli tomu rozpadli.
a sorry, hlava mi neberie, teraz na konci mesiaca ste na 0, ale ty chces tretie dieta? to ako fakt? ved si najdi pracu v inom odvetvi, kde zarobios viac. a o rok mozes ist do prace, nemusis byt doma do 3 rokov.
@mamka176 ja by som sa bud prestahovala teraz aj s nim a detmi, jazyk sa naucis najlepsie tam,
alebo by som nesuhlasila.
Nikdy som nechapala ten model, ze muz posiela peniaze zo zahranicia a deti nikdy nevidi (aj ked uplne chapem, ze kazdemu vyhovuje nieco ine a kazdy je v inej zivotnej situacii). To je len moj osobny nazor, peniaze nie su vsetko, bol by mi prednejsi cas straveny s rodinou. Deti prakticky otca poznat nebudu, nic s nim nezaziju, on ich neuvidi vyrastat. Z mojho pohladu, to sa mozte rovno rozist a kazdy zit vlastny zivot. Nevidim zmysel fungovat ako dve samostatne jednotky len kvoli peniazom a raz za cas sa vidiet, akoze su stastna rodina.
Tiez si myslim, ze je vysoko pravdepodobne, ze si tam najde inu zenu, mozno zalozi novu rodinu a ty sa to nikdy nedozvies. Hoci si zvyknes zvladat bezne veci bez pomoci, ostanes na nom uplne financne zavisla.
8h práveže nie je nič strašné, pre mňa blízko. Vychádza to možno na nejaké Nemecko, super spojenia. Keď som ja tak bola do 10h od BA, aj v pohode každý víkend (alebo povedzme piatok ráno) sa dalo sadnúť do vlaku aj s deťmi a robiť homeoffice tých 8 h v detskom kupé. Teraz tak 12 h cesty, to už je také hraničné, že sa človeku proste nechce.
Ale tiež by som sa rovno tam presťahovala. Ak teda nejde na misiu na Ukrajinu
Ja by som na tvojom mieste neodcestovala. Pretože život v zahraničí je nákladný. Je rozdiel ak tam ide muž ale vracia sa na SR a rodina žije v SR podmienkach ako žije v zahraničných, tam je to vždy drahšie. Nech ide, bude chodiť domov, ved to nie je navždy, len dokedy si nespravíte finančnú rezervu, ak pôjdeš do prace už nejaké peniažky donesieš aj ty.
žiť skromnejšie... môj muž bol 15 rokov v zahraničí..nevidel deti vyrastať a veru chýba mu to teraz...spoločný čas je najvzácnejší..čas ti nikto nevráti
peniaze nie sú všetko...