Rodičovský dom

solidadesol
10. aug 2015

ahojte, chcem sa spytat...ti z vas, ktori ste uz podobne nieco zazili, ako ste sa s tym psychicky vysporiadali....nebudem to rozvijat, bolo by to na dlho a nie je to podstata veci...takze....dozvedela som sa od znamych, ze nas rodicovsky dom sa predava.....lepsie povedane moja matka s jej vydarenym synom idu predat dom, ku ktoremu absolutne nemaju citovy vztah (oco zomrel, matka ma ineho, miluje ale len peniaze, do tohoto domu sa ona len vydala), jej syn jej verna kopia....len peniaze, na citoch im nezalezi...kvoli velkym svinstvam,ktorych sa dopustila na mne a mojom syncekovi (som inak bez partnera) som musela odist z domu do podnajmu, matka vymenila zamky....a teraz sa dozvedam toto...ze definitvne pridem o dom, ku ktoremu ma viazu spomienky, aj ked vela zlych, ale aj dobrych.....neviem sa zmierit s tym, ze ten dom budu vlastnit cudzi ludia, ja sa budem moct akurat tak z dialky na neho pozerat...☹ ked nahodou pojdem okolo...Po pravnej stranke vela toho nenarobim, nakolko aj ked tam mam spoluvlastnicky podiel, nemam z coho matku ani nevlastneho brata vyplatit, keby som aj bola proti predaju, tak sud moze nariadit predaj tak ci tak a financie sa rozdelia.....lenze mne ide o dom, nie o peniaze....Len doplnim, nie je vazny dovod na predaj domu, to len moja matka s bratom sa ho chcu zbavit a prist tak lahko k peniazom.
Mate niekto podobnu skusenost, ze ste boli donuteni predat vas domov....ako ste sa stym popasovali po citovej stranke?

Ine mi uz nezostava, len sa s tym asi zmierit.

Dakujem

sasajka
10. aug 2015

Priznám, že sa v takýchto veciach nevyznám, len si tak myslím....či bude mať niekto chuť kupovať dom, ktorý jeden z vlastníkov nechce vôbec predať?

dionyzka
10. aug 2015

@solidadesol je to tazke, ked mas k tomu domu spomienky... ale povedz si asi takto. Aj tak tam nebudes moct byvat, lebo mate zle vztahy a nervy mas iba jedny. Takze nebudes mat ani dom, ani peniaze. Ja by som s predajom suhlasila, budes mat nejaku tu korunku a co sa tyka spomienok - spomienky su ulozene v srdci a nie v postavenej nehnutelnosti. Vela sil.

selenka7
10. aug 2015

Mala Tvoja matka bezpodielove spoluvlastnictvo toho domu? Alebo ho vlastnil len Tvoj otec? Pokial len otec a syn nebol jeho, po otcovej smrti dedis dom s matkou napolovicu, takze tak lahko ho predat nemoze a uz vobec nemala pravo vymenit zamky na nehnutelnosti, ktora je z casti Tvoja. Za to si ju mohla udat.

simca06022011
10. aug 2015

@solidadesol no z pravnickeho hladiska ho bez teba nepredaju, dedicske konanie uz asi prebehlo ked si spoluvlastnik. ALE v prvom rade musia ponuknut ich podiel na predaj tebe, bohuzial ak nemas peniaze na odkupenie maju pravo ten dom predat. A ty dostanes s predajnej ceny podiel. Tebe ale odporucam dat si dom ohodnotit, nech ta neoberu o peniaze (zvyknu si dohodnut takto "predavajuci" inu cenu na zmluve ako naozaj vyplatia, len aby ti dali menej napriklad). Citove veci idu teraz bokom.
Este je mozna jedna cesta a to nastahuj sa tam, je to aj tvoj dom a hotovo, ked chcu nech sa vystahuju oni. Pravo na to ako spoluvlastnik mas. Ak ta nebude chciet pustit do domu tak to ries cez policiu. Je to aj tvoja nehnutelnost.

betunka39
10. aug 2015

Nemam zatial osobnu skusenost.ale.Mame v susedstve .hned oproti dom.kde ked teta umrela ujo a synovia ako tak chodili.ale dom chatral a bez mamy ich tam netahalo Najprv ho prenajimali.nakoniec predali romom.Ten to zacal davat do piriadku.mal peniaze .ale nechala ho zeba tak uz tam nechcel byt.Dom predal terajsim majitelom za peniaze.ktire ja osobne by som za to nedala.Ale onivto brali ako chatu.Uz to maju 7 rokov zlati ludiadali dom do poriadku chodia vzdy na vikend.Povodny msjitelia sa uz davno neukazali.ale vedia.ze maju otvorene dvere a kedykolvek mozu prist na navstevu.ci j k nam.alebo do svpjho rod.donu.Mozno keby ste aj vy zohnali skvelych ludi.mozno by ti umoznili obcas prist a zaspomonat Pravdu ti poviem.keby nie terajsich majitelov.dom by sa uz rozpadol.lebo chalani nemali chut do toho vrazat.lebo maju svoje domy a ujo tan uz je na to stary.jemu bolo dobre aj tak ako bol.

timea7
10. aug 2015

@solidadesol tiež si myslím, že ak má dom viacerých vlastníkov, tak musia s predajom súhlasiť všetci, ak sa mýlim, budem rada, ak ma niekto opraví. Čo sa týka ostatného, mám pocit, že to trošku dramatizuješ. Chápem, že ťa k rodnému domu viažu spomienky, ale držať sa jedného domu po celý život nie je bežné všade vo svete, v zahraničí a už aj u nás sa ľudia sťahujú za prácou viac krát. Okrem toho nemáte dobré vzťahy v rodine, tak na čo ti ten dom je? Nevie, či tam vôbec chodíš matku a brata navštevovať, ak aj áno, ak nemáš peniaze na to, aby si ich vyplatila, tak bohužiaľ....Ak sa matka a tvoj brat chcú domu zbaviť, zrejme na to majú nejaký dôvod, asi by som ako matka tiež netrčala napr. v päťizbovom rodinnom dome len preto, že moja dcéra má k nemu citový vzťah, ak by som jeho prevádzku ťažko finančne zvládala. Ja mám skôr pocit, že by ste mali popracovať na vzájomných vzťahoch, ako na tom, aby rodinný dom, v ktorom si vyrastala, ostal v rodine. Dom je len skelet, domov robia vzťahy členov rodiny.

sue
10. aug 2015

Ak sa hodlas vzdat bez boja - t.j.bez sudu, aspon si dostriehni, aby ta neobabrali o peniaze z predaja (npr.tym, ze na zmluve bude suma nizsia ako oni realne dostanu) no a za dalsie - podla mna je lepsie ak sa nehnutelnost preda (ty ziskas 1/2 alebo 1/4 - podla toho, ci je to otcov syn alebo nie) , budes mat peniaze, s rodinou s ktorou ta neviaze nic pekne nebudes mat kontakty a ani ziadne starosti a zavazky. Ty ako osamela mamina by si sa tazko o dom mohla starat...
Takze moja rada: Ustriehnut si financie za predaj, vsetko podlozit aj papierovo, rozlucit sa s domom,pofotit, vziat si nieco na pamiatku (obraz, oblubene kreslo,...) a pozerat na veci racionalne. Ty musis teraz vytvorit domov synovi prebuducnost.

draik
10. aug 2015

Dovolím si poopraviť niektoré príspevky:
Spoluvlastníci môžu predať len svoj podiel, nie podiel niekoho iného, teda dom ako taký v celosti predať nemôžu. Aj po predaji podielov spoluvlasníkov by teda zadávateľka zostala spopluvlastníčkou. Ako však zadávateľka správne uviedla, súd môže nariadiť súčasným spoluvlastníkom predaj nehnuteľnosti a rozdelenie výťažku, ak nedôjde k dohode o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Je nepravdepodobné, že by niekto kúpil iba časť podielu na dome a nie v celosti.
Spovlastnícky podiel (ak je menší ako 1/2) automaticky neznamená možnosť užívať nehnuteľnosť.

solidadesol
autor
11. aug 2015

dakujem vam za vase nazory a prispevky....no chcela som hlavne pocut radu od niekoho, kto ma podobnu skusenost, kto bol proti predaju a musel sa s tym nejak zmierit...

solidadesol
autor
11. aug 2015

@draik presne tak, ako pisete, nema cenu sa pustat do boja, nakolko nemam tolko financii, aby som mohla dom kupit. To, ze som spoluvlastnik mi momentalne aj tak nepomoze, budem sa musiet podriadit zakonom.

solidadesol
autor
11. aug 2015

@sue a ano aj toto ma napadlo, ze kedze zijeme v tejto dzungli zvanej Slovensko, je mozne, ze na zmluve bude nizsia suma, ako realne matka s bratom dostanu.....samozrejme, dam si vypracovat vlastny znal.odhad a sa uvidi. dakujem

peneloppe
11. aug 2015

@solidadesol

Poznam taku situaciu, priamo v nasej rodine sa stalo ze 2 surodenci predali rodicovsky dom za chrbtom 3. surodenca. presne ako pises, oni isli len po peniazoch a on mal k domu citovy vztah, bol najmladsi, zil tam s rodicmi dlhsie sam ked oni uz boli vydati, zenati. Otrasne 😒

natalym
11. aug 2015

Aý je rozdiel v tom či vlastnia dom cudzí ľudia alebo Tvoja matka, ku ktorej máš taký vzťah ako máš. Aj tak sú zámky vymenené, čo sa udeje aj v prípade predaja, tak nechápem. Len, že Ťa bolí srdce. Ber to pragmaticky, len aby si dostala to svoje. Aj tak prachy asi potrebuješ. Možno je to to najlepšie čo sa môže stať.

marca12
11. aug 2015

@solidadesol to je sprosta slovenska natura,ze oplakava nehnutelnosti a nevie sa ich vzdat.rozhodli sa predat,tak neries.aj tak s nimi mas zle vztahy,byvat tam nemozes ist,ci uz z rodinnych, ale aj financnych dovodov .teraz je na tebe,aby si si poistila,aby ti tvoj podiel vyplatili.riesila by som to tak,ze tvoj podiel ti vyplatia pri podpise zmluvy alebo aspon vacsiu polovicu.

peneloppe
11. aug 2015

@solidadesol

Znalecky posudok na cenu nehnutelnosti ti nepomoze, ved dom sa moze predate aj pod cenu. Takze s tym nepochodis.

libka1
11. aug 2015

Zameraj sa na to co ti pisu. Aby si pri predaji dostala rovno peniaze na svoj ucet. Bez toho zmluvu ani nepodpisuj, lebo pri takej "rodinke" ta nic dobre necaka. Aspon predajom skoncia tvoje vazby s nimi definitivne. Jasne ze ti je to luto, aj mne by bolo, ale zivot ide dalej 😉

solidadesol
autor
11. aug 2015

@natalym dakujem za tvoj prispevok, ale zaroven ti musim napisat, ze byt tebou-hanbim sa za taketo reci....

natalym
11. aug 2015

@solidadesol Nechápem. Ty žiješ v realite? Prečo by som sa mala hanbiť? Ešte raz si to prečítaj a rozmýšľaj.

timea7
11. aug 2015

@solidadesol ja tiež nechápem, za čo by sa mala hanbiť, zaujímavé, že máš neskutočný vzťah k predmetu, k niečomu z tehál, dreva, aj keď si tam prežila detstvo a k ľuďom, k tvojím najbližším máš vzťah taký, že mi je z toho smutno. Možno ti tvoji najbližší veľmi ublížili, ja to nepopieram, nič o tom neviem, ale prepáč, až nezdravo lipneš na rodičovskom dome. Ja som sa počas života už päť krát sťahovala a ešte sa určite raz budem, nikdy som neriešila,čo sa stane s obydlím, ku ktorému ma viažu pekné spomienky. Tie spomienky totiž nevytvoril ten dom, alebo byt, ale ľudia v ňom, to by si si mala uvedomiť. Som šťastná, keď sa stretnem s mojími najbližšími aj v hotelovej izbe, alebo v stane,lebo sú to moji najbližší a nie preto, že na tej posteli som spávala....

minutka
11. aug 2015

@natalym ma uplnu pravdu a napokon to zrejme aj ty tak posudzujes, ved ak by ti neslo aj o prachy,tak si vlastny posudok na dom nebudes davat robit,ci ?! do toho domu pre zle vztahy nechodis teraz (dokonca si sa MUSELA odstahovat) a nebudes ani potom. Nebude problem niekde inde? Lebo je to trosku nepochopitelne. Pekne spomienky mas predsa v srdci. Treba k nim aj hmotnu vec?

melonik7
11. aug 2015

úplne súhlasím s @natalym
o tieto slová sa opri a choď ďalej..

xxxxxnnnnn
27. aug 2015

Na žiadosť zakladateľky diskusie sa diskusia uzamyká