Rodičia si nešetria na pohreb

31. jan 2024

Len sa chcem opytat, ci si myslite, ze je to v poriadku. Sme obycajni priemerni ludia, moji rodicia su v dlhoch, niektore financne problemy sposobene vecami mimo ich kontrolu, niektore zbytocnym rozhadzovanim penazi, ked mali. Ziadnu rezervu nikdy nemali, a ani teraz. Je podla vas v poriadku, ze to rodicia neriesia? Asi automaticky ocakavaju, ze deti by pohreby zaplatili. Nerozpravala som sa s nimi o tom, mam normalne obavy, ze sa budu hnevat, ked si dovolim nieco take im vobec povedat. Len chcem vediet vas nazor, ci byt ticho, ci nie. Ako som vravela, sme obycajna rodina a pracujuca trieda, take vydavky by boli zbytocne zatazujuce. Dakujem za kazdy nazor

monicazbb
31. jan 2024

Aspoň ten pohreb by si rodičom mohla zaplatiť.Od teba si tiež ako dospelej nepytali peniaze keď si bola dieťa a starali sa o teba.

autor
31. jan 2024

@monicazbb Ano, mohla, len som chcela vediet, ze co si o tom aj ini ludia myslia, lebo zatial som stretla v mojom blizkom okoli iba ludi, co na tie vydavky mysleli a sporili si. My tiez s manzelom uz sme o tom rozpravali, ze ak by sa nieco stalo, na to mame peniaze, a aj poistky kvoli detom.

stellarstar
31. jan 2024

Súhlasím s vyššie písaním

viestta
31. jan 2024

Mozes im uzavriet pohrebne poistenie a platit ho, ked nie su schopni hospodarit.
Ale kto iny by sa im postarat o poslednu cestu ak nie deti, ktore vychovali?

autor
31. jan 2024

@viestta Ano, vidis, to je dobry napad, toto ma vobec nenapadlo

katica06
31. jan 2024

Mája svokra si tiež nikdy nešporila na pohreb/náhrobný kameň a pod a mala absolútne na háku kto to zacvaká. Vedela som to a odkladala euri ja. Špor aj ty

anjelicek26
31. jan 2024

Úprimne po smrti je mi úplne jedno, spopolnit a vysypat v uplne najuzsom kruhu volakde do mora na peknom mieste... žiadne naklady žiadne place a len pekne spomienky...to stojí minimum. Sú rodicia vôbec už vo veku,ze by to vôbec museli riešiť? Myslím 75/80+ ročný ci tazko chorý?

lindous
31. jan 2024

Keby mi mama povedala, že si šetrí na pohreb - vyslovene týmito slovami, tak sa jej spýtam, či jej šiši, nech si tie peniažky radšej za života užije...

zirafienka
31. jan 2024

Len či sú poistiteľní

viestta
31. jan 2024

@anjelicek26 to minimum na Slovensku vychadza tak na tisicku, dve, bez pomnika, obradu a ostatnych nalezitosti.

janinah
31. jan 2024

Nepoznám človeka vrátane mňa,ktorý by nemal nasporene na pohreb.Ja by som sa hanbila všetko rozflákať a nechať deti,aby mi truhlu platili. To je vypočítavosť,lebo vedia,že vo vreci ich do zeme nehodíte.Nás mamka ešte naposledy na hostinu pozvala pred pár dňami..na jej kar.Tiež to takto urobím.
Určite by som sa na to rodičov opýtala ako si predstavuju svoj odchod,aj o takých veciach sa treba rozprávať.

jarka_black
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvadrinkaaa
31. jan 2024

Mama mi spomínala, že na také veci myslí a na poslednú cestu maju nasporené. Je to smutne vobec o tom písať. Nechcú nas deti zaťažovať.

jarka_black
31. jan 2024

@anjelicek26 uzavretie potrebného poistenia je zhora limitované vekom
niekde 70-80 roční musia vyplatiť naraz (veľmi nevýhodné)

jarka_black
31. jan 2024

@zirafienka jediné obmedzenie je horná veková hranica, neskuma sa zdravotný stav

pribinak
31. jan 2024

Hm, naši majú nasporené na pohreb. Nie je to lacná záležitosť a aj keď sa nevyberajú drahé veci tak pod 1500 eur sa to asi nezmestí

@anjelicek26 však ale to spopolnenie je vlastne na celom pohrebe to najdrahšie

alandra
31. jan 2024

Nam zomrel otec a mňa ani moje sestry a brata ani len nenapadlo skúmať či mal otec odložené na pohreb. Úplne automaticky bez hadok sme pohreb zaplatili my, sme 4ria takže sme si to rozrátali. Až o niekoľko mesiacov sme zistili že mal peniaze na účte.

lucia147852
31. jan 2024

A budeš po rodičoch dediť? Aj áno, tak nevidím najmenší problém v tom, prečo by deti nemohli zaplatiť pohreb

autor
31. jan 2024

Ano, ano, je to smutne, mam obavy tuto temu s nimi otvarat, aby sa nehnevali. Ale velmi by som bola zvedava, ci to vobec riesili alebo aky nazor na to maju. Su to sestdesiatnici, maju vazne zdravotne problemy, ale poviem vam uprimne, ze zijem v strachu, ze kedykolvek sa to uz moze stat... :( take dve-tri tisicky by samozrejme zatazili aj nas, pozostalych, tak aj na to myslim, ze take vazne veci by sme si mali vydiskutovat, alebo ake maju ocakavania.

kamatopo
31. jan 2024

Oni nič nevlastnia? Lebo ak hej tak ti ostane nehnuteľnosť. Ak sú naozaj tak na tom ,že bývajú v podnájme nič iné ti neostáva.🤷 Je to tvoja povinnosť.

minenkak
31. jan 2024
lukbe
31. jan 2024

Neznášam takéto morbídne reči a otázky a sporenie na pohreb. Určite deťom zostane po mne niečo, takže aj keby tie náklady platili, nič sa nedeje. Ale toto riešiť zo strany detí, to už je fakt koniec.

autor
31. jan 2024

Oni sa stale akoby utvrdzuju a utesuju v tom, ze este urcite poziju dlho a tie vazne zdravotne problemy ich tak skoro urcite neskolia. Ale ani o to nalomene zdravie sa velmi dobre nestaraju :( ja im to prajem, aby dlho pozili v co najlepsom zdravi, ale ako na nich pozeram, je mi z toho smutno a mam o nich strach. Aj som im to vravela, aby k svojmu zdraviu pristupovali zodpovednejsie. No a preto myslim aj na pohreb, ak by sa nahodou naplnili moje nocne mory :( A to nie je otazka ci sa to stane, ale kedy.... :(((((

janinah
31. jan 2024

Ja mám 60 zatial bez vážnych dg a moje deti už vedia ako si predstavujem svoj odchod.Ved je to normálna vec patriaca k životu,každý sa raz narodí a raz zomrie.Treba byť pripravení.

minenkak
31. jan 2024

Ja neviem,ja som už našim oznámila,že nebude žiadny pohreb keď zomrú,tak na nanajvýš oslava a rozptyl

autor
31. jan 2024

@janinah Tiez by som rada vedela, ze co si o tom myslia... viem, ze je to velmi neprijemna tema.

amelie2017
31. jan 2024

Muzov otec si viac ako 10 rokov platil poistenie pohrebu, smrti. Mal vaznu dopravnu nehodu, mesiace v nemocnici, potom v doliecovaku, miz vsetko cvakal. Len o tom poisteni nevedel, na ucte uz neboli peniaze, posledna splatka nezaplatena, svokor umrel a musel platit cely pohreb kvoli jednej omeskanej splatke...
Naozaj sa treva s rodimi rozpravat o tychto veciach. Lebo dnes to uz nie je o tom, ze zaplatim 5000 korun a je pochovany. Pohreb su tisicky eur, aj ked chcete len to najjednoduchsie.

vanilkovazmrzka
31. jan 2024

V zivote by ma nenapadlo setrit si na pohreb. Ty si setris na svoj pohreb?

drakvak
31. jan 2024

Moja mama žila 18 rokov ako vdova, mala posledných pár rokov pohrebné poistenie za 20€ mesačne. Keď zomrela (v 75-ke), hneď sme mali k dispozícii hotovosť 2000€ na pohreb. Dobre nám to padlo, že sme nemali výdavky naviac. Bolo to jej rozhodnutie, zvykla si po otcovej smrti spoliehať sa finančne sama na seba, nechcela byť odkázaná na nás. V tom čase sme mali malé deti, hypotéku atď. Jasné, že už toľko peňazí by sme so sestrou dali dokopy na pohreb, ale bolo to fajn, že sme nemali o starosť navyše.

autor
31. jan 2024

Nehnevajte sa na mna, ze to riesim ja ako ich dieta. Ja viem, ze sa o mna starali, ale ja tiez cely zivot pracujem, aj som za nich splatila jeden dlh, aj darovala peniaze, take sumy, ze do 700eur napriklad, no a ja nezodpovedam za ich dlhorocne zle hospodarenie. Chcela som vediet ako to maju ini ludia, co si o tom myslia rodicia i ich dospele deti.