Ahojte,
idem sa vyžalovať.
Mám rodičov, ktorí akoby všetky povinnosti prekladali na mňa.
Otec má 70 rokov , je vážne chorý , to pochopím, keď môžem pomôžem, mama 65, ešte sebestačná žena, začala sa veľmi opúšťať, ty mi zavolaj, ty mi nakúp , ty vybav, ty urob toto a tamto a mnohé iné.
Ja mám svoju rodinu, / manžel chodí na týždňovky / nebývame spolu, súrodenec mi zomrel.
Dosť ma to fyzicky a psychicky vyčerpáva, otec so svojimi diagnózami je veľmi nervózny, čo aj chápem, ale človek sa mu snaží pomáhať koľko môže, s ničím nie je spokojný, väčšinou mi vulgárne nadáva a minule sa na mňa aj zahnal.
Mama sa spolieha, že väčšinu vecí urobím za ňu, keď si niečo zmyslí, chcela by to hneď aj keď vie, že sa mi napríklad nedá a nie sú to neodkladné veci.
Niekedy fakt meliem z posledného , najmä po otcových výbuchoch, nie je psychicky chorý, celý život muselo byť po jeho a veci si presadzoval agresivitou.
Boli ste niekto v podobnej situácii? Ako to riešiť?
Ďakujem všetkým
toto je to najhorsie, aj moja mamina bola taka, nastastie ju toto obdobie uz preslo. nic ju nebavilo, uz ani tie nakupy, proste sa totalne opustala, ani s ocinom si uz tak nerozumeli, isli od seba a zmenila sa akoby mavnutim carovneho prutika. netvrdim, ze je to riesenie pre kazdeho. kazdopadne by som sa naucila povedat "nie". ine nepomoze.
ak nechces skoncit aj ty v nemocnici, lebo sa z toho zrutis, tak si treba stanovit hranice. Povedat mame, ze veci urobis, ked sa ti bude dat, mas svoju rodinu, ktora je prvorada. Otcovi sa tiez neboj povedat, ze takymto postojom k tebe dosiahne pravy opak. Nie si male decko, aby sa po tebe zahanal. Nenechaj sa ani vydierat, ak by ti plakali do telefonu, alebo recami, ze ich privedies do hronu ( to takto stari ludia zvyknu). Su zodpovedni sami za seba. Musis chranit aj seba.
Ak si razne vyhranis hranice, budu to aj tak povazovat za neochotu. Ak k nim nechces byt tvrda a razna, skus ist na to rafinovane.
Zacni sa aj ty stazovat. Nemozem prist, priserne ma boli hlava, som velmi unavena, asi na mna nieco lezie, musim si oddychnut atd.
Ahoj, sploucitim s tebou, mala som podobny pripad so starkou.
Ked umrel stary otec vsetko sa zmenilo. Nedala s nou vydrzat. Kedze som s nou byvala s vychovala od detstva musela som s nou suhlasit.
Ked som sa vydala a vystahovala bolo este horsie.
Stale volala, muselo byt vsetko ako ona chcela, ked sme nemali cas, uz ohovarala. Nakoniec sa " zblaznila " ,predala aj dom a nemala, kde sa vystahovat, rozdavala majetok,darovala zahradu....neskutocny pribeh.Nasli sme mu byvanie,zabezpecili sme vystahovanie....nakoniec ani tam nezila normalny zivot. Tolko vela nervy ,hadanie, bez pomoc....
V roku 2021 dostala covid, a v nemocnici umrela, nechala na mna dlh a maly majetok ,co nevedela este predat.
Takze viem co prezivas, je to strasne, jedine to, ze ignoruj , nechod u rodicov, nech ziju ako chcu, ty mas svoju rodinu 🙂
Nech citaju hlavne baby v skupine tehulky 40+.
@stanulienkat akoze v tomto nevidím žiaden suvis
Nauč sa hovorít nie.
@angela85 ked ma 30 rocna baba na krku 80 rocnych rodicov. Miesto, aby sa venovala vlastnej rodine, tak sa musi starat o starych rodicov.
Pomoct rodine je pekne a rovnako je pekne byt za tu pomoc vdacny a tie ta este sikanovat, frflat a nebodaj sa na teba zahanat :( Takze by som rodicov navstivila a navrhla im pravidla podla toho kolko si schopna/ochotna pomoct aby to neslo na ukor tvojej rodiny. Ak to nebudu ochotni akceptovat, tak im navrhni domov dochodcov, ze tam budu mat non stop opateru 🤷🏼♀️
Moja starka takto mamu prehanala z nudy, lebo jej bolo doho samej a chcela spolocnost. Mama sa snazila, ale bolo to neunosne, takze isla do domova dochodcov, kde ju skoro kazdy den jedno z jej deti navstevovalo, bravali sme ju na sviatky domov, cez vikendy na nejake mensie vylety a hotovo.
@stanulienkat ono sa to stáva aj u mladších rodičov, moja svokra má 60rokov, svokor 63 a tiež sú taký, všetko musia druhý buď môj muž, alebo jeho brat len nie oni sami. Ale rozumiem čo píšeš. Je to v ľuďoch kto chce vie, kto nechce zariadi sa napr. takto. Ja normálne si neviem predstaviť, žeby sme bývali niekde ďalej a môj muž by večne musel k nim behať, lebo oni dačo potrebujú. Bývame hneď vedľa, keď dačo treba manžel ide, vybaví niekedy fakt len 5 minútové hlúposti. Ja som im už veľa krát povedala, že čoby robili keby bývame inde, ale tam jedným uchom dnu druhým von.
Mala som takto kolegu, ktoreho mali rodicia az vo vyssom veku a on sam mal svoje dieta tiez az vo vyssom veku. Takze sucasne mal male babatko, hypoteku a rodicov, ktori uz obaja potrebovali kompletnu opateru a on sa mohol ist potrhat. Nezavidela som mu tu situaciu, on mal uz rodicov vyse 80 rocnych. Kedze domovov dochodcov bolo malo, tak ich len zapisali do poradovnika. Dost dlho to musel riesit tak, ze musel platit opatrovatelku, ktora s nimi bola po cele dni, kedze on bybal navyse na opacnom konci republiky. Islo to tak dost dlho, s financiami bol samozrejme potom problem, ale nejako to napokon ustali. Zial, aj take sa stava.
@deniseee Takáto životná situácia je v posledných rokoch natoľko bežná, že dostala aj vlastné pomenovanie - je to problém "sendvičovej generácie". Ľudia mávajú deti až v dobe, keď sú ich rodičia málo samostatní. Do toho ešte platí, že generácia tých rodičov dnes už v seniorskom veku, mala bežne len 2-3 deti, z toho sa 1-2 odsťahujú do zahraničia a všetko ostáva na jedinom človeku. Generácia dnešných detí, ktoré sa rodia matkám vo veku 40+ a často sú jedináčikovia, to bude mať extrémne ťažké.
Tak,že sa odstahujem na opačný koniec svetadielu
@stanulienkat koza 🤣
Nájdi svoju asertivitu. Rob čo považuješ za potrebné napr. Odviezť k lekárovi, doniesť nákup raz za týždeň. Ale hlúposti čo vedia spraviť aj sami by som nerobila.