Rodičia sa nechali oklamať šmejdami

27. nov 2024

Mám starších rodičov, cez 70, ešte vitálnych, vysokoškolsky vzdelaných, zaujímajú sa o svet. Dnes sa nechali obtiahnuť o prachy.
Zazvonili im nejakí šmejdi, že či nechcú orezať strom pred domom. Jeden vyliezol hore a kričí na rodičov, že majú poškodenú rovnú strechu, odtrhnutú ipu, ukázal im hneď aj fotku, čo pochybujem, že to bolo z ich strechy, muž tam v lete bol a streche nič nebolo. A že im to hneď vedia aj opraviť. Tak vyliezli na strechu, zhodili akože poškodenú ipu, čo podľa mňa sa dá ľahko poškodiť len tým, že ju vytrhajú. A položili novú ipu. Za to si vypýtali 4 tisícky, mama im to dala v hotovosti, ani som netušila, že drží doma také prachy. Mame som vynadala, že prečo má doma toľko peňazí. Rozmýšľam, že či podať trestné oznámenie za podvod, lebo veď akože nejakú prácu šmejdi urobili a rodičia zaplatili dobrovoľne. Infarkt ma chytá z tej sumy, to mohli mať krásnu dovolenku. No viac sa bojím, že ich teraz prídu aj vykradnúť, keď si obzreli terén. Rodičia nemajú psa ani kamery a často bývajú mimo domu aj v noci, lebo chodia ku sestre strážiť deti. A boh vie ako to urobili, či strecha nepretečie teraz. Porazí ma. 😭

tundra
27. nov 2024

Je mi velmi luto,co sa stalo tvojim rodicom.
Na youtube su tisicky videi z Nemecka s podobnym scenarom.Od umyvanie dlazby,po asfaltovanie dvora.Urcite daj strechu skontrolovat a jedina rada je informovat okolie,aby boli ludia opatrni.Policajti s tym asi nebudu robit nic,rodicia dali peniaze dobrovolne...
Napis aspon okres,odkial si.

som_realistka
27. nov 2024

Bohužiaľ, oznámenie môžeš podať, ale polícia s tým nič nemôže robiť, keďže im tie peniaze sali dobrovoľne. Jedine cez súd a dokázať že to bol podvod.

katica06
27. nov 2024

Možno je najvyšší čas nainštalovať alarm či kamery

autor
27. nov 2024

Kamery dáme, len to nestíhame zajtra poriešiť, a rodičia zase idú preč.

janinah
27. nov 2024

Porozprávať s nimi a jednoducho nemať doma tolke peniaze.A vždy vám volat ak niekto niečo chce na ich území " kontrolovať".

dankagirl
27. nov 2024

Ak je mu šikovný nainštaluje kamery sám .
Kúpi v Nay predajni majú aj na solar

autor
27. nov 2024

Písala som aj sestre, nech sa s nimi tiež porozpráva. Horšie ako malé deti títo dôchodcovia.

mamamoni
27. nov 2024

Majú rodičia faktúru, nejaké potvrdenie o platbe, ponúkli im podvodníci cenník, záruku? Majú živnosť, firmu? Skús ísť za právnikom a pozisťovať, či týmto smerom sa nedá ísť.....

autor
27. nov 2024

Asi nemajú nič, žiadny papier, záruku. Nevedia ani, kto to bol.

mamamoni
27. nov 2024

Tak v tom prípade kontaktuj políciu....to že im rodičia vydali peniaze dobrovoľne absolútne nerieš (aj podvedený dôchodca ktorému zavolajú že jeho syn zrazil dieťa a potrebuje peniaze na advokáta im peniaze vydá dobrovoľne) ....Rodičov podviedli, určite nemajú spísaný rozsah poškodenia ani rozsah opráv na streche A záruka musí byť....aj vydokladovaná oprava....

tundra
27. nov 2024

@mamamoni tento podvod je velmi podobny,sokovym telefonatom o nehode,kde pytaju prachy, pre pravnika.Tu je sokom sprava o zlej streche,ide zima a hned riesenie.Starsi ludia su pedanti,nechcu zatazovat svoje deti a takto to dopadne...Rodicia urcite nic nemaju,ziadny doklad,podvodnici dali na strechu mozno najlacnejsi terovy papier a zmizli s eurami...

mamamoni
27. nov 2024

@tundra určite by som to poriešila najskôr s právnikom, potom by som kontaktovala firmu ktorá sa zaoberá opravou striech aby to obzreli (ak by bola fotka ktorú ukázali rodičom tak to by bolo super) a na políciu hoci len zaevidovať tento podvod.....Až ich raz chytia keď sa im nazbierajú TO tak už o vás budú vedieť, že aj u vás urádovali

krtko1313
27. nov 2024

Jój, pozor keď rodičia idú preč. Už zistili, že rodičia majú doma hotovosť, rátajú s tým že ešte majú. Kúpte časovač na svetlo, akoby bol niekto doma,aby ich nevykradli. Peniaze zobrať do banky.

oriesocek
27. nov 2024

Toto je na políciu. Rovno tam ísť. Je to stále v správach…

vilma7
27. nov 2024

Toto je fakt sila..ako len tak.daju 4000 euro? Niekomu.koho nepoznajú?
Píšeš vzdelaní, inteligentní ľudia čo sa zaujímajú o svet. Drblo.by ma. Dúfam že.ich nepustili dnu a nasledovali skade vaše peniaze vyťahovali.

princkrason
27. nov 2024

a co nato ten panko z jednotky dochodcov? tomu napis nech poradi , ved ma kontakty na politikov aj fotky s Petulkom,Robkom s Andrejkom ...

negymama
27. nov 2024

inteligentni?
a to ich nenapadlo, ze ludia ponukajuci orezat strom maju len tak "nahodou" naporudzi aj material a naradie na opravu strechy?

katica06
27. nov 2024

Ale doma v škatuli je vám nanič, a ten babysitting by mal ísť pre istotu iba jeden z rodičov

oslo1
27. nov 2024

Moja pacientka mala podobny problem, ale Ku nej tito smejdi prisli cez 3 krat a normalne dovnutra do domu.
Vzdy sme si to iba na hlaseni povedali az som SA nahnevala a zavolala som policajtom. Musim, ale povedat z ze byvame v UK, a ze toto je celosvetovy problem.
Policajt ma vypocul a Dali sme si stretnutie u pacientky.
Nahlasilo SA to aj socialnemu servisu, ti tiez prisli.
Odvtedy je pokoj.
Ja by som Isla na policiu, lebo rodicia urcite nebudu jedini u koho boli safarit.

autor
27. nov 2024

@negymama nemali material, isli ho kupit vraj

autor
27. nov 2024

@katica06 chcela som tam poslat muza spat, ale povedal, ze sa neda odkraglovat potencionalnymi zlodejmi

vorkola
27. nov 2024

Ja nechapem,ze najskor ani nedojednali cenu?

jarkap1
27. nov 2024

@autorka mne to proste hlava neberie STYRI TISIC EUR?
Neviem co poradit, snad len by som sledovala rodicov ci tam nie je zacinajuca starecka demencia. A velmi by som sa o nich bala lebo mama teda dala tym smejdom jasnu pozvanku na dalsiu navstevu

helenbozka
27. nov 2024

Úplne Ťa chápem. Môj, už nebohý, otec sa v 70-tke ( aj skôr) nechal obabrať hádam každým špekulantom, čo na neho začal rýchlo a naliehavo hovoriť... 🤦🏼‍♀️ Hrôza. A vôbec nehrá rolu, či sú vysokoškolsky vzdelaní (aj on bol), ale čím sú starší, tým sú zraniteľnejší. Urob z toho HUMBUK, na celú dedinu+ políciu+ možno TV/noviny... Nech sa tí šmejdi zastrčia do diery a dajú pokoj ( hoc aj len dočasne, aspoň kým zakúpite 2 psov a nainštalujete kamery)

tundra
27. nov 2024

@autorka volal som s mamou a povedala mi,ze aj u nas boli minuly rok dvaja chlapi,co ponukali orezanie stromu.Mama ich nastastie nepustila do dvora....

pinkgirl
27. nov 2024

Je mi to veľmi ľúto. To sú presne praktiky že bububu a hop máme riešenie - oprava a peniaze. Starkí sa potešili že si to "vybavili sami", no nakoniec sa nechali oj_babrať. Určite by som s rodičmi dala rozhovor s cieľom predísť ďalším podobným podvodom. V každom prípade nech vždy zavolajú niekomu z rodiny ak sa bude niečo diať - telefonát, nečakaná ponuka opráv a podobne.

alkoholik
28. nov 2024

Mozno odveci pohlad ale toto je jeden z dovodou preco na SR je Fico a jemu podobni pri moci. Lebo oje... ludi a ked 70 rocny vzdelany clovek da 4000€ tis za par hodin prace tak sa ani necudujem ze Slovensko je a bude tam.
Nalepte atrapu kamery zatial aby bola viditelne.

tundra
28. nov 2024

@alkoholik tato schema podvodu funguje vsade a nie len na Slovensku.S politikou to nema,nic spolocne....

daeen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz