Mám problém, mám 20 rokov a som stále stredoškoláčka. Študujem v inom meste, žijem na internáte. Rodičia ma už doma nechcú, takže od marca už nebudem domov chodiť ani na víkendy. Problém je v tom, že odmietajú mi akokoľvek prispievať na živobytie. Brigádujem, ale sama to takto nezvládnem. Kde mám hľadať pomoc? Bolo mi povedané, že mám ísť za výchovnou poradkyňou do školy, avšak naozaj nechcem, aby v škole vedeli v akej situácii som. Pokiaľ dobre viem rodičia sa o dieťa musia postarať v prípade, ak študuje do 26 rokov.
Za akékoľvek rady ďakujem.
To je nezávideniahodnej situácia ... Nuž požiadať o výživné?
Daj si návrh na súd na výživné. Požiadaj o sociálne stipendium.
Môžeš žiadať o výživné, majú rodičia povinnosť kým študuješ alebo do 25 myslím. Tak isto zájsť na študijné, môžeš požiadať o sociálne štipendium. Využi to, ak sa dá, nemusíš sa hanbit, stretávajú sa s rôznymi situáciami. Držím palce
Uff, a dôvod - prečo ta doma nechcú ? To je smutne
Ako baby píšu , požiadať o výživné , štipendium …
boze, to co su za rodicia... je mi to luto.. ako radia zeny vyssie, poziadaj sud o urcenie vyzivneho...
A nemáš ani nikoho iného, kto by ti pomohol? Myslím starých rodičov, tetu, staršieho súrodenca, niekoho kto by ti aspoň bol oporou.. áno sú povinní starať sa do 26r kým študuješ, na úrade práce ta snáď budú vedieť nasmerovať čo robiť ďalej..
Iba žiadosť na súd o výživné a platiť sa musí pokiaľ študuješ denne štúdium
Chápem, že teraz v tomto veku ti je táto situácia trápna. Ale ver mi, že ľudia riešia rôzne problémy, aj decká na škole, hoci o tom ostatní spolužiaci možno ani nevedia. Skús to prehryznúť, nie je to tvoja hanba, ale hanba tvojich rodičov. Čím skôr treba podať žiadosť o výživné na súd, nakoľko spätne sa dá výživné žiadať len od doby, keď začalo súdne konanie. Toto som ti našla, možno ti to pomôže:
https://www.peniaze.sk/spotrebitel/10110-vyzivn...
ano, moznosti su asi take ako radia dievcata
- navrh na sud na urcenie vyzivneho (to by mali rodicia platit, pokym neskoncis skolu)
- socialne stipendium - to si skor myslim, ze rodicia by museli mat nejaky prijem do xxx eur, aby ti vyslo (ale urcite sa treba ist aspon opytat na studijne, ake su podmienky)
Doma ta nechcu ale rodinne pridavky na teb poberaju ? Smutné a ubohe od rodicov, skus socialnu kuratelu, tam je aj centrum pravneho poradenstva a prevencie aj pravnici urcite tam choď ..
Rodičov by som priamo a slušne konfrontovala, ako majú riešenie. A upozornila, že to budem riešiť ja, keď sa oni k ničomu nemajú.
Porozpravaj sa s rodicmi a vysvetli im, ze su este povinny ti hradit naklady.
Povedz rodičom , že sa podľa toho zariadis a budeš súdne žiadať o výživné , keďže máš naň nárok. A čo študuješ ? Ešte ako riešenie vidím sa zamestnať a prejsť na externe štúdium.
pred tym nez odsudim rodicov a poradim ti , chcela by som vediet, preco?
v dvadsiatke a stale stredoskolacka? podla teba je dobre studovat do 26 a rodicia sa musia starat?
Rodičia majú vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu dokedy sa o seba nedokáže postarať samé, nie je to ohraničené vekom. Pokiaľ si rodičia túto povinnosť neplnia, treba si požiadať na súde o výživné z ich strany.
Do 26 rokov denneho studia musia, riesila to jedna nasa spoluziacka. Normalne to podala na sude a UPSVAR. A Mama jej musela platit okolo 200eur mesacne. Do skoncenia studia, cize do 25 rokov v jej pripade. Neda da vzdat zodpovednosti ako rodic. To si oni lahko predstavuju
@luccija ďakujem vám, študovať som vždy chcela, myslím, že to mi nikto zazlievať nemôže
@birika Končila som v 20tke.
Ona môže mať 5 ročné štúdium.
urcite chod za vychovnou poradkynou, ako dalej...ked sa porozpravate v sukromi, nema dovod to v skole rozsirovat...ja som sa hmotne osamostanila v 21r, ked som sa zamestnala na pol uvazok a na VS som studovala denne sucasne...byvala som v lacnom podnajme v inom meste...SS uz koncis tento rok?
A čo sa vlastne stalo pohádali ste sa?máš frajera?prečo ťa nechcú doma?
neviem pomôcť, ale tvoj príspevok sa mi veľmi ťažko čítal... prajem ti veľa úspechov v živote.
@estellas áno , dcéra mala teraz pred mesiacom 18 r. a je tretiačka na sš... vo 4 ročníku bude mať 19.... a možno keby chodila na bilingv tak by mala 20 r.
roky jej vychádzajú dobre...
Este ma napadlo,
nevieme, aku skolu studujes, ale ak sa ti bude dat, chod cez letne prazdniny po skuskach niekam do zahranicia si zarobit nejake peniaze, pripadne aj na Slovensku nieco najst, ak by si nechcela zahranicie .....len aspon v minulosti sa v zahranici omnoho viac zarabalo ....a potom niektori studenti si z toho financovali, co potrebovali v priebehu sk.roku (work and travel - teraz sa to uz asi ani tak neoplati, pripadne Anglicko, sever Talianska v nejakej turistickej destinacii skus zvazit ....ak by si mala ubytko tam zabezpecene, co by si zarobila, by si si odlozila)
drzim palce🍀
@marci77 ďakujem, posledné leto som bola v Rakúsku, z týchto peňazí som si doteraz financovala všetko, peniaze, čo som dostala od rodičov predstavoli možno tak vreckové, aj tie som dostala len v prípade, ak som cez víkendy (čo som bola doma len cez ne) upratovala… od známej viem, že sa pri nej mama vyjadrila, že ak doma robiť nebudem, peniaze nedostanem
Začala by som na kuratele UPSVaR.