Rodičia nechápu moju bytovú situáciu

26. jún 2024

Neviem ako začať ale ja už fakt nevládzem.

Mám rodičov, ktorý sú z výrazne staršej generácie. Mamina má 67, už je na dôchodku, tatko o niečo menej, išiel do predčasného. Byt k ktorom som s bratom vyrástla ja 4i + oddelená kuchyňa prakticky v centre Bratislavy (v blízkosti hlavnej stanice).
Ja som minulý rok zoštátnicovala a išla do podnájmu. Najprv sama, potom v priateľom. Povedzme, že moji rodičia mali takú výchovu, že ma nonstop kontrolovali a narúšali moje súkromie. Preto som chcela odísť čo najskôr. Odkedy som sa však odsťahovala nonstop počúvam o tom ako som nezodpovedná, že prečo vyhadzujem za nájom, že mám ísť do svojho. 100x som sa rodičom snažila vysvetliť, že 2i v BA stojí pomaly 200.000 a 20% musíme mať z vlastného. Áno šetríme na hypo ale ešte minimálne rok/dva to potrvá kým budeme mať dosť. Ja už ale nevládzem stále vysvetľovať a počúvať to ako som nezodpovedná a ako sa nesnažím dosť.

solange7
26. jún 2024

Ved jej otvor stranku prvej banky co ti napadne, profesiu (nech vie orientacne ake mate platy..) a stranku nehnutelnosti. Ukaz jej byt, ktory by ti vyhovoval, ukaz jej podmienky v banke a povedz, ze na to nemas a spytaj sa, ci ma nejaky rozumny navrh kde by si si mohla takto narychlo zarobit cca 40tisic.
A nezabudni sem potom napisat feedback. 😀 dakujem

komplikovana
26. jún 2024

Ked sa to tak vezme, uz si dospela, samostatna, rodicia ta uz nezivia, takze im ani nic vysvetlovat nemusis. Ich problem, ze ta nepocuvali vtedy, ked si im to rozpravala.

lianka123
26. jún 2024

vsak nech prispeju

januska12323
26. jún 2024

Načo im to dokola vysvetľuješ? Áno som nezodpovedná, ešte niečo?

lindusss2016
26. jún 2024

Tak bud sa s nimi o tom vobec nebav, alebo jej povedz, nech ti zozenie hypoteku na 100% 🙈 ved nech zalozia aj ich nehnutelnost teda...

butterflyeffect
26. jún 2024

Ked tak velmi chcuaby ste si kupili vlastne nech poskytnu svoj byt do zabezpecenia hypoteky aby ste nemuseli setrit na 20% lebo 4 izb. ma vacsiu hodnotu ako 2 izbovy. Ak nebudu chciet tak im povedz ze nech ti daju pokoj ked pomoct nevedia

pralinka25
26. jún 2024

A to sa dobre rozumuje generacii ktora dostala byvanie a potom si ho mohla za smiesne ceny odkupit.
Ani to neries. Povedala by som pracujeme na tom

0silvia0
26. jún 2024

toto počúvať nepotrebuješ. Rázne im povedz, že ak nevedia pomôcť, tak nech neriešia. Je iná doba, teraz sa byty nerozdávajú ako za ich čias.

liusa82
26. jún 2024

šak ked je taká múdra mali vás zabezpečiť teda nehnutelnosťami aby ste sa nemuseli starať a bolo by..čo teraz frfle

1gramofon
26. jún 2024

Ani sa ti nedivím, ja by som nemala trpezlivosť vysvetľovať niečo co by mali chápať, ved nemajú 10 rokov. Ak nechcú pomôcť, tak nech sú radšej ticho

nwnw
26. jún 2024

Strata casu vysvetlovat Tvoju situaciu rodicom, ktori vlastne nerespektuju Tvoju dospelost. Davat im co najmenej info zo sukromia. Takyto si dovod na rypanie najdu vzdy. Btw si fotrovci brali full uver na ten 4i alebo ho dostali aj s mladomanzelskou pozickou a neviem cim?

autor
26. jún 2024

@nwnw Neviem úprimne povedané ale úver si nikdy nebrali.

nwnw
26. jún 2024

Obmedzit komunikaciu. Nam tak svokrovci vyzuvaju este aj spotrebu aut, ze minieme vela elektriny na zariadenia a podobne kraviny. Pritom mame ovela viac m2 plochy a platime menej dokopy za energie nez oni dvaja a to nas je doma 5 az 6. Vrchol nechapavosti, ze preco nevozim deti autobusom 10km a 2x prestup. Nechapu ze to je total zabity cas a ziaden financny benefit z toho oproti autu.

adaluc338
27. jún 2024

Povedz im nech zalozia svoju nehnutelnosti a ty si kupis byt a budes im platit vysku najmu 🤣 toto iste mam doma, ale este plus som pocuvala ako je hypo nezodpovedne, ved co ak stratim pracu alebo ochoriem..... vraj si mam nasetrit z platu 🤣🤣🤣

vlastnynazor
27. jún 2024

Predpokladam, ze rodicia ten byt dostali zadarmo ci uz ako druzstevny alebo podnikovy byt. To im zrejme nevysvetlis, kedze nevedia, co je to platit hypoteku.

zuzi67
27. jún 2024

Moj syn s nevestou si brali hypotéku, mladí ľudia cca 27r, a s mojim súhlasom založili ako záruku na kúpu vlastného bytu (3 izby) môj 4 izbový byt. Nemala som im ako inak pomôcť a mladá rodina potrebuje svoje súkromie a priestor (doma vtedy bývalo so mnou ešte jedno moje dieťa) tak aspoň takto… a keď časť hypotéky splatili, preniesli hypotéku na svoj byt…A teraz mám byt opäť založený - aj druhé dieta sa chcelo osamostatniť…a už čoskoro je v pláne prenos hypotéky aj na tento druhy kúpený byt… ale my máme veľmi pekný vzťah, ja mojim deťom aj neveste dôverujem, tak nebol problem s takýmto riešením… a ak chcú rodičia s bývaním pomôcť a finančne na to nemajú, aj toto môže byť cesta… ja som rada, že som aspoň nejako mohla pomôcť, keďže som bola samoživitelka.

zuzi67
27. jún 2024

A súhlasim s tými názormi vyššie, ktoré hovoria v tom zmysle, že je to v prvom rade Tvoj život, a rodičia síce môžu povedať svoj názor (1x, možno 2-3x, nie 150x), ale rozhodnutie, nech je akékoľvek, je len na Tebe, či sa im to páči, alebo nie … a či sa to už týka voľby práce, partnera alebo spôsobu bývania atď. nemusia s Tvojim rozhodnutím súhlasiť, ale mohli by veriť tomu, že si dospelá žena a pre svoje rozhodnutie máš svoj pádny dôvod … ich vek nie je ospravedlnením na vnucovanie svojich názorov… a pokiaľ trvajú na svojom, tak nech poskytnú riešenie, alebo pomoc… inak sa nad tým ani nezamýšľaj a hlavne sa tým vôbec netráp … jednym uchom dnu, druhým von…

marca12
27. jún 2024

Toto iste som ja pocuvala od nasich. Tiez som po VS isla do podnajmu a co som sa ja napocuvala,aka som sprosta,ze vyhadzujem peniaze a davam ich cudziemu.... Nechapali,ze banka ti neda hned hypoteku,ze musim min.pol roka robit,aby vobec vzali moju ziadost v uvahu. Proste generacia,ktora nechape,ze dnes sa neda tak lahko dostat k byvaniu ako za ich cias.

purple_wolf
28. jún 2024

tak mozes ich odstrihnut alebo byt sarkasticka - povedz im ze chces byt zodpovednou a preto od nich ziadas 50-60 tisic aby si si vedela zobrat hypoteku na trojizbak (keby ste planovali dieťa) alebo ak nechcu aby si si brala hypoteku tak by ti mohli prispiet aj tvojmu surodencovi 200-300 tisic a potom na vybavenie bytu dalsich 10-15 tisic by mohli prispieť ak je byt starsieho data mohli by prispiet aj na rekonstrukciu ... potom mozes navrhnut zeby ti mohli prispievat tak 500 eur na hypoteku kedze ty nebudes zarabat a tvoj priatel to z jedneho platu neutiahne ... lebo takato je realita v bratislave... alebo ich vezmi so sebou k realitnemu agentovi

dadka1997
29. jún 2024

Ak nemaju ako pomôcť nech sa nestarajú.. mama je iba frustrovaná z toho, že si odišla no, čo ti poviem..

58jozef
29. jún 2024

No sak kedysi byvali na dedine v jednej izbe aj 12 nasti a bolo dobre. A starsi surodenci boli casto svedkami toho, ako ich rodicia pocali dalsich surodencov. Dneska uz chce kazdy surodenec svoju izbu, ba casto i cely byt alebo dom pre seba. Ani dvoj alebo 3 generacne domy uz nechcu ze babka z dedkom nanprizemi, v strede dcera a hore vnucence. Su rozmaznani.

mantilka
30. jún 2024

Treba im rovno po edat, že nech prispejú na akontaciu...že aj kamoškami rodičia na začiatok prispeli. 🤣 Hneď zmenia tému. 🤣🤣🤣