Ahojte idem sa poradit, mame postavene vedla rodicovskeho domu...dvor nie je spolocny iba prijazdova cesta..ide o to, ze takmer kazdy den mi tu rodicia klopu na dvere, raz, ze nieco doniesli, raz, ze nieco potrebuju, inokedy, ze chcu len maleho vidiet a takto to ide den co den a niekedy aj viackrat do dna...ja som rada, ze pridu, ale toto mi pride ako zasahovanie do sukromia..nemam priestor samostatne vychovavat dieta a ziadne sukromie..a to nehovorim, ze navstevy su typu ako stale robim nieco zle, hovoria co mam robit, upozornuju ma pred malym, maly zaplace, tak oco hned co robim zle, no celkovo ako keby som neschopna...uz sme sa o tom bavili nejedenkrat ze sa budeme navstevovat ked sa bude dat vsetkym a vyhovovat to...ale vzdy to skonci tym, ze sa na to urazia a su nahnevani a potom sa casom ako keby nato "zabudne"a zas dookola to iste..ako by ste reagovali vy, co by ste robili? Alebo je to podla Vas v poriadku? Dakujem za kazdu radu
Tak toto sa dalo čakať, pre nich si stále ich dieťa a to poucovanie hlboko zakorenené,pre nich normálne. Roky človek svoje dieťa usmerňuje,lebo je to nutné, to,že je dieťa dospelé a už to nepotrebuje treba opakovane dôrazne a bez emócií naznačiť. Kompromis je - malého im nosiť nejaké pravidelne časy v týždni (ty si poriadie,oddýchneš) a napríklad pravidelne v týždni ku vám raz navsteva. Dohodnúť si pravidlá. Bude to lepšie pre všetkých. Im dáš šancu vás pravidelne vidieť a aj vám to súkromie.
@majka4555 nie, nie je to v poriadku. Lepsie ako im vysvetlovat ze chodia prilis, by si mozno mohla navrhnut, ze napriklad utorok/stvrtok by si rada bola s malym sama. Len ty a on, aby ste mali cas jeden pre druheho. A ze planujes vylety a neviem co vsetko. Niekedy sa v tieto dni aj zober prec. Je to blba situacia takto sa stale obhajovat 🙄 A este by som ich poziadala nech ta stale nekritizuju, ze dobry rodic nepada z neba ako peceny holub. Dobra sprava je, ze tieto natahovacky o vychovu su len ked je dieta male. Neskor sa to utisi - nebude to uz nutne.
A telefón je skvelá vec😀😀😀Doniesli sme uhorky,keď chces môžeš si prijst zobrať👍 nie,klopať nosiť aj keď to myslia v Tom najlepšom...
@majka4555 ak nepomôže sa porozprávať, tak neotvárať keď prídu bez ohlásenia. Skús navrhnúť návštevu 1 až 2krat do tyzdna. Ak by prišli iný deň, ako dohodnutý tak by som neotvorila, alebo šla preč za svojom programom. Inak tymto aj horším som si prešla s mamou, teraz ako-tak rešpektuje moje rozhodnutia. Už nezvoni u nás, pretože jej nikto neotvorí 😂 Naučila sa tiež, že nie som na každodenné telefonáty. Zvykla volavat aj 10 krát denne. Bola a som neustupčiva.
@majka4555 nie je to vôbec v poriadku. Treba im razne a jasne povedať co vam vadí a pripomenúť aby na to nezabudali. A ak sa im to nebude páčiť, skus sa spýtať ci by sa im to páčilo keby to bolo opačne. No a ked sa urazia tak nech, ved sa aj odrazia. Je to nepríjemné riešiť takéto veci s rodičmi, viem ale nič ine okrem komunikácie tu nepomôže. Držím palce.
Mne tiež rodičia takto vyklepkavaju každý deň, ale ja som rada. Potom som dala rodičom kľúče nech si otvoria sami, ak mi niečo doniesli nech nechajú na poličke 🙂
@majka4555 si myslím,že je to u každého tak aj ja som zažila to aj mne to liezli na nervy.Teraz keď ich nenávratne niet tak by som bola rada aby prišli.Cize s toho vyplýva ,že si ich vaz pokým sú tu ,a to ti píšem v dobrom😄
@majka4555 no neviem., ale s tým si mohla počítať keď si si postavila dom veľa vašich...sú to tvoji rodičia a ty si stále ich dieťa či máš 20,30alebo 40rokov...takže jedine im to na rovinu povedať a počítať s tým že sa urazia a keď budeš potrebovať povarovať dieťa sa na teba vykašlú oni a nepovarujú....
@mogaa toto máš veľkú pravdu. Teraz je to otravné,ale keď začne kolotoč škôlka práca ďalšie dieťa bude veľmi rada,že ich má a že sa zaujímajú.
Treba si stanoviť pravidla..my byvame od svokry 12km, ale tiež tu bola takmer denne, neohlásene, telefonovala denne viackrat...zaslo to prilis daleko, vyslovene ona nam riadila zivot, domacnost, co varit..normalne sme to zastavili, vysvetlili, tak to teraz akotak funguje....ale viem, ze o dva roky ju budem potrebovať, kedze maly bude chodit do skoly do mesta a ona byva oproti...ja som rada, ze pomoze, kedze sa na to uz tesi, ze bude castejsie s vnukom a ja sa tesim, ze bude chodit k nam menej a vsetci budeme spokojni...
@majka4555 prepáč, ale to sa dalo čakať, nie? Veď si poznala svojich rodičov, kým ste sa tam nasťahovali. Keď ste sa už o tom bavili, nasledovali urážky a následne sa všetko vrátilo do starých koľají, tak asi by bolo teraz najlepšie sa doma zdržiavať čo najmenej. Počasie krásne, tak vychádzky, výlety a rodičom povedať, že sa majú ozvať telefonicky, aby vás našli doma. Ak ťa v tvojom dome začnú poučovať, pri prvých slovách vyjdi z miestnosti so slovami - toto nemusím počúvať a ani nebudem.
@mogaa no popravde nepocitala som s tym, vyjadrovali sa inak ked sa stavalo a robi sa inak ked je postavene...co sa tyka varovania deti, ako to zvladaju ine ked nemaju v blizkosti ziadnu pomoc ?uvedomujem si ze to maju tazsie, ale zas situacia mat niekoho doma nonstop alebo sem tam je rozdiel...s tym povarovanim deti sa ti zda normalne napisat, ze sa mozu vykaslat ? No ano mozu, to mas pravdu, ale teraz si mam nechat skakat po hlave a nemat ziadne sukromie a rozmyslat, ze aha ved ja raz dakedy budem potrebovat pomoc...🤷♀️ tiez by si asi takto nezvazovala keby si v mojej kozi..kazdopadne dik za nazor
@majka4555 kolko rokov ma tvoje dieta? Nie, nenechaj sa poucovat a nenechaj robit prepadovky, urcite si navstevne hodiny. Mimo navstevnych hodin vypni zvonenie, zamkni sa.
Je fajn aby malo dieta vypestovany vztah so starymi rodicmi, ale odtial potial... alebo supni denne dieta k rodicom na 2 hodinky. Odpocinies si, poupratujes atd.
Ved su to rodicia....to ich chces dat ako najavo aby nechodili tak aby si ich neranila?nasi zasa byvaju od nas 4 km a chodia ku nam raz za dlhy čas, ale my sme u nich casto a nevadi im to
Možno by ešte zabrala taktika, že by si ty k nim chodila, že by si ich v podstate predbehla, už o desiatej doobeda sa k nim nasáčkovať a byť u nich do piatej, na druhý deň znova a ďalší znova, nechať sa kŕmiť, obskakovať, s malým nech sa hrajú. Len to by si musela s nervami vedieť vydržať. Neviem ako dlho by to oni takto vydržali keby ťa tam majú s malým každý deň celé hodiny. Raz dva by ich to prešlo. Ale ak to inak nejde, tak natvrdo im povedať, že tie ich návštevy považuješ za kontrolovanie a komandovanie a ty si už dospelá a toto si nepraješ, takže ak to nevedia inak, tak obmedzuješ návštevy na 1x za týždeň - nech si vyberú deň - a inokedy im jednoducho neotvoríš, majú telefón, môžu zavolať ak potrebujú niečo súrne. A nech sa aj urazia, inak to proste nejde. A nepúšťala by som ich a hotovo.
@mogaa
@anjelicek26 a čo keď nepovarujú? Veď majú deti aj ľudia, ktorí už rodičov nemajú, alebo žijú od nich desiatky, stovky km a žijú. Nestrpela by som, aby boli denne nonstop u mňa nasáčkovaní a už vôbec nie ich poučovanie, ako by bola nesvojprávna. Rady ok, ale nie jasne dávať najavo, že je neschopná
@daganov ja tu nemám nikoho,štyri deti,obaja pracujeme. Ver mi,že mi to chyba😀Treba nájsť kompromisy ako som písala. Ale občas je to mať blízkych po ruke na nezaplarenie
@daganov ale to ju nepoučujú cudzí ľudia ale rodičia....a každá mama chce svojmu dieťaťu poradiť - hlavne pri deťoch, také mamy jednoducho sú....veď ak nestojím o jej rady, tak jedným uchom dnu a druhým von,,,a ano vychovávajú deti aj rodičia ktorým nemá kto pomôcť, ale majú to oveľa ťažšie....hlavne keď sú deti malé, akonáhle nastúpi mamička do roboty a dieťa do škôlky, neskôr do školy....a koniec koncov čo čakala autorka keď si postavila dom vedľa rodičov? že sa uvidia raz za mesiac? veď to je akoby s nimi stále bývala, to nie sú susedia cudzí ľudia......
@mogaa každá normálna mama vníma, že jej dieťa je už dospelé a nesype nevyžiadané rady jednu za druhou, aby mladú mamičku znemožnila. Tá je zrejme submisívnejšej povahy, že ju nedokáže stopnúť. Je v poriadku poradiť sem tam, ale nie robiť to, čo je opísané v úvodnom príspevku. Súhlasím, že to majú ťažšie tí, čo žijú od rodičov ďaleko, ale na druhej strane to majú ľahšie, lebo si žijú v pohode podľa seba. No každý má priority niekde inde. Ináč s tým, že sa to dalo čakať, súhlasím.
Chodia ti cez okno? Lebo ak cez dvere, niekto ich otvára, či?
@anjelicek26 tak to je uz uhol pphladu, pozri kazdy chceme to co nemame. No nie?😉
Ja by som to nevydržala a šplechla im, že by som mala rada pokoj a užívala si svoj život bez ich každodennej návštevy... A ak si sa teda s nimi na túto tému už bavila, tak neotváraj, keď volajú nedvíhaj.. Keď si nedajú povedať po dobrom, tak to musíš skúsiť inak hold rodičia-nerodičia.. Za to že si ich dieťa, neznamená, že majú doživotný nárok ti neustále zasahovať do života, do tvojich rozhodnutí a do tvojej výchovy.. Moja mama ma vychovala tak aby som jedného dňa bola samostatná, sebestačná žena, neotravuje ma, nenúka sa mi za všetko, žije ďalej svoj život a vie že za to sa jej ja vždy ozvem a budem jej vďačná že nezasahuje do mojich rozhodnutí👌🏻 chápeš ako to myslím 😁 verím ti že ťa to musí otravovať, človek má potom pocit že je stále malé decko keď má za ritou rodičov
@mogaa jedna vec je poradit, druha vec je komandovat...ano jednym uchom dnu a druhym von, suhlasim, ale takto dokazes fungovat naozaj ked je ta navsteva raz za cas a nie na dennom poriadku ...ja tu nejdem nikomu vysvetlovat ako co, ale pokial nezazijes neuveris..tak asi tak..jednoducho sa pise, tazsie kona...
@00ivi00 presne, konecne niekto kto to chape..ja si rodicov vazim, respektujem a nechcem tu vyplakavat, ale naozaj je potrebne aj to sukromie a aj ako tak si vychovavat deti podla seba a hlavne ako to vyzera v ociach dietata, ked jeho mame rozkazuju a upozornuju rodicia..ja som to aj takto myslela...a nie tie prispevky typu, ze co som cakala ked som si postavila dom pri nich..kolko je takych domacnosti a rodin a toleruju sa a respektuju..presne ako pises ty vo svojom prispevku...mas mamu, ktora Ta necha si robit podla seba lebo si dospela...ked nieco potrebujes opytas sa sama o radu, bez toho aby vznikali konflikty a urazky...takto nejak si predstavujem to rovnomerne suzitie a fungovanie rodin..ale zrejme je to z casti aj o povahe osoby
@majka4555 asi to ozaj závisí od toho ako to aj berú rodičia. Vravím že ja by som to určite nezvládla a vybuchla by som.. A za to že ste vedľa nich postavili tak čo? To si sa ako odsúdila na to že ťa nenechajú žiť vlastný život? O to viac by mali byť radi a tolerovať tvoje súkromie, čo majú hovoriť rodičia, ktorím deti odišli a sú preč niekoľko stoviek km a vnúčatá vidia len cez video.. A keď ťa upozorňujú a počujú pred vlastným dietatom tak to je fakt choré.. Spýtaj sa ich či aj im chodili rodičia za riťou a či sa im to páčilo
Keby to boli moji rodicia, tak im to normalne poviem. Ja byvam daleko od maminy, vidime sa par krat v roku a tiez jej uz po par dnoch poviem, ze som rada, ze sme spolu, ale uz sa tesim na svoj pokoj. Aj ked je u nas. Tak joj mami, ako dobre, ze si tu, ale dnes ma nechaj tak, nemam naladu. Normalne sa dohodnut na nejakom casovom rozvrhu, v pondelon zoberu maleho k sebe, v utorok pokoj, v stredu dojdu na kavu, stvrtok vezmu maleho k sebe, piatol volno, sobota vy podvecer ku nim, kazdu druhu nedelu obed. A k tek vychove, len si dupnut, ze oni ta uz vychovali a ty chces vychovat svoje dieta. Ze oni su starki, nech rozmaznavaju, ked je maly s nimi, ale nech sa nemiesaju, ked ste spolu. Urazia sa? Tyzden neotvor dvere a pochopia. Ak nepochopia mas pokoj.
Tu ti nic ine nepomoze len sa s nimi v klude o tom porozpravat. Ci sa uz urazia alebo nie je na nich. S tym nic neurobis. Mohli ste vsak tusit, ze stale budu u vas ked ste postavili pri nich. My sme mali moznost stavat oproti svokry. Krasny velky pozemok s ovocnymi stromami, alebo dalej od svokry v ulicke kde nic nie je len role. Hadaj kde sme postavili?😅