Robí bývalý partner naprieky?

18. apr 2020

Ahojte, chcela by som vediet Vas nazor nakolko ja uz som asi proste v sitacii kedy sa na to neviem pozriet z ineho pohladu. Na uvod trosku info k celkovej situaci. S otcom deti urcitu dobu spolu nezijeme, zacal velmi holdovat alkoholu co vyustilo az napadnutim a privolanim policie. S detmi som sa odstahovala zo spolocnej domacnosti. Na sudnom pojednavani boli deti zverene mne ako matke a stretavanie sa s detmi bolo ponechane na dohode. Ja som skrz jeho alkohol ziadala stretavanie sa pod mojim dohladom (kedze ide o 1 a 3r deti)v mieste terajsieho bydliska ktore je zaroven aj ich TP, s cim otec nesuhlasil a kedze by sa cely sud natahoval a komplikoval dokazovanim tak nas sudkyna hnala do dohody az sme sa teda takto dohodli. Prve mesiace otec deti nemal zaujem vidiet, videl ich na chvilku po sudnom pojednavani. Nakolko mi vsak zalezalo na ich vztahu s otcom, vzala som ich na par dni k nemu

autor
18. apr 2020

(mame spolocnu nehnutelnost v ktorej on teraz sam byva). Zase to skoncilo tym, ze neunosne pil tak sme po par dnoch odisli. Po par tyzdnoch som tam s detmi isla zase nakolko sme este potrebovali nejake uradne veci spolu doriesit okolo spolocneho domu (je to 300km od nasho terajsieho bydliska) s tym, ze ak bude vsetko ok a nebude pit, zostaneme dlhsie nech si uzije s detmi. Ked je triezvy je normalny, nemam dovod mu vtedy branit byt s detmi. Ale na 5ty den sa tak opil, ze nebol schopny sa postarat ani sam o seba, dosla mi trpezlivost a s detmi som opat odisla. Po tyzdni co sme boli prec ich prisiel pozriet, vymyslel si, ze ide riesit nieco ohladom prace. Bol ok, chvilku sa detom povenoval a odisiel. Samozrejme otravovanie pod vplyvom alkoholu mam v pravidelnych intervaloch, vtedy ma potrebu sa starat o deti a presviedcat ma ako ma miluje a chce aby sme sa vratili. (len tak pomimo, ja trvam na jeho lieceni, nakolko ma naozaj vazny problem, potom mozno by som aj zvazovala nieco skusat a vztah zachranovat). Ale teda teraz k tomu co by som sa chcela poradit, vcera mi napisal, oznamil, ze v nedelu pride pozriet deti. Ako fakt nemam ziadny problem s tym aby ich videl, samozrejme triezvy, ale v nedelu ma prsat a byt skaredo, tak som mu napisala ze s tym nesuhlasim, ze jednak by mi mohol dat skor vediet taketo plany (aj ked teraz sedime doma a nikam nechodime) ale teda navrhujem nech pride v iny den, momentalne skrz koronu aj tak nerobi, ze niekedy ked bude pekne a pojdeme sa aspon prejst. Ale nie, najust si trva na svojom, ze pride, a ze mu branim byt s detmi a vraj ked bude prsat bude s detmi sediet v aute??!? Pocestuje 300km aby sme sedeli v aute? Kolko vydrzi 1r a 3r dieta sedet v aute? Ako by ste to riesili? Mam pockat ake bude pocasie? Mozno nebude prsat a robim zbytocne scifi okolo toho, ale to predsa ani do buducna takto nejde, ze on 2dni vopred oznami, ze pride a vobec ho nezaujima, ci to vyhovuje. Takto funguje sudna dohoda? Ako by ste v tejto situaci reagovali?

pribinak
18. apr 2020

Tak požiadaj o súdnu úpravu styku deti a otca. Alkoholizmus je dobrý dôvod

A kľudne nech v nedeľu príde, keď bude pršať, decka mu držia v aute 20 min a spokojný môže ísť domov 300 km

autor
18. apr 2020

@pribinak ano, mala som trvat na tom hned na prvom sudnom pojednavani, aby sa riesilo dokazovanie, teraz je to uz tazsie kedze sme prec a neviem co robi. Mam len jeho duchaplne alkoholove smsky. Nechcela som totiz byt ten typ matky co bude robit otcovi naprieky ohladom deti, furt som dufala, ze otec sa spamata a budu sa moct pravidelne stretavat...ved mne by tiez bolo fajn, keby si ich vezme na cely den a povenuje sa im, ale s jeho nezodpovednostou sa to neda, musim byt pritom vzdy aj ja.
No s tou navstevou v nedelu to asi tak dopadne a ine asi nevymyslim 😕 , ak pride triezvy tak budeme sediet v aute.... Len to ma hneva, ze si na tento styl zvykne a bude to robit vzdy, oznami a hotovo....

pribinak
18. apr 2020

Veď to že máš tie SMS je super. No áno, budeš musieť tvrdo bojovať, on bude musieť pochopiť, že tá nebude manipulovať cez deti

luccija
18. apr 2020

Tak, keď ste sa na súde dohodli a on chce prísť mala by si mu vyhovieť.Pocasie sa môže zmeniť z hodiny na hodinu.nikdy by som na takuto dohodu nepristúpila, lebo bude chodiť ako do holubnika.Ma mať svoje určené dni .Vzdy budeš musieť byť s ním pri tak malých deťoch.A takto sa budete hádať a naťahovať ešte roky.

autor
18. apr 2020

@luccija no clovek sa uci na vlastnych chybach cely zivot. Vtedy som bola rada, ze sme sa "dohodli", nenapadlo ma ze to bude zneuzivat podla seba ako sa mu to prave bude hodit. Jednak je PN a za druhe skrz koronu fakt nikam nechodime, sedime doma na zadku. Nie je to dovod, aby otec nemohol byt so svojimi detmi, ale nie je to predsa ani "dohoda", pri tej by asi mali suhlasit obe strany a nie ze on sa rozhodne 😕

pribinak
18. apr 2020

Dohoda je pre rodičov, ktorí dobre spolu vychádzajú. Vedia sa normálne dohodnúť

autor
18. apr 2020

2x mal sancu byt s detmi, nemusel nikam cestovat, deti prisli za nim, pri tom poslednom raze som bola dokonca pripravena aj sme sa dohodli, ze ak nebude pit tak tak zostaneme cely cas u neho kym neprejde ta najvacsia vlna korony, kludne aj dva tri mesiace....a on vydrzal bez alkoholu 4dni, na detoch mu vtedy nezalezalo a teraz naraz ma potrebu zrovna v nedelu byt snimi... Ale tak to su len take moje hlasne myslienky, rozum mi to totiz neberie...

autor
18. apr 2020

@pribinak ved prave, som dufala, ze my sa dohodneme...takze jedine teraz jeho dohodu so samym sebom pretrpet a ked sa to bude opakovat tak zase podat dalsi navrh na sud 🤦‍♀️

lentilkaxxx
18. apr 2020

Brrr, alkoholizmus je cesta do pekla. Trvaj na liečení aj úprave styku s deťmi. Navyše to, čo vidia, ich môže negatívne poznačiť. Môžu sa ho báť. Ale sú aj deti, ktoré takýchto rodičov ľutujú a ospravedlňujú, všetkom prepáčia a raz skončia podobne. Že inak budú trčať 20 min.v aute, OK. Ale s chorým človekom, ktorý nedodržiava liečebný režim? To je na kontrolu zo strany Sociálnej poisťovne. Asi ťažko to stihne počas vychádzky. Keď sadne za volant, je 100% triezvy?

sense
18. apr 2020

Nech pride v nedelu a co ze ma prsat...1. Sa tp moze zmenit a po dalsie prejst sa da aj po dazdi ...deti si trochu bybuduju i,unitu nemusia sediet v aute

A vo vasom pripade radsej upravu styku sudne... kedze dohoda u vas befunguje

luccija
18. apr 2020

Aké rozumné riešenie čakáš od alkoholika?čím skôr daj úpravu styku pevne danu

sissy27
18. apr 2020

Ja len teda - chystá sa prísť autom a šoférovať bude on alebo ho niekto privezie? Lebo ak on a bude mať vypité, tak v tej sekunde volám policajtom nech mu dajú fúkať. Ak to bude nad 1 promile, je to trestný čin a je dosť možné, že chvíľu žiadne návštevy riešiť nebudeš...

autor
18. apr 2020

Doma soferuje kludne pod vplyvom, ale predomnou si dava pozor, vie, ze by som v momente volala policajtov....

autor
18. apr 2020

@luccija urcite to budem riesit, chcela som si vsak precitat aj nezainteresovane nazory. On uz pri prvom pojednavani bol presvedceny, ze deti dostane do striedavej starostlivosti. Samozrejme sudkyna ho zotrela velmi rychlo. Trapi ma totiz to, ze ked je triezvy tak sa snim doposial nejak dalo, akonahle ma vypite tak je to neustale bombardovanie, urazanie, zastrasovanie a potom uz niekedy ozaj neviem, ci rozhodujem a rozmyslam spravne....

luccija
18. apr 2020

O sebe nepochybuj a časom už bude len pod vplyvom tie chvíľky kedy bude triezvy sa budú skracovat

juliet86
18. apr 2020

vies co bohvie ci v nedelu zvladne triezvy prist... dovtedy este moze nezvladnut zastavit tah. vsetky spravy a hlasovky a whatsappky vsetko si archivuj. a podaj o uoravu stykum alkojolizmus ke vazna vec. co jeho rodina???

janickacrazy
18. apr 2020

inak nechápem prečo by ste mali sedieť v aute? ved nemože normálne prísť k vám, ked bude pršať a zahrať sa s deťmi v detskej izbe?

cacianka
18. apr 2020

Ja by som uz ex do bytu/svojho sukromia nevpustila, nectila by som sa komfortne a hl.bezpecne.to radsej niekde vonku aj keby prsalo da sa obut a obliect.
Ale hlavne - sud rozhodol "po dohode".
Ak sa s nim neda normalne, vyzvy ho mejlom - pošli doporučene list kde mu navrhnes dni a hodiny na mesiac dopredu kedy sa môže stretnut s detmi. Uved cez tyzden a aj vikendy nejako rozumne a ze si pristupna aj na male zmeny a upravy v rozumnej miere.
Vyzvi ho aby ti napisal odpoved a svoje navrhy a upravy.
Nezabudni napisat aj to ze nakolko ide o malolete deti vo velmi utlom veku styk bude iba v tvojej pritomnosti.
Kedze je zrejmé ze ma problémy s alkoholom pre ktore si aj odišla tak ho upozorni ze akonahle zistis ze je pod vplyvom, stretnutie rusis a odchadzate.
List daj založiť do spisu na upsvar a pytaj sa koliznej ako to môžeš riesit aby si bola chranena a mala svedkov ak by bol opity. Alebo rovno maj svedka. Taktiez naformuluj vetu ze je povinny najmenej 24hodin vopred potvrdit alebo odvolat stretnutie minimalne sms. Tieto veci komunikujte písomne (listy , sms) aby si bola krytá.
Snazis sa dohodnut, si ústretova , nebranis nerobis problemy. Takze aj pre koliznu aj pre pripad súdu budes mat 100bodov.
Potom uz je iba ba nom ako sa zariadi.
Ty nie si povinna trcat cely cas doma/na mieste stretnutia v dohodnutom termine a čakať ci sa mu uráči.
15 min a koniec, dovtedy cakam potom vypinam mobil a riesim rezervny program.

Ak je Pn oznam porusenie liecebneho rezimu nech si ho preklepnu.my vsetci sa mu skladame solidarne tak nech aj on plni svoje povinnosti

autor
18. apr 2020

@juliet86 jeho rodina vie, ze ma problem, tak ako prv ja, aj oni ho vzdy prosili, dohovarali. Ale uz to potom zaslo velmi daleko, teda podla mna, tym napadnutim. Z jeho rodiny bola snaha o zlahcenie, aj neustale je, aj ked som posledne odchadzala s detmi z tej navstevy, jeho mama mi povedala, ze "ved sa nebijeme". Cize o probléme samozrejme vedia vsetci, ale ked on sam nechce tak to zanho nik nevyriesi...

autor
18. apr 2020

@janickacrazy odpoved jednak asi ako je uvedena nizsie a druha vec je, ze ja s detmi žijem s mojimi rodicmi v ich rodinnom dome a mama si nezela jeho pritomnost. To co sa stalo velmi zasiahlo moju rodinu, kedze nam neustale ochotne vzdy pomahali ako pomohli... Sklamanie, hnev... To by bolo na dlho. Proste moznost byt u nas neexistuje

mogaa
18. apr 2020

Ja teda akosi nechápem pointe, lebo ak by mal aj súdne stanovený každý druhý víkend - deti mu musíš dať či prší alebo nie...toto je len o tom že sa neviete dohodnúť, ty trváš na tom že "možno bude pršať" a treba prísť iný deň a on na tom že nevadí že bude pršať, ale chce v tejn deň byť s deťmi....ale ten istý rovnaý problém bude aj keď to bude mať stanovené súdom že každý druhý týždeň -lebo vtedy budú tiež dni kedy bude pršať a musíš mu vtedy umožniť styk s deťmi....ak dáš návrh na zmenu styku s deťmi, stačí že on sa prihlási na protialkoholické liečenie alebo ambulantnú liečbu a styk mu schvália, možno len s tebou ale schvália .....ale potom budeš spokojná že budeš musieť aj s deťmi byť v aute?lebo bude mať návštevný deň?alebo chceš požiadať len o schválenie stretávanie len v dni kedy nebude pršať? a prepáč že som zlá, ale naozaj to že vy dvaja sa neviete dohodnúť neovplyvní že bude mať súdom schválený sty aj v dňoch kedy bude pršať....

autor
18. apr 2020

@cacianka dakujem, dakujem velmi pekne za tento komentar. Presne taketo nieco som potrebovala vidiet a precitat si. 🙏🙏🙏 To je naozaj vyborny napad a bude to prve co urobim, napisem mu doporuceny list.
S tou PN som aj rozmyslala, len zase aby som nebola "ta zla". A potom zase ten zacarovany kolobeh, nedostane PN, ja nedostanem vyzivne...chcela som s nim jednat fer. Ale zaroven musim byt vzdy minimalne o krok pred nim.

mogaa
18. apr 2020

Fakt nechápem o čo ti ide....ten mail alebo list kde navrhneš svoje termíny nerieši tvoj problém s počasím.....čiže nakoniec tebe nejde o to aby sa nestretol s deťmi keď bude pršať, ale aby si ty bola tá čo určuje pravidlá a zároveň bola za dobrú pred sociálkou - že veď mu v styku s deťmi nebrániš....buď úprimná aspom sama voči sebe, že tu nejde o počasie....

autor
18. apr 2020

@mogaa ked bude mat sudom stanoveny termin tak bude mat presne vymedzene kedy pride a neoznami mi to dva dni vopred ako "novinku". Ale ano, mas pravdu, nie si zla, pocasie nie je dovod. Islo mi vsak skor o to, vysvetlit mu, ze ked pride v iny den, moze byt s detmi podstatne dlhsie, a nebude sa trepat 300km kvoli 20minutam ako pred tyzdnom. Je doma, cize keby bol triezvy, necha si to vysvetlit a dohodneme sa. Kedze je napity, robi najust. Doteraz mi neuviedol ani priblizny cas kedy sa sem mieni dostavit a vie ze maly dva krat do dna spi... Ale ako uz baby radili, obleceme sa a pojdeme... Teraz to vydrzim a potom mu poslem ten navrh doporucenym listom...

janickacrazy
18. apr 2020

aha, tak to chápem

autor
18. apr 2020

@mogaa ale ja nepotrebujem urcovat pravidla, tie su dane aj spolu s vyzivnym sudom. Mne staci aby sme sa vedeli dohodnut. Ked by prisiel aj 3x do tyzdna, nech o tom vcas viem a nech s tym ratam. Tiez mam aj ine povinnosti a to, ze teraz sedime doma, kvoli korone, neznamena, ze budeme aj o dva tri mesiace. A potom bude vykrikovat ze vtedy sa to dalo a zrazu sa to neda. Nechcem aby mi skakal po hlave, chcem tomu dat nejake pravidla aj ked je to na dohode.

autor
18. apr 2020

@mogaa keby mi normalne zavola, ze v nedelu by rad prisiel za detmi, lebo ich chce vidiet tak este ok. Ale najprv mi napity vypisuje "chujoviny" a potom to zaklincuje tym ze "v nedelu chcem vidiet deti". To je spravne jednanie, ked to moje podla teba nie je?

mogaa
18. apr 2020

No ak chceš byť férová, stačí keď mu presne toto povieš keď príde - pôjde autom takže bude triezvy....a ušetríš si robotu s mailom alebo listom....lebo ak nie, tak na truc bude robiť či mu termíny stanovíš alebo nie...takže mu poviem presne to čo si tu písala, že ak má dohoda fungovať, treba aby ti dal vedieť vopred kedy príde aspom týždeň a ak nie, bude mať súdom satnovené termíny a v iný deň mu ich nedáš....ale opäť, ak bude chcieť robiť napriek, tak bude...lebo ty si na víkend kedy príde program robiť nebudeš môcť - lebo on má termín od súdu a on si nepríde, lebo mu to nevyhovovalo....a nedá ti ani vedieť....ja nesúdim tvoje správanie či je správne alebo nie, len ako som už písala - buď úprimná voči sebe a nepotrebuješ sa tu už vôbec pred niekým obhajovať....

autor
18. apr 2020

@mogaa ale ja nemam dovod sa obhajovat, ked urobim hovadinu, zle rozhodnutie viem si to priznat a viem to riesit. Preto som hned napisala, ze potrebujem aj ine nazory, lebo ja uz niekedy neviem ako reagovat. Neviem ako s nim jednat, lebo presne toto vsetko vie, normalne vydiskutovana vec, triezvy s nou suhlasil. Ale teraz s urcitym promile najust nesuhlasi a nechce sa dohodnut na nicom. A jeho reakcia:ved som ti to oznamil 2dni vopred!?!?