Riešiť alebo neriešiť "dedičstvo"?

2. júl 2022

Ahojte,mne samej je hlúpe takéto niečo ale potrebujem počuť iný názor a postoj na danú situáciu.
Mama s otcom sa rozviedli keď som mala 24 rokov. Nadobudli spolu byt. Keď sa rozvádzali mama z bytu odišla a aby neboli nejaké starosti s majetkom byť nechala celý otcovi a odišla pod podmienkou,že veď byť ostane mne keďže som ich jediné dieťa. Mama odvtedy býva po podnajmoch. Otec sa oženil. Už na začiatku si ma zavolal a povedal že chce riešiť byť že keby sa jemu niečo stane aby som nevyhodila jeho ženu. Povedala som že sa to doriesi ale že teda podľa dohody je byť moj. Áno otec to doriesil. Včera som našla na katasterportal že polovicu bytu prepísal na ňu. Nemala by, som s tým problém keby ťa polovica po mame čo mala mala ísť na mňa. Ale takto to vlastne vyšlo že keby sa otcovi niečo stane ja dedim na pol s ňou jeho časť čiže ja mám len 1/4 bytu. V prípade že by sa stalo niečo jej dedi otec s jej synom. Bavíme sa dospelom chalanovi ktorý bol samostatný už keď sa vzali.. Príde mi nefér že riešim dedičstvo keď otec žije,na jednej strane som rada že sa o otca strana ,on je na plnom invalidnom. Ale nedodržal sľub ktorý dal mojej mame a vlastne oklamal vlastnú dcéru.
Ja neviem či to s ním riešiť,či povedať mame vlastne aby vedela a riešila to s ním ona. Alebo proste vysrať na to je to jeho byť a môže si s ním robiť čo chce?neberte to že som chamtiva alebo tak...ale áno štve ma to,že otec si zabezpečí niekoho s kým je možno 5 rokov skôr ako vlastnú dcéru. A nikde nie je napísané že ona ho reálne doopatruje. Čo keď sa rozhodne rozviesť s ním?Príde k niečomu čo nikdy nebolo jej.

babovka2321
2. júl 2022

Najvacsiu chybu urobila tvoja mama, ze mu cely byt nechala.

natalala
2. júl 2022

Chybu spravila tvoja mama, ked nevysporiadala spolocny majetok s otcom. Mohli uz vtedy napisat polovicu bytu na teba, mama by ti ho akoze darovala. Teraz nemas velmi co riesit, ked otec bol jedinym majitelom, moze si s bytom formalne robit co chce a aj cely ho prepisat. Bohuzial na dobre slovo sa neda spolahnut a chapem aj tvoje sklamanie. Ja by dom sa s otcom minimalne o tom porozpravala, aby si poznala aj jeho postoj.

eva112014
2. júl 2022

@autorka je o tom písomný doklad, že sa dohodli? Ak nie je, tak nemôžeš nič. Nevieš to právne naapadnúť. Mame je to zbytočné hovoriť, aj o ňu sa treba postarať. Žije v podnájme, nemà svoj byt.

janinah
2. júl 2022

Nemáš páku zmeniť otcovi rozhodnutie. Zrejme nie si odkázaná na to dedicstvo a mas svoje byvanie..Mama urobila chybu.ze to bola len ústna dohoda.Ja by som to nechala tak.Tamta žena sa stará o invalida tiez si niečo zaslúži.

diamond007
2. júl 2022

Máme by som to určite spomenula ak máte dobrý vzťah. Aj keď tým asi nič nevyriešis, toto je najhorší spôsob čo mohla spraviť. Zistí si od mami iba ako mu nechala byt, a možno bol len tvojho tatina

dadis
2. júl 2022

Mas uplnu pravdu vo vsetkom, co pises. Avsak chybu spravila tvoja mama. Mal sa vtedy byt prepisat na teba s tarchou dozitia otca a nie len tak na dobre slovo. Uz s tym asi nic nespravis.

autor
2. júl 2022

Babyy sme také hlúpe s mamou v tomto že veríme. Ja napíšem napr. Ako to je u nás doma..ja som sa prisťahovala do domu k priateľovi a jeho máme. Dom je písaný na mňa celý..Lebo som brala úver a vyplácala jeho brata. Ale verte,že nikdy nebudem žiadať pol domu a radšej odídem ja. Nikdy tento dom nebude môj..vždy bude ich,napriek tomu že papierovo som majiteľ ja. Čiže áno máme asi v rodine takúto hlúposť. A to sa otec rozčuľoval keď moja babka okaslala moju mamu s majetkami. Byt nadobudli spolu keď som mala 6 rokov.
Ja akceptuje že sa o otca stará. Má plný invalidný, chodiť a tak samostatný je. Ale psychicky je to horsie a ...proste ja neviem čo keď ho ona nakoniec bude chcieť hodiť niekde do sanatória?ja si s ňou vykam. Nikdy sme sa o ničom spolu nerozprávali...pre mňa je to jednoducho cudzí človek. Ale ako zamrzelo od otca že sa takto zachoval..

acer11
2. júl 2022

Ak ho nadobudli spolu, nemôže on prepísať bez súhlasu....

nafka0483
2. júl 2022

@acer11 Ak po rozvode vysporiadali BSM a on bol uz jedinym vlastnikom, tak jasne, ze moze.

akbara77
2. júl 2022

Nuž keď mate v rodine takú hlúposť, tak vám to nemusí teraz vadiť.

mamadievcatiek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
acer11
2. júl 2022

@nafka0483 čítaj....nevysporiadali

natalienka12
2. júl 2022

Povedat mame to mozes, ale to je tak vsetko co mozes. Aj sa tu rozdrapovat a hnevat. Otec si za zivota moze robit s bytom, co chce. Ak mu tvoja mama po rozvode podpisala dohodu, ze byt zostava v jeho vylucnom vlastnictve, uz je to nezvratne. A kto bude dedit, si napisala velmi spravne. Vidno, ze to ovladas. A ano, moze sa stat, ze syn tvojej macochy bude dedit. A? Taky je zivot.

sense
2. júl 2022

Zrejme Mama s otcom ma bsm vysporiadané a to ze byť ostane tebe je len ústna dohoda.
Ja, keďže sa poznám síce by som to brala ako krivdu a otcovi to povedala s dovetkom ze dufas ze sa jeho žena o neho postará keď bude na pomoc odkázaný a viac to neriešila.... S tým ze kapitola otec by bola pre mňa uzavretá, nie kvôli majetku ale kvôli nedodržaniu slova.

kitycat
2. júl 2022

Hadam, ze otec bol jedinym vlastnikom a s majetkom nalozil ako chcel on

nafka0483
2. júl 2022

@acer11 Kde to pise?

amiaja
2. júl 2022

Velka chyba nechat byt len otcovi a mat ustnu dohodu. Jasne ze ked si nasiel inu zenu tak veci vidi zrazu inak. Mali ste hned byt prepisat na teba a on by mal vecne bremeno, napriklad. Teraz uz asi nic nenarobis.

autor
2. júl 2022

Mamina ti ma s otcom vysporiadané(byť prepísala na otca)...jednoducho jej prišlo lepšie riešenie nech aspom 1 ostane v byte keďže keby ho predaju z polovice by si ani jeden z nich nekúpil svoj vlastný byt...tak vyriešila to tak že ona ide do podnájmu a otcovi ostal byť s tým že sa teda dohodli že keďže som jediná dcéra skončí aj tak u mňa...Ja to nechcem vešať máme na nos,komunikujú spolu normálne..ale raz keď sa dohodli..a áno bohužiaľ myslím aj na svoje deti mám 3 - 1 bio a 2 v noske ( a áno viem ako funguje dedičstvo keďže som to študovala lebo si chcem všetky deti zabezpečiť rovnakým dielom ale teda len mojím majetkom)..nechcem aby sa s mamou zbytočne hádali .ale proste otec ju hnusne oklamal..zabezpečil si niekoho koho poznal pár mesiacov..len preto aby nežil sám..nepoznám tú ženu neverím tej žene .áno možno za pár rokov poviem že odviedla dobrú prácu pri otcovi (nevieme čo bude ako s ním bude) ale...

deti95060810
2. júl 2022

aj tak by som išla za nejakým právnikom... nechať si újsť pol bytu len tak ? ale to je asi od povahy...

nafka0483
2. júl 2022

@deti95060810 Pravnik jej tiez nic ine nepovie.
Bol vylucnym vlastnikom a mohol s bytom nakladat ako chcel - darovat, predat, cokolvek...
Bohuzial, taketo dohody bolo potrebne pravne osetrit, teraz sa uz nic neda robit.

Pravne je to v poriadku, ci aj moralne, to uz je druha vec :-/

natalienka12
2. júl 2022

V prvom rade by este otec mohol za zivota druhu polovicu bytu prepisat na teba, to by tvoj otec v pripade mimoriadne dobrych vztahov s tebou mohol urobit. Ale ak do toho budes “rypat” a riesit jeho zenu, tak ani to urobit nemusi a nakoniec dostanes len 1/4 bytu ako si napisala. Ked sa tvoj otec s mamou rozviedol, tak je uplne jedno, ako sa ustne dohodli a na com sa dohodli. Podstatne je, co urobil otec za zivota. Rozhodol sa darovat polovicu bytu svojej zene a ty s tym neurobis vobec nic. Maximalne sa mozes snazit otca “uprosit” aby druhu polovicu dal tebe.

natalienka12
2. júl 2022

@deti95060810 A co by mal podla teba urobit pravnik? Autorke nic “neuslo”, dedi sa v pripade smrti a otec este zije. Na jednej strane tu vsetci moralne odsudzujete otca, ale nikto neriesi moralku autorky, ktora sa chamtivo domaha dedicstva za zivota svojho rodica. Ja mam rodicov zijucich, este nikdy ma nenapadlo riesit za zivota, ci nahodou neprepisali majetky. Otec sa iste rozhodol sam a podla svojho uvazenia, preco polovicu bytu prepisal na manzelku. Len on vie, preco to urobil a nikto do ich rodinnych vztahov nevidime. Je absolutne nemoralne riesit, ci ona otca dooptruje alebo ho strci do sanatoria.

amiaja
2. júl 2022

@natalienka12 ten byt patril autorkinmu otcovi a jej matke.. je teda logicke ze ma autorka na neho plne pravo, taka bola aj dohoda. Zrazu sa tu zjavi nejaka panicka a pol bytu uz je pisany na nu. Tak akoze kto je nemoralny? Velka chyba ze to nechali len tak, po rokoch sa vselico moze zmenit a tak aj dopadli.

autor
2. júl 2022

@natalienka12 vieš pozri morálka nemoralka(ver že jej mám v sebe dosť a neriešim to tu kvôli tomu že jupii mám tam 20000 euri)...tu sa jedná o to že môj otec sa s mamou na niečo dohodli..áno žiaľ len ústne..ale jednoducho prepáč dôvera k otcovi v tomto bola..ja neriešim čo si otec spraví so svojou polovicou bytu...mne sa jedná o tu po mame..ja tiež musím brať do úvahy to že mama nebude celý život žiť v podnajmoch...tiež ju budem musieť nejak zabezpečiť..ja by som nemala problém keby mám súrodencov a otec to dá na nich..ale tu sa bavíme o Tom že keby niečo sa stane jej tak jej syn dostane niečo na čo nárok nemá...má svojho otca..on pre môjho otca nepsravil nič navyše..ona sa nasťahovala k otcovi s ničím..ale toto ja neriešim..s jeho polovicou si on naloži ako chce..áno môže majetok aj celý prehajdakat...aj to sa stáva...vieš proste mrzí ma to..len ja teraz fakt uvažujem a o Tom bol dotaz či to vôbec s otcom riešiť a teda či to povedať mame (ako taká žalobaba) aby si to ona vykomunikovala s ním...

natalienka12
2. júl 2022

@amiaja To nie je panicka, ale manzelka jej otca. A ty nevies, preco su vztahy v rodine taketo a preco sa takto rozhodol.

januska12323
2. júl 2022

Zbytočne sa rozčuľuješ, je to otcov byt a za života si s ním môže nakladať ako uzná za vhodné. Keby ho aj predal a odišiel bývať do Ameriky nemáš do toho čo kecať. Jedine mu môžeš dohovoriť ako to vidíš ty to je tak všetko.

natalienka12
2. júl 2022

Ved nech druhu polovicu prepise otec na teba, to bude akoze ta “mamina polovica”, s kludom Anglicana to skus takto s otcom.

zmrzlinka2021
2. júl 2022

A komunikovala si to vobec teraz so svojim otcom?

Inak, vsetky tie akoze sluby... tomu never. Preto ja neuznavam prepisovačky majetku na druhych ludi, ani vlastne deti... hocikedy tomu "druhemu" moze sibnut a ostanem na ulici

autor
2. júl 2022

@zmrzlinka2021 nie ja som to včera našla...s kamoškou sme sa niečo rozprávali a proste reku idem pozrieť kataster..lebo viac menej každý povie že moja mama je blba keď to takto spravila..a ja reku dokážem že nie..že šak snáď tatko neodbrka vlastnú dcéru a svoju ex manželku...keďže napr. slovo v Tom že mama tam má trvalý pobyt dodržal..no len akosi...som prišla na toto...takže nie ešte som s otcom nekomunikovala, s ním je komunikácia ťažká.(musím vystihnúť správny deň a teda ujasniť si sama v sebe či ťahať do toho aj maminu) Práve sa aj mne ukázalo že teda asi fakt sa nedá ani vlastnej krvi veriť..A to môj otec vždy patril k tým férovým ktorý si stoja za svojím slovom ..

autor
2. júl 2022

@natalienka12 to isté som mu povedala už 1x...jeho odpoveď bola ako mi môže veriť...Ja jemu veriť mám..A dopadlo to takto...