Riešenie otázky bývania

Včera o 07:11

Neviem co mam robit v mojej situacii. S ex partnerom mame spolu byt 50/50 na ktory je este dost velka hypo na splatenie. Momentalne tu byvam a on pride raz za cas podla potreby. Chcela som to riesit ze by som tu ostala a platila aj jeho cast hypo ako najomne za jeho polovicu. Kedze vie ze nemam kam ist a najmy su tu tak drahe ze by mi to samej nevyslo momentalne z platu, myslela som ze sa dohodneme. On ma kde byvat a najprv aj suhlasil ale poslednu dobu mam pocit ze mi chce spravit napriek a dostat ma z bytu. Najprv bolo ci ho nedame do najmu co som nechapala ked tu mozem byt ako najomnik ja a platit vsetko. Potom ze predat cely byt a potom ze prepise svoju polku na niekoho z rodiny alebo to preda. Ja mam ten byt rada, nechcem ist prec odtial vela veci okolo kupy som riesila vtedy ja. Nemam vsak toljo oenazi, kolko ziada odo mna na odpredaj a nakoniec

autor
Včera o 07:14

A nakoniec mi este povedal ze by mi to neodpredal aj keby tie peniaze mam. Uplne zmenil pristup a snazi sa ma tym deptat a ja neviem co robit. Lebo od zaciatku sme sa bavili o tom ze ja mozem ostat v byte zatial, lebo predaj by bol nevyhodny. Nakolko to nie je este 5 rokov co ho mame a mame este dobry urok na par rokov, tak som chcela pockat co je logicke a vyhodne pre nas oboch, no on sa sprava ako rozmaznane decko a len aby mi spravil napriek. A kazdy tyzden pride s niecim inym. Nevidim tam nejake schodne riesenie

marsmykkok
Včera o 07:19

Tak on nie je charita tiež a nie si pre neho nič už, neviem prečo by ti mal robiť tak ako chceš ty... Deti nemáš? Ak nemáš na nájom vráť sa k rodičom alebo proste si zaplať len izbu niekde to je lacnejšie ako celý byt. S bývaním je to dnes ťažké.

autor
Včera o 07:21

@marsmykkok aka charita? Ved vsetko platim ja. On byva inde a nechce tu ostat len mi chce spravit napriek. A napisala som ze nemam kam ist tak asi logicky ani k rodicom..zial nemam to stastie. A on si nasiel inu, nebola som to ja, co rozbila vztah

belllinka
Včera o 07:27

Vyplať ho z polovice splátok, čo ste doteraz zaplatili a daj si byt iba na seba. Či kvôli čomu to tak nemôžeš urobiť?

autor
Včera o 07:28

@belllinka lebo s tym nesuhlasi. On chce ovela viac aby vyplatil svoju cast uveru olus navyse co je velmi vela a nemam to odkial zobrat

marsmykkok
Včera o 07:29

Ako máš na hypotéku platiť a nemala by si na zaplatenie jednej izby niekde? Alebo ísť do zahraničia a nájsť si prácu s ubytovaním? Ty chceš celou silou ostať v tom byte, ja chápem prečo-chceš mať niečo vlastné a sama hypotéku dostaneš ťažko. Ale proste vidíš, že on špekuluje tiež a ak sa nedohodnete nie je iné riešenie len byt predať a zariadiť sa inak, nemá zmysel znášať jeho vrtochy a zmeny názorov a nakoniec nedodrží dohodu a možno na tom ešte prerobíš lebo sa to predá a stratíš roky kedy si mohla šetriť na niečo len svoje...

autor
Včera o 07:32

@marsmykkok presne tak nemam lebo najom v tomto meste je ovela vyssi za jednoizbak ako co platim teraz dokopy za dvoj. Do zahranicia ist nechcem, mam tu clena rodiny, ktoreho treba opatrovat a nema kto iny. Mam tu aj celkom fajn pracu na to ake biedne platy tu su ale proste aj tak mi to nevychadza. Lebo vacsine ludi co poznam mladych pomahaju rodicia. Ja taku moznost nemam

marsmykkok
Včera o 07:39

Tak chod bývať k členovi rodiny čo ho opatruješ. Alebo nech predá kde býva a ide k tebe a vyplatíte expartnera. Alebo nech ide do domova a opatrujú ho tam a ty proste chod do zahraničia, inde bývať a podobne. Tiež mi príde že len špekuluješ a hľadáš dôvody ako sa to nedá a nečudujem sa ani tvojmu ex že špekuluje potom tiež. Mne tiež nik nič nedal ani nedá, matkina strana nemala peniaze ani majetky, dokonca ani matka nemá vlastné bývanie čo raz zdedím a dôchodok má slabý-neušetrí nič, otca obrala o jeho majetok sestra a teda chápem ako to je ak ťa nik nepodporuje a nepomôže. Ale proste musíš niečo vymyslieť a fungovať, ľútosť nikomu nepomôže a ani poukazovanie na to, že ten a ten dostal byt alebo peniaze na polku bytu a podobne a ty nie.

alkoholik
Včera o 07:47

Zial ma pravdu. Ak ste priklad: v roku 2022 kupovali za 100 000€ moze mat aktualne napr hodnotu 120 000. T.z ze bude od vas pozadovat 1/2 60 000€. Alebo verzia 2 trhove najomne je 700€ bude pozadovat 350€.

mk1111111111
Včera o 07:48

Vyplat mu to, co mu patri z doteraz zaplateneho a byt prepis na seba . Aj on chce byvat, rovnako, ako Ty. Preto sa potrebuje zbavit povodnej hypo s Tebou a viaz si novu. Banka mu uver teraz neda, ked mate na vas spolocny. Ak nemas na vyplatenie, musite byt predat a kazdy sa zariadit sam. Zial, taky je zivot.

belllinka
Včera o 07:58

@alkoholik co trepes? Preco by mu mala platit polovicu hodnoty bytu??? Ved maju na nu hypo. Vyplatit mu ma iba polovicu doteraz zaplatenych splatok.

colsami
Včera o 08:02

Tiez mi pride nefer, preco by mu mala platit iba polovicu zaplatenych splatok, ked samotna hodnota bytu - a najma hodnota, na ktorej urcite za roky nabral, je niekde uplne inde.

V 2021 som kupila byt za 115tis, teraz ho mozem a chcem predat za 180tis. (Realny priklad). Akoze preco by mi exfrajer mal vyplatit polovicu splatok - napr 5tis eur z 10tis ktore sa uz splatili, a ostal by mu byt s hodnotou 180, tj medzitym abral na hodnote 65tisic. Tie mi da kto? Preco by som sa ich mala vzdat? A on si bude len dalej splacat hypo, a o par rokov ho preda este lepsie. Byt je 50/50, takze bud sa 50/50 vyplatte co sa tyka doterajsej hypo aj aktualnej hodnoty bytu, alebo je uplne irelevantne kto by ma o co prosikal. Taky dobry skutok by som mohla robit keby vlastnim 10 bytov a som za vodou...
Ja to nemyslim zle voci Tebe ale ved uvazuj a postav sa aj na druhu stranu. Ak sa s nim chces dohodnut, musis mu navrhnut naozaj sposob ktory je FEROVY. Inak nema dovod sa s Tebou dohodnut. Ak mu navrhnes ferove vyplatenie, urcite Ti rad necha byt a nebude mat starosti a opletacky s predajom casti tretej osobe atd.

alkoholik
Včera o 08:02

@belllinka 🤣🤣🤣👍. Mozno vo vasej rozpravke...
Precitaj te si este raz text. A pre buducnost skuste slovicko " trepes" nahradit napr co pises. Pekny den vam prajem

autor
Včera o 08:03

@marsmykkok ja viem ze lutost nepomoze ale nevidim tam nejake riesenie lebo s tym vyrukoval tak nahle na mna ze som to proste necakala a teraz len rozmyslam co a ako spravit

autor
Včera o 08:05

@belllinka ja som mu chcela dat pol zaplateneho plus navyse co moze byt trhova cena teraz. On by ostal cisty bez hypo lebo by to slo na mna. Ale nechce..chce navyse peniaze za polku hypo

autor
Včera o 08:08

@colsami no keby od zaciatku nebolo ze budem byvat v byte ako najomnik a nie ho prenajimat cudzej osobe ktora by mu dala rovnaku sumu a ze potrebuje surne prachy co nepotrebuje to chapem. Tam ide len o schvalnost aj viem preco...ale to je nepodstatne. Tak asi jedine riesenie pre mna najst si drahy najom zit zatial z mala a byt casom predat

janetinka27
Včera o 08:09

Ahoj, polovicu splatenych splatok mu nemozes dat, to by poriadne prerobil. Ved ked ste brali hypoteku, museli ste splatit mimo hypoteky povedzme aspon 20 percent. Plus prerabka bytu, vyhodny urok a najma narast hodnoty bytu.
To by odisiel v style s holym zadkom.
Skus si dat prepocitat u niekoho znaleho, kolko by bola primerana suma na vyplatenie. Tieto veci sa deju zial denne, ludia sa vyplacaju z bytov zatazenych hypotekou.

janetinka27
Včera o 08:10

Doplnim, ze ak ti chce robit napriek, neurobis nic.

colsami
Včera o 08:10

Pozri, ak hovoris ze v tom meste su drahe podnajmy, tak aj vas byt bude mat peknu hodnotu, a urcite na hodnote za tie roky stupol, tj pravdepodobne po predaji Ti urcite nieco ostane. Nieco mozes dosetrit, na zvysok vziat hypo... A mat vlastny 1izbak napr.

Si ako anonym tak kludne odpovedz:
- za kolko ste byt kupili
- aka je jeho cena teraz
- kolko je ostatok hypo
- kolko z hypo uz bolo splatene

belllinka
Včera o 08:12

@alkoholik nechapem, ako si prisiel i tomu, ze mu ma vyplatit polovicu bytu? Preco?

h2
Včera o 08:14

@alkoholik Prečo by mal požadovať 60000, keď byt ani zďaleka nie je splatený?

belllinka
Včera o 08:15

@alkoholik maximalne tak polovicu zaplatenych splatok, polovicu za rekinstrukciu a polovicu z toho, o kolko trhovo narastol byt od kupy

marsmykkok
Včera o 08:16

Autorka Máš tu rôzne nápady, tak skús to nejako vyriešiť, ale teda tak, aby to bolo definitívne a nemusela žiť v neistote ako sa ex vyspí a čo zase vymyslí. V každom meste je aj bezplatné dlhové poradenstvo, pre každého, nielen pre tých čo majú dlhy a nesplácajú ich. Tam je tiež tím odborníkov (ekonomovia, právnik, psycholog) čo keby vie tvoju situáciu detailne vie ti navrhnúť nejaké riešenie a možno bude také, čo by teba nenapadlo a ani nás ked nepoznáme detailne tvoju finančnú a životnú situáciu. https://www.pomahamedlznikom.sk/

autor
Včera o 08:19

@marsmykkok dakujem ❤️

autor
Včera o 08:21

@janetinka27 my sme nemali 20% vsetko slo cez uvery a neprerabali sme vsetko co sa kupovalo slo 50/50. Ja som mu chcela dat ciastku pomernu aktualnej hodnote bytu sle minus ta hypo. Lebo to je proste vela a nemam tolko k dispozicii

autor
Včera o 08:23

@colsami kupili sme za 105 a hodnota moze byt tak 135 ked sme davali aj odhad robit. Splatenych necelych 10k. Chcela som mu vyplatit cez 20k podla dohody. Najprv ze dobre a potom ze on mi to nepusti.

autor
Včera o 08:24

@h2 aby vyplatil akoby svoju cast hypo a ostali mu aj nejake peniaze navyse. Keby som tolko mala tak mu dam ale on vie ze nemam. Aj tak by myslim nesuhlasil lebo mu preplo a vymysla aby som z toho ja obisla najhorsie

autor
Včera o 08:28

Chcela som mu dat teda par tisisc navyse, aby som tu mohla ostat. Ktovie ci by sa ten byt realne za tych 135 aj predal lebo to je max hodnota, ktoru nam vyratal odhadca. No uz nechce o tom ani pocut

jamimo
Včera o 08:34

treba si uvedomiť, že byt nevlastníš ani ty, ani on. Vlastní ho banka. Takže také úvahy, koľko mu dáš, vyplatíš, prepíšeš sú úplne zbytočné. Tvoja prvá cesta 👉 Banka.
Určite by som neplatila len tak jeho hypo lári fári, treba to mať všetko na papieri
PS: ak by on chcel predať "jeho" časť, musí to ísť cez banku, a ty využiť predkupné právo.
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/2...

h2
Včera o 08:43

A nemáš ani tie peniaze navyše, čo by mu mali zostať? S tým, že hypo by nesplatil jednorázovo, ale ty by si ju dosplácala postupne. Veď to mu môže byť naozaj jedno.