Rebríček hodnôt v živote

anja27
27. aug 2020

Ahojte otázka taká trošku anketová, ale zaujíma ma ako to máte nastavené v živote vy, čo sa týka peňazí a materiálnych vecí. Či si myslíte, že dostatok financií je naozaj tou cestou k akejsi nezávislosti a slobode a či je človek viac spokojný a ešte či si myslíte, že materiálne veci ako také dokážu človeku priniesť spokojnosť v živote? Ďakujem vopred za odpovede 🙂

nicicka
27. aug 2020

Určite je život jednoduchší keď ich má človek dostatok. No pokoj v duši človeku nezaručia...

gladys_07
27. aug 2020

Peniaze stastie nezarucia, ale bez penazi sa podla mna neda byt stastny.

heidy222
27. aug 2020

S peniazmi nie je nikdy tak dobre ako bez noch zle

katkakovac
27. aug 2020

Lepsie mat problemy s peniazmi ako bez nich. Zazila som obe situacie, ta druha je ovela lepsia👍

nikiki29
27. aug 2020

Ja si myslím, že peniaze pomáhajú na ceste ku šťastiu, ale peniaze sami nenosia šťastie. Človek si to musí vybudovať, pracovať aj inak na svojom živote. No dá sa v rodinách kde majú rodičia 2 roboty, deti ich ani nevidia a oni ešte aj tak rozmýšľajú čo do úst alebo či dopriať deťom hračku? Tam sú určite peniaze cesta, lebo peniaze sú čas s deťmi, peniaze sú zážitky, pohodlie, jedlo... takže pre mňa určite áno, peniaze sú spokojnosť. Ale! ak by sme sa rozprávali o dostatku v zmysle nadbytok až luxus to nie, až tak vysoko zas peniaze v mojom rebríčku nestoja...

natalala
27. aug 2020

@anja27 to ze mas dostatok financi nemusi znamenas ze ich minas hlavne na materialne veci. Jedine fakt draha vec kt mame je byt a auta, inak miname hlavne na cestovanie a zazitky. Je to velmi oslobodzujuce nemusiet pozerat na ucet uz tyzden pred vyplatou a rozmyslat co kupit a co nie. Ja si nepotrpim na nejake drahe sperky, kabelky a extra drahe oblecenie. Kupujeme zdravu a kvalitnu stravu a teda oblecenie, take aby aj nieco vydrzalo a netrebalo stale tvorit odpad a kupovat nove. V konecnom dosledku aj tie vztahy/manzelstva su lepsie ked je dost penazi a nie je stres ze treba poplatit ucty a deti potrebuju nove topanky a podobne. Preto sme s manzelom studovali a mame obidvaja dobru pracu a pracujeme na sebe aby sme sa posuvali dalej. Vdakatomu som teraz v pohodicke na materskej, kludna a stastna bez stresu a uzivam si to.

sunny8
27. aug 2020

Sú ľudia ktorí sú bohatí a nešťastní a sú takí ktorí žijú z ruky do úst a svoj život milujú. Všetko je to o našom postoji ku všetkému. Jasne ze peniaze vyriešia 90% problémov veď dnes zadarmo neurobia niektoré vyšetrenia ktoré môžu zachrániť život ... Zadarmo vám nedajú v lekárni lieky .. zadarmo vás nenechajú skončiť ani základnú školu .. peniaze pýtajú úplne všade bolo by naivné hovoriť že ich k životu netreba lebo treba. Nemali by však byť prioritou číslo jedna. Nemali by byť dôvodom prečo chodiť do práce. Ak človek chodí do práce len s tým že ide zarobiť bude nešťastný.
Osobne - vzdelavam sa aby som ich mala viac. Som single matka žijem u rodičov kde sú podmienky sem tam na slučku (otec depresia plus starí rodičia ktorí neustále podkopávajú nohy) čiže peniaze by mi vlastne zabezpečili mier pokoj a krásne detstvo deťom. Potrebujem ich viac aby som im mohla dopriať nejaký štandard keďže som na ne sama ... Veľa veci však vidím ďaleko dôležitejšie

anja27
autor
27. aug 2020

@gladys_07 nesuhlasim ja myslim ze je to mozne akurat nie uprostred ,,tohto sveta". My to mame denne na ociach ale videla som dokumenty o ludoch ktori ziju v amazonskych pralesoch a ti nemaju nic ani peniaze a dovolim si tvrdit ze su ovela stastnejsi ako my tu. Taktiez som bola na prednaske jedneho slovaka ktory sa zriekol vsetkeho a siel zit tam a ze to je neporovnatelne ale pre nas ani nepredstavitelne pretoze zijeme od mala inak su nam davane ine hodnoty atd 🙂

hederamonstera
27. aug 2020

@anja27 suhlasim, ale pre zivot v nasich koncinach si tazko viem predstavit zit z minima penazi.

malabrunetka
27. aug 2020

Peniaze sú určite dôležité, bez nich sa v dnešnej dobe žiť nedá na Slovensku. Najlepšia je vždy stredná cesta. Čiže mať toľko peňazí aby ste nezivorili no ale zas toľko aby ste si vedeli dopriať aj malé potešenie. A zasa priveľa peňazí robí šarapatu.

sissy27
27. aug 2020

@anja27 samozrejme, že dostatok financií znamená slobodu a nezávislosť. Stačí si prečítať tu niektoré diskusie, kedy ženy fňukajú, že ich komanduje svokra/ rodičia alebo týra muž, ale nemôžu odísť, lebo nemajú prachy na to, aby si zaplatili svoje bývanie.
Netvrdím, že utierať si prdel 100€ bankovkami a potom ich spláchnuť do záchoda zaručí šťastie, ale určitý finančný štandard a nezávislosť od rodičov a partnera je dôležitá. Áno, aj od partnera - nikdy nevieš čo sa stane a v prípade, že jeden z partnerov zostane sám s deťmi, mal by byť schopný sa o všetko postarať.

anja27
autor
27. aug 2020

Moj nazor ako taky je ze peniaze same o sebe nie su vobec zle. Je to prostriedok ktory nam ma byt na uzitok ale! Ludia zacali peniaze veeelmi zneuzivat aby zotrocili ludstvo aby mali kazdy aspekt nasho zivota pod kontrolou a zatial sa im to dari. Niekomu staci malo niekto ma stale pocit zeby potreboval viac a ak aj viac ma zrazu chce este viac. Nie je to len o prniazoch ako takych ale o nasom egu ktore dlhodobo nenasyti nic. Ked dosiahne co chcelo vacsinou sa uone na nieco ine a zase chce viac. Urcite su potrebne ved dnes ma takmer kazdy bezny clovek dlhy atd ale zase je to tym co sami akceptujeme. Sme ochotni platit velke peniaze za byvanie napr aj ked casto na to ani nemame. To co akceptujeme bude pretrvavat. Ale to je na dlhu debatu. Chcelo by to zmenu od zakladu. Napr mam znamych a takych ludi je myslim si v dnesnej spolocnosti dost ktori su vecne nespokojni. Maju krasne byvanie nemaju nudzu o peniaze dari sa im maju krasne zdrave dieta a predsa su vecne akysi nespokojni. To len pre priklad samozrejme je to ich vec ako ziju. Je to aj dnesnou dobou ze z kazdej strany na nas hucia maj viac chci viac kuouj a minai viac atd? Viete si povedat kolko je tak akurat financii aby ste boli naozaj ze spokojni? Myslim ze tuto odpoved vie na 100% len malokto. Keby kazdemu z vas teraz cinklo dajme tomu par desiatok tisic na ucet boli by ste naozaj spokojny? Ktovie.. 🙂

tosomja
27. aug 2020

Je rozdiel, či žiješ v amazonských pralesoch bez peňazí a musíš si hľadať banány medzi opicami....to by som si chcela skúsiť taký život 😂😂
A iné žiť vo veľkomeste bez peňazí, s minimálnou mzdou.
Ja som skromná a stačí mi, čo mám. Samozrejme, že by potešilo, keby som si mohla kúpiť na čo by som pozrela, nemusela šetriť na dovolenku, ale len by som vybrala kreditku.. ale šťastie a zdravie si za peniaze nekupime. A vážim si všetko, čo mám. 😉

ivkazba
27. aug 2020

Ja si v prvom rade myslím, že ľudia by mali byť zabezpečení ak sa rozhodnú mať deti. Majú mať kde bývať, za čo kúpiť deťom oblečenie a jedlo. Volá sa to zodpovednosť. Aby potom žena s 3 deťmi nemusela na koňovi pýtať peniaze.

anja27
autor
27. aug 2020

@tosomja ja by som si to tiez teda skusila ale aj tam ti chlapi hovorili ze dlhodobo si to nevedia predstavit aj ked je to uzasne. Pretoze sme zvyknuti na ine. Casom by nas to mozno omrzelo aj tam chybalo by nam to co mame tu. Napr som si vypocula aj vela ludi ktori maju penazi na rozdavanie ale sami povedali ze sa nemaju o to s kym podelit a nema to pre nich taku hodnotu. Tiez si myslim ze pokial nemame s kym zdielat radost je to take nemastne neslane. Ja napr keby som mala miliony na ucte co uz prehanam 😀 neviem si predstavit naco by mi vobec bolo tolko penazi. V prvom rade by som pomohla inym to by malo pre mna asi najvacsi vyznam 🙂 peniaze maju byt v obehu a nie niekde pod vankusom takze asi tak. A zase dalsi extrem ak clovek zaziva nejake utrpenie zo straty nejaku tragediu tam tie peniaze su podla mna napr bezvyznamne..

anja27
autor
27. aug 2020

@ivkazba tak to urcite ano. Uz v dnesnej dobe je dost nezodpovedne ked nemaju ludia poriadne kde byvat a pride dieta potom je to ovela tazsie a vznikaju zbytocne nezhody

janeninka
27. aug 2020

@anja27 peniaze by asi nemali byt nejaky ciel lebo sak co s nimi..ale su sposob ako si zjednodusovat život( uz len to ze niekto ma umyvacku, upratovacku, auto, nemusi byvat daleko od centra a dlho dochadzat), riesit problemy( zdravotne, krízové.. mozes si dovolit pravnikov, konzultantov, terapeuta...), uzivat si život ( restauracie, dovolenky, zdravsie a krajsie bývanie ), mozu dodat trosku pocitu istoty (mam nehnuteľnosť, nieco pre deti). Skratka situacie ako choroba, pokazeny spotrebic, stavba domu prezivas uplne inak ked ratas kazde euro.

tosomja
27. aug 2020

@anja27 a zase poznám v blízkom okolí takú, ktorá celý život len odkladá, a pritom plače, že nemá 🤦 nikomu nedá, nepomôže, chudera ešte jej by sa zišlo. 😄 Vyoblieka sa, každý týždeň nechty, kaderník, deti oblieka v sekaci.
Pohybuje sa v prominentných kruhoch, ale taká zákerná žena, že ani to oblečenie a najkrajší účes z nej dobrú ženu nespraví.
Môže mať celé bohatstvo sveta, ale chýba jej pokora a ľudskosť.

majkeel
27. aug 2020

Peniaze sa nemaju riesit kazdy den. Clovek ma byt automaticky nauceny pracovat, rozumne dlhodobo odkladat cast platu ma byt pre neho samozrejmost a tym padom nema dovod ich stale riesit. Lebo ich ma na svoje bezne vydavky dost.
Peniaze neustale riesia iba patologicki lakomci a nezodpovedni lenivci. Jedni preto, ze stale nemaju dost a druhi, ze nemaju z coho zit a stale spekuluju, ako sa k nim dostat bez namahy.

anja27
autor
27. aug 2020

@tosomja tak takych poznam aj ja 😀 mam aj kolegynu ta ma hojnost vsetkeho a este place ze nemoze dopriat decku ale chcu mu kupit kona atd. Niektori ludia nikdy proste nebudu spokojni lebo sa vzdy porovnavaju s tymi co maju viac. Je to na kazdom aky zivotny standard si zvoli 🙂

anja27
autor
27. aug 2020

@majkeel tak urcite je to zcasti tak no ale ja mam pocit ze kazdy druhy clovek dnes riesi hlavne peniaze. Napriklad clovek niekam ide nieco si chce kupit v prvom rade pozera na cenu nie na to ci to ma byt na uzitok. Myslim taky bezny clovek hej. Ja som zas napr taka ze ked naozaj nieco chcem alebo mam pomoct niekomu nepozeram na to kolko za to dam. Lebo nevidim cenu len za ten produkt napr ale aj to kolko energie bolo do toho vlozenej atd. No a zaujima ma nazor inych ludi nakolko som aj nazvala temu rebricek hodnot ze ako pozeraju na to materialne co nam je dopriate.

panelacikova
27. aug 2020

Peniaze sú super, škoda len, že si za ne nekúpiš zdravie :(

anja27
autor
27. aug 2020

@panelacikova ani stastie lasku rodinu atd..

ella_price
27. aug 2020

Čo potom s týmito odpoveďami robíš? Píšeš diplomovku? Či sa len tak extrémne nudíš?

zina777
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalala
27. aug 2020

@panelacikova samozrejme ze si za ne kupis aj zdravie 🤷🏼‍♀️ Kvalitna strava, cvicenie a ine procedury, clovek sa o seba viac stara lebo ma z coho a aj psychika menej trpi ked netreba ratat kazde euro a ked uz mu nieco je vie si zaplatit lepsiu starostlivost.

anja27
autor
27. aug 2020

@zina777 pozriem dakujem

nicicka
27. aug 2020

@anja27 Je to pekne ak rozmýšľaš že by si pomohla inym a áno aj ja mám najväčšiu radosť keď urobím radosť zas niekomu inému. Ale poznám viacero ľudí ktorí makali na sebe a na tej ceste, keď už boli na tom lepšie pomáhali aj druhým. Nezištne. No časom s jedlom narástla aj chuť a teraz sú z nich priserni mamonari a lakomci. Tiež mám skúsenosť že najsrdecnejsi ľudia sú ľudia chudobní. Majú málo ale podelia sa. Zato neznášam pokrytecké reči ľudí ktorí nevedia čo s peniazmi, vyťahujú sa čo všetko dokázali a koľko ich zarobili no aj tak plaču že ich majú málo. Lebo keď máš viac chces lepšie auto, kabelku, oblečenie, psa atď atď a nároky sú stále vyššie. Preto má väčšina ľudí vždy málo peňazí...

anja27
autor
27. aug 2020

@ella_price osoba ktora ma 200 prispevkov za 2 mesiace niekomu ide pisat o extremnom nudeni sa.. 🙂

anja27
autor
27. aug 2020

@nicicka presne ako si napisala no je to smutne ze ti co maju na rozdavanie sa casto nepodelia ale je to ich rozhodnutie ktore mozno bude mat ine nasledky. A presne aj ja mam pocit ze ludia co zarobia viac tak maju stale pocit ze maju malo. To je o tom zivotnom standarde a financnej gramotnosti taktiez