Reakcia partnera na súd

slnko1989
14. jan 2016

Ahojte,
Posledných 10 mesiacov nežijem s otcom nášho dieťata v spoločnej domácnosti. Kúpili sme pred dvoma rokmi spoločne byt na hypotéku ale toho času už spoločnú domácnosť neobývame. Bývam momentálne u rodičov aj s dieťatom (2 roky). Prvé mesiace boli také, že otec dieťata chodil v priemere raz za mesiac, niektoré mesiace ako júl, október nebol vôbec za ňou, ani o nej nič nevedel. Posielal nám výživné (aj keď dohoda je k prvému) každý mesiac meškal, ... najprv mi posielal 200 € a platil aktivity. Od oktobra si samovolne znižil na 100 a prestal preplácať krúžky kam aj nadalej chodíme. Ja som celé podala na súd. Prvý návrh ako nevydatá matka, kde od neho požadujem na seba platiť 50 € mesacne a druhý navrh vyzivne na dieta vo výške 400 €, nakolko chodíme na aktivity, ktoré podnecujú jej zdravie nakolko sme mali nejake zdravotne problemy a bolo nam odporucene tieto aktivity vykonávat. No ale ide o to, ze partner sa urazil a stale ma obvinuje, ze som si podala navrh na sud. Prosto ako keby som mu ublizila, ze si malu chcem dat do svojej starostivosti, plus ze bude mat presne na papiery kolko ma platit € na dieta, a nakolko mu nebranim a ani som mu nikdy nebranila s malou, styk s malou tam nema vobec urceny, je to na dohode so mnou. Tu nejde ani o tu vysku sumy, co ziadam, nakolko on peniaze má a mam ich aj ja (no momentalne som na RD), mame obaja dost vysoke prijmy, vklude by som to cele financne utiahla aj bez jeho vyzivneho, ale je to jeho povinnost. Do dnesneho dna ma neodpisal z hypoteky, niekolko krat som sa pytala co s tym spravi a on, ze byt predat nechce, a nema co riesit. Ked sa ho opytam ako si predstavuje buducnost nasho dietata, ze potrebuje svoj vlastny priestor, tak povie, ze izbicku ma na byte. Vcera sa mi ozval a chce ist k mediatorke (teda ona je len bezna pravnicka, ktora ani to co riesime nema v popise prace).
Aka bola reakcia vasich partnerov na sudne pojednavania? Lebo ja si myslim, ze toto su bezne veci, co slobodne mamicky riesia, vyzivne, starostivost a hlavne vysporiadanie si vztahov, aby som sa mohla s dietatom pohnut...

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 Niektori sudne pojednavanie ledva cakaju, lebo sa s byvalou nevedia vobec dohodnut, na priklad, byvala ocakava nerealnu sumu na vyzivne, a dieta nechce davat otcovi, moze iba k nej domov dojst sa pozriet na dieta. A niektori sa radsej chcu vyhnut pojednavaniu, vacsinou lebo sa s byvalou vedia realne a ferovo dohodnut na vsetkom. Je to individualne.

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 A inak, nepoznam nikoho komu sud urcil 400e vyzivne, aj pri vysokom prijme.

natalym
14. jan 2016

Návrh si dala a súd aspoň určí koľko treba. Nech sa neuráža, bude mu to aj tak k dobru.

natalym
14. jan 2016

Tú hypo porieš. Lebo náhodou prestane platiť a Ty si asi spoludlžník, či?

slnko1989
autor
14. jan 2016

@guinevre otec dietata ma nadstandartny prijem, on peniaze vzdy mal a ma. Ale teraz tvrdi, ze sa chce dohodnut len cez mediatora, nakolko to povazuje za najlepsie rozumne a kludne dohodnutie sa. My sme sa vzdy dohodli, zo vsetkym suhlasil, aj stretavanie sa s malou mal urcene presne na dni kedy mu to vyhovovalo a nikdy neprisiel. Aj s peniazmi to tak bolo, vsak to kup, zaplat ja ti vratim, neni problem a potom neposlal a ani sa nevyjadril, ci ma zaujem nieco take financovat.
Mam dojem, ze ma strach zo sudu, ze ho sudkyna vysmeje za to ako sa sprava. Nakolko urcil si kedy ma chodit, nechodil podla toho. Urcil si vysku vyzivneho a suhlasil, ze ich bude platit k prvemu, nestalo sa tak nic. Byt chcel predat, potom zase mi ho darovat, potom zase ho chcel, potom tam dieta ma izbicku a chcel, aby tam nase dieta zilo. Tak isto dieta chcel, aj kvoli tomu sme kupovali byt, potom ho zase nechcel, potom zase nechcel nikdy deti, potoom zase chcel, potom zase ze dieta miluje nadovsetko a je to jeho zivot a pritom za posledne 4 mesiace ho videl 3 krat dokopy 1,5 hodiny.

dionyzka
14. jan 2016

@slnko1989 ja by som mozno isla tou cestou, ktoru chce on - a ked sa ani takto na nicom nedohodnete, na sud mozes ist potom predsa vzdy. Skuste sa dohodnut, je to menej stresujuce a je tam viac priestoru porozpravat sa o vyske. Prides na sud, pozru jeho prijem, povie nieco jedna strana, druha a dovidenia.
Suhlasila by som s jeho navrhom, snazit sa dohodnut a uvidis, co bude navrhovat on. Tych 100E sa mi zda dost malo.

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 Jaj, a este, ako nevydata matka mas pravo ziadat na seba vyzivne iba do 2 rokov dietata, a hovoris, ze dieta ma 2 roky, tak na tu uz narok nemas.

slnko1989
autor
14. jan 2016

@natalym ja som to hlavne podala kvoli tomu, aby sme si vysporiadali vztahy a konecne mohla ist dalej, plus to, ak by som v buducnosti chcela riesit byvanie, tak bez tohoto to nejde. A ano, sme obaja dlznici, ale predsa nemozem ako jeho byvala partnerka byt ako spoludlznik na byt v ktorom nebyvam.

eeffka
14. jan 2016

@slnko1989 no tak to sa seredne mylis, ako dlznikom moze byt na mojom byte aj sused odnaproti ak presiel bankovymi kriteriami.
Tvoj ex to ma super poistene, ak by mu nevyslo si dlznik a ako sama pises s nemalym prijmom. On naozaj nema dovod ist ta odhlasit

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 Ano, poznam vela ludi co maju prijem aj 2000e, jednoducho 400e neodklepli nikomu. Ked ma este viac, tak mozno odklepnu, neviem. Vela by som sa nespolahinala na to co hovori, byt ste kupili spolu? Ale uz nie ste spolu, tak nehnutelnosti treba poriesit, jeden druheho vyplatit, alebo ked tam nikto nechce zit - byt predat. Lebo ked nie teraz, tak o niekolko rokov si zalozi rodinu s niekym inym a bude inak rozmyslat, teda ked nie teraz, tak to budete riesit neskor. To tak len zo skusenosti. Ked hovoris, ze prijem mas dobry, tak ked sa vratis do roboty, mozes si riesit svoje byvanie sama, a dieta bude zit s tebou, do vyzivneho je zapocitany aj prispevok na byvanie na dieta, teda na jeho byvani a vyzive sa budete podielat.

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 To je jedno ci si byvala partnerka, ak figurujes na hypoteke, tak si spoludlznik.

libka1
14. jan 2016

@slnko1989 a nemozte to vysporiadat bez toho sudu tak ako to chce on? ved spiste u tej pravnicky/mediatorky dohodu, dajte pravidla na papier a nech to podpise. zbytocne sa tahat po sudoch ak by bol ochotny ist touto cestou... ked nebude ochotny dohode u pravnika co sa bude aj tebe pacit, potom by som az riesila sud.

slnko1989
autor
14. jan 2016

@dionyzka viem, ze je to na sude drasticke, no s nim toho casu ked som to podavala nebolo ziadne rozumne porozpravanie sa mozne. V skutocnosti som do navrhu ani nedala nic neadekvatne, starostlivost? Aj tak za nou nechodil. Financie, nemusia mu uznat taku vysku aku chcem, ok s tym ratam. Neudane stretavanie sa, vsak si moze dat protinavrh a povedat ako si to teda predstavuje? Ale skor mi pride, ze sa boji toho, ze to bude mat na papiery a musi to plnit? ... neviem ...

@guinevre ja som to podavala este septembri za cele obdobie spatne, takze zakonom stanovenu lehotu som splnila.

dominikav123
14. jan 2016

@slnko1989 ahoj, ludia su z pojednavani vyklepani a ja sa im necudujem...je to neprijemne, musis prat spinave veci pred inymi ludmi, je normalne ze ma z toho stres... vidim to na vsetkych nasich klientoch, aj najvacsich suterenoch 🙂

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 Jaj, tak potom to mozno zoberu do uvahy.

zacik
14. jan 2016

@slnko1989 ak si na uverovej zmluve ako dlznik/spludlznik, tak za uver rucis, bez ohladu na to ci byt uzivas alebo nie a ci si je ho vlatnik/spoluvlastnik alebo nie. Ak partner prestane platit, banka pojde automaticky za tebou. Toto radsej prekonzultuj s niekym kto tomu rozumie, nech nespravis nejaku hlupost
Napad s mediatorkou...co najhorsie sa moze stat? Ze stratis 2 hodiny zivota nezmyselnou aktivitou? Ja by som to skusil, kedze asi stratit sa neda nic ale mozno nieco ziskat...

slnko1989
autor
14. jan 2016

TU nejde ani o to, ze ja nechcem sa s nim dohodnut, od zaciatku som sa chcela. Boli sme aj na parovej terapii, aj dohodnuti na vsetkom, ale on to nikdy nesplnil. K mediatorke chcem ist, som zvedava s akym navrhom pride, len ja skor riesim jeho reakciu na to, ze som to cele podala. Ja som bola 10 mesiacov iniciator vsetkeho čo sa toho tyka. Ja si chcem hlavne vyriesit vsetko s nim a on mi nikdy nedovolil to vyriesit. VIem vsetko ohladom hyposky, aj to, ze ked nebude platit, ... aj ohladom vyzivneho, ze 400 e je moc. On po celých 10 mesiacoch ked som ho prosila aby sme vyriesili si veci, ze potrebujeme obaja zacat novy zivot neriesil nic, a az teraz ked ja to dam na sud a pridu mu papiere tak som zla? ... na mediatora som si ja netrufla, lebo on je v znacnej prevahe a tam som si myslela, ze u neho nepochodim, ze ma zase s tym vysmeje tak ako so vsetkymi dohodami, preto sud.

natalym
14. jan 2016

@slnko1989 Však skúste mediátora, dajte na papier a keď nebude dodržiavať dohodu, dáš na súd. Podľa mňa je to ok. Môžete sa dohodnúť lepšie ako na súde.

dominikav123
14. jan 2016

@slnko1989 myslim ze to ako reaguje tvoj byvaly tu nikto nevyriesi...nema zaujem poriesit vztahy co zostali ? je nezodpovedny, co k tomu viac dodat ?
navrh na upravu rodicovskych PaP by som nebrala spat, nech sud rozhodne, budes mat exe. titul keby neplatil a bude....

maslenka47
14. jan 2016

@slnko1989 nerozumiem, preco mas problem riesit vec s mediatorom. V jednom aj druhom pripade bude vasa dohoda zavazna. Ano, aj v mediacii si mozes narokovat take iste poziadavky, ako pred sudom, akurat s tym rozdielom, ze nepojdete na sud. Cize mozes pozadovat aj spatne vyzivne. Mediator za vas nerozhoduje, dohodnut sa musite vy dvaja. Ak sa nedohodnete, potom rozhodne sud.

Nuz a tu hypoteku si vazne pories. Ak ste si ju naozaj brali spolu, tak si presne taky isty dlznik, ako tvoj ex. A je jedno, ze uz nie ste partneri alebo ze tam nebyvas. Ak je na papieroch uvedeny len on a ty si sa mu do bytu len "votrela", tak samozrejme ziaden vztah s bankou nemas.

slnko1989
autor
14. jan 2016

@zacik toto mam vsetko zistene, obehane, nastudovane, 🙂 mne banka nic nevezme nakolko nemam momentalne ziadny prijem, RD nie je prijem, je to prijem na dieta, a aj preto to chcem riesit teraz lebo ked nastupim do prace a panko si predstane platit hypo pojde to s mojich penazi. Teraz ked prestane platit mozem na neho podat trestne oznamenie, v tom pripade to zacne potom banka riesit a mozu nam zhabat byt a mne by sa tym odpisanie z hypo vlastne vyriesilo. 🙂

vladinka
14. jan 2016

@slnko1989 dvojročné dieťa chodí na krúžky ?? a výživné 400€??? fíha....držím palce....

natalym
14. jan 2016

@slnko1989 Všetko vieš, tak čo sa pýtaš.

slnko1989
autor
14. jan 2016

@maslenka47 ja nemam problem s mediaciou ... keby som vedela, ze to u neho prejde ani navrh na sud nedam. Ale kedze sa nehybal a nezaujimal o svoje vlastne dieta, ina moznost mi nezostavala. Pre mna je navrh na sud a samotne sudne pojednavanie zadarmo, nakolko nemam prijem. A mediatora by som ako iniciator musela platit, a on by ma tam mohol tahat za nos niekolko sedeni a nakoniec by sa mi vysmial, ze to je cele vsetko jeho a nic by nepodpisal.
A vztah s bankou mam, nakolko mi na mojom ucte svietia dve krasne cisla hypoteky, keby som sa tam len votrela 🙂 nemala by som tam nic 😀

slnko1989
autor
14. jan 2016

@natalym no ja som sa pytala na tie vztahy, ale vidim, ze to kazdy pochopil inak 😀 😀 ze ako to ti vasi muzi vzali ked ste podali navrh na sud, ci konecne sa zobudili a zacali sa urazat na to, ze idu na sud 😀 kvoli vam ...

vladinka
14. jan 2016

@slnko1989 inak ja som podávala návrh na úpravu styku...môj ex si to ani neprevzal na pošte....raz keď prišiel pre syna som sa prekecla o pojednávaní, takže odo mňa sa dozvedel kedy a o kolkej to bude...a na súde sa ho potom pýtali, odkiaľ sa o tom pojednávaní dozvedel, ked si neprevzal poštu....a s rozvodom to bolo detto - tiež to vedel len odo mňa....úpravu styku sme mali tiež dohodou, ale u nás to nefungovalo, on zobral syna zo školky kedy chcel a ja som o tom ani nevedela, išla som pre syna do škôlky a až tam som sa dozvedela, že ho vyzdvihol môj ex...no čo už...teraz máme už styk upravený..a výživné mi priklepli 50€ ...pretože oficiálne nepracuje....preto ked vidím 400€, tak mi skoro oči vypadli 🙂

slnko1989
autor
14. jan 2016

@vladinka jop, kukni kruzky pre deti ... ked chces pre ne dobry zaklad do zivota 😀 viem, ze dieta bez toho bude, ale ked na to obaja mame, preco jej nedopriat kruzky, kde sa tesi a je medzi detmi ...

zacik
14. jan 2016

@slnko1989 nechcem privolavat nejake najhorsie scenare, ale ked by prislo na krajne moznosti a banka preda vas byt s tym ze este ostane dlh napr 20tis (poznam take pripady) tak kde myslis ze banka bude hladat peniaze ak sa napr. tvoj partner odprace do zahranicia? Bude nahanat borca v "mongolsku" alebo spoludlznicku na slovensku? este raz, nikomu takyto scenar neprajem, ale v pripade nevydarenych vztahov su tieto scenare castejsie ako by si clovek pomyslel...

slnko1989
autor
14. jan 2016

@vladinka ja ked vidim vyzivne 50 tiez mi oci vyskocia. Prepac, ale za to sa neda nic poriadne kupit pre dieta. Mozno az moc doprajem svojmu dietatu, ale chcem pre neho zaklad, strava, osatenie, kruzky, ... ked tatinko vie ist na chatu na predlzeny vikend a zaplatit za nu vyse 600 e, preco by mala nemohla chodit na take plavanie, anglictinu, montessori alebo tancovanie atd... hm? preco by aj ona nemohla mat poriadne oblecenie ked tatinko si kupil zimnu bundu za 800 € ...

guinevre
14. jan 2016

@slnko1989 Preco by on prestal platit hypoteku? mozno vtedy ked ju nebudes chciet platit ani ty alebo nebudes suhlasit ani s predajom. Prestat platiti hypoteku, tak prides o vsetko co si doteraz poslala (ak si vobec nieco posielala), ale pride o vsetko aj on, tak to je strata pre oboch. Najlepsie by bolo byt predat, a peniaze si rozdelit, ked nieco z toho zostane. Ty teda hypoteku neplatis, ale plati on?