Rady pre pomoc mladej sestre v náročnej rodinnej situácii

28. jún 2024

Ahojte, potrebujem radu. Mám o 14 rokov mladšiu sestru a už nežijem s rodičmi. Keď som bola mladšia, otec bol na mňa a môjho staršieho brata často agresívny, ale postupom času sa zmenil. Zranenia tam síce stále sú, ale na sestru už aspoň agresívny nie je. Je to však typ človeka, ktorý nikdy neobjíme, nepovzbudí a nerozpráva sa – je skôr ako duch. Napriek tomu som sa ho naučila mať rada aj takého.

Trápi ma však, ako vychovávajú moju sestru, a cítim sa bezmocne, pretože s nimi už nebývam. Mama pravdepodobne trpí nejakou depresiou už od narodenia sestry. Po návrate z práce o 14:00 je schopná sledovať televíziu až do večera. Pre sestru ani nevarí, jedia nezdravé jedlá a aj mama výrazne pribrala. Otec sa často vytratí na záhradu a nezaujíma sa.

Moja sestra, ktorá má 11 rokov, trávi celé dni na mobile. Mala aj obdobie, keď sa sebapoškodzovala. Je to veľmi smutné a mne je z toho zle. Snažila som sa s rodičmi hovoriť, ale oni problém nevidia a pre nich je všetko v poriadku.

Ako môžem pomôcť, keď s nimi už nebývam? Veľmi ma to trápi a neviem, čo mám robiť.

autor
28. jún 2024

Často si to vynahradzujú tým, že jej kupujú veľa materiálnych vecí, ale nemá žiadny rozvoj a oporu po emocionálnej stránke.

struhanka
28. jún 2024

Byť so sestrou čo najviac v kontakte - písať si, volať. Keď sa dá, vezmi ju von na zmrzlinu, prejsť sa či na výlet. Nech vie, že tu pre ňu si a môže sa na teba ako staršiu sestru spoľahnúť.

jankajanka13
28. jún 2024

Zober sestru k sebe na vikendy ak sa da, po skoe ak sa da a podobne, velky dospelacky rozhovor o socialnych sietach, chalanoch, sebaposkodzovani, sebavedomi a o tom ze ma teba a vzdy tu pre nu budes. Urcite je to tazsie, ked mas sama pracu/rodinu/ak byvas dalej ale ak sa da, skusila by som na to ist takto. Mozno aj s mamou sa porozpravat o tom preco nevyhlada psychiatra a aspon nenavari

jakubrianka
28. jún 2024

Najväčšia investícia je čas (tvoj, ich). V prvom rade treba lekára a liečbu matke, rodinnú terapiu. Navrhni im, že namiesto investícii do materiálnych veci sestre, podniknete spolu výlet buď ty so sestrou, alebo sa pridá aj matka. Zistí ktoré veci sestru bavía a skús ju do nich viac vtiahnuť- spoločným absolvovaním kurzov a pod. Ak rada varíš, môžeš im raz týždenne prísť navariť a pozvať všetkých k stolu.

mk1111111111
29. jún 2024

Zavolaj mamu aj sestru, nevyclenuj mamu, nech si aj ony dve zacnu budovat pekny vztah. Aj mame pomozes, aj sestre.

margotka17
2. júl 2024

Presne ako píšu žienky, zober sestru na víkendy. Možno detský tábor teraz cez prázdniny by mohol byť pre ňu zážitkom, spravte si so sestrou spolu s mäkkou babskú jazdu kino, cukráreň, výlet do prírody...a určite obmedziť mobil. Ak ste doma skúste spolu niečo uvariť, upiecť hoci len chutnu voňavú bábovku, puding spraviť, to čo už taká slečna vie urobiť potom aj sama. Mám pocit, že ona sa s rodičmi nudí.