Ahojte.Rada by som sa poradila,možno si prečítala nejaké vaše skúsenosti.Mam 20 rokov som rok a pol po strednej.Pracujem vo fabrike,takze plat nič extra.Neviem rada by som to skúsila niekde v zahraničí.Nebude to ťažšie teraz v tejto koronovej dobe? A nastáva aj ďalší problém.Je to morálne správne odsťahovať sa ďaleko od rodičov? Ťahá ma to hoc aj do Austrálie.Proste niekam ďaleko zo Slovenska.Nemam nejak naivné predstavy,viem že nikde to nieje ružové.Skor by ma zaujimalo,či sú tu ženy,ktoré žije niekde ďaleko v zahraničí?Ako ste zvladali odchod od rodiny,rodičov?
Ak chceš odísť do zahraničia, odporúčala by som Ti v prvom rade trochu upraviť spôsob uvažovania. Prioritou nie je vzdialenosť, ale reálne možnosti uplatniť sa v tej-ktorej krajine na trhu práce, sociálna úroveň danej krajiny, jej cudzinecká politika, mentalita národa, a v neposlednom rade - si mladá - snáď aj možnosti ďalšieho štúdia. Ja chápem, že zvláštnosť vzdialených miest láka - ale takto môžeš uvažovať pri výbere dovolenky, nie krajiny pre život.
A ešte doplním k Tvojej otázke - odchod od rodiny, rodičov. Ono je v zásade sekundárne, ako ďaleko si. Rovnako tak môžeš sadnúť do lietadla v Sydney, ako aj trebárs v Berlíne. Pokiaľ máš k rodine silné puto, bude Ti rovnako smutno, aj keby si bola bárs len druhom konci Slovenska. Ale to je predsa normálne - rodina chýba asi každému.
A ako si na to s jazykom? Určite by som išla do krajiny kde by som sa aspoň dohovorila...prichystala si papiere, životopis atď v tom jazyku,
Ale vždy je najľahšie začať ako au-pair .. máš ubytovanie, stravu, nejaké vreckové, povolenie, školu jazyka a ak budeš šikovná o pol roka sa určite od rodiny osamostatníš.
A ake máš ukončené vzdelanie?
Podla mna zalezi aj na tom ake mas ocakavania a co chces, aby ti to dalo.
Chces iba vyskusat zit v inej krajine? Chces sa zlepsit v nejakom jazyku? Mas predstavu aku pracu by si chcela/nechcela robit?
Existuje vela moznosti, work and travel, ale tam neviem ci nemusi byt clovek student vs, to si nie som ista. Ak chces iba oddychovy rok, mozes ist aj cestou zapojit sa do nejakej neziakovej organizacie napriklad, kde byvala aspon strava a ubytovanie hradene, ale to je fakt v style vyskusat nieco, aj nejaku “exotiku”, ale zarobit si nezarobis.
Moj nazor je, ze ked sa clovek chysta niekam vyznamne daleko, tak musi byt pripraveny, ze vela veci, ak nie vsetko bude iba na nom.
Zvladnutie odchodu od rodicov je individualne, ak si zvyknuta ze si stale doma moze to byt velka zmena, chybat ti budu urcite, o teba sa budu bat, ale dnes je vela moznosti komunikacie.
Teraz by som si ale cokolvek dost naplanovala a preskumala moznosti, v sucansom stave by som nesla nikam na blind.
Napisem do dost triezvo a mozno kruto, ale v ziadnom pripade nechcem nikoho negradovat, urazat alebo skatulkovat podla vzdelania. Ale ak na Slovensku pracujes len vo fabrike, to znamena, ze asi nemas extra vzdelanie, alebo extra skusenosri, sikovnost. Z toho mi vyplyva, ze pravdepodobne aj v zahranici budes pracovat na podobnych miestach. Mozno vo fabrike, v obchode, restauracii. Pretoze ak si doma vo fabrike, tazko budes v zahranici na nejakom skvelom mieste. Takze si treba zistit, aky je tam plat na danych miestach a ake su naklady na zivot v danej krajine. Prenajom, potraviny, sluzby typu kadernik, ako je tam riesena zdravotna starostlivost, socialne zabezpecenie v pripade straty prace, danovy system..aby sa nestalo, ze sice ty na SK vo fabrike zarobis dajme tomu 700, v zahranici na podobnej pozicii 2000, takze wau, mozem dostavat takyto plat, ale ked zaplatis najom, zdravotne poistenie, energie, urobis nakup ostane ti este menej, ako na Slovensku. Ako skusenost pre teba by to urcite bola dobra, ale zas odist od rodiny, aby som ledva prezival...ano, najde sa par sikovnych ludi, ktori sa v zahranici vysvihli aj bez extra vzdelania, ale to su vacsinou velmi priebojni ludia, ktori na sebe makaju. Par ich len proste malo stastie. Ono lahsie sa ide do zahranicia lekarovi alebo zvaracovi, ako babe z obchodnej. Len priklady. Ak sa rozhodnes odist, drzim palce.
Ja som to urobila dost impluzivne 1 den kupila letenku a kontaktoval par inzeratov a ponukami prace a o 2 dni som letela, mala som dohodnutych par pohovorov, hotel na 2 tyzdne pocas ktorych som si nasla aj podnajom a praca sa podarila a dokonca aj muza som tam spoznala... Ale teraz v tejto dobe treba zistit ci su nejake obmedzenia a volne pracovne miesta aby si mala aspon nejaku istotu a na slovensko sa vzdy vies vratit takze nevidim v Tom problem... A co sa tyka odchodu od rodicov vtedy som uz davno s nimi nezila ale s mojom ex a aj pred ex som zila nejaku dobu Sama takze az taky rozdiel to pre mna nebol.