amicky, prosim vas... Moja rodina (v podstate nie moja rodina, ide o mojho priatela tetu), je psychycky velmi chora a myslim ze jej stav je cim dalej tym horsi. Zhodli sme sa na tom cela rodina. Nikdy nebola nikde liecena, ani jej nebolo noc diagnostikovane. Ide o to ze ma male skoro 3 rocne dieta. Okrem toho ze nici psychycky seba, svoje okolie nici aj svoju malu dcerku (ktorej mi je velmi luto). V kratkosti opisem co tatl zena robi a ako zije. Byva v jednoizbovom byte, je slobodnou matkou. Zacnem susedmi, ti co byvaju nad nou maju peklo, vykrukuje po nich, nadava im, pretoze vraj stale dupotaju a robia hluk (maju male deti). Bucha do stropu po radiatoroch, krici, hulaka, vrieska...Po ulici vykrikuje po ludoch nadava velmi vulgarne, trha malu k sebe nemoze sa na nikoho a na nic pozriet, ide vedla nej len ustrachana a stiahnuta ( v takejto situacii je vidno ze ta malicka ke naozaj vystresovana). Ak sa na nu niekto usmeje uz je zle, co si to dovoluju. Ma poblem s kazdym aj v rodine, kazdemu len nadava a vyvolava konflikty. Dokonca ma problemy aj v bytovke kde zije jej matka, ta uz je tiez zo sitiacie zufala. Proste tato osoba psychycky tyranizuje a nici vsetko a vsetkych vratane malej o ktoru sa vsak stara. Nemozem pordat ze by mala bordel, alebo by sa jej Nevenovala, alebo by ju bila, to nie. Ale myslim si ze ani taketo vystupovanie, a sceny nieje nieco co by bolo vhodne pre dieta. Myslim si ze prostredie ktore jej vytvara je sice v poriadku ale tie vysoko stresove situacie ktore denno denne (tym nyslim skutocne kazdy jeden den) ta mala zaziva je nieco strasne. Dohovorit si nenecha, uz hned je konflikt na svete. V jedej chvili sa smeje a o ve minuty, sa trasie, place, vrieska, nadava. Ako sa da nieco taketo riesit ? Myslim ze by pomohla psychiatricka liecba ale my ju do toho nevieme dotlacit, pretoze sa hned urazi, vynada nam a nebavi sa aj tyzden s nami. Uvediem aj priklad takej situacie. Bola u nas na navsteve, my mame psa a uz ked bola na odchode (boli sme uz dole pri vchode) zacala vykrikovat a hnusne nadavat ze ju nikto u nas nechce (pritom vsetko bolo v poriadku) vyhnala ma aj so psom (ktoreho ma mala velmi rada a ma radost ak ju s nim idem odprevadit) naspat. Mala plakala az bola cervena, ona vyvadzala na ulici, nadavala vrieskala po mne, aj po malej tahala ju, nieco strasne. Budem rada za kazdu radu, dakujem pekne.
Asi sa treba spytat na socialnom odbore, aby isli mozno preverit situaciu. Tam je nutnya pomoc odbornika. Je mi luto dievcatka, pekne od teba ze jej chces pomoct. Snad ju soc.prac.doporucia na liecbu. Neviem ako na to, je to velmi specificke. Drzim palce nech malej pomozes
@stepanka274
Obavam sa toho ze nic nevyriesia. Ako pisem malej sa venuje, ma cisto, navarene, oprate... Uz som zo situacie zufala, a velmi nestastna momentalne sa so mnou nebavi, dnes vyvolavala priatelovy ze nech si ju neberiem do papule lebo bude zle a neviem co. Pritom som jej len napisala sms ze by sa takto nemala spravat ani k nam ani malej, po incidente zo psom.
Dohodnut sa so susedmi, ze ked bude mat zas taky atak, aby jej zavolali sanitku
Ak je to fakt take zle, tak ju sanitka zoberie
Kde ma dieta otca?
na tvojom mieste by som na ten socialny odbor urcite isla, minimalne by sa trosku zamyslela nad sebou, keby k nej prisli na navstevu. To je jedno, ze by tam nic zle nenasli, ale ona by si mozno uvedomila, ze to nie je normalne, co robi.
@denisden toto nie sú srandy, jednoznačne treba nahlásiť situáciu na sociálke. Teda na sociálno-právnej ochrane detí. Darmo, že má doma čisto, navarené, upratané, ale keď má ozaj také problémy, určite si to aj oni všimnú. Netreba čakať a hovoriť, že to aj tak nepomôže. Je to pre jej dobro a hlavne pre dobro malej. Čo keď jej tak "prepne", že dcérke ublíži? Potom si kto bude biť hlavu o stenu a ľutovať, že nezasiahol?
Podľa toho čo opisuješ má mamička problém.Tým,že je ešte sama je to pre ňu ťažké,preto pomoc treba hľadať u odborníka.Musí ona chcieť .Najprv vyskúšať psychológa ale podľa toho čo si opísala mal by to riešiť psychiater.Poznám osôbku s takýmto niečím podobným a má diagnózu schizofrénia.Možno ona ju nemá ale tým,že je sama na všetko ,vybíja si zlosť na ľudoch okolo seba čo ich má a možno aj na malej.Dá sa to liečiť a normálne žiť.Takýto ľudia vykrikujú,nadávajú, spôsobia rýchlo konflikt a nevieš prečo,Sociálku volať určite nie.Jej mama by mala navštíviť odborníka a vysvetliť čo sa deje a pomôcť jej nejak a čím skôr.kým to ďaleko nezájde a to už aj pre malú.Treba jej aj vysvetliť,že to je aj pre jej dobro aby mohla žiť plnehodnotný život.Ja by som asi urobila taký krok,že by som ju nahrala a skúsila jej pustiť pri vhodnej chvíli aby sa počula čo robí a a uvedomila si čo to môže mať za následky a súčasne by som to pustila psychologovi alebo psychiatrovi a on by presne určil ako ďalej a ako postupovať, lebo malá bude trpieť a môže to mať zlý dopat.Urobte preto všetko a čím skôr.
Skus napisat do poradne alexis do ligy za dusevne zdravie a sla by som sa poradit na socialku
Hm tazke.
Skusali ste uz aj inu strategiu, ako jej dohovarat? Lebo mne keby synovcova priatelka, ktora mozno ani deti nema pisala sms o tom, ako sa mam spravat k dcere, asi by som tiez super milu odpoved nenasla (aj ked prepac, ak odovodnene bez problemov).
Co keby jej priatel navrhol, ze malu zoberiete na den do zoo ci na vylet a ona nech ide povedzme do wellnessu cez zlavovy kupon?
Skusali ste nieco taketo, ci je to az take zle, ze 1. myslienka je socialka?
Mozno to chce dlhodobu strategiu. Ziskat si jej doveru a az potom hovorit o psychologoch
Ja si zase myslim,ze takato osoba ku psychologovi alebo psychiatrovi dobrovolne nepojde. Ja by som predsa skusila len tu socialku..povies co je vo veci,mozno by sa na nu popytali aj u susedov a pod. Mozno by sa zlakla alebo rovno socialka by ju nejako donutila nech ide na vysetrenie,aky ma psychicky stav a ci je vobec sposobila vychovavat dieta. Poznam osobu co sa takto sprava a ma schizofreniu bohuzial keby nezila s partnerom,dieta by nemohla vychovavat. Nevravim,ze konkretne tato osoba schizofreniu ma...ale dozaista je psychika narusena,co jej je diagnostikuje len lekar,ak k nemu nepojde,bez liecby sa budu tie stavy len stupnovat a bude to horsie a horsie.
Sociálku zavoláte a dieťa ostane v DD a žena sa zrúti.
@vieramar lepsie bude ked z malej vyrastie psychicky narusene zakriknute dieta? Alebo jej v amoku ublizi? Vyzera to na schizofreniu a taky clovek by sa nemal sam starat o tak male dieta. Mozno jej a v domove bude lepsie ako pri takej matke. Nevies co si preziva ked su same doma.
@denisden skusila by som tu socialku... a mozem sa opytat preco ma 2 mladsie deticky od malej v detskom domove? A tuto jej nechali?
@vieramar ale ako tak citam tak dve mladsie uz ma vraj v domove... ja sa skor divim ze malu jej nechali...
A to ma ake stare tie dve mladsie deticky, ked tato najstarsia ma len 3rocky
@katka253111 nie ona ma deti v detskom domove, ale otec malej. Dve ma v decaku a o tuto sa stara jej mama...
Ahoj, Ta žena potrebuje psychiiatra. ach jaj, lutujemvto dievčatko.
Ak su deti v decaku je to sice smutne ale vzdy lepsie ako by mali byt s nou. To by uz len ako dopadli. Je mi luto tych deti ze maju taku matku a je to mozno krute ale myslim ze v deckom domove im bude lepsie😢
@katka253111 malej otec nie ona ma deti v DD toto je jej jedine dietatko
Najhorsie je ze v rodine mame lekarku a ona o situacii vie a doniesla jej antistresovu omalovanku
Ahoj, skús aj v tejto skupinke: https://www.modrykonik.sk/group/8273/
Liga za duševné zdravie, možno sa dopracujete až k nejakým krokom.. ťažké:(