Prosím vás aké sú moje možnosti alebo čo by ste robili vy. Moja mama je problémová suseda jej proste vadí najmenšie buchnutie v bytovke akékoľvek a robí z toho strašne cirkusy. Stále vraví že jej to robia naschvál aby sa zbláznila. Lenže otec nič také nepočuje, no je to panelák tak jasné že sú zvuky počuť. Ona ale vždy susedu zastaví, vynada jej na chodbe aj pred ich dcérou a trvá to už dlho , už sa s ňou nedá o ničom rozprávať stále to isté dookola ako búchajú a ona sa z toho zblázni. Zo susedmi som hovorila už sú z nej zúfalí, o ôsmej už chodia do postele aby zas nerobila cirkus. Mama 59r je PN z iného dôvodu čiže je stále doma a ja už neviem čo robiť, otec je zúfalý takisto, tie amoky sa zhoršujú nedá sa jej vysvetliť. Aké sú naše možnosti? Čo robiť volať vtedy záchranku alebo políciu alebo čo? Akože je to moja mama ale to čo robí je už neúnosné zrejme potrebuje nejaké lieky ale ona si nedá povedať a nasilu sa to nedá
Bože to keby si nepovedala, že s ňou žije a otec tak čisto moja suseda 🙈 žije sama. Ona to povyšila ešte tak, že hocikedy v priebehu dňa nám pride zatrieskat na dvere a utečie 🤦♀️ ako celý barak je zúfalí. Sused mi vravel, že par krát boli aj policajti no väčšinou ich teda volala ona a už mali toho tiež plné zuby tak jej povedali, že tie výjazdy jej dajú zaplatiť. Keby sa jednalo o mojeho príbuzného asi by som šla najskôr obvodný lekár a ten vás už usmerní odošle kam treba. Prajem veľa síl ❤️
@positivvibe áno aj nad tým som už rozmýšľala jej obvodná je aj moja ale neviem ako to funguje nasilu sa ju tam dotlačiť nedá včera som bola svedkom strašnej hádky ta susedka sa s ňou prišla normálne porozprávať a moja mama jej strašne nadávala keby tam niesom tak možno aj fyzicky nenormálny amok ktorý som nedokázala zastaviť akurát sa pritom zrútil môj malý syn tak že som odtiaľ odišla a potom telefón že ide sa otráviť lebo jej neveríme
treba v amoku volať záchranku a dajú ju na psychiatriu lebo je psychicky chorá.
Bola, mamina takato hysterka, celý život, alebo sa to prejavilo, len posledne roky...?
Tvoja mama to moze prezivat tak, ako to preziva, prilis vyrusujuco. Ak by s nou bola dohoda mozna, staci jej kupit dobre sluchadla, nech sleduje hoc aj telku cez sluchadla. Lenze s nou zrejme takato dohoda mozna nie je...
Zrejme by naozaj potrebovala nejake vysetrenie. Nedalo by sa jej to nejako opatrne vysvetlit, ze mami, si velmi citliva, vnimame to, chapeme, to, pod pojdeme lekarovi, aby zistil, ci nejaka pricna tam nie je a ci sa to neda nejako zlepsit. Najdi si "Orchidey a Pupavy" - je to kniha vysvetlujuca, ze su hypersenzitivni ludia a oni su pri silnych vnemoch casto takto pretazeni, ze az to ide do amoku, zrutenia sa. Cez to jej to skusit uznat, uznat jej ze moze tak precitlivelo vsetko vnimat, ale zaroven jej ukazat, ze nie vsetci ludia to tak maju. A ze ak by chcela, pomozete jej to riesit... pomocou lekara, zistit, ci ma taku prilis reaktivnu nervovu sustavu - liekmi sa da nastavit rovnovaha... len to chce strasne citlivy pristup. Nie oznacovat ju ako vadnu, choru, ale praveze jej uznat, ze jej to sposobuje problemy a ze jej ich chcete pomoct riesit...
Toto je podcast o tej knihe Orchidey a Puvavy:
@anna777115 nie , zhoršuje sa to veľmi. Ja ju vezmem na výlet nech ide preč z domu a ona mi bude 2 hodiny hovoriť ako včera búchali v noci a susedka mi povie že o 9 večer už spali 😔
Pri ďalšom amoku a vyhrážkach o ublíženi si volať sanitku a nechať ju hospitalizovať na psychiatrii
Autorka, ak maminka nemala taketo stavy počas života, ale az teraz posledne roky, treba to konzultovat s lekarom, lebo sa zrejme jedná o diagnozu a stav sa bez liekov bude len zhoršovať. Kĺudne sa moze jednať, aj o začinajuci alzhaimer, kde sa spúšta demencia, móže to byť následok poklesu hormonov po menopauze, niektore ženy majú neskutočné psychicke problemy vďaka tomu. Može, sa však jednať, aj o veĺmi závažný problém, ako napr. nádor na mozgu. Veĺmi, sa čudujem, že to nijako nerieši otec, lebo on ako manžel by mal mat prvotný záujem o to čo sa deje s jeho manželkou. Treba, sa dohodnuť s otcom a navštívit obvodneho lekara tvojej maminy, čo vám poradí, ako postupovať v tejto situacii.
@anna777115 oco sa snaží ale tam nieje o čom začne nadávať aj jemu vôbec ho neakceptuje oni skôr vedľa seba len tak prežívali dlhé roky takže kým ona nechce on ju na rukách neodnesie
A s maminou, ste sa skušali porozprávať o tejto zaležitosti, že si zbytočne komplikuje život a robí si okolo seba nepriateĺov, či by nebolo vhodnejšie navštiviť lekára, aby jej dal nejake lieky na ukĺudnenie, to móže aj obvodný. Ak, má s otcom zly vztáh, tak to jej spravanie može vyúsťovať, aj z toho. Chodi, mamina do roboty, tam si nikto nevšimol zmenu správania?
Jaj, teraz čítam, že je PN.Neberie, teda nejaké lieky, ktore by mohli takto ovplivniť správanie?
keď začne vystrájať zavolať RZP... otázne je či RZP aj príde... 😉
@anna777115 je PN kôli platničke berie lieky nejaké na to možno nejaký súvis to má ale nič to nemení na Tom že takéto správanie tu bolo vždy len nie v takej miere. No či má zlý vzťah s ocom. Asi taký že keď chce ísť oco na pivo urobí mu peklo, keď sa ide oco prejsť do lesa na čo ho tam , iba aby doma bol ale pritom keď aj nikam nejde nadáva mu za všetko, to by bolo nadlho
Nemas inu moznost len volat 112, povedat ze mama ma hystericky zachvat a ohrozuje druhych ludi a kedze ku psych.nepojde, pravdepodobne bude treba hospitalizaciu.
Je to bezny postup (viem o com hovorim) pri takychto pacientoch, kedze nasilu ju nikam nedostanes.
Tak, sa tak vlastne spravala, celý život, nato som sa pytala, tak sa zrejme jedná o nejaku poruchu osobnosti, vyzera to na histrionsku. Nech si to rieši tvoj otec, oni žijú v spoločnej domacnosti. Ty, s nimi nežiješ, mame povec, že pokiaĺ sa nebude ovladať, ked tam budeš na návšteve so svojim synom, prerušíš s ňou kontakt.
Mne to pripomína začínajúci demenciu, mala to moja babka a aj sused. Neustále nám trieskal na múry. Na toto treba psychiatrické vysetrenie. Volat 112, ako písali vyšie na hospitalizáciu.
@katie253 Dosť mladý veķ na demenciu. Sama autorka píše, že mama mala histerické vystupy celý život, zrejme taká prchká, konfliktná, povaha a teraz keď zostala na PN, to vystupňovalo, čo vychádza zo skutočnosti, že, z otcom autorky, nemá cely život dobrý vzťah a teraz zrejme maju ponorku.
a mne to príde ako rozvíjajúca sa schizofrénia . Možno poprosiť obvodnú lekárku aby sa prišla na ňu pozrieť domov ,alebo psychiatra. Toto je potrebné liečiť lebo sa zbláznite vy , susedia aj ona sama .
Nuž raz takto vyletí na niekoho ostanú schyta poriadne a možno pomôže. Ja mať takú susedu buď na ňu volám susedu alebo by jej riadna letel aby po mne pravidelne vrieskala pred dieťaťom ešte. Normálne chytí výstup zavolajte sanitku že je agresívna. Prípadne nech otec zavolá aj policajtov. Asi ju do sanitky bez pomoci len tak nedostanú.
@subartic schizofrénia by sa prejavila v mladšom veku . Ona, je proste prchká, hysterka. Na ňu by sedela tá histrionska porucha osobnosti, lebo ona potrebuje okolo seba robiť divadlo a nevie v kĺude reagovať a riešiť problemy s chladnou hlavou. To, sú ĺudia ktorý nezvládajú emocie a vygradujú aj nepatrný problém do krajnisti.
@anna777115 schizofrenické ataky sa môžu prejaviť v každom veku , schizofrénia sa neviaže na mladosť ani stredný vek . Ja nie som lekár , ale mám obdobnú skúsenosť z rodiny.
@subartic Ale viaže. Pri schizofrenii sa jedná o bludy, hlasy a paranoidne spravanie. Ona, ale vystupuje voči susedovcom hystericky, konfliktne, verbálne napáda, zveličuje, musi si presadiť svoje a keď to nedosiahne prirodzene, ide do konfliktu v ktorom nepozná hranice.
@anna777115 neviaže . Zvyčajne začína v 20 ale môže sa rozvinúť v akomkoľvek veku .
Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na schizofréniu trpí viac ako 21 miliónov ľudí, čo ju zaraďuje medzi 20 najčastejších príčin zdravotného zneschopnenia na svete.2-3 Schizofrénia postihuje ľudí bez ohľadu na rasu, kultúru alebo spoločenskú vrstvu. Typicky začína v ranej dospelosti (po 20.roku veku)³, ale môže sa rozvinúť v každom veku.
.
@anna777115 okrem toho počuje aj to čo nie je ... búchanie, zvuky hoci susedia spali už o 9 hodine večer.
V každom prípade je to potrebné nechať na lekárov -psychiatrov, aby určili diagnózu . Ale schizofŕeniu by som brala ako jednu z možností .
Ak chces napíš mi SS, mám doma niečo obdobné s matkou
My sme mali na dedine susedku, bývala sama a tiež sa s kadekym hádala a rozprávala bludy. Teraz sa zistilo, že má Alzheimera v pokročilom štádiu.
Keď bude mat zas výstup treba jej zavolať sanitku