Dobrý deň, viem, že veľa ľudí asi nemá s niečím takýmto skúsenosť, ale už sme doma všetci zúfalí.
Moja babka býva s nami doma 1 rok kvôli zdravotným problémom (rakovina) a po čase jej psychiatrička diagnostikovala demenciu a alzheimerovu chorobu. Problém je v tom, že ona by sa stále len hádala, všetko jej vadí, neskutočne si vymýšľa, má halucinácie, stále uteká z domu, v podstate je kleptoman (strašne veľa vecí nám zmizlo a musíme si doslova až zamykať izby pred ňou) a nemôže ostať sama doma. Trápim sa kvôli tomu lebo vidím ako to trápi moju maminu a tatina. Do ústavu ju nemôžeme dať, s jej diagnózou by sa tam platilo veľmi veľa peňazí za mesiac. Vedel by mi niekto prosím poradiť čo spraviť aby sme ju dostali z domu? Raz sme dokonca chceli zavolať políciu, snažila sa ma napadnúť, nemá ma rada a to som jej vnučka. Nechcem tu písať detaily, je mi to nepríjemné. Len som chcela povedať, že už nevládzeme :( prosím
vypytajte si zoznam zariadeni z mestskeho uradu vo vasom okrese a obvolajte ich, su aj zariadenia pre tazko chorych aj státne, skuste hladat kam ju umiestnit. Tie štátne su lacnejsie. Su aj zariadenia pre dementnych, treba sa spytat na psychiatrickych klinikach, poprosit ich o pomoc, najlepsie s lekarmi stade sa porozpravat, tam vedia o tychto ustavoch.
@luckaaaaaa__ vybrat zariadenie pre seniorov s demenciou a zaplatit ho. Predat babkin majetok a platit z tychto penazi.
Je to starecka demencia treba zacat uzivat lieky a urcite hladat nejake zariadenie nas to caka casom svokra tim trpi zatial to svokor zvlada je to stale horsie a aj bude casom nas uz vnimat nebude a skonci na voziku a hladame zariadenie
@luckaaaaaa__ treba zbehnut na mestsky urad, odd. socialnych veci, kde ma babka trvaly pobyt. Pracovnicky Vam tam daju tlacivo, ktore odnesiete jej obvodnemu lekarovi, dolozite lekarsky nalez od psychiatricky a doporucene zaslete na VUC. Tam Vam spravia posudok a rozhodnutie k poskytnutiu socialnej sluzby vdaka ktoremu bude babka umiestnena do specializovaneho zariadenia.
Babka kde bývala doteraz? Ak má dom či byt, tak predať a z tých peňazí zaplatiť zariadenie pre alzheimerikov.
Áno sukromne zariadenia sú drahé, ale doma je to niekedy naozaj nezvládnutelné
Ak má babka viac deti, tak by sa mali starať viacerí, babku si striedať.
Ako nepochopila som vetu aj ked mám IQ aj OP že ti treba poradiť že ako ju dostať z domu no nijako je to ťažko chorá chránena osoba to znamena ak by ste ju vyhodili na ulicu tvoji rodičia pachajú trestný čin osoba nad 60 rokov a trvalo ťažko chorá ju chráni zákon takže je to trestný čin. Takže odpoved na tvoju otázku ako ju dostať z domu je nijako.Jedine riešenie je predať jej majetok ak nejaký má a zaplatiť penzion špeciálne na Alzhaimera je v Piešťanoch.Policiu zavolať na ťažko chorú dementnú osobu starú mamu z Alzhaimerom je vrcholom drzosti a hanbi.To by som nedokazala sa ani pozrieť do zrkadla.Je chorá nikdy nevieme ako dopadneme my.Stara mama nema okrem tvojho rodiča žiadne ine deti.Sadnuť si za stôl a hľadať riešenie ja sa riadim vetou Kto chce hľada spôsob kto nechce hľada dôvod.Ale na ulicu vyhodiť chorú osobu no hnus už len z ľudskeho hľadiska ja by som to nedokazala urobiť ani tete z 20 kolena obrazne povedane nieto ešte starej mame.Nikdy ťa ta tvoja stara mama nemala rada nikdy ste k nej nechodili na prazdniny nikdy vám nevarila nezavarala vám na to si spomeň niek každý v každom veku je zdraví sú ľudia aj mladý a sú chorý.Povinosťou dieťata je sa o rodiča na starobu a chorobu postarať a nie pisať do fora ako ti niekto poradi ako ju z domu dostať no nijako moja zlatá milá špekulantka.Nemá ma rada človek z Alzhaimerom nevie ani že žije nieto rozoznavať že mám a nemám niekoho rada.Hold ak nemate ako ju umiestniť do centra tak ju treba dať do sukromného pišeš na to nemáme tak čo starka nemá žiaden majetok na starobu alebo že by ju jej nepodarene detičky obrali o majetok boli chamtivý a teraz je na obťiaž každému a na nápad ako ju dostať z domu zrejme na ulicu na to čim skôr zabudni aby sa tvoji rodičia nedostali do problému na to existuje zákon.Mate aj iných pribuznich ktorý by sa podieľali aj na striedaní v starostlivosti.Všetko sa dá len treba chcieť kde je vôľa tam je cesta. Je to ťažke ja sama som opatrovala roky a však to čo teraz dáš na starobu dostaneš.Darmo sa mama s otcom trápi musia to prežiť jedine je bud dať do súkromného centra to je v Piešťanoch pre Alzhaimerikov alebo starať sa o ňu striedať každý deň všetci pribuzný.Ked bola zdravá tak určite pomohla celej rodine a teraz ked je stara a ťažko chorá na rakovinu a Alzhaimera už zaujem nemá nik bože zamyslite sa všetci doma nad sebou.Mňe je do plaču s takýchto ľudi.Odkaz pre tvojich rodičov neviem po akom rodičovi je tvoja stara mama ale mama je len jedna žiadna iná už nebude a zaslúži si na starobu dôstojne dožiť v kľude či by bola zdravá alebo ťažko chorá a nezabudni čo dáš človeku na starobu to sa ti vráti.
Zbaviť sa je čo aj vyhodiť ved by nenapisala my ju chceme umiestniť do zariadenia len že nemajú peniaze tak čo akože najprv piše na centrum nemajú peniaze a dalšia veta či jej vie niekto poradiť ako ju dostať z domu ked na DD alebo špecializovane centrum nemaju peniaze.
@makakova aka cudzia osoba ved to je jej stara mama takže nejaka bud otcova alebo mamina mama.Uteka jasne ved je to ťažko chorý človek ktorý si neuvedomuje čo robi snád nema v ruke nôž a uteka za ľudmi.A psychický narušena osoba ved to je matka jej rodiča aka narušena že ma Alzhaimera to majú aj mladý ľudia teraz.Ved ked má majetok nech to predajú a umiestnia ju v zariadeni.Takých ako sú oni sú na Slovensku tisice.Toto je problém štátu a nie jednotlivca toto už je len následok toho že ľudia drali pre štát na na starobu skončia ako odpad je to veľmi smútne ale je to tak.
No uz to bude len horsie a horsie a bude menej samostatna... Vybrat zariadenie, nie je moc na vyber. Skor nez si sama nechciat neublizi, nestrati sa a pod
@luckaaaaaa__ treba sa ísť informovať k psychiatricke kto vie či má správnu liečbu ako často chodí na kontrolu?Možno potrebuje viac liekov, keď je takáto...psychiatrická aj poradí kde sa ľudia umiestňujú.Strasne smutné:(
@luckaaaaaa__ ahoj ak bývate v obci treba ist na Obecny urad ak v meste na mestský.
Babke bude treba specializovane zariadenie, urcite vyhladajte sociálne oddelenie tam vás usmernia. Vyska dochodku babky, doplaca obec, mesto, rodina pozri si VZN na stránke obce...
Babka musi mat vhodnu liečbu, vystupnuje sa to dosť rychlo.
Aj keď je zo pre teba ťažke, skus sa na babku pozerat inak, treba jej pomôcť, ty sa môžeš iba premôct a mat viac rozumu. Drzim palce
@0silvia0 ale ved pišu jej ostatné ked ma babka nejaký majetok dom, byt predať to a zaplatiť špeciálizované centrum za všetky peniaze s predaja.Lenže to asi by ostatne deti nededili nič tak preto to ej tak. A áno je to veľmi ťažke a aj fyzický aj psychický veľmi naročne to jej dám plné za pravdu zažila som to viem že opatera je najťažšie čo môže byť kto nezažil nikdy nepochopi.Ale tu vetu ako ju dostať z domu som si vysvetlila tak že chcú ju poslať preč.Majú ešte voľbu že sa o ňu budu starať aj ostatne deti starej pani ak ešte nejake má ale ani to nie tak ako teda.
@luckaaaaaa__ hladat statne zariadenie a platit to jej dochodkom. Takto sme to aj my mali so starkou a tiez sa to nedalo bez pomoci. Trvalo to dlho, ale nakoniec sa ju podarilo umiestnit do domova dochodcov s opatrovatelskou sluzbou zameranou na jej diagnozu a platili sme to z jej dochodku.
Minule na mňa vyskočila nejaka reklama, že štat doplaca tymto starym, teraz neviem, či z eurofondov, alebo z poistenia nejake peniaze, toto treba zistiť, jej dôchodok a + keby trebalo ešte stovku dajme tomu, dať to nejako dokopy. Teraz o veľa veciach aj ľudia nevedia, nepíše sa o tom v novinach, toto na mňa tiež nahodne vyskočilo ale som si to nezapísala, tuším eurofondy tam spomínali
@luckaaaaaa__ stará mama ti nechce úmyselne ublížiť... Jej zdravotný stav ma za následok jej správanie... Je potrebné správne ju za liečiť a ak je to potrebné tak navštíviť aj psychiatra a predpise lieky na tlmenie...
@luckaaaaaa__ stara mama nadobudla pocas zivota urcite nehnutelnost, tu treba predat a zaplatit alzheimer centrum piestany. Vstupny poplatok je vraj cca 15000 eur ale dozivaju sa tam dlhsieho veku ako v beznych zariadeniach pre seniorov kde alzheimerikov zvacsa len davkuju oblbovakmi, okamzite sa stanu leziacimi a koniec...
@kakarot alzheimer je smrtelny a liecbu treba dodrziavat podla pokynov dr. a nie vasho predaja cez internet
@loginexistuje Má ešte jednu dcéru, tá dcéra sa sťažuje, že u nej nemôže byť lebo má len 2 izby doma a nemala by kde byť. To kde babka bývala predtým patrilo jej priateľovi (neboli manželia) a teraz to patrí jeho deťom.
@cocolino234 Majetok ona nemá žiadny 😔
@andrejka1974 Babka už lieky berie niekoľko mesiacov a máme pocit, že je to oveľa horšie..
@dilino Moja babka bola na mňa zlá už odkedy som bola malinká. Máte pravdu, nikdy nám nevarila, nechodila som k nej na prázdniny.. Čo si pamätám tak mne stále len nadávala a chcela sa hádať a to je už asi 6 rokov dozadu. Teraz mám 20. Babka nemá žiadny majetok, má dve dcéry (moju maminu a tetu), teta sa o ňu starať nechce, býva v malom dome a má 2 deti a vraj sa tam nepomestí.
@dilino To s peniazmi som myslela tak, že moji rodičia nebudu doplácať 500 € každý mesiac len kvôli nej. Je ťažké s ňou žiť, mamina kvôli nej odišla z práce, babka nie je dobrý človek a nikdy nebola, niekedy sa musím aj zamykať v izbe v noci, necháva pustený plyn v kuchyni, vodu v kúpeľni.... proste nemôže byť sama u nás doma. Keby ma napadne, tak je to v pohode či ako?
@rikarika Stará mama nemá žiadny majetok.
@luckaaaaaa__ Marvina Gaya zastrelil vlastný otec, s ktorým sa stale hádali, Po smrti zistili, že mal v hlave nador, ktorý mu tlačil na nejaké centrum Babka bola na vvyšetrení mozgu? Možno za to nemôže, možno má len zlú povahu, nechcem sa jej zastávať, ale sestry to maju spolu riešiť, nie, že jedna si ruky umyje, že s tým nič nemá a druhá príde o nervy, to musia spoločne si sadnuť a navrhnúť dalšie kroky
nema babka dalsie deti zeby sa prestriedali ? kde byvala predtym ? ma dom byt ? ak ano predat a zapalatit hospic