Ahojte, uz takmer 10 rokov zijem v UK, som vydata a mam 3 rocneho chlapceka. Moj problem sa tyka mojej mladsej sestry. Ma biloparnu poruchu, trpi depresiami, nema ziadne kamaratky. V minulosti si jej stav vyzadoval aj hospitalizaciu. Ale idem k problemu. S muzom som sa spoznala rok po prichode do UK, po dalsom roku sme zacali spolu byvat. Moja sestra vtedy na mna velmi apelovala, ze by chcela ist za mnou, najst si tam pracu, byvanie a zacat novy zivot. Po dlhom presviedceni sme jej s muzom dali sancu, zohnali jej pracu na polovicny uvazok, kde velmi nepotrebovala anglictinu, s tym, ze do 2 mesiacov si najde nieco na plny a odstahuje sa od nas. Lenze ona do tej prace chodila ako sa jej zachvelo, raz bola unavena, raz nemala naladu, po case mala vyhovorky, ze ju tam vsetci nenavidia a nakoniec ju vyhodili . Za 2 tyzdne si nic nenasla, tak som jej povedala, ze bude musiet ist domov, lebo mi si nemozeme dovolit zivit ju. Odchod domov bol strasny, ja som bola najvacsia svina na svete, ze vyhadzujem vlastnu sestru, milion nadavok a podobne. Casom sa to utriaslo, raz bolo dobre, raz zle. Pred 3 rokmi sa nam narodil syn a ona opat zacala, ze by chcela prist, nech jej dam este jednu sancu, ze mi aj s malym pomoze a pod. Asi vplyvom hormonov som sa nechala odmakcit a ina opat prisla.
nic si z toho nerob psychicky clovek je labilny a ktory to nezvlada sa pomsti na druhych ..ti za to nemozes preco si nevybavila polovicny dochodok ?
a??? ked prisla tak co, nechapem pointu
Potom sa to nejak utriaslo. Pred 3 rokmi sa nam narodil syn a ona po par mesiacoch opat zacala, ako chce ist za nami, ze doma nikohi nema, ze mi pomoze s malym a pod. Asi vplyvom hormonov som sa nechala odmakcit. Ale bola to hroza. Dost, ze maly mal reflux a dlho nas trapili koliky, takze sme nespali, zacala aj moja sestra. Kludne zacala vysavat o 2. v noci, lebo ona si potrebuje poriadit, sprcha o 4. rano, prekladala nam celu obyvacku, skrinky v kuchyni a podobne. Po asi mesiaci, zacala, ze jej lezie na nervy nas syn, ci nemoze byt ticho a pod. Vsetko vyvrcholilo, ked ho nazvala malym zmrdom. Povedala som jej, ze si do 2 dni ma najst ubytovanie alebo kupit letenku, inak menim zamky a nech ide kde chce. Opat nadavky, svina, ku*va, a tak dalej. Uz su tomu 2 roky, ale ja uz som z nej hotova. Kazdy den mam od nej aj 30 sprav typu co robime, ako sa mame, ako sa ma jej maly milacik, ako jej chybame a pod. Samozrejme, ze na vsetky neodpisujem, nemam cas, ale potom zase, ako na nu seriem, ako mi na nej nezalezi, ale ze jasne, ked som sa na nu tak vyje*ala. Uz si aj data vypinam, ale pise normalne sms. Raz za 2-3 tyzdne mi zas pise, ako chce prist a dookola hadka, o hodinu zas ako ma lubi. Najradsej by som jej vynadala, poslala ju do teplych krajim, vsade blokla, ale moji rodicia to zle znasaju. Tatino je chory na srdce a vzdy, ked sa pohadame mu velmi stupne tlak a ja sa o neho bojim, ale uz nevladzem toto psychicke vydieranie, natlak, obtazovanie. Vobec neviem, co robit. Uz som z nej zufala.
@deti95060810
@maria39
@ewwe uz som dopisala, nepustilo ma dalej.
radim ignorovat..ze si ju pustis do zivota, nech to ho nici, otcovi na zdravi neprida..
hovorim ze ona je na tom dost komplikovane nevie sa normalne spravat a preto jej nesmies v takychto veciach vyhoviet tymas synceka muza a ona tomu moc nechape ze tym svojhim spravanim nici aj tvoju rodinu a ma este niekoho okrem teba?
@maria39 len rodicov, mala aj 2 kamaratky, ktore sa ju velmi snazili podporovat, vsade ju volali, ale ona ma na vsetko vyhovorku, vsetci su proti nej. A jasne, ze baby casom rezignovali. Ked vam niekto 20krat povie, ze nejde, uz ho nezavolate.
nech sa radsej stara o ocina a mamu nemas ?
potrebovala by navstevovat psychologicku s pracou je to pre nu horsie ona nevydrzi robit ani na polovicny uvezok za to moze ta jej psychicka diagnoza
Normalne jej blokni čislo. A uz nikdy si ju neber k sebe. To ze nici zdravie otca stym nic nenarobiš on je tiez dospely a nemusi tolerovat jej povahu. A ty uz vobec nie jej psychicku chorobu. Nic ti nepomoze iba ju uplne odstrihnut z kontaktu. V tomto pripade musis byt aj egoista a vybrat si co je naj pre teba a tvoju rodinu =muza a dieta a teba.
rodicia musia tvojej sestre vysvetlit urcite veci asi to tazko pochopi lebo ona to nechce a ty sa skus snazit ju ignorovat venuj sa svojej rodinke inak to neide psychicka choroba je dost komplikovana pokial berie lieky tak to sa da ale pokial nie tak je to katastrofa
Si zrejme posledná osoba,ktorá jej ostala okrem rodičov.úplne ju nesmieš odstrihnúť ani celkom ignorovať.sestra sa lieči?berie lieky,má psychiatra? rob ako doteraz,tie sms ani nečítaj,raz za čas odpíš.Treba to vydržať a treba rozprávať s rodičmi čo s ňou dalej,oni tu večne nebudú.Ked budeš na SK tak zájdi aj za jej lekárom ako to vidí on,čo by jej pomohlo.Je to tvoja sestra,nesmieš sa na ňu vykašľať,každý máme svoje trápenie,niekto menšie,niekto väčšie...ty máš ju.
Uz 3 krat som sa snazila napisat a vzdy ma vyhodi z konika. Rodicia jej dohovaraju, ale takemu cloveku mozete dohovarat, ona nechape, zije mimo realitu. Ma polovicny invalidny, ale z toho nevyzije, zivia ju nasi. Ked sa pominu, pravdepodobne skonci na ulici. V kazdej praci vydrzi tal mesiac, max 2.
K psychiatricke chodi, mala by brat lieky, ale asi ich neberie, ked sa o tom bavia, vzdy vybuchne. Lebo ona nie je blazon. Uz sa aj pokusila o samovrazdu, dufali sme, ze ju daju na liecenie, jebo jej dr. to odporuca, ma aj vypisane papiere, ale len si ju nechali tyzden v nemocnici, ona naslubovala hory doly a pustili domov.
Mne nasi vravia, nech ju ignorujem, nech jej vecer poslem fotku maleho a napisem, aky sme mali den, to aj robim, ale raz za cas uz je toho vela, tal jej napisem slusne a milo realitu, a zase som svina, ktora na nu je*e, a milion dalsich urazok.
Uz aj vypisovala mojmu muzovi, mojim kamaratkam, ako na nu seriem, ze ju necham trpiet, tak rada by som ju ignorovala, ale nejde to, predsa len je to sestra a naozaj sa bojim dna, ked nasi nebudu. Ja si ju k sebe nevezmem a zivit ju tiez nemozem. Nemam sa zle, ale musim pozerat na svoju rodinu, na svoje dieta/v buducnosti mozno deti a nie davat peniaze jej. Cele zle toto.
Neboj, na ulici neskonci. Tak ako su starobince, su aj zariadenia pre dusevne chorych. Pojde tam, nemusis sa potom starat o nu.
Cast sa vykryje z jej invalidneho a co bude chybat, doplatis ty. 🙂 A mozno ani nebude treba nic doplacat.
Tak nie je ti rady ani pomoci budes sa jednoducho musiet obrnit a z jej nadavok a emocionalneho vydierania si nic nerobit. Ju nezmenis nikdy ani jej nemas ako pomoct skusila si nejde to. Mozes sa na to jedine povzniest.
Kokegyne chlap sa liecil na psychiatrii a pivedala ze hoc to bolo tazke, zvladli to lebo on chcel s tym daco robit, uvedomoval si to, chcel sa liecit... Ale ze keby nechcel, asi by to bolo tazke a nedala to. A tvoja sestra lieky neberie, takze nechce, jej vina, takym niet pomoci, kym si to neuvedomia.
@danielinaa este moze byt nejake dedicstvo po rodiičoch. Bolo by dobre keby to neslo priamo jej lebo to urcite minie na blbosti. Mali by to ako rodina uz za zivota poriesit aby tie $ potom isli na jej byvanie. Trebars ju aj vydedit stym ze tu jej polku autorka pouzije na platenie starobinca ci ustavu.
@miadi aj to je super napad. 🙂
@miadi no nad tym sme tiez uvazovali, nasi maju dom, tak prepisat na mna, ja by som ho potom predala, kupila jej nejaky 1izbak a ten jej platila. Ja z potencialneho dedicstva nechcem nic, len aby som mala pokoj.
Ten mat budes iba ked si ho urobiš. Nie je to len choroba co Ta sestra robi je to aj zlo a zavist z jej strany. Chcela by tvoj život no nema na to ani aby vydrzala pracovat. Nevie žit plnohodnotne a svoju zlost si ventiluje na tebe. Nie je to fer. A ty nie si zodpovedna
Za jej stastie ci nestastie. Maximalne mozes dozriet na to aby neskoncila na ulici,
@miadi presne, aj ja si uz hovorim, ze to ani nemoze byt uz choroba, ale zavist, falos, manipulovanie. Uz dlhsie som bola v pohode a moc ju neriesila, ale vceta zase vypisovala mojemu muzovi, tak zase nervy a som v jej hre.
odišla - neodišla...
otázka?
Inak sa ti čudujem že si ju vôbec ťahala do UK...😉