Ahojte moj prvy prispevok. Moja mama mala problemy uz dlhsie pravdepodobne uz od mladi. Bola dvakrat hospitalizovana na psychiatrii( naposledy pred 10mi rokmi). Jej diagnoza je paranoja. Ked bola prepustena pred 10mi rokmi bola uplne v poriadku. Ale na nestasie dostala rakoviny 2 roky potom. Prestala brat lieky (rispen) kedze bola presvedcena ze to jej sposobilo jej rakovinu. Stale bola ok az do dalsej rakoviny pred 3ma rokmi. A odvtedy to islo dole vodou. V poslednom case sa to stupnuje. Kedze nezijem doma ani na Sk tak vola a pise spravy. Niekedy napise aj 30 smskiek denne. Vacsiou bludy. Niekto ju prenasleduje. Vsetci su k nej zly. Vsetci sa na nu skaredo pozeraju. Je posadnuta peniazmi( ma ich malo kedze je na invalidnom dochodku) a stale hovori ze jej kazdy nieco dlzi! Nespava atd. Potom sa samozrejme zameriava na mna... Ja musim ist k lekarovi lebo mam infekciu( co na 100% vidi cez telefon). Nezijem tak ako by som mala. Som sa chudobne vydala( co je pravda 🙂) atd. Naplanovala som aby prisla koncom oktobra za mnou do cudziny ale sa zacinam obavat ze to bol velmi zly napad. Hovori mi ze bola za psychiatrom a dal jej "lieky na spanie" ktore teraz nemoze brat lebo ma antibiotika. Tam kde zijem je velmi slaba pomoc pre ludi s psychiatrickou poruchou. Rozmyslam ze zavolam jej lekarovi a porozpravam sa s nim. Ale ked mam povedat pravdu hladam niekoho kto mal rovnake problemy s rodinnym prislusnikom aby som sa necitila taka sama ☹ . Ja musim priznat ze mam voci nej hnev a zatrpknutost a je tazke sa s tym vyrovnat. Neviem ako toto vyriesim na dialku. Ked som pred 10mi rokmi prisla na Sk aby som jej pomohla nic som nemohla urobit a bola zobrata nasilne na psychiatriu.
Tak na tvojom mieste, ak by sa ti dalo, príď na nejaký týždeň na SR, vezmi matku k psychiatrovi, možno je nutné aj preliečenie na psychiatrii. Treba sa o matku postarať, nemôže za to, že je chorá, to si človek nevyberie.. Držím palce, nech všetko rýchlo a úspešne poriešite. Liečenie jej určite pomôže.
Ja asi teraz veľmi nepomôžem, len si pamätám, ak mal môj ocko rakovinu - tiež blúznil, bral už také silné morfium, ale to nie je Tvoj prípad.
Určite zruš pozvanie k Tebe a zvlášť ak máš rodinku 😉 . Radšej príď Ty - ak môžeš, vybav jej opäť liečenie - či to sa nesmie ak má niekto rakovinu? Ale veď predsa by ju mali aspoň hospitalizovať ? ak sa jej lieky vylučujú - mali by vedieť aké smie?
Dakujem za prispevok. Ja mam operaciu za tyzden takze nemozem ist na SK. Zavolam zajtra psychiatrovi a uvidim. Pravdupovediac som s toho uplne vycerpana. Ona vybrala zapis so psychiatrie zo zdravotnej karty pred navs onkologa... uvidime ako to dopadne. A na Sk nemam nikoho. Jej rodina sa s nou vobec nebavi pre nich je blazon...
Liga za dusevne zdravie, skus sa im ozvat
je to velmi tazke ale nehnevaj sa na nu ona zato nemoze je to choroba v nej co urobila z nej inu osobu ... raz by si to mohla olutovat je to tvoja mama snaz sa byt co najdlhsie pri nej kym mozes ... mama je len jedna ... verim ze to musi byt hrozne ... drzim palce
mala by si sa o nu postarat. Kto iny ked nie ty?
@gita17 - môžem doplniť ?
@meredith83 nemusí to byť iba osobne, ked si dosť ďaleko a máš svoje momentálne starosti. dá sa to riešiť cez obecný úrad, sociálku, obvodného lekára, domáca opatrovateľská služba, psychiater - skrátka skúsiť všetko a zapojiť čo sa dá...
Moja mama mala a ma diagnozu depresiu,este pred porodom som ju poslala do nemocnice na psychiatriu,kedze navstevuje psychiatra a uz tam raz bola hospitalizovana.hoci nechcela,bala sa ze tam bude dlho aj po mojom porode,ale nastastie ma nakoniec posluchla a som rada a citim sa o cosi istejsie ked je s malou,aj ked je na nu dost naviazana.tak skus maminu presvedcit ci by nesla znova na tu hospitalizaciu,aby si sa aj ty citila lepsie a istejsie..
Dakujem velmi pekne za vsetky odpovede. Takze som volala psychiatrovi. Povedal mi ze ano je na tom biedne. Opatrne jej navrhoval inekcie ale odmietla. Tak som jej volala a zacala byt agresivna,kricat hovorit ze nie som jej dcera atd.. takze som zrusila jej cestu v oct. Ja ju tu nemozem mat takuto. A pojdem na Sk v Nov na 4 dni. Dovtedy sa pokusim vybavit hospitalizaciu aj proti voli. Jej obvodnu som volala ale nezdvihala tel cele rano. Inak nie je najlepsia takze dufam ze pomoze .
@meredith83 drzim palce. A neskusala i nejaku asistentku, opatrovatelku alebo zariadenie?
@meredith83 v takom stave ako je, jej môže pomôcť jedine hospitalizácia a nastavenie na liečbu. Ale u nej je otázne, že ak by sa vrátila domov, či lieky bude užívať - skôr nie ako áno. Týchto ľudí treba kontrolovať, lebo prestanú užívať lieky a spadnú tam, kde boli. Možno nejaké zariadenie už teraz skús vybavovať. Sú domovy sociálnych služieb, kde sú aj psychiatrickí pacienti. Alebo opatrovateľku ale tak, aby jej dávala lieky, alebo niekoho kto by jej lieky chodil podávať. Určite to rieš teraz hospitalizáciou. Never rečiam, že bola u doktora, v tomto stave by som neverila nič, čo povie, pretože hovorí pod vplyvom ochorenia a bludov, ktoré považuje za pravdu. Celkovo s takou diagnózou sú potrebné pravidelné kontroly u psychiatra a užívanie liekov, inak sa to takto zhorší.
@meredith83 psychiater vie diagnózu. Mal by zvážiť, či mama nie je na tom tak, aby bola zbavená svojprávnosti. Pokiaľ tu tá možnosť je, treba skúsiť toto. Bude treba určiť opatrovníka. V takom prípade je možná nútená hospitalizácia, prípadne umiestnenie v zariadení. Pokiaľ je svojprávna bude to ťažké. V opačnom prípade určite skúsiť vybaviť aspoň opatrovanie. Pri niektorých diagnózach je táto služba preplácaná, alebo sa dostáva príspevok. V každom prípade asi sama ostať nemôže.
Takze update... Mama bola dnes za psychiatrom( znova) . Volala som mu a potvrdil ze tam bola. Nieco sa v nej zlomilo a povedala mi ze musi ist lebo ma bludy. Dal jej injekciu a tabletky a uz aj inak rozprava. Stale pise obcas smsky ale je to lepsie. Bude to chvilu trvat dokial sa to uplne upravy. Zobriem ju toho konca oktobra. Este pojde pred tym zas k doktorovi( zas mu zavolam) a teraz jej aj zmenit prostredie... 🙂
Co sa tyka svojpravnosti. ja som mala tuto volbu pred 10timi rokmi a kategoricky som odmietla. Pokial clovek dokaze existovat a neohrozuje zivot seba alebo ineho tak by som to neurobila. Niekedy to cloveka strasne ubije ked ho zbavia svojpravnosti a posunie to liecbu spat namiesto dopredu.
Takze som povedala hop predtym ako som preskocila. Moja mama sa mi vcera zjavila pred dverami bytu. Podotykam ze zijem v zahranici. Isla do zalozne a kupila strasne drahu letenku aby ku mne prisla. Som dostala taku strasnu zlost. Ale taku strasnu ze som tak kricala ze ma poculi aj na mesiaci. Uz som sa upokojila ale mi to dlho trvalo. Mama je na tom v relativne ok ale ma obdobia bludov ako sa dalo ocakavat po len 4 dnovom lieceni. Lieky ma. Uziva ich ale je to takze. Mat rodica schizofrenika paranojika je strasny udel. Moj muz je nastasie chapavy. Zostane na take 2 mesiace a potom bude musiet ist domov. Prisla aj kvoli mojej operacii ktoru som jej ako tupa spomenula. Takze to musim brat den po dni...
@meredith83 myslím že nebolo správne tak kričať.
Nechcem ta súdiť ani Ti radiť len ta povzbudiť....mozno to, ze prisla pomôže Vam o divom a vzťahu medzi Vsmi.asi nie je úplne mimo ked dokázala prist za tebou do cudziny myslim lietadlo letisko cesta k tebe s tak....mozno Vam to pomôže v Tom ze ona zmenila prostredie berie lieky a neviem ci mad deti ale ked ideš na operáciu tak Ti pomôže s domácnostou deťmi a pod. Bude sa cítiť užitočná a to jej moze pomôct viac sko lieky. Tebe verim? Ze mad toho vela a urcite si nervózna pred operáciou aj sama zo seba tak Ti prsjem vela sily a nafhladu
lala123 Dakujem pekne za odpoved. Takze operaciu som musela zrusit kedze som bola chora. Isla som s nou k lekarovi tu v nedelu kedze mala epizodu. Po pravde ju hlavne hnalo sobectvo. Mozno je to jej chorobou alebo je to taka povaha ale vzdy to je s nou ja, ja, ja. Chvala bohu za dobre manzelstvo ktore mam a v to ze je harmonicke a silne inak neviem ako by som to zvladla. Je to velmi tazke a narocne. Musim teraz dat svoj zivot a svoje plany na dieta na stopku a venovat sa jej. Uvidime. Dufam ze je tie lieky pomozu.
@meredith83 ciastocne zbavenie svojpravnosti vobec nie je zly napad, Tvoja mama je velmi vazne chora, lahko s moze stat, ze ju niekto zneuzije a da jej podpisat napr. zmluvu o predaji bytu a mama zostane bez byvania, takisto by nemohla vyhodit peniaze na drahu letenku, lebo by mohla manipulovat s peniazmi len do vysky 1 mesacneho prijmu, pouvazuj o tom, nemozes k nej pristupovat ako k rozumne uvazujucemu cloveku,
@eludka Toho sa az tak nebojim. Je podozrievava az prilis takze nic nepodpise a s nikym sa nebavi! Kazdepadne ked sa lieci tak je rozumne uvazujuca. Po prvom lieceny bola uplne normalna. Ja osobne by som pristupila k tomu len v tom pripade keby som videla ze jej ta liecba nepomaha. Ona teraz tie lieky berie 8 dni takze nemozem cakat zazraky ale zlepsuje sa....
@meredith83 len moze byt uz neskoro, pretoze toto ochorenie je nevyspytatelne
Iste to mas velmi tazke,poradit neviem,mozno len trpezlivost a pochopenie ale to iste uz po tolkych rokoch vies.. Snad ta len povzbudit,drzim silno palce,viem ake to je. Pracovala som s ludmi s tymito diagnozami,no brali pravidelne lieky, boli ubytovany v DSS. Neviem ako presne je na tom tvoja mama ale urcite zvazte preliecenie, pripadne pobyt v DSS ak by to bolo uz nezvladnutelne.. Neda sa vybavit nejaka sestra,ktora by na nu dohliadala? Aspon na 6hodin denne?
@lenkamaxim Pravdepodobne to bude na zvazenie v starsom veku. Teraz ma 61 a este sa dokaze postarat o seba. Ja verim ze ked bude pod dohladom lekara tak sa to zlepsi este viac. Je uz uplne ina ako trebars pred rokom a len to berie 9 dni. Takze uvidime. Ale musim sa pripravit ze v starsom veku bude treba hospitalizacia.
napíšem IP, to isté som mala ja
Mamička je evidentne psychiatrický pacient a potrebuje pomoc (pokiaľ sa tam samozrejme nemieša ešte onkologické ochorenie...). Určite je potrebná konzultácia s jej psychiatrom, ktorý by mal poznať jej zdravotný stav. Následne odporučiť liečbu.
Určite by nemala byť sama - nemáš súrodencov, otca? Skúsiť sa obrátiť na obecný alebo miestny úrad ohľadom opatrovania, dozoru a pod. Liekmi by sa mohol jej stav stabilizovať. To čo hovoria takíto ľudia je potrebné brať veľmi s rezervou.... sú to klamstvá a výmysly... okrem bludov aj to či berie neberie lieky, či bola za psychiatrom a podobne.
V každom prípade je to mama a je potrebné sa k tomu postaviť tak. To znamená urobiť čo je v tvojich silách aby mama bola ako tak v bezpečí, teple, na poriadku proste.