Prvé sťahovanie a obavy

katarinka95
14. nov 2016

Ahojte 🙂
Mam 21 rokov a rada by som sa odstahovala k snubencovi do Čiech. Ma tam pracu a mne by tiez nieco nasiel dopredu nech niesom na suchu 😉 . Mam ale obavy kedze som byvala u rodicov doteraz som trosku taka trubka neskusena 🙂 Som vystrasena s toho co vsetko musim vybavit ohladom poistovni alebo uradov a podobne ci to bude nieco stat a ako dlho to bude trvat. Plus by som potrebovala radu na co sa treba sustredit pri prenajme bytu aby som nepodpisala nieco comu nerozumiem. Chcela by som poprosit o nejake rady po pripade skusenosti niekoho kto si tymto presiel. Predpokladam ze sa tu asi nieco take riesilo ale aj tak by som poprosila o pomoc a rady. Taktiez by sme chceli dietatko po case 🙂 Dufam ze ohladom toho uz moc problemy nebudu ale ak by nieco bolo privitam akekolvek rady a nazory. 🙂 Planujeme aj svadbu. Dufam ze mi niekto poradi aspon s niecim 🙂 Budem stastna za kazdu odpoved. 🙂 🙂
Moc dakujem a pekny vecer 🙂

jatva
14. nov 2016

Ahoj 🙂 Obavy su na mieste, je to nieco nove. Ale neboj, zlozite to nie je 🙂 Ak budes mat pracu, zdravotne poistenie ti vznikne v CR a na SVK odovzdas karticku poistenca a predpokladam, ze budes musiet dolozit zmluvu z CR. Na socialku ta tiez prihlasuju v CR, dane takisto. To som myslim ani neriesila na SVK.
Bude fajn zajst si na cudzinecku policiu v CR a nahlasit si prechodny pobyt. Po 5tich rokoch budes mat narok na trvaly.
Co sa tyka najomnej zmluvy, tak je to to iste ako na svk... treba si davat pozor ako je formulovana pripadna vypoved z najmu z obooch stran, ako to je s kauciou. Podla noveho obcianskeho zakonika sa zmluva predlzuje automaticky, takze aj ked uzatvoris na rok, tak po tom roku pokial nik nedal vypoved, sa zmluva predlzuje... (na to pozor keby si sa chcela k tomu datumu odstahovat, stale treba dat vypoved, inak ta moze nechat platit celu vypovednu dobu)
A s dietatkom by nemal byt problem...ak tu budes mat pracu, tak budes mat zdravotne poistenie, mozes chodit k lekarom, ak budes mat narok, dostanes matersku (PPM), porodis, potom prechod na rodicak (podla vysky prijmu si mozes volit, ci ju chces poberat 2 roky - 11500kc, 3 roky cca 7500kc, 4 roky 3800kc(?) ... to sa moze dovtedy xkrat zmenit)
Zabudla som na nieco? 🙂

livuska25
14. nov 2016

Ked sa zamestnas tak zamestnavatel za teba spravi to ze ta prihlasi. Treba ti nahlasit do prace aj bydlisko v cr. Poistovnu zdravktnu dostanes tam kde ta zestnavatel prihlasi a platit ti bude na dobu urcitu a potom ju budu po 2 rokoch posielat novu. Asi pre pripad zneuzivania starostlivosti. Platnost jej konci skoncenim pz. Prenajom bytu taktiez kolko chcu depozit a ci je vratny. Co vsetko je v najme. Ci je moznost tv a netu alebo to ide za vami.poplatky a potom rocne vyuctovanie nedoplatky a preplatky ze idu vam a nie len nedoplatky ako v mnohych pripadoch. Zariadenie bytu nech je vypisane v zmluve ak je zariadeny. Dohoda kedy chce prist do bytu pozriet ci je ok. Platnost zmluvy a vypovedna lehota je toez dolezita. My sme mali na rok a po roku automaticky o rok ak sa nepodpise dodatok alebo sa neskonci s jednou zo stran. Vypovednu lehotu pytajte 3mes.aspon ak nieco mate cas si nieco ine najst. Asi tolko by som k tomu mohla povedat 🙂 snad ti trochu pomohlo

katarinka95
autor
15. nov 2016

velmi pekne dakujem 😄