Problémy v styku s dcérkou. Čo robiť?

baby2310
28. okt 2010

Dobrý deň, nevedela som, či to zaradiť do otázky alebo sem, ale povedala som si, že asi to je na dlhšie.
Len v skratke, manžel má 2 a pol ročnú dcérku z predošlého vzťahu, rok a pol to fungovalo tak, že 2 týždne bola u matky a 2 u nás alebo u svokry. Potom si dala určiť výživné, ktoré manžel poctivo platí, ale pod podmienkou, že teda dvojtýždňové striedanie už nemôže fungovať, čo je pochopiteľné. Brávali sme si ju takmer každý víkend, plus, ak boli nejaké sviatky, tak aj na viac dní. Bohužiaľ, sme sa ale dozvedeli, od cudzích ľudí, že s manželovou mamou si dcérku podávali poza jeho chrbát...a kedže svokra robí na 2-týždňové zmeny, nikto nevie, či ju nemala aj po celý čas, okrem chvíľ, ked bola u nás. V podstate bývalá nemala o dcérku nejaký veľký záujem, kedže sa jej zbavovala takmer vkuse, ale zrazu(a sme si takmer istí, že sa do toho začal montovať niekto iný, lebo z vlastnej hlavy to isto nemá), asi tak 3 týždne dozadu, oznámila, že už mu ju nebude dávať, lebo že je dcérka na nu príliš naviazaná... čo si myslím, že je dôsledok toho neustáleho pohadzovania... navrhla mu, že ju môže chodiť pozerať na hodinku každý týždeň, ale k nim, čiže ani s nou nemôže byť sám, ani mi ju vlastne vôbec neuvidíme. Fungovalo to úplne bez problémov, až na tie ich "pozachrbátovky", u nás bola malá v pohode, ja mám dcérku, s ktorou sa vždy zabavili, máme aj miminko, takže aj na to sa tešila, celý náš byt sme prispôsobili tomu, že k nám bude chodiť. A teraz teda nevieme...ako sa zachovať, lebo manžel tam naozaj nechce chodievať, kedže doteraz mu nevedela bývalá prísť na meno, len ked výživné bolo treba a teraz ho chce takto vídavať. Či podať rovno návrh na súd, alebo to riešiť cez právnika, či sa s nou snažiť dohodnúť, už ani k telefonu mu ju nedáva, najnovšie si vymyslela, že ju manžel bije, tú malú, čo neexistuje, tak že mu ju nedá. Viem, že väčšinou je to naopak, ale môj manžel je naozaj ukážkový otec a veľmi ho to trápi, tak ak máte niekto skúsenosti, alebo viete poradiť, či už právnika zo Zvolena najlepšie, alebo čokoľvek, prosím, vyjadrite sa. 😉

bosa_noha
5. nov 2010

Osobne s takymto niecim skusenosti nemam, ale z toho co tu obcas citam na fore mi je jasne minimalne to, ze styk tvojho manzela s dcerou by malo upravovat sudne rozhodnutie. Ci uz sa na tom dohodli alebo to urcil sud. Ak byvala nepoziadal o zmenu, tak stale plati a stretavanie tvojho muza s dcerou by malo ist podla neho. Ak ste fungovali iba na zaklade ustnej dohody tak manzel moze poziadat sud o upravu styku s dcerou.
Osobne by som sa obratila na pravnika, ale ako som pisala nemam s tymto skusenosti, takze ti neviem poradit co robit ak sudne rozhodnutie tvoj manzel ma a byvala mu brani v stretavani s dcerou.