Problémy so svokrou

22. máj 2024

Prišla som si sem po radu, som v situácii z ktorej neviem von.
Veľmi skratke. Pred 3mi rokmi manželovi zomrel otec a svokra mala veľmi ťažké obdobie a padla do depresii. S manželom sme jej vtedy veľmi pomáhali, prakticky u nás dva roky bývala. Nechceli sme aby bola sama, báli sme sa aby si niečo neurobila a po dohode s psychiatrom u nás zostala. Pár mesiacov dozadu sa vrátila bývať "k sebe", keďže sa jej stav vďaka terapii a liekom zlepšil natoľko, že sme usúdili, že už je to vhodné. No tu prichádza ten problém. Svorka sa na nás s manželom extrémne naviazala a teraz máme problém byť bez nej. Volávame spolu každý jeden deň, či je v poriadku, ako sa má. Akonáhle však spomenieme, že niekam ideme (na večeru, nejaký program) tak ona automaticky očakáva, že ide s nami. Za tie dva roky sme si s manželom veľa odopreli a teraz keď je situácia lepšia, chceli sme si znova dopriať. Zahovorili sme si predĺžený víkend len pre nás dvoch. Všetko bolo okej kým v deň odjazdu neprišla moja svokra s kufrom, že ona ide s nami. V skratke, nikam sme nakoniec nešli, lebo ona chytila taký stav, že sme ju opustili, že sme rovno volali jej lekárovi.
Ak mám povedať pravdu, máme s manželom krízu, lebo ja už nevládzem. Prakticky tretí rok v kuse nemáme absolútne čas pre seba a ja takto už fungovať neviem.

deti95060810
22. máj 2024

ak svokra chytila ťažší stav kvôli vášmu odchodu tak ti poviem že zdravá nie je...
má podľa všetkého zas stavy úzkosti ktoré ona asi sama nezvládne.
chcelo by to asi rozhovor s lekárom a možno zobrať bývať svokru k vám. samota je pre ňu vážny problém.

lubkavargova1
22. máj 2024

No tak toto nie je stav udrzatelny....a rozhodne smer psychiater este raz a aj vy a aj pani svokra...znicili ste sa navzajom...cheli ste pomoct a uplne ste sa znicili...a dalsia vec, ajvy ste spravili chybu ze jej vsetko vravite...musite sa naucit aj to, ze aj vy mate svoj zivot a jednoducho nevesat jej vsetko na nos...a v pripade, ze sa bude vyhrazat ze skoci z okna alebo si nieco spravy, tak zavolat sanitku..neboj sa, taky ludia si nic nespravia

h2
22. máj 2024

@deti95060810 Ale to je práve to, čo autorka už viac nezvláda. Zoberú svokru k sebe, aby sa nezrútila psychicky a zrúti sa psychicky autorka.

kristinka92
22. máj 2024

pekne od vás, ale doplatíte na to vy dvaja a váš vzťah. chápem že ste chceli pomôcť a ako vravíš, veľa ste si museli odopriet. je ale na čase opäť žiť a budovať aj svoj vlastný vzťah. či snáď svokra bude spokojna keď rozbije synovi manželstvo a ukradne si ho pre seba? nabuduce ani len nehovorte že niekam idete. a svokru naspat k psychológovi, možno by bolo dobre aj psychologovi povedať o vašom uhle pohľadu, a že vam sa tým tiež môže rozpadnúť manželstvo, aby jej dohovoril aj on. svokra by si mala nájsť opäť vlastne záľuby a kamarátky a nie vam visieť na krku

mila23
22. máj 2024

netreba jej vesat na nos ze niekam idete, ale zase chapem ked budete par dni prec, tak aby vedela...ale urcite rieist s lekarom,ved nemoz ebyt na Vas zavesena non-stop a vsade svami chodit...

janickacrazy
22. máj 2024

Kúpte je psa alebo mačku alebo ju skúste prihlásiť na nejakú aktivitu typu šikovné ruky alebo jogu, čokoľvek, kde može stretnúť nových ľudí. Prípadne obvolať jej kamarátky, ak nejaké má a poprosiť ich, či by ju vytiahli niekam na výlet alebo aspon na kávu. Proste musí aj ona mať svoj život, nielen u vás stále byť. 3 roky je už veľmi dlho.

sardinka32
22. máj 2024

Dobre to chápem, že kríza je hlavne preto, že Tvoj muž na ňu stále berie ohľad, keďže je to jeho mama a Ty už máš toho dosť? Myslím si, že ste pomohli dosť...3 roky bola u Vás, zaujímate sa o ňu aj naďalej, každý deň ste v kontakte...a už ozaj ak toto nepomohlo, v liečbe by mala pokračovať...ale už nie tým štýlom, že dieru vo svojom živote po mužovi zalepila Vami...toto ona musí pochopiť, buď jej to vysvetlíte po lopate vy alebo psychiater. Truchlenie je normálne ale ona sa musí vrátiť do života a naučiť sa akceptovať fakt, že je vdova...ubehli už 3 roky a to nie je málo. A prečo jej nepomáha aj niekto iný...Tvoj muž je jedináčik? Berie nejaké lieky na tie depresie?

rorino
22. máj 2024

Manžel je asi jedináčik,keďže pomoc iného dieťaťa nespomínam.Nerozmyslali ste ju umiestniť do DSS,aj keď viem,že sa to nedá hneď Možno by si tam našla partačku,ale hlavne nebola by sama a aj pod kontrolou .Inak držím palce,nech to váš vzťah ustojí😉

reanda
22. máj 2024

vyzera to, ze sa jej stav vobec nezlepsil.. terapie nic nevyriesili, len sa problemy potlacili liekmi a tym, ze sa svokra na vas 'zavesila' .. chcelo by to zmenu pristupu, aby svokra naozaj prijala realitu a vedela zit samostane, inak sa uz o nu budete musiet nadalej starat bud vy, alebo niekto iny

autor
22. máj 2024

Manžel má brata s ktorým ale roky (ešte predtým ako svokor zomrel) nie sú v kontakte.
Manžel to vidí tiež, že je to problém ale obaja sa bojím dať ju do nejakého zariadenia aj preto, že tie zariadenia sú veľmi drahé.

0silvia0
22. máj 2024

Svokra je dochodkyna, ci este pracujuca? Nema sestry, pribuznych, kamaratky, kolegyne?

autor
22. máj 2024

@0silvia0 Teraz už je v dôchodkovom veku. Keď svorok zomrel mala 2 roky do dôchodku a bola dlhodobo PN. Súrodencov má ale bývajú cez pol republiky, plus za celý ten čas sme sa s nimi videli raz. S kamarátkami moc tiež nie je v kontakte aj keď sme sa snažili aby sa znova začala "socializovať".

0silvia0
22. máj 2024

Tak by som skusila najst nejaky klub seniorov, moja babka tam rada chodievala. Treba jej najst nejaky okruh tovesnikov, nejake kruzky, kluby, ved to je relativne este mlada seniorka.

deti95060810
22. máj 2024

jasné že treba socializovať... môj blízky príbuzný mal 90 + rokov a ešte chodil do klubu dôchodcov - pravidelne oslavovali všetko možné aj nemožné, jeden pán hral na harmoniku a oni všetci spievali, do kostola každý deň, a ešte aj do ďalších 3 organizácii kde bol dlhoročným členom...
babka nech aspoň pečie torty na objednávku, alebo štrikuje, alebo ide robiť vrátničku kdesi do školy.... sama doma je o ničom. z toho môže mať aj tie psych. diagnózy.

sardinka32
22. máj 2024

Najvyšší čas brata skontaktovať...starať sa máte len vy, ale dediť bude aj on? Matka ho vychovala, máj jej tiež čo vracať.

luccija
22. máj 2024

@sardinka32 povie nie a vybavené.Keby chcel už dávno si ju striedajú.
Svokra sa boji byť asi sama, ale chápem, že to je neúnosné.Musi to byť veľmi zle po rokoch byť sama v byte, dvaja sa aspoň trocha premotaju, musí navariť a má pocit, že nie je sama.Ten pes,mačka by jej mohli pomôcť.Nasa babka, keď ovdovela tiež sa zrútila upla sa na vnúčatá a chodila ku krstnej opatrovať mala pocit užitočnosti, nemala čas.Toto je časté, keď ženy žijú iba pre rodinu, muža a potom nič.Neviem poradiť, ale byt celý deň sama doma je same o sebe na palicu.Nic len sa snažiť ju znova dostat aspoň k tomu, že pôjde s kamarátkou atď..dostala úzkosť, že idete preč môže sa jej niečo stať s tak.Muzovi zomrel náhle ujo išli na dovolenku do HR a dostal infarkt 62 r muž jeho žena mužovej svokry sestra nechcela byť sama v byte tak svokra k nej chodila 3 m spávať ešte dobre, že bývali blízko.Jej dcéra robí v nemocnici, keď nemala nočnú bola s ňou.Starosti pre celú rodinu každého to po čase otravovalo.Teraz je celkom v poriadku, ale nikdy už nebude ako predtým.Uz nechce chodiť na jogu ako chodila, každý ju ľutoval čo sa stalo, vypytoval, vnúča nemá tak začala pomáhať susedom a chodí aspoň deti kočíkovat.Do práce už vôbec nevládze ísť.Dcera robí v nemocnici vybavila jej terapeutov, psychiatrov je to taká trauma, že jej úprimne povedali, že cez toto s jej povahou neprenesie.A čo je horšie začala dcére vyčítať, že nemá deti, keby mala vnúča tak ma krajší život
Každý má výčitky, že sa jej viac nevenujú, ale čo jej majú každý deň robiť program?
Neviem kúpiť knižky, niečo čo ju baví musí sa niečomu venovať.Ale je to smutné a tomu, že si nič nespraví, tým by som sa nechlacholila.
Ak je pani inak nekonfliktna tak by som ju občas vracala si sebou.Inak ja niekedy, keď vidím tých starších ľudí samých v meste je mi ich ľúto.Deti sa rozprchnu, staroba, choroby, samota.

lilitela
22. máj 2024

Mozno je tvoja situacia komplikovanejsia, nez sa mi zda, ale z toho co si napisala mi vychadza, ze jej netreba hovorit, ak niekam idete. Kludne si zavolajte kazdy den, vela si povedzte, ale nemusite vsetko. Ak sa bude pytat, aky mate program, povedz polovicnu pravdu - nakup, prechadzka, ides za kamaratkami, muz ide za kamosmi... skuste sa na pokus rozdelit, jeden z vas nech ide na vikend s kamosmi niekam a povedzte jej to, schvalne by som bola zvedava, ako to vyhodnoti, ci pojde navstivit toho, co ostal doma, alebo bude chciet ist prec s tym, kto cestuje. Pripadne sa potom prehodte, ci vyhodnoti situaciu rovnako, podla mna to vela ukaze - ci v tom nie je skryta ziarlivost na syna alebo zavislost. Predsa len, nie je zvyknuta byt sama.

nikdenikto
22. máj 2024

Ak idete na 3-4 dni preč, to jej vôbec nehovorte. Radšej si vymyslite nejaké nadčasy, stretnutia s priateľmi a podobne. Podľa mňa to nebude až také vážne, skôr závislosť na vás

daniela1911
22. máj 2024

Nechcem podceňovať jej zdravotný stav, ani sa ťa dotknúť, ale nenapadlo ťa, že možno to aj zneužíva? Kým nikam nejdete tak si zavoláte a je ok, ak idete príde s kufrom?
Je to hrozne, ale ak nechceš padnúť na dno ty, mali by ste ju umiestniť do zariadenia, veď kontaktovať sa môžete denne. Svokra má nejaký dôchodok + má aj nejaky majetok? A samozrejme sa treba skontaktovať s bratom a popripade keď obaja synovia niečo priplatia? Preberte všetky možnosti, lebo dlhodobo toto neutiahnete psychicky. Máte deti?

sardinka32
22. máj 2024

@luccija No, my nevieme, či svokra s tým druhým synom je v kontakte...ja som pochopila, že iba bratia nekomunikujú. Ak svokra sa neťahá k druhému synovi, lebo je pri tomto tu, tak ten druhý je určite len rád a čuší ticho. Je málo informácii, aby človek komplexne vyhodnotil tu situáciu a poradil poriadne. A viem, že je aj vyživovacia povinnosť detí voči rodičom, netuším čo všetko to zahŕňa, lebo som to nemusela riešiť, ale tak keby ju dali do nejakého zariadenia a nevychádzalo jej to, musel by prispieť, ak by sa o ňu nechcel starať. Neviem....ťažká situácia takto zvonku na posúdenie.

deti95060810
23. máj 2024

@sardinka32 neboj sa o dedičstvo sa prihlási každý..
máme presne túto skúsenosť.
A ten čo pomáhal najmenej ten bude kričať najviac že ma málo.

sardinka32
23. máj 2024

@deti95060810 No veď toto a potom chce "spravodlivý" diel.

laskamojajeidna
24. máj 2024

Môže to byť aj psychické vydieranie. Nemusí byť na tom až tak zle ako sa zdá. Dať na psychiatriu nech jej lepšie nastavia liečbu. Vysvetli mužovi, že rozbíja manželstvo svokra a takto to nejde. Oni tak vedia. Naša 10 rokov vdova.Vek 69. Neviem koľko ma ta tvoja rokov,ale nedaj sa.