zdravim zienky ospravedlnujem sa vopred za anonymitu ale potrebujem sa s vami poradit ide o problemy s mojou sestrou po smrti rodicov..po rodicoch sme sme zdedili rodicovsky dojgeneracny dom, vacsi byt v meste a mensiu polorozpadnutu chatu v chatovej oblasti..dohodli sme sa so sestrou ze si dedicstvo podelime tak ze jej ostane dom (predtym tam aj tak zila s detmi )..a ja si vezmem ten byt a chatu..co sa tyka ohodnotenia nehnutelnosti tak sestra dostala dom v sume 180 000 ja byt v hodnote 85 000 a chatu v hodnote 40 000 takze je jasne ze vysla z toho ovela lepsia ale kedze som vedela aka je jej financna situacia ( ma postihnute dieta) tak som od nej nechcela ziadne dorovnanie sumy..ani by to nemala z coho zaplatit..postupne sme si z manzelom tu chatu zrekonstruovali,.dorobili sme tam kupelnu urobili novy obklad strechu..( ten byt sme dali do prenajmu a z toho sme prerabali chatku)..pred 3 rokmi sa prace ukoncili a zacali sme chatku prenajimat..hlavne v lete sme tam mali kazdy vikend obsadene a aj finacne sa nam vdaka tomu prilepsilo..a tu je kamen urazu..sestra zacala na mna nadavat ze nasi by sa otacali v hrobe keby videli co som s tou chatkou dorobila a ze na tom zarabam..ze keby to bola vedela tak by mi tu chatku nikdy neprenechala..ze tam chodia cudzi ludia po chatke ktoru nasi stavali a chodila tam za ich cias len rodina..a ze ak sa bude dat sudnou cestou tak tu chatku bude ziadat ona..ja nechapem co robime zle..ved ta chatka je v super stave..a myslim ze prenajimat chatu nie je zlocin..odkazdeho prenaimatela si vzdy pytame udaje keby sa tam nahodou nieco poskodlo alebo zmizlo..vzdy si pytame obcianske preukazy pre pripad..uz sme po celej rodine ohovorení s manzelom..
toto musis ignorovat, sestra zavidi.
Sestra závidí že na Tom zarabas ty a nie ona..veď nech dá na súd,jednak podľa mňa neuspeje a keby aj hej,nech vám zaplatí sumu za celú rekonštrukciu a dorovna sa s tebou financne ..len HM..z čoho keď nemá peniaze?
Na tvojom mieste by som na toto nereagovala. Je to už tvoja chata, môžeš s ňou robiť čo chceš.
Edit: Dúfam, že ti nezáleží na tom, že ťa ohovorila po celej rodine. Aj to ti môže byť fuk. Nikomu sa neospravedlňuj a nevysvetľuj, veď majú oči a ak aj IQ, ktoré je aspoň trojciferné tak to pochopia.
Len cista zavist.ked ma 2 generacny dom tiez moze jednu cast dlhodobo prenajimat
mne tiež hned napadlo, že len žiarli, že ona z toho nič nemá.. nuž, na takýchto veciach sa ukazuje charakter. .ako sa vraví, rodinu si človek nevyberie..
A tomuto sa hovorí za dobrotu na zobrotu.nech citovo nevydiera ešte ona mala doplatiť tebe a bola si ústretová nemusela si byť...Ked sestra nenamietala predtym teraz nech je ticho.Na LV je to tvoje aj, keby si tam mala bezdomovca je to tvoja vec.Sestra je frustrovana
ja mam skor pocit ze to ju jej novy partner takto stve proti mne..on je strasne na peniaze...a nikdy sme si nesadli..a som vzdy mala rada jej exmanzela..neviem ci to on do nej nehuci..lebo ona takato nikdy nebola..
Tak vidíš, aj si si sama odpovedala.
presne, sama si si odpovedala. Sestra je pod tlakom, novy chlap jej masiruje mozog. Nie je to ospravedlnenie, ale vysvetlenie ano.
normalne uz len cakam kedy povie ze jej mam davat polovicu penazi z toho co zarobim na prenajimani..
Absolútne nič nemôže urobiť, aj keby si tu chatu predala, je to tvoje. Neviem, čo by chcela súdom docieliť, so svojím majetkom môžeš robiť, čo chceš, rovnako ako ona môže dom prenajímať, a ty s tým nič nemáš. Ignoruj to, pripadne jej povedz, nech si to dava, kam chce, nič nevyhrá. Ze rodičia stavali, panebože, a co, tersz to ma do rozpadnutia tak ostať, múzeum alebo co?Keby s takou somarinou, že peniaze jej dávaj, tak ju posli rovno do kelu. Proste nemá už nárok na chatu ani na nič z nej
myslela som ze bude rada..ze som tu staru polorozpadnutu chatu dala doporiadku..ze teraz vyzera pekna..ze tam ludia radi chodia a ona miesto toho opak..ešte som najhorsia ze si vobec dovolim to prenajimat cudzim ludom..
mam trocha pocit, ze si podobna ako ja, malo asertivna, chces byt so vsetkymi silou mocou zadobre. Lenze to sa zial neda. Pravne je to jasna vec, moralne rovnako - ty si primarne bola k nej velkorysa, ale jej je stale malo, co je neuveritelne...
nemas si co vycitat. vsetko robis dobre.
ale ved mohla tu chatu a byt mat ona..sama sa rozhodla ze chce ten dom..hučala do mna ze tam aj tak byvali s nasimi tak by tam rada ostala ze jej deti si tam zvykli nedalo maju skollu kam chodia ..tak som suhlasila..a teraz je zle..
Papierovo to mate vysporiadane? Chata sj byt su pisane na teba/manzela? Ak je riadne pravne vysporiadany majetok, tak ona moze akurat tak frflat ale nepomoze si. Ak to nemate pravne vysporiadane, nuz, asi by som sa bala nejakych sudnych dotahovaciek... a u sestry, resp. jej partnera je to len zavist, ze tym zarabate vy a nie oni.
prisla na to, ze sa rozhodla zle, respektive - vy ste velmi mudro vyuzili potencial a teraz ste spravodlivo ziskovi - cesta cez prerabku atd urcite nebola jednoducha.
Sestra by asi rada bola keby jej pecene holuby do ust padali same.
takto to ale nefunguje, rozhodla sa ona, pred rokmi, moze si akurat buchat hlavu o stenu teraz.
A je uplne nevhodne ako ti hra na city. Rodicia by urcite boli radi, ze je chata prerobena a ze ich dedicstvo vam takto pomaha.
@mrkvicka060 mame vsetko na papieri moj manzel pracuje na sude ako uradnik takze u nas je to povinnost :D mat vsetko na papieri..obe nehnutelnsti su pisane na mna dom na sestru
Ale fuj, niekto nikdy nemá dosť. Netráp sa tým a super, že máte všetko na papieri
@renatka1985 aj podla mna by boli radi..ved o to sa cely zivot aj snazili len zial financne sme neboli na tom dobre a rodicia vacsinou makali len na to aby ten majetok udrzali..na nejake vylepsovanie velmi neostavali peniaze
V tom pripade si z toho nic nerob. A sestre povedz, ze ked ti nema co ine povedat, len taketo hlupe a zavistlive reci, tak sa nemusite bavit vobec. Naco? Dostala dedicstvo vo vyssej hodnote ako ty, vtedy sa isto tlapkala po pleci, ako super dopadla, ze nemusi ani doplatit rozdiel. A zrazu po rokoch si vsimla, ze ste si to vase dokazali zveladit a este na tom zarobit a uz vymysla ako vy z toho aj ona vytrieskala a zrazu jej uz nestaci. Ale tipujem, ze pri rekonstrukcii nepomohla ani financne ani nijako inak... typicka slovac zavistliva, aj bratovi sestre bude zavidiet, co si vybudovali vlastnymi silami. A nech ta nenapadne davat jej peniaze z prenajmu 🤦♀️
Poznám presne tento prípad z okolia. Tiež zdedili chatku, ostatní každý niečo a teraz keď ju zrekonštruovali, upravili Okolie, cestu tak by ju chceli všetci a aj všetci frflú prečo ju nezdedili oni, ale keď sa dohadovali nik ju nechcel že do nej treba vrazat €. Takže ak máš všetko na papieri, tak kľud. Sestra závidí.
@mrkvicka060 jasne ze nie..vsetko sme sami hradili..ked to zratam tak nas ta rekonstrukcia vysla na nejakych 15 000 a to sme setrili kde sa dalo..a vela veci poznamosti a tak..
Prepáč, píšeš, že jej nový priateľ na ňu tak vplýva? A čo je sestra nesvojprávna? Alebo má 15 rokov???? Veď je to matka a dospelá žena! Ja som takto prerušila vzťahy so staršou, aj jej 3 už dospelými deťmi. Presne pre niečo podobné, hoci naši rodičia ešte žijú, šlo o podobnú situáciu, s ktorou ona pred pár rokmi súhlasila a dnes vykrikuje, že som ju okradla o majetok. Aby si pochopila, šlo o dve záhradky, ktoré stáli vedľa seba a mesto prenajímalo. Jednu mala prenajatú sestra a jednu rodičia. Pred asi 10 rokmi mesto dalo na známosť, že sa budú odkupovať. Keďže naši nemajú peňazí nazvyš, navrhla som, žeby som sa mohla stať nájomcom ja a teda neskôr tú záhradu odkúpiť. Ide o cca 280 m2. Všetci súhlasili, aj tá blbá sestra.... Jej deti boli vtedy ešte neplnoleté, ale už v podstate dosť veľké, aby rozumeli situácii tiež. Vedela o tom, súhlasila s tým (a to máme ešte mladšiu, tá nemala žiadny problém, že pohoda, lebo som navrhla jej, nech si ju odkúpi, keďže ja bývam v inom meste. Nechcela, súhlasila so mnou)... Asi pred 4 rokmi sa konečne spustil predaj no a začala vojna.... Zrazu sa tá krava urobila sprostou, že ona o ničom nevedela, že ja som nájomca a vzápätí teda budúca majiteľka, že záhrada má hodotu 10 000 eur (hovno, možno tak 6000) - odkúpila som ju za 2000. No a vykrikovala somariny, až sme aj s rodičmi čumeli ako puci.... Rodičia trvali na tom, že ju mám odkúpiť ja, že čo oni s tým budú a že aj keby pomreli, tak 280 m2 sa bude blbo deliť a už máme aj my deti, tak zase tie deti atď atď... že už keď bolo tak raz dohodnuté, že sa to nechá tak. No a koniec. Odvtedy tá staršia je ako šibnutá. Medzitým som sa ešte rozišla (tiež pred 4 rokmi) s bývalým, tak sa spolčila s ním no a hotovo. Ja som tá najhoršia na svete vo všetkých stránkach. Vyhodila som ju zo svojho života aj s jej podarenými deťmi a vôbec, ale vôbec sa nekontaktujeme. Stačí mi, že ona sa kontaktuje s bývalým debilom... Takže aj takéto vedia byť vzťahy. Preto ti píšem, že to, čo uvádzajú ženy, je pravda. Sestra ti len sprosto závidí, že ste si to takto zariadili a ona nemala možnosť, možno peniaze, možno šikovného chlapa.... Ser na ňu a ušetríš si 10% života minimálne.
Nakolko ste sa obe dobrovolne financne vyrovnali...dufam, ze to mate aj dokladmi, tak nema absolutne pravo zasahovat do tvojho majetku.Ako si ty s nim nalozis je na tebe...ziadne vyplatenie zisku z najmu!
urcite nie som taka blba ze by som jej davala z tych penazi..ja mam tiez dieta a nebudem ho oberat koli jej zavisti..ked pride slusne ze potrebuje pozicat peniaze ( ako velakrat sa uz stalo v minulosti, ale vzdy vratila) tak nema problem je to predsa sestra a ma postihnuteho syna..ale urcite jej nebudem nic davat
uz len koli tomu ze ked sa rozdelil majetok a ona vedela ze dostala viac a ja od nej nepytam vyrovnanie nedockala som sa ziadneho "dakujem"ani nic brala to ako samozrejmost..
No tak by som sestre splechla do tváre prečo si ty mala byť tak ústretová a nechať jej dom.To neznamená, keď v ňom bývala a má postihnuté dieťa, že má nejaké pravo mať dom iba pre seba.Umlc ju raz a poriadne.
Fuuha. Sestre by si mala raz a navzdy vysvetliť, že ona dostala po rodičoch dom, čo má väčšiu hodnotu. Aj ked ste sa o tom už asi bavili ale to nevadi. Musíš jej dať najavo, že ty si budeš robiť čo len chceš s tou chatkou. A bud v pohode, to že ju prenajímaš je tvoja ŠIKOVNOSŤ!!! Nechápem ako medzi sestrami môže byť niečo také, že jedna druhej závidí....katastrofa. Z daného prispevku čo si napisala mi príde akoby ťa sestra začala šikanovať - prepáč za silný výraz. Ale toto si inak neviem vysvetliť.
bože mňe je na plač ty si jej nechala ešte dosť penazi brala si ohľad na to že jej dieťa je postihnute a ešte ty si ta najhoršia že sa nehambi druha by chcela jasne doplatiť ved to že si jej nechala nejakých 55 tisic eur kedže dom mal veľku hodnotu mala by byť rada a čušať že má takú sestru ved 55 tisic eur je dnes dosť to nie že si jej nechala 5 tisic aj to je dosť ale 55 tisic a ešte jej chodi huba bože ta chamtivosť ja by som jej povedala dobré dám ťa na súd chcem doplatiť ten zvyšok neboj sklapla by jej huba na prázdno by sa celá dosrala ale potvrdilo sa ti za dobrotu na žobrotu to znamena že ty si jej pomohla a ona ťa o..a a ešte je múdra mohla by byť šťastna za taku sestru ale namiesto toho ešte kydy a zloba s takou sestrou by som nechcela mať už nič spoločné a ani ju vydieť.
je to len čistá závisť, ak máš papiere v poriadku a je to jednoznačne tvoj a manželov majetok, môžeš si s chatkou nakladať ako ty chceš. Ona súdom nevymôže nič, ak nebola napr. nejak inak spísaná vôľa rodičov alebo ak ste si nedali rpi rozdeľovaní majetku nejaké výhradné práva navzájom alebo čo, tak je to jednoducho tvoj majetok a koniec. Proste ti závidí príjem navyše, došlo jej že ho mohla mať ona, ale už jej nedochádza, že by aj tak zrejme nemala šancu tú chatu zrekonštruovať do takého stavu, aby ju mohla ona prenajímať, že to chcelo kopu času aj investícií. Na rovinu jej povedz, že dostala dom v omnoho väčšej hodnote ako ty byt+chatu a že nech teda nezávidí a je rada, že si od nej nežiadala vyrovnanie. že ak ona pôjde súdnou cestou, môže sa stať, že aj ty budeš žiadať súdnou cestou dorovnanie. Neboj sa, raz dva sklapne.