Pomôžte, poraďte ak máte rovnakú skúsenosť.Mám 9- ročné dvojičky a 3- ročného synčeka, dcéra ma ani za svet nechce poslúchať. Stále sa to len stupňuje, úplne ignoruje moje slová, príkazy, zákazy, dokonca keď na ňu kričím už to s ňou ani nepohne. Niekedy sa rozplakala ale teraz už ani to nie.Večer jej kážem si pripraviť všetko do školy, bez mihnutia oka mi povie že má všetko a ráno jej ukladám do tašky potrebné veci na daný deň.Syn je oblečený, čaká pri dverách a ona behá holá lebo si niečo nevie nájsť " veď včera si povedala, že to máš prichystané".Ešte by ma zaujímalo aké povinnosti u Vás majú deti v takomto veku, či ja nie som dosť náročná, keď si sami musia upratať izbu, umytý riad odložiť, poutierať prach...
aj my mame ten isty problem, tiez presne takisto ako ste vy pisala, vobec nas nepocuva. My sme rozhodnuty to uz riesit s psychologickou, lebo nic nezabera ani zakazy ani kricanie ani ked jej dam po zadku. Vsetko ignoruje. Alebo aj ked posluchne tak len na 5 minut a potom zase to iste. Ja dokonca od svojej dcery vyzadujem len to aby si upratala izbu a pripravovala sa do skoly a ani to nerobi 😖 Ale vsimla som si ze sa to zacalo zhorsovat ked sa nam druha dcerka narodila, tak neviem ci to je tym alebo vekom. Ale urcite zajdem ku psychologicke, lebo uz aj v skole neposlucha
@stefisebidenis verím ti, že si zúfalá ☹ ja mám len 2ročného krpca a minule ma dostal do takého stavu, že by som sa najradšej pod zem prepadla a nával emócií..no plakala som ako malá 😖
U nás ako-tak funguje to, že ak on nepočúva a neposlúcha nás, tak ani my jeho. Samozrejme, že sa mu to nepáči, ak sa mu nevyhovie a môžme sa o tom rozprávať, že ako to urobíme, aby sme boli aj my aj on spokojní. Krik je nič, deti si asi zvyknú. Neskúšala si skôr niečo takto, akože s kľudom (aj keď chápem, že je to asi nadľudský výkon). Asi sa to nedá veľmi porovnávať, tvoja slečna je už slečna a puberta zrejme útočí 😕
@stefisebidenis no mozno budem trochu tvrda, ale ja by som dcere povedala, ze vtedy a vtedy sa odchadza z domu a ma byt prichystana (9 rocne dieta pozna hodiny, takze nevidim problem), ak nie, odchadza sa bez nej. Ano, prvy krat vyskusa ci to funguje, mozno i druhy, ale ak odides a nechas ju samu, na treti krat si rozmysli. Co sa tyka pripravy do skoly. Ani omylom by som jej nepripravovala veci do skoly rano. Ma ich mat. Ak nema, dostane poznamku, za poznamku bude doma trest (nemyslim fyzicky, ale zakaz niecoho co ma rada, napriklad PC, TV atd, pripadne jej pribudne povinnost npr. vyniest smeti). V tomto vsetkom vsak treba byt dosledni a neustupit. U nas sa to osvedcilo 😉 A neboj, urcite nie si narocna 🙂
@cecil36 toto všetko čo spomínaš už sme preskákali, nechali sme ju doma a čo sa stalo, nič ignorovala to, ešte ako keby sme jej dobre spravili, zakázala som jej telku i PC, jej to nevadilo lebo je taká lenivá že ani to jej nechýba. Keď ju nepustím s kamoškami na dvor, ešte to ako tak zaberá, vtedy je aspoň nasratá a možno vtedy niečo porobí. Plačem no tak vtedy plače so mnou, ale asi toľko.Učí sa dobre, v škole problémy s učením nie sú ale odvráva dospelým, všetko rieši ona aj to čo sa jej vôbec netýka.Minule ma dorazila: boli sme na kožnom a dievča v jej veku sa veľmi škaredo správalo so svojou mamou, odvrávala jej a strašné ksichty robila, ja som si to nevšímala ale ona ma upozornila že aké je to škaredé. Tak toto vie, vidí zlé správanie ale to svoje nie.
@stefisebidenis vobec nie si narocna...dokonca by som povedala, ze si na nu dost makka. Ved aj moj 3 rocny syn si musi upratovat izbu (samozrejme s mojou pomocou). Myslim, ze 9 rocne dievca je dost stare na to, aby si vedelo nachystat potrebne veci do skoly a same sa rano obliect. Presne ako pise cecil36 ked si nenachysta pojde do skoly s tym co ma v taske... vazne jej nebal tasku lebo si na to zvykne a bude ako moja 11 rocna sestra. Tiez sa jej 6x opytaju ci ma nachystane....samozrejme odpoved je ano...a potom si nastavi budik o pol hodinu skor aby si rano stihla nabalit a beha po byte ako splasena....Mamina sa vzdy nahneva, nakrici na nu ale nakoniec jej tie veci pohadze do tasky. A na druhy den to iste.... a ziadna zodpovednost ani nic. A este ju aj vozia autom do skoly. Lebo vraj sama nemoze ist po hlavnej....My sme so sestrou na bicykloch chodili (aj v zime) alebo autobusom a naspat pesi lebo nebol ziadny spoj a nikoho vtedy neazujimalo, ze je tam hlavna. Velmi ju rozmaznavaju podla mojho narozru. Ja som si v 9 rokoch musela chystat sama. Vynasanie smeti, pomahanie v domacnosti a urpatovanie izby bola samozrejmost. V 11 tich som uz vyzdvihovala 6 rocnu sestru zo skoly a dohliadala na nu kym jeden z rodicov neprisiel domov. Kolkokrat ak mali vela roboty este som jej musela aj s ulohami pomoct. Alebo rano desiaty nachystat.
@jarunka111 skúšala som aj s kľudom, aj som ju prosila, dokonca v zúfalstve som jej aj čosi sľúbila ale nič nepomáha, max. na 1- 2 hod. a potom nič.Ako vravíš na krik si už zvykla, len ja si naň nemôžem zvyknúť.Syn si tiež neporobí veci ale na toho nakričím a aj keď s nevôlou ale ide a urobí si.No neviem či to je už pubertou v tomto veku, alebo to bude povahou.
@stefisebidenis ono treba najst to co zabera, co nemusi byt vzdy lahke. Na moju zabera PC, telku ma u zadku a chodenie von tiez. Kazde dieta je ine, a na kazde zabera nieco ine. Nam to tiez trvalo 😀
@lillah mi ich tiež nosíme do školy, ale to musíme lebo nie sme z mesta a do mesta aj tak ideme do roboty spolu. Inak ani ja by som ju nemohla pustiť zo školy samú, lebo je taká zasnená, že neviem kam by došla.Ako opisuješ svoju sestru to isté robí aj moja dcéra splašene behá po byte, povie že má všetko pripravené a nikde nič.
@stefisebidenis A este jedna vec, neslubovat a nevyjednavat. Proste su iste pravidla, ktore treba dodrziavat a basta. Ak sa nedodrziavaju pride trest. A ver, ze ak sa toto nauci, v buducnosti sa jej to zide, naprikald v tom, ze nebude notoricky nestihac, ktory vsade meska a podobne 😉
@jankas87 aj ja som už rozmýšľala aj nad psychologičkou ale akosi sa neviem odhodlať
@cecil36 v tom máš absolútnu pravdu že nesľubovať a nevyjednávať, lenže už aby bol pokoj tak som spravila aj túto chybu, síce nepomohlo. 3- ročný synček príde ku mne a povie mami nekrič a vtedy Ti príde ľúto, že ubližujem mojim krikom aj synom, veď to počujú.
@stefisebidenis ja mám 12 ročného syna a tie základné povinnosti si urobí - či chce alebo nie.Proste musí. Jeho povinnosti: upratať izbu (hoci nie vždy je to podľa mojich predstáv,ale snaží sa), vyniesť smeti, umývať riad, poumývať spoločnú chodbu v bytovke.Ale samozrejme to vždy ofrfle - prečo ja, zase atd...Ale nakoniec urobí.
Myslím si, že už je to puberta a ked to nejde po dobrom ani po zlom,tak skús psychologičku. A manžela tiež nepočúva? Môj syn má väčší rešpekt pred otcom-hoci nieje jeho vlastný. Ak mu manžel povie raz, syn poslúchne bez rečí. Ja zas musím niekedy aj 10x povedať alebo aj nakričať. Ale vzťah majú veľmi pekný..... 😉
Ja by som ešte skúsila neukladať jej veci ráno do tašky, nevšímať si ju....ak chce zmeškať do školy....nech sa páči.Ale dôsledky musí znášať ona.....
@stefisebidenis u nas krik tiez nepomahal, teda ak neratam, ze som si nim upravila moj nizky tlak 😀 Co sa tyka tej psychologicky, no neviem ci pomoze, mozno ti da nejake rady (ak je teda naozaj dobra), ale aby dieta zmenilo spravanie treba naozaj doslednost rodicov. A toto za nas ziadny psychos nespravi.
@stefisebidenis Ja som ináč tiež veľmi mäkká,ale pri manželovi som sa naučla,že nemôžem dieťaťu ustúpiť,pretože si bude robiť,čo chce. Manžel jednoducho povie:urobíš to a to a hotovo.bez pripomienok,bez rečí...Povedal som hotovo. Netreba ustupovať,ináč sa naše deti zodpovednosti nenaučia. Kolkokrát sa na začiatku aj mne tlačili slzy do očí...ale prešlo to a syn sa naučil, menej odvráva,viac pomáha...hoci mudruje(ale to beriem ako znak puberty) 😉
@gabinka41 ako opisuješ svojho syna tak aj náš je taký ofrfle ale nakoniec porobí, možno nie na 1 x ale porobí na 2 x. Dcérke musím 1000x povedať to isté a nič, keď náhodou niečo urobí tak čaká pochvalu a za čo?! Poviem jej, že ju dostane ak si to vždy tak urobí ale nič.Manžela sa bojí viac ako mňa ale neposlúcha ani jeho, on toho už má plné zuby a niekedy ju už ignoruje a už sa tomu vôbec nečudujem. on chodí pre nich do školy a už s malou dušičkou, že či sa zase náhodou niečo nestalo. Keď sa čosi v škole udeje vždy je ten druhý na vine dokonca aj učiteľky nielen deti.
@stefisebidenis ahoj, skusila si si s nou v klude sadnut (trebars jej sprav caj a sebe kavu a kolacik aby to bolo ozaj vazne posedenie🙂) a porozpravat sa o tom, ze jej spravanim ti velmi ublizuje a ublizuje aj svojim bratom? Lebo ked je neposlusna musis na nu dvihat hlas, kricat a pod. a neprospieva to nikomu v rodine a ci si zela aby si ty alebo surodenci boli koli nej smutni..alebo nejaky iny priklad, ktorym by si sa jej pokusila zahrat na city..mozno sa to zda krute ale ak si uz vyskusala vsetko mozne aj nemozne, musi existovat nejaky sposob, ktory na nu bude ucinkovat. Zaroven, ked sa uz budete rozpravat, nezabudni sa jej v klude popytat ako si ona predstavuje komunikaciu s tebou, priravu do skoly, svoje povinnosti (nic take ze nijak, mama spravi vsetko). Ma ozaj uz vek kedy ma byt sama za seba zodpovedna a ty s manzelom jej mate byt autoritou, ktoru musi pocuvat a respektovat. Ozaj manzel? Aj na neho je taka hnusna? Nepomohlo by keby do tohoto vsetkeho zasiahol on svojou muzskou rukou?
A inak ako zakazy ked nefunguje telka a PC, co tak siahnut na oblubene hracky, knizky, prazdniny, kamaratky a pod....
@stefisebidenis podľa mňa ti psychologička poradí zopár trikov ako na ńu a pozrie sa na vaše hádky zvonku,to niekedy pomáha, taký nezainteresovaný pohľad, možno len treba zmeniť niečo málo tvojom prístupe ako na ňu, ja by som za psychologičkou zašla,ale neber to,že tam ideš kvôli zlej malej,ale kvôli tomu,aby si sa ty dačo podučila.
@cecil36 preto som myslela na psychologičku čo keby mala rešpekt aspoň pred cudzou osobou, inak sa tak trošku aj toho obávam že by tam naklamala, lebo aj to veľmi vie. Dokonca raz mojim rodičom nakecala, že budeme mať bábo a ani za svet nám nechceli uveriť že nie. Vraj im to nechceme povedať. Všade chodila s tým, že som tehotná a to ma zastavovali, aby mi gratulovali, neskôr som počula že som si ho určite nechala zobrať.
@stefisebidenis no skús ju aj za každú maličkosť pochváliť...možno práve tot potrebuje.A psychologičku by som skúsila.Ona by sa aj s dcérou porozprávala a ktovie,ako by zareagovala dcéra,kebyže je spomenieš,že si s ňou nevieš rady a že teda pôjdete k psychologičke. My sme minulý rok navštívili známeho psychologa (syn začal v škole škaredo rozprávať) a ten mu dal nejaké testy a nakoniec nám povedal,že syn je v pohode, nieje tam žiadna patlogia a zrejme je to správanie spôsobené pubertou. Výsledok: treba sa mu viac venovať,viac spolu komunikovať...Psychologom nič nestratíš...treba vyskúšať všetko,aby sa to potom nezačalo vyvíjať nesprávnym smerom.....
@stefisebidenis este ma napadlo, ked si napisala o tom klamani, aky je okruh jej kamaratok? Poznas ich vsetky? Nemozu mat ony na nu takyto vplyv?? Lebo vymysliet si taketo klamstvo o tehotenstve je podla mna uz teda viac nez dost!
@anaxamon áno už som si s ňou sadla aj sme si dobre pokecali ale to čo mi vtedy sľúbila trvalo možno pár dní, lenže ja by som potrebovala už dlhodobejšie.
@stefisebidenis asi jedno s druhým, ale treba nekompromisne trvať na svojom. A možno by ti psychologička vedela pomôcť aj pochopiť dcérino správanie a zároveň poradila ako si život uľahčiť a nie sa rozčuľovať alebo byť v stave zúfalstva. A aby aj deti pochopili, že ich máme radi a chceme pre nich len to najlepšie
@stefisebidenis za navstevu psychologa sa netreba hanbit. je pravdepodobne, ze ona sa jednak uvedomi, ze beries jej spravanie ako vazny problem, a taktiez, mozno psychologicka bude vediet poradit preco to dcera robi - pravdepodobne podvedome, pripadne ak vedome, tak snad z nej dokaze vytiahnut motiv.
myslim, ze je to cele dobry dovod toho psychologa navstivit, lebo pred vami je puberta v ktorej sa spravanie tvojej dcery moze este zhorsit.
ma dcera nejake konicky?
@anaxamon tak to teda áno, vieš si predstaviť ako som chodila s malou dušičkou, že kto ma kvôli tomu zastaví. O tom ani nehovorím, že mi pozerali na brucho či už rastie.Má jednu kamošku ktorá je tiež veľká beťárka, ale tá takéto veci úplne nerobí, dokonca ak príde k nám tak je veľmi rada som nou a ešte mi aj pomáha, sama od seba sa príde opýtať či mi môže pomôcť.Jej mamina nespomínala, žeby mali takéto problémy.
@stefisebidenis hm no a existuje vobec nejaka autorita u nej? stari rodicia? brat-dvojc,a ten ako bere toto spravanie svojej sestry? na neho ona neda? vies zeby si sla na nu cez neho...
@anaxamon starí rodičia z mojej strany ju ochraňujú, ich poslúcha, keď moja mama jej vyčíta, že čosi zle spravila tak sa dokonca aj rozplače, u nich je vždy dobrá- vraj.Starkej umyje riad, odloží ho ,povysáva. Chyba je už určite len vo mne,tú psychologičku asi budem potrebovať ja ☹
@acko koníčky mojej dcérky rada tancuje a vyvaľuje sa na posteli, max. pozerá telku, je strašne lenivá.Za psychologičku by som sa nehanbila ale neviem prečo mám z toho taký zlý pocit.
@stefisebidenis potrebujete ju potom obe a teda urcite skus vyhladat nejaku dobru vo vasom okoli, a chodte tam samozrejme obe...resp. obe k detskej a potom ty sama k dospelackej ak by bolo treba...aj ked ja osobne moc tychto lekarov nevyznavam ale asi niekedy nie je inej volby...hlavne pri detoch
@stefisebidenis tiez mame taketo problemy s dcerou od cca 8-9-tich rokov. Zachvilu ma 12, musim dozerat na nu ako na prvacku, ci sa ucila, ci si pisala ulohy, ci sa pobalila do skoly, nie je hlupa, ale leniva ako vos... V jej izbe poza skrinky a popod postel to vypada ako na Luniku IX, kazdy den teda ak nieco odomna chce (internet), tak musi mat spratane v izbe, ja jej to musim skontrolovat, ulohy tiez, musi mi povedat ucivo ktore sa preberalo a ako by odpovedala, keby ju vytiahli pred tabulu... A potom si moze robit co chce. Uz si aj celkom zvykla, celkom sa to dava doporiadku, aj nas vztah je uz bez jej vybuchov a jedovatych reci.
Chodili sme od 9-tich rokov k psychologicke (vidim, ze vo vseobecnosti kriticky vek u dievcat). Povedala nam, ze dieta nema pevne stanovene hranice, zvykla si ze ich moze posuvat ked sa jej zachce pozna nas uz dokonale a vie ako, ze povolime, ked budeme unaveni z jedu a protivnosti ktorymi nas zahrna, ze sa dame ukecat na sluby, alebo vyjednava. Psychologicka pomoze zorientovat sa trosku v tom, kde robis chybu. Zapis si take hlavne problemy a jednu - dve modelove situacie ako mrna reaguje na konkretnu vec, ako sa vyvija vasa komunikacia, ako to konci... Poradi vam ako zareagovat. Neda sa to doporiadku po jednom sedeni, ale uz po prvom sedeni budes vediet, kde zabrat a co dotiahnut 🙂
@stefisebidenis narocna? To absolutne nie si. A 9 rocne dieta musi respektovat autoritu - teba a musi uz niest zodpovednost za seba (skola a podobne). Len sa snazi s tebou cvicit. Ja k tomu len tolko.