Dobrý deň prajem, chcela by som počuť váš názor.
Ja neviem či som naozaj sebecká, ale toto mi nepríde normálne čo od o mňa chce rodina.
Mám 23 rokov, išla som pracovať do zahraničia pred rokom a pol spolu s priateľom.
Mojej starkej sa to nepáčilo ani neviem že prečo.
Strašne som bola s rodinou pohádaná, lebo zrazu im všetko začalo vadiť , priateľ a že pracujem v zahraničí.
No ale teraz všetko vyšlo von oni mali so mnou plán, že ak starý rodičia nebudú vládať ja zostanem s nimi doma.
Lebo som jediná vnučka že tak sa to patrí..🙄
Ale nechápu že keď ostanem doma , nebudem mať žiadny príjem.
Moja mamina ( ich dcéra ) je rozvedená a pracuje.
Ale majú aj syna 50 ročného Ktorý býva s nimi .
Ako hovorím má 50 rokov ale vždy žil s nimi , nikdy sa neodstahoval.
Varili mu a všetko.
Ale hovoria že on musí pracovať lebo má jedného maloletého syna.
Nevedia pochopiť že ja mám vlastný život , musím pracovať aby som aj mala na starobu niečo odložené.
Nechcem aby išli do starobinca , ale ja sa zničiť takto nechcem že tam budem sedieť a život mi bude ubiehať ..
Je podľa vás na toto nejaké riešenie ?
Ja si myslím, že povinnosť postarať sa o starých rodičov majú tvoji rodičia. Ale nie prostredníctvom teba. Ty budeš mať povinnosť postarať sa o tvojich rodičov.
Si svojprávna a ži svoj život nie niekoho iného...A tak isto oni majú svoje deti tie sa majú postarať.Aj odomna sa očakávalo, že odidem žit k mojej starkej a starkemu ale razne som im vysvetlila ze nie, vo vedlajsom dome byva ich syn s rodinou, vsetko co je treba vedia zabezpecit a ked som doma zo zahranicia travim tam tie volne dni a pomozem so vsetkym..Oni uz svoj zivot mali, prezili a teraz nemozu cakat ze ja svoj zahodim kvoli ocakavaniu celej rodiny...Je nas vnucat dokopy 12 prestriedame sa tam postupne vsetci a tak starkí vedia a tesia sa ze chodime vsetci...
@dettinadetta nenechaj sa do nicoho vmanipulovat, zi svoj zivot, studuj alebo pracuj, uc sa jazyky, uzivaj si, si mlada, toto nech riesia ich deti. Ty raz budes riesit svojich rodicov.
@dettinadetta riesenie je, ostan v zahranici, co najdalej od tychto "riaditelov inych zivotov"
Ano je riešenie a to také, ze ty ostaneš v zahraničí s priatelom a budes si žit svoj zivot a o tvojich starych rodicov sa postarajú tvoja matka s bratom. Ty nie si povinna doopatrovat babku a dedkom, ale tvojich rodičov...a absolútne nechapem, ako mozu od teba chciet ,aby si ich doopatrovala...máš vlastný život a mali by byt radi, ze si sa postavila na vlastné nohy a si sebestačná.
@dettinadetta babka si môže platiť opatrovateľku a obe deti jej majú prispievať aby to utiahla, nech si zistia aké možnosti opatrovania ponúka obec, aké príspevky na opatrovanie môže dostávať
Ved majú aj vnuka...
@dettinadetta to čo máš za.rodicov 🤦
mám 24 ročného syna. tiež pracujeme s manželom. mama je sama. ak by nešla do domova - sama chcela - tak by som určite nešla ani ja z práce ani by som to nežiadala od syna - práve preto čo píšeš - z čoho by sme žili??? kedysi to bolo iné, ľudia žili viacgeneračne, veľa žien nepracovalo, mohli sa fyzicky starať o rodičov - ale teraz?? ... je to sebecké ako od starkej, ale hlavne aj od tvojej mamy... čo s tým? nuž, neviem, na tvojom mieste by som sa ale ja nedala do toho donútiť - ak keď, tak by som navrhla mame že jej budem prispievať na starkinu opateru pár eur ak ona sama nemá dostatok peniazov aby ona starkej platila ...
Je sympaticke, ze ta to trapi a je absolutne neuveritelne, ze to od teba ziadaju. Maju 1000 inych moznosti ako vyriesit situaciu. Ak chces byt ta najlepsia vnucka na svete, tak im navrhni nech sa VSETCI rovnakym dielom skladaju na opatrovatelku. Na jednej strane je ok, ze ti povedali co si mysleli, ale nie je ok to od niekoho vyzadovat. Maju mat radost, ze si sa super uchytila v zahranici co nie je vobec take lahke ako si ludia myslia. Sam som to zazil. Povedz im, ze ty si moc busy a kedze to maju blizko tak nech pomahaju. inak ten co ma 50 nemoze pomoct, lebo musi pracovat???? a co ty nemusis??? Nema on dost penazi nech sa postara? Fakt maj sa trocha viac rada.
Však ostaň v zahraničí a budeš mať po problémoch.
To prosim v ktorej riti sveta este panuje mienka, ze potomstvo ma doopatrovat dedkovcov? Nie, mas pravo na vlastny stastny zivot. Bodka.
Povinnosť postarať sa majú v prvom rade deti, teda tvoja mama a jej brat. Ešte poviem, že ak sa oňho xely život starali tak on viac, ale je kopec možnosti, môžu byť doma ak sú ako tak sebestačnosť a platiť im opatrovateľku, napr moja babka bola do 80 cipera a potrebovala iba pomoc s veľkým upratovaním. A keď by už boli nevládne tak DSS a je možnosť vybaviť prispevok, takže dá sa všeličo. Takže nedaj sa do ničoho natlačiť, lebo niekto sa rozhodol. To je iba alibizmus zo strany tvojich rodičov aj strýka, že ty sa postaral, lebo sa to patrí. Najlepšie asi urobíš ak si vybuduje život tak ďaleko aby ta nemohli takto komandovat a vydierať.
No nikto nemá povinnosť sa starať. Ak nevládze nech do DSS. každí musí pracovať a žiť vlastný život a nie sedieť doma
50rocny syn tam byva bez hypoteky, tak nech čuší a stará sa. Alebo nech si ide hladat bývanie, babka preda svoj majetok a z toho si financuje nejake zariadenie. Dnes nie su len starobince, ale (sukromne) zariadenia na urovni, s opaterou a roznymi sluzbami. Najviac štekajú tí co sa o prd starajú.
Nedaj sa citovo vydierať.Okrem toho postarať sa majú deti a nie vnúčatá.Zi svoj život ako ty chces držím palce.Babka môže žiť ešte 25 r to budeš čakať na blízku, keby niečo...ak bude velmi chorá aj tak nepomôžes.Aj ty budeš chcieť niekde bývať, mať rodinu nepochopím toto linajkovanie života a rozhodovanie za niekoho iného.
A neboj sa babka bude behať okolo prerastené ho syna ešte roky veď nech si nájde priateľku a o babku sa postarajú, keď tam byva
Inak tieto priblíženie nápady asi ľudia čerpajú z telky alebo odkiaľ. Kolegyňa prišla pred časom úplne vytocena, lebo "celá rodina sa dohodla" že oni s mužom majú najväčší dom, tak dedo, jej svokor, čo ju nikdy nemal rád, a vždy vykrikoval že není správna zena, lebo neposlucha, bude bývať u nich a oni ho doopatruju. Povedala, že ani za svet, že nech ho opatruju ti, ktorým dal peniaze a komu sa pchal do zadku. Muž ju ukecaval, tak povedala dobre, ste štyria, ku každému pôjde dedo bývať a začne u toho komu najviac pomohol, nám nedal nič, k nám môže prísť na nedeľný obed raz do mesiaca. Nasrata je, a vianoce vyzerajú že budú mať tichu domácnosť, lebo muž sa urazil. Ale povedala, že buď sa odrazí alebo ho pošle do prdeli, ale svokra si domov nepusti.
@dettinadetta
Áno je riešenie. Povedz celej rodine, ze su hrozny egoista otrasni a už sa na SK nikdy nevrať! Ak mas, tak max na kavu s kamoškami, idealne niekde na welnes pobyte mimo mesto, kde žiješ. Rodine ani nehovor, ze prídeš.
Toto je nonsens! Tvoja matka je spolupachazel tohoto geniálneho planu? Porodiť opatrovatelku pre babku a dedka? To ti ani meno dat nemuseli, stačilo číslo ved na tebe absolutne nezáleží ako sa cítiš a co od života chceš!
Sú to chrápanie a nik ma nepresvedčil o opaku. Egoista kinder nechutne narcisikovia. Tak neschopný 59 rocny debilny syn s fullservisom od nic celý život nemôže sa starat! Véd chudáčik musí chidit do roboty, lebo si urobil syna ake pistarat sa o neho suco nevie keďže mu maminka perie vari strechu nad gebulou poskytuje.
Aké ty mlada perspektívna mas zit ako žena z africkej púšte, ibetovat a zabiť svoj zivot aby si sa ešte tak 15 - 29 rokov starala o starých babku deda, dodrbala si zdravie psychicke a fyzické a potom ešte aj o strýka keď oni zomrú lebo vedvsyncek musí pracovať- ten jeho!
Ty si len nedokončená handra nepindaj suchej nozkami.
Do riti by som všetkých z rodiny poslala a starých s ich zmyslanim hajzel do najhoršieho starobných! Nech sa soametaju debili. Kde niet účty ku mbe, nemám účtu k veku! Asi toľko.
@som_realistka
samy génius a manažér! Ze nie si ešte prezitentmi títo organizátormi. Ja som muzovi tiez raz povedala, keby niečo, ze rozviesť sa vieme aj v pokoji. Nepotrebujeme meniť krajinu a sťahovať sa do blízkosti jeho otca, ci ku nám.
Starostlivosť o narocne povahy (kludne tam rátam aj rodicov) je masaker a masochyzmus, nie povinnosť!
Len všetci bežia ešte v zabehnutých Schumacher typu drz hubu a krok, tak sa to musí! No nemusí. Chcem dnes vidieť tých 55 ročných ako ostanú doma bez príjmu staratcsa o rodičov. Zivit ich bude kto, opatrovateľský? O ujme na zdraví opatrovatela ani nehovorim. Keď chce byť niekto matka Tereza, nech sa páči. Ale kto trosku rozmysla a chce matcako tak dobrý zivot, zvazi iné alternatívy.
@dettinadetta Povinnosť má v prvom rade tvoj strýko a tvoja mama ako ich deti.Tvoj strýko ak býva s nimi,zvládne sa starať popri zamestnaní,ak sa už nebude dať môže si vybaviť opatrovateľský príspevok na rodičov a starať sa o nich ako množstvo ďalších ľudí ktorí takto opatrujú svojich rodičov či iných členov rodiny.A toto že on musí pracovať lebo má syna to je blbá výhovorka.Ak býva u rodičov a pracuje tak by mal mať aj niečo našetrené aj v prípade že platí výživné na syna.A existujú ďalšie možnosti,môžu sa strýko aj tvoja mama zložiť na opatrovateľku v čase keď budú v práci.Čokoľvek skúšajú nedaj sa zmanipulovať,rovno im povedz že postarať sa majú oni ako ich deti.Ty sa potom podľa svojich možností postaráš o svojich rodičov.
Ja by som ich uplne seriozne vysmiala. Patri sa. Jezkove oci. Takze stryko, ich syn, nemoze, lebo ma malolete dieta. - ty nemas pravo zalozit si vlastnu rodinu?
Nech ti ani nenapadne vratit sa. Odstahuj sa este dalej! Lebo doma si len za pracovnu silu, kazdy prdi na to, ako si svoj zivot predstavujes ty
Ano, ma to riesenie, ze sa v tom vobec nebudes prplat. Si im podpisala galeje, ci na akom podklade mas pre nich robit to, co si oni myslia, ze by si mala?
Predstav si, ze tam porodis a odujes sa nich, lebo vsak ty si mysleka, ze pridu tvoje decko chovat (nenapada mi lepsie prirovnanie🤣) su na hlavu??? Neries❌
Aj keby ma mali vydedit, tak na takéto niečo by som v živote nepristupila. Ze tvojich rodičov hanba nefackuje.
A hovoria mi že rodinu musí držať pokope.
Že rodina je najviac.a že som nevďačná, lebo koľko mi pomohli . To je fakt , ale pomoc som aj ja im koľko krát dala.
A toto mi začali hádzať na oči.
Že som si vybrala inú rodinu.
Ale že chcem mať svoj život, budovať si svoje to ich nezaujíma
@svetlonos ona inak za svokrou chodila, keď bola chorá aj ju vozila po vyšetreniach, vždy hovorila ze nechape ako mohla taka dobra žena- jej svokra- vydržať s takým nepríjemným chlapom, a že určite ju dohnal do hrobu on s tým sekirovanim.
@som_realistka
vet to je to. Su starsi ľudia anjeli, kde nemáš problém postatat sa, pokial mas moznost. Ale zničiť si vlastne nervy na protivnom človeku, keďže bol cely zivot komplikovaný? Figuvtu pomoze porozumenie prečo on je taky - lebo zle detstvo bla bla- za to nik nie je povinný si to odtrpiet.
A protivnost ci ťažké povahy sa na starobu len zhoršujú.
Nechcem pausalizovat, to je na ozaj dlhu diskusiu. Ja som len urobila v tomto smere vlastne rozhodnutie. Kludne budem za mrchu zlu pre podaktorych - ale oni mi kompenzáciu následkov opatrovania nedajú.
A ta svokra si to fakt asi odniesla keď bol taky hnusak aj na ňu. No už ju aspoň nik nebuzerije.
@wilkova presne tak, o starkých sa postarajú jej rodičia a ona sa postará o rodičov. Tak to má byť.
@dettinadetta urobila si dobre, chces IT svoj život mladého človeka so všetkým, čo k tomu patrí. Využila si možnosť pracovať v zahraničí, zlepšis si jazykové schopnosti, získas nové poznatky, čo v budúcnosti môžeš zúročiť aj tu, o sebavedomí ani nehovorím,keďže sa musíš spoliehať na seba......Držím ti palceky 👍
@dettinadetta riešenie je ze si dospelá, svojpravna a máš svoj život s ktorým si môžeš robiť čo chceš a nikto za teba nemôže rozhodovať