Problémy s mamou

14. feb 2024

Zdravím. Naozaj sa hanbím za to čo tu teraz budem písať. Pred pár mesiacmi som mala 18 . S matkou nebývam už pol roka keďže ma vyhodila . Bývam s mojím priateľom a mám sa naozaj pri ňom dobre ale vráťme sa k veci . Ja som mala pri matke život totálne izolovany nemohla som sa baviť s nikým iba s ľuďmi ktorý sa jej páčili. Bola som strašne nakrátko, psychicky ma týrala bila ma. A to že som si našla vzťah bolo iba vyslobodenie. Ale aj teraz keď som dospelá sa stále bojím a stále sa stará do môjho života . Napríklad chodíme s kamarátmi von . Poväčšine chalani lebo sú to kamoši môjho priateľa. A všetci sú zadaný . Mám aj zopár nezadaných kamarátov ale môj priateľ je s tým v poriadku. Ale moja mama mi stále diktuje že to není v pohode . Že niesom normálna že sa určite s nimi kurvim ... to tvrdila každému o každom chalanovi s ktorým som sa bavila a keď to bola kamarátka tak hovorila že to je určite štetka a ja budem tiež . Teraz ma to obmedzuje strašne v tom že keď niekam idem s kamarátom alebo kamarátkou tak sa bojím že ju stretnem keď idem niekam ďalej nechcem aby to zistila lebo viem že by mi nedovolila nikam ísť iba tak . Vždy som celá vyklepana a bojím sa že čo kebyže to zistí ... Neviem ako sa mám tohto zbaviť. Budem rada za každú radu

anjelicek26
14. feb 2024

Tak jej proste nedvihaj telefón, problém vyriešený. Napis pravidelne na whatsapp ci posli nejake neutralne fotky nech vie, ze zijes...Nebývate spolu,ak nebudeš vešať veci na sociálne siete a jej o tom rozprávať, prestane to riešiť.

autor
14. feb 2024

@anjelicek26 tu nejde o sociálne siete ale aj o to že napríklad ma uvidí niekto známi v nákupnom centre a on jej hneď volá. A za pár minút je tam nacupitana že sme sa akože náhodou stretli. Skúšam jej veľakrát nedvíhať ale to už je môj mobil plný sms a správ . :/ a keď si ho vypnem začne písať môjmu priateľovi. Na soc.siatach ju mám obmedzenú ako najviac ide vidí iba to čo môže čiže v tom problém není .

maciatkolulu
14. feb 2024

A teraz čo? Študuješ,či pracuješ,či ako?

autor
14. feb 2024

@maciatkolulu študujem v 3 ročníku som ☺️a chodím na brigádu.

alexnina777
14. feb 2024

Zavolaj mamu na kávu, posaď si ju oproti sebe a povedz jej všetko čo máš na srdci, že sa správa nevhodne, a že si neželáš aby Ti robila to čo robí, správa sa otrasne a mohla byť už
dospieť, lebo ty už si dospela. Na záver jej oznám, že buď s týmto spravaním skončí a bude sa správať ako dospela žena, alebo úplne obmedzíš kontakt s ňou, lebo z toho máš stres.

autor
14. feb 2024

@alexnina777 joj 🙃🙃to som už skúšala.. veľakrát ale vždy to dopadlo tak že " čo som to z teba vychovala" alebo že je zo mňa sklamaná. A keď som s ňou chcela prerušiť kontakt už to bolo o tom že ja mám hysterické záchvaty napísala celej rodine a všetci sa vrhli na mňa . :/

vanilkovazmrzka
14. feb 2024

Hrozne, ze si nieko takto ventiluje vlastne frustracie… a este matka na svojej vlastnej dcere 😏
Odstahovat sa do ineho mesta asi jedine

maciatkolulu
14. feb 2024

Ono dievčence,ja vám neviem....bolo by treba počuť a čítať aj pohľad matky.... Nie bezbreho počúvať nastrocny výlev na MK. Neviem koľké by ste reálne vyhodili 17rocne decko z domu a vzápätí ju prenasledovali. ja som ešte aj 18. Ročnej dcére chodila na rodička.
Milá autorka,ťažko ti odpovedať,keďže nepozname celkovo situáciu. Ale odporúčam viac sa venovať uceniu. Priateľ je zamestnaný a vie ťa uživiť a aj bude vedieť a teda aj ty sama o seba,keď sa rozidete,hej? Už si podala návrh na výživné? Plus prídavky poberas ty?

ivangeline
14. feb 2024

Hmm. Mozno mama nie je uplne ok. Ale ty bud tiez na pozore...mas nic a nemas este ani skoncenu skolu.. Priatel raz je a zas nemjsi byt...Moja kamoska takymto stylom dopadla velmi zle. Potom aj lutovala,ze neostala u babky...

autor
14. feb 2024

@maciatkolulu výživné mi posiela otec . Áno prídavky dostávam ja na účet . Moja mama sa takto ku sme správala od 10-11 keď si našla druhého priateľa. A za tie roky je toho strašne veľa čo mi urobila. Ja viem že sa to možno snažíš obrátiť že som nevyzerá problémová a neviem čo ešte . Áno môj priateľ pracuje . Mama ma v byte pri nej nezniesla stále kričala že jej zavadziam tak sa nakoniec rozhodla že môžem bývať pri priateľovi. A tak sa tak stalo do pár hodín mi doniesol jej priateľ veci a na druhý deň na to z mojej izby sa stal jej šatník.

maciatkolulu
14. feb 2024

Si prichystané bývať aj sama? A výživné máš dostávať od oboch rodičov... Prosím ťa a výživné zacal otec len tak sám od seba posielať tebe? A všetci sú ok s tým,že ako tretiačka na strednej bývaš u priateľa? Aj otec? Nie,nesnažím sa z teba nič urobiť. Len by bolo zaujímavé vidieť pohľad matky a aj jej čítať jej názor.

autor
14. feb 2024

@maciatkolulu s otcom sa nebavím nezaujíma sa o mňa . Výživné mi posiela od kedy sa mama s ním rozviedla lebo sa druhý krát vydávala. A áno všetci sú s tým v pohode keďže matka mi sama povedala že mám ísť bývať k nemu . Čiže ja som s radosťou išla .

maciatkolulu
14. feb 2024

@vanilkovazmrzka ono je to jednoznačne veľmi,ale veľmi dobrá rada. Dievča má prídavky a výživné a brigádu. A je tretiačka na strednej škole. Býva u priateľa a ten proste preda byt( ak nejaký má),bez problémov sa presťahuje s 18rocnou babou niekde do iného mesta a budu dochádzať škola,práca,brigáda. 👍a keď sa chalanisko zakuka do zuzky odvedla,tak ma autorka hmmm,čo okrem písomky z matematiky? A istoty blížiacej sa maturity? Veľké nič.

maciatkolulu
14. feb 2024

Výživné sa posiela k rukám matky a nie 10 a menej rocnemu dietatu....

maciatkolulu
14. feb 2024

Jaj,všetci si s tým v pohode,len matka ťa prenasleduje a vypisuje a tak... Dobre,myslím,že viac nemusíš písať.

alexnina777
14. feb 2024

Pozri všetko to čo si napísala hovorí to aká je ona, ty možeš riešit len svoje správajie teda, keď úprimný rozhovor nepomáha. urob to tak že sa zameraj na seba, dobre sa uč, správaj sa slušne , a ju ja snaž obmedziť na minimum.. ked bude mat tie hlúpe reči, tak jej len odpíš alebo povedz, že aj ry ju máš rada.. bud pozitívna a milá.. rodičov si si nevybrala, no je to tvoja mama. skús pretrhnúť túto rodovú líniu a začni u seba..

svetlonos
14. feb 2024

@maciatkolulu
ty usudzujes podla seba ale ver, ze nie vsetky mamy su ako ty, žiaľ. Ty to nevies pochopit, lebo si zrejme dobra mama 🙂
Keby taku mala autorka temy, nepisala by tu. U nas v rodine sa tiez dievca 16 rocne odstahovalo od rodicov. Byvala u kamosky na byte, popri skole brigadovala. Skolu dokoncila. Ani nechcem patrat do detailov co presne sa tam stalo radšej... Dievca je slušné, nebolo drzé ani ziadny grazel. Bohuzial, stava sa.

maciatkolulu
14. feb 2024

@svetlonos nie,ja usudzujem podľa ineho. Čítaj pozorne,čo píše autorka. A 16.rocne dievča je neplnolete,nemôže sa len tak odsťahovať a len tak bývať u kamošky. To je na sociálku. Predpokladám,že kamoška asi nemala veľmi cez 18. 🙃rodičia sú všelijakí,ale preto pri neplnoletých sa to rieši ešte inak. A plnoletí majú právo si robiť ako uznajú. Každá,ktorá máme už dospelé deti vieme,aké to je zložité v čase dospievania. A aj z našich mladých čias si pamätáme
,že niekedy bolí rodičia a mama úplne pre nás nepochopiteľni.😅tak preto by bolo fajn poznať aj pohľad matky.

svetlonos
14. feb 2024

@maciatkolulu
ano 16 rocna je neplnoleta, socialka to nikdy neriesila. Nechcem tu pisat detaily ale zrejme rodicia radsej povolili odstahovanie ako socialku. Kamoska s prenajatym bytom bola plnoleta, prenajala jej jednu izbu. V tychto pripadoch nejde len o "divnych" rodicov u pubertalnych skorodospelych. To je take zdrave a bezne 🙂 No su aj rodicua, ktory sa zasekli v 20tke a riesia sa do 59tky. Deti su na druhej kolaji, hlavne ked nastupi druhy partner, pripadne rozne ine problemy. Ale vidno, ze ty si dobra mama 🙂

maciatkolulu
15. feb 2024

@svetlonos to nie,že mama povolí....to je protizákonné ,takže škola rieši,pediater, atď.... 16rocne dieťa nemá čo bývať u kamarátky a platit jej nájom .Áno je to dieťa. Má iný pohľad na svet. Potrebuje ešte "dozor" je fajn,že dopadla ako dopadla,ale je zaujímavé ,že škola nič neriešila. Na rodička chodila kamoška? Zaujímavé.

svetlonos
15. feb 2024

@maciatkolulu
to chodila zrejme mama. Tiez som nechapala ako to islo ale fakt to tak bolo. Nepoznat ju osobne, tazko tomu uverim.

eva8
16. feb 2024

Mama sa o teba boji a chybas jej. Preto tie "nahodne stretnutia". Zalezi jej na tebe, preto sa do vsetkeho stara. Bohuzial, pouziva nevhodne slova. Aj rodicia robia chyby. Cely zivot robime aj chyby

autor
16. feb 2024

@eva8 neviem ktorý rodič prejavuje to že mu záleží na deťoch tak že ho bije alebo ich zatvára v izbe alebo im zakazuje sa najesť. :/ vedela som že sa tu nájde takýto komentár. Ale očividne to není tak že by bola starostlivá

eva8
16. feb 2024

V uvodnom prispevku si o bitke a zatvarani v izbe nepisala nic.

stanulienkat
16. feb 2024

Hlavne dokonci skolu,uzivaj antikoncepciu. Taku mamu, co ta len depta, v zivote nepotrebujes. Po skole da zamestnaj. Odstrihni ju.

eva8
16. feb 2024

Precitala som si. Mame na tebe zalezi, inak by ti peniaze neposielala a nesledovala by ta.

martinajurkechova
17. feb 2024

Už som tu tuším čítala niečo podobné. No proste kamarátom vysvetli, že mama to nemá v hlave v poriadku a skús ju ignorovať, alebo sa skús poradiť s nejakým psychológom ako máš na ňu reagovať, aby ju to prestalo baviť. Proste buď úprimná a bude lepšie keď budú kamaráti dopredu vedieť čo môžu od nej čakať. Rokmi zistíš, že v tom nie si sama, že ľudia majú rôznych rodičov a začne ti to byť možno aj jedno.