Problémy s bratom - dlhy na byte

alenka_111
16. aug 2016

dobry chcem sa opytat v roku 2014 mi umrela mamicka ja a brat sme po nej zdedili byt .... no v tom case bol moj brat vo vykone trestu a kedze mal nemale exxekucie a nechceli sme o byt prist tak mi svoju cast darovacou zmluvou daroval s ty ze ma doziotne pravo uzit byt... brat sa v v marci vratil domov a odvtedy sa zacalo peklo prestal platit poplatky za byt a mne narastaju dlhy chcem sa spytat mozem mu darovacou zmluvou vratit jeho cast bytu s tym ze ak exekutor byt zabavi mne moja polovica penazi ostane ? a este aka je lehota medzi jednotlivymi darovaniami

katkakovac
16. aug 2016

@alenka_111 obratila by som sa na pravnika. Najlepsie by bolo byt predat a prniaze rozdelit. Alebo to dat na sud, ale to by bolo na dlhe lakte. Takze pravnik....

alenka_111
autor
16. aug 2016

nechce mi podpisat predaj bytu

olivia97
16. aug 2016

@alenka_111 ahoj áno môžeš darované vrátiť. môžeš odstúpiť od zmluvy, môžeš urobiť novú darovaciu zmluvu (podpisujú obe strany zmluvy) a o svoju polovicu neprídeš, resp. ak by bola exekúcia a ty by si súhlasila s predajom aj svojej časti tak dostaneš za svoju polovicu ale či to bude reálna cena a či sa to oplatí to je druhá vec. ďalšie vec ak na brata prešlo vlastníctvo a následne ti polovicu daroval a na neho už prebiehali exekúcie, je otázne či toto darovanie je platné, pretože veritelia môžu namietať, že ich chcel ukrátiť týmto prevodom vlastníctva

leanny
16. aug 2016

S darovaním musí brat súhlasiť. Nič sa ale nezmení na vecnom bremene (právo doživotného užívania), musel by súhlasiť aj s jeho zrušením. Ak sa toto vecné bremeno nezruší, pochybujem, že sa byt podarí predať (ani exekútorovi). Poplatky za byt je povinný platiť vlastník (ak byt užíva brat, mali ste sa písomne dohodnúť na tom ,kto bude hradiť poplatky), ak by ste aj polovicu bytu darovali späť bratovi, exekúcia z dôvodu neuhradenia poplatkov za byt (do darovania) by bola vedená na Váš podiel. AK by exekútor začal exekúciu kvôli neuhradeným poplatkom za byt (z doby, keď ste boli výhradným vlastníkom) viedla by sa exekúcia len na Vašu časť bytu.

duun
16. aug 2016

Možno by sa dalo na brata "zatlačiť".. keďže si vlastník (a teda máš povinnosť platiť za byt), máš právo ho požiadať, aby byt opustil - nemá nájomnú zmluvu = nemusiš zabezpečiť náhradné ubytovanie, neprispieva ti na náklady = užíva cudziu vec. Chápem, zrejme to nie je jednoduché (emócie, rodina atď.) ale reálne je to tak.. býva v cudzom, užíva a neplatí za to, čo sám minul (voda, plyn...).. tvrdo povedané, ty by si sa mohla nahlásiť na daňovom, byt legálne prenajať a mať tak minimálne pokryté náklady na byt (prevádzka, údržba, dane..), alebo aj podľa možnosti zarobiť. A že nechce podpísať predaj? Ak je byt celý na teba (polka tvoja a polka darovaná), tak prečo by mal čokoľvek podpisovať? Veď k tomu bytu už nemá vlastnícky vzťah, či? Ak nie je v liste vlastníctva = nemá žiadne právo rozhodovať, či sa byt predá, alebo nie. Chápem, bude nutné asi vypratanie bytu možno s pomocou polície, ale ak je byt tvoj, máš nielen povinnosti (platiť zaň), ale aj práva (užívať, prenajať, predať).

Tá darovacia zmluva - od brata tebe (keďže už mal exekúcie) je napadnuteľná a nie je to ešte premlčané, čiže aj tu by mohol byť problém = bola by veľmi pravdepodobne vyhlásená za neplatnú.

Na predaj v dražbe a zisk polovice peňazí sa veľmi neupínaj. Takéto predaje sú zvyčajne doslova za smiešny peniaz. Vyvolávacia cena býva stanovená odhadcom, zvyčajne nízka a na byty v dražbe je často už dopredu nachystaná celá sieť zorganizovaných priekupníkov.

olivia97
16. aug 2016

@duun však má vecné bremeno na doživotné bývanie takže asi ťažko ho vysťahuje

duun
16. aug 2016

zle čítam, potom prepáč.. som trubka.

duun
16. aug 2016

http://www.byty.sk/realitna-poradna/37414-je-mo...

Dobrý deň, podľa ust. § 151p ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"): "Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností."v spojení s ust. § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka:"Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie."V zmysle vyššie uvedených ustanovení s výmazom vecného bremena je potrebný buď súhlas osoby oprávnenej z vecného bremena, alebo právoplatné rozhodnutie súdu, ktorým zruší vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania v prospech oprávneného.

olivia97
16. aug 2016

@duun presne tak na zrušenie vecného bremena potrebuje bud súhlas oprávneného alebo rozhodnutie súdu

duun
16. aug 2016

Patová situácia. Možno by som zvážila realizovať/pohroziť odhlásením elektriny, plynu atď. V podstate si náklady na užívanie má hradiť sám - ak si ich nehradí, prečo by mal vlastník platiť, či? Resp. KTO je na zmluve so správcami energií, rozmýšľam, môže byť iba vlastník, či aj povedzme nájomca? Tiež napr. poplatok za smeti je iba užívateľa-brata, ona si platí v mieste bydliska.
Chápem, nutné ako vlastník zaplatiť dane za nehnuteľnosť/pozemok, alebo za správu bytu, či primeraný podiel za teplo (ak aj nekúrim, vykurujú ma susedia, čiže vždy platím aspoň základ, ak aj nie pomerovú zložku).

Možno práve toto - hrubý nepomer medzi jeho výhodami "býva" a bremenom "ona za neho platí" by mohol byť dôvod.. ale zas súdy :( dlhotrvajúce a neistý výsledok.

vlasta1818
16. aug 2016

@duun pohroziť? nechcem byť pesimista ale myslím, že tu pohrozenie teda stačiť veru nebude

duun
16. aug 2016

Nie som právnik.. len som rozmýšľala, čo by som skúšala robiť ja. Ak sa nedá zabrániť dlhom inak, tak len to skúsiť "stopnúť" pri zdroji. Odhlásiť, odpojiť.. len neviem, či by sa nedalo potom napadnúť, že sa byt nedá užívať = bráni to v realizácii toho bremena. Ale myslím, že tento typ človeka (mám "na saláme aj vlastnú rodinu") sa súdiť zrejme nebude.