Problémový svokor

eliskarupp
18. jún 2017

Ahojte zeny,chcela by som pocut vas nazor na moju situaciu.mame partyzdnove dvojicky,chodia ku nam moji rodicia aj svokrovci vsetci sa z nich velmi tesia.s nasimi sme zvyknuti ze vzdy ked si chci deticky vziat normalne sa ma spytaju ci si ich mozu zobrat,povarovat,ponosit.u nas doma sme proste tak zvyknuti ze sa proste na vsetko slusne spytame,poprosime.moj svokor vsak slovicka prosim a dakujem nepozna.ked k nam pride sam si suverenne babatka vyberie z postielky beha s nimi po dome.minule prisiel s malym krsniatkom a zahlasil mi oblec nam deti ideme ich pokocikovat,ziadne mohli bybsme ist pokocikovat?on mi to dava akoby prikazom.pritom ked u nas je ja mu deticky sama rada davam casto to robim ze mu ich sama prinesiem povarovat nemam s tym najmensi problem aby ich mal.vytaca ma vsak ten jeho pristup.naposledy bol u nas zas si suverene vzal maleho z kolisky ked mu zacal plakat névedel ho utisit zobrala som mu ho,mali ky sa utisil a svokor ku mne prisiel a zacal mi ho brat so slovami:daj mi ho.no mna skoro vysttelo tak mu vravim.no hadam sa ma aspon spytate a nieze daj mi ho.svokor ostal pohorseny a na druhy den to s muzom riesil ze co to malo znamenat ze co som mu to povedala ze ci si akoze on musi deti pytat alebe co. ze sa mu to nepaci.muz samozrejme na mojej strasne mu ti vysvetlil .zeny ale ja neviem ci som teda uz ja taka blba ale vam by to nevadilo?ja nemam problem ked ich ma,vytaca ma len ten jeho suverenny pristup ze si mysli ze ked cce pride si a zoberie ziadne mozem prosim dakujem nic.a este je urazeny a dotknuty ked ho poprosim abybsa ma slusne spytal.on je totiz zvyknuty neprosit nikoho o nic vzdy je taky suveren.co by ste robili na mojom mieste?

eludka
18. jún 2017

Byť asertivna a nenechať si takéto svokrove maniere.

novana
18. jún 2017

@eliskarupp, tešila sa a ďakovala za takéhoto svokra.

eludka
18. jún 2017

@novana a keď urobí niečo vyslovene nevhodné ?, nie sú to svokrove deti, musí rešpektovať nevestinu vôľu.

sasa1310
18. jún 2017

@eliskarupp čo by som robila? Bola by som vďačná za to, že má záujem a ešte, že ich chce vziať von. Môj býva neďaleko od nás a ešte s nimi vonku nebol. A to sú pubertiaci už.
A že si nevypýta? No mne príde zvláštne, že tvoja mama si vypýta či si môže vziať svoje vnúča na ruky

mihula
18. jún 2017

@eliskarupp tesila by som sa,že starký ma zaujem o svoje vnučatka.Nebud precitlivela,možes za chvílu riesit,že stratil zaujem
a tiež si si zobrala jeho syna a neprosila sa jeho-viem dve neporovnatelne veci,ale aj tak......

culia1
18. jún 2017

@eliskarupp podla mna bud rada, ze mas pomoc, mojmu manzelovi su tiez vzdialene slova prosim ,dakujem, mohla by si, jedna na priamo, nebol vychovavany v tom duchu, proste akceptuj, ze je taky priamy a bud rada ze mas pomoc, lebo mnohe z nas nemaju, alebo maju len velmi minimalnu.

eeffka
18. jún 2017

Pre vsetky ktorym je cudne ze deti sa pytaju. Su domacnosti kde sa to povazuje za samozrejmost. Ja u svokrovcov tiez neberiem veci len tak. Ked chcem mlieko opytam sa ci mozm. Nejde o to ze by mi nedali ale o elementarnu slusnost je to ich domacnost. Taktiez neleziem ludom do spalni.povazuje. to za privatnu miestnost. A opytat si dieta od jeho matky je snad samozrejme.

Ak je svokor neomaleny jeho problem. Nevestina domacnost.jej pravidla.

adsumus
18. jún 2017

@eliskarupp tak osobne by som to moc neriešila, je to síce trochu ine ako si zvyknutá, ale nerobí dedo nič zlé hádam, ked nehovorí prosím a dakujem? v rámci rodiny, my si tiež nepotrpíme. reaguj, že nie dedo, teraz ja potulim, on to bude brať normálne, možeš pridať prosím, dakujem, možno sa chytí časom.

december12
18. jún 2017

zober to s humorom a doberaj si ho, on má úmysel dobrý, ale nemá socialne zručnosti a nevie sa prejaviť spoločensky prijateľne🙂

alex49
18. jún 2017

vždy, ked spraví, to čo nechceš, tak mu to povedz aj 300 krát, hádam potom pochopí

jania023
18. jún 2017

@eliskarupp ja by som nadrzovku ked pridu najblyzsie svokrovci urobila séance
Vysvetlila im ze si vazis ze ich beru von ale ze ty si zvyknuta na to ked sa ta niekto najprv spyta na tvoj nazor. Ze si bola takto vychovana a ze rada by si aby sa toho drzali aj oni.
V prvom rade su to vase deti cize ak sa nedohodnete tak nedostanu nic cize je to v ich zaujme aby to pochopili.
Urcite ich to zarazi ale to nevadi, urcite im daj hranice teraz ako o par rokov lebo potom to bude horsie a ty sa budes zbitocne hadat z manzelom co on ta nic nemoze lebo bude medzi vami.
Nemas co stratit milo-drzo im povedat ze co mozu a co nie a ze ked oni boly mlady tiez by sa im nepacilo krby prisiel niekto a zacal im do toho kafrat

adsumus
18. jún 2017

@december12 to neviem či je až take spolčensky prijatelne, ak by moja mama čakala na schválenie, či može moje dieťa zobrať na ruky alebo čokolvek, by som si pripadala ako v blázinci, to iste svokrovci.

anieli_1
18. jún 2017

@eliskarupp mne chodila mm krstná malého kúpať a nepýtala sa a vieš čo tešila som sa že má záujem....Tak isto mm babka prišla že obleč ho idem ho kocikovat....A nikdy sa ma nikto nepýtal či si môže zobrať na ruky ...Buď som ja divná ale nikdy mi to nevadilo...Môj svokor napríklad deti zobral na ruky až keď mali okolo roka a to mi vadilo že nemá taký záujem ale on taký je ...

novana
18. jún 2017

@eeffka, porovnávaš neporovnateľné. Pýtala som si dieťa od susedky, keď som ho chcela vziať na ruky, ale je pre mňa nepredstaviteľné, aby sa ma moja matka musela pýtať, či svoje vnúča môže vziať na ruky.

vanmonka
18. jún 2017

Toto sú čo za rady, že buď vďačná za takého svokra😨 snáď sme nejak slušne vychovaný a keď si chcem povarovat dieťa, je jedno či vnúča, synovca, kamaratkyne dieťa, slušne sa spýtam či môžem...nie daj mi ho😠
@eliskarupp normálne narovinu sa s nim porozprávaj, sú to tvoje deti, v tvojom dome.povedz mu to tak ako si to sem napísala, že nemáš problém, že si vďačná jeho záujmu, len nech sa jednoducho slušne opýta😉

december12
18. jún 2017

@adsumus spoločensky neprijatelne je to ,že on nevie povedať ,,prosím si vnúčence"🙂 a mama je iné ako svokor

pribinak
18. jún 2017

Podla nadpisu som očakávala, ze bude chodit k vam pripitý, nafajčeny, alebo ze bude robit nieco fakt mimo normu

Ale toto mi pride take precitlivele. Ved ste rodina, on je dedko, ma tie deti rad, tak mizno mu to pride take zbytocne, ci navyse prosiť, ci moze popestovat vnucatko
Ludia su rôzny, ale toto mi nepride ako problémový svokor

Ale ak ti to vadí, tak ho pouč, ze existuju čarovne slovíčka

adsumus
18. jún 2017

@december12 ja si to nemyslím, dedo prišiel a stara sa o vnučence, ake prosím, to by mala hadam mamka prosiť aby jej niekto pomohol a ked jej to vadí, tak poviem dedovi, ked nebude prosiť deti nedostaneš. neviem aký človek má takýto postoj.

novana
18. jún 2017

Skoro som si cvrkla. 😀 Že sa nespráva spoločensky prijateľne! 😀 Prosím si na ruky vnúčika. 😀 Na čo sa tu niektoré hráte? 😀

december12
18. jún 2017

@adsumus nie su so svokrom na rovnakej vlnovej dlžke, čo je v rodine bežné, prečitaj si ešte raz môj prvý prispevok, píšem tam že to má brať s humorom🙂 nikde nepíšem že mu nema dať deti

nini1010
18. jún 2017

Cudujes sa ako sa chova ale skus sa na to pozriet trosku s nadhladom.sprava sa takto uz nejaku chvilu a ty si mu to potochu tolerovala nejaku dobu a nic mu nepovedala.zrazu nanho zvrcis lebo toho uz mas dost.necuduj sa preto jeho reakcii.
Tvoj svokor nema slusnost,takt a uctu voci neveste vstepenu to je fakt.ale je najvyssi cas z tvojej strany na tom zacat systematicky pracovat a urcit si pravidla.Ked u vas najblizsie budu a vezme si sam dieta povies muzovi aby si dieta od neho zobral a popros svokra aby si k tebe sadol ku stolu.Povies mu nech sa nehneva ale ty na taketo spravanie nie si zvyknuta a nevyhovuje ti.Ze si rada ze ma rad deti,ale skor ako si ich vezme sa ta spyta ci moze lebo ty si ich matka a ocakavas od neho ze to bude respektovat. A ze sa minule stalo naposledy ze ti dieta bral z ruk,ze si to nikdy viac neprajes.
Skor ako to spravis porozpravaj sa s manzelom ze ti to vadi,ze to nechces viac znasat a ze sa s nim chces o tom porozpravat.aby to vedel a ocakaval ze to spravis.aby sa nestalo ze si zacne este otca zastavat ze ved sa noc take nestalo.neviem aky je tak mu to radsej povedz predom.
Keby mne ktokolvek bral dieta z ruk tak sa vo mne nastartuje instinkt zurivej tigrice a bola by som hnusna.
Mala by si byt asertivnejsia a riesit veci konstruktivne.Ziadne zbytocne emocie,ani potichu trpiet kazdeho spravanie.To ze je on takto vychovany je len a iba jeho problem.K tebe a tvojim detom sa musi spravat podla tvojich pravidiel.

eeffka
18. jún 2017

@novana pre mna je nepredstavitelne aby ktokolvek siahol na partyzdnove dieta bez dovolenia matky.

Nechapem co je zle na slusnom spolocenskom vystupovani? Potom sa tu mlade zeny hraju na damicky a nemaju zaklady spolocenskeho chovania lebo v ich rodine "sa na to nehralo". Svoje dcery sa snazim vychovavat tak, aby sa vedeli spravat v kazdej situacii a neposobili ako z vidlakova.

december12
18. jún 2017

@novana na nič sa nehrame niektore sme také🙂 ..a cvrkni si znova🙂

adsumus
18. jún 2017

@december12 a ty prídeš ku sovkrovi a poslušne si budeš pýtať, či si možeš nabrať vody a isť na zachod a otvoriť okno, či pohladkať psa, pozdraviť svokru, či isť na dvor si dať pivo?

sasa1310
18. jún 2017

nabudúce, keď príde, nech ti dá kolkovanú žiadosť, aby si vzal svoje vlastné vnúča a dieťa svojho syna na ruky 😀
Inak, robíš si problém tam, kde nie je. Prečítaj si tu v témach starostí iných mamičiek so svojimi svokrovcami alebo rodičmi a zistíš, že máš skvelého svokra, ktorého zaujímajú vlastné vnúčatá. A že sa neopýta? No je tam toho.

december12
18. jún 2017

@adsumus tu len vidieť že nevesta a svokor vyrastali v iných podmienkach...komunikacia ich dvoch to vyrieši ,my dve nie🙂

janette321
18. jún 2017

neviem si to predstaviť že by ma všetci príbuzní museli prosiť aby som im dovolila zobrať malého na ruky ...

oli18
18. jún 2017

To je ozaj prehnané, aby starí rodičia prosili nevestu, či môžu zobrať z postieľky vnúča na ruky 🙂 Ak by si svokor zobral rezeň zo sporáka bez pýtania, to by som skôr pochopila, ale vnúča?

sashabb
18. jún 2017

... hmm no ja neviem, ale pokiaľ by prišiel ktokolvek ku mne s tým že obleč mi dieťa beriem ho von, tak si len poklopkám po čele. Je to hádam moje dieťa a ja o ňom rozhodujem či nie? a je jedno či to je dedko, babka alebo suseda.

S takýmto prístupom by ďaleko nezašiel, skôr by som mu ešte obmedzila návštevy 🤐

bodkolienka81
18. jún 2017

@adsumus 4x ano