Dobrý deň, som dcéra a môj otec mi poradil, vraj mám sa baviť hlavne s cudzími ľuďmi. Ukázať im, že viem komunikovať. On sa s nami doma skoro vôbec nebaví, ale pred cudzími ľuďmi sa strašne robí, aký je komunikatívny. Ako by ste nazvali takéhoto človeka? Strašne mi to vadí. Druhá vec, ktorá mi prekáža je, že ma vôbec nerešpektuje. To isté robí občas aj mama. Čokoľvek poviem, je zle a dostanem hneď vynadané, niekedy aj dosť hrubými urážkami. Veľmi mi to naštrbovalo sebavedomie v mladosti a aj teraz, keď som už staršia. Otec má okolo 60 rokov.
@miadi áno, žijem
@vakaveronika si introvert či neveríš si?možno Ti nechcú zle len, aby si sa viac socializovala.Tak sa ozvi, že Ti to vadí si aká si ..aj on nie je dokonalý, keď doma mlčí a vonku hra divadlo.
@vakaveronika treba sa postaviť na vlastne nohy, zariadiť si život po svojom a k rodičom chodiť len na návštevy. U dospelého človeka sa už predpokladá samostatnosť a zodpovednosť. Ak sa na vlastné nohy postaviť nechceš, tak sa musíš trpieť. Oni sa už ťažko zmenia.
@luccija myslím si, že nie som nejaký strašný introvert, ktorý by si neveril. Len som možno trochu nenarocnejsia a niektorí ľudia si môžu pri mne myslieť, že sú niečo viac.
Moze to byt vekom Alebo aj tym ze ta chcu vystrnadit z hniezda. Alebo im ich dospela dcera co u nich zije ide na nervy ( ak nemas nejake tazke zdravotne postihnutie Tak Asi neplanovali takto zit)
@miadi nemyslím si, žeby im ich dospelá dcéra išla na nervy, keďže sa takto správajú od jej detstva.
@vakaveronika tak vidis boli taki vzdy a jednoducho si tam stale snimi. Nic sa nezmenilo. Maju ta za decko a tak sa chovaju rovnako ako ked si nim bola.
@vakaveronika koľko máš rokov?tak buď to budeš znášať, alebo odídeš a nebudú mať koho dirigovať🙂prídeš na kávu, pokecas a odides
@luccija ďakujem za rady
@viestta všetky tieto veci viem, skôr som chcela vedieť, či je takéto jeho správanie v pohode.
@vakaveronika moja... Že jedným uchom dnu druhým von... Doma poplakať, že prečo práve ty takéto musíš počúvať, potom sa otriasť a ísť ďalej🤷. Bývaš s nimi? Ak áno, odsťahuj sa. A potom sa sústreď na svojho partnera, prípadne rodinu. Každý rodič má nejaké muchy a veru kopec je takých, ktorí sa snažia neustále svoje decko preonačovať na svoj obraz, hoci to ich dieťa je už dávno dospelé... Zameraj sa na ich dobré vlastnosti a tie zlé skús nejakú odignorovať... Chápem že je to ťažké, ale čím skôr si uvedomíš, že to, ako s tebou komunikujú, je ICH problém a nie tvoj, tým skôr sa od takýchto myšlienok uvoľníš a prestaneš sa pre to trápiť. Držím palce a posielam veľa energie❤️.
@mikadooo ďakujem
@vakaveronika nie, nie je v pohode. Ale aj tak to nevyrieši tvoj problém. Taky starý človek sa už ťažko zmení, treba sa podľa toho zariadiť.
@viestta aha tak on je ale taky proste od mladosti, nezáleží tu na veku, to som napisala len orientačne. je vidieť, že zle správanie voči iným nikto neodsudzije, väčšinou si ľudia myslia, že si za to ten človek môže sám.
@vakaveronika Povahu rodica nezmenis. Tiez mam rodicov,ktori vedia len kritizovat. Mama nam nikdy pekneho slova nepovedala a pred druhymi sa hra,aka je ona super matka a my deti jej len ublizujeme. Ide ma roztrhnut od zlosti,ked vidim ako sa pred ludmi sprava a aka je v skutocnosti doma. Nastastie spolu nezijeme,ale kazda navsteva u nej je pre mna peklom. Nepomohli ani rozhovory s nou,nepomohlo ani to,ze sme jej venovali cas,bravali na vylety. Ona sa nikdy nezmeni. Som s nou v kontakte iba kvoli otcovi,aby sa netrapil. Ked sa osamostatnis,bude to lepsie.
@miadi toto bol dost od veci prispevok, zit sam nie je take ruzove, ako sa zda. Ja zijem sama, ale kebyze mam normalnu rodinu, tak by som asi zila radsej doma. Ludia zijuci osamote su ohrozena skupina, trpia depresiami, maju skorsi nabeh demencie, ved aj pocas corony a lockdownov sa to najviac ukazalo, ze ludia zijuci sami boli najviac zasiahnuti. Ked som sa prvykrat vystahovala z domu, cele mesiace som trpela nocnymi morami, asi mozog nevedel nejako spracovat tu samotu a mal strach. Budit sa kazdu noc sama na to, ze na mna niekto striela nebolo ktovieco. Poznam ludi, ktori ziju s rodicmi a su teda omnoho spokojnejsi ako ja. Su to ludia, ktori sa vedia o seba postarat, pomahaju aj rodicom, ale jednoducho nechcu byt sami. A nie kazdy ma to stastie v zivote najst vhodneho partnera.
@savanna A potom existujú ludia ktorí samotu vyhladávajú a potrebujú ju aby z premiery medziludských kontaktov nezošediveli. To je - tak ako so všetkým - kus od kusu.
Normálna situácia je že dospelé deti sa osamostatňujú a rodičia si po rokoch opatrovania a starostí možu zase vydýchnuť. Ak je to pre obe strany uspokojivá a žiadaná konštelácia že zostávajú naďalej spolu, nie je čo namietať, ale sťažovať sa že mi rodičia v ich vlastnom dome idú na nervy a pri tom nemať záujem začať sa teda starať sama o seba je trocha zvláštny prístup.
@ckocka je nieco ine vyhladavat samotu z casu na cas, ked clovek potrebuje vypnut a nieco ine byt osamote stale, lebo nie je ina moznost. Prajem ti, aby si sa do podobnej situacie nikdy nedostala. Nie je to kus od kusu, su na to oficialne studie - socialna izolacia zvysuje riziko vzniku Alzheimera az o 50%.
Isteze, v pripade autorky je to nieco podobne ako u mna - kde su zle vztahy, lepsie odist. Ale kde su dobre vztahy, nevidim na tom nic zle, ludsky mozog fyziologicky nie je stavany na samotu, to len spolocnost sa snazi do toho single ludi za kazdu cenu dotlacit.
Akurat nedavno prva kolegyna rypala do druhej kolegyne, ktora byva s rodicmi, ze ako sa jej s nimi zije. Ja som sa mala chut tej prvej opytat, ako sa zije jej s tymi desiatkami kil navyse, ktore na sebe vlaci. Ale to uz nie je spolocensky pripustne, kdezto rypat do single ludi je v poriadku.
@savanna Je to o povahe a nastavení, pre mňa je samota nutnosť a životná potreba, nikdy nie trest. Pritom dokážem byť spoločenská i si to užívam, ale baterky dobíjam osamote.
Čo sa týka rýpania, každý registruje to čo sa ho osobne dotýka.
Partnera som našla v tridsiatke, predtým krátkodobé známosti, na víkend som jazdila za babkou na dedinu - každý víkend som čelila otázkam už máš frajera? Po x odpovediach že mi žiadny nevyhovuje ich to prestalo baviť. A že som vo vzťahu už sakra dlho je pre mňa doteraz záhada, ja som o tom nikdy nesnívala, nejako sa prihodil človek ktorý to so mnou vydržal a ja som vydržala s ním. Ale v období keď som bola sama bol moj život šťastný a spokojný, nebyť tej náhody že sme sa stretli bola by som šťastná sama aj naďalej. Teraz trávim aspoň dosť vela volného času i časť dovolenky sama alebo s kamarátmi, nie s mužom, potrebujem občas odstup, našťastie to berie úplne normálne.
Žijeme v dobe kedy je normálne a dovolené zariadiť si život podla svojich preferencií, kaziť si to len tým že ludia niečo hovoria mi pripadá zbytočné.
@savanna ach Moja to nie je o stasti . Partner nie je ako hryb ktory najdes v lese a je .. alebo vyhra v lotto. Na vztahu treba pracovat: Kazdy si je strojcom svojho stastia. Ked sa autorka stazuje na zivot s rodicmi .. ina rada ako odist z hviezda nie je . Ani ty nemusis byt sama. Ale z nejakeho dovodu si. A moze ich byt vela nie len ze si “ nemala stastie” na VOLBU partnera. To je len tvoja vyhovorka. Zijes len raz ak ti samota vadi Musis nieco zmenit. Stazovat sa na svoju situaciu je naj lahsie no nic to na nej nemeni. A je to v kazdeho rukach zmenit.
@miadi ja sa nesťažujem na život s rodicmi, ja sa sťažujem na ich správanie. Proste keby bývam aj na druhom konci sveta, bolo by to rovnaké.
@vakaveronika aj moji rodicia su kumne taky,,obaja..nikdy sa somnou onicom nebavili,moje problemy ich nezaujimali, kazde moje vyrozpravanie sa zo zleho dna skoncilo katastrofou..uz to nerobim - nezdoverujem sa im, som opatrna v komunikacii snimi,hoci ich lubim a som snimi takmer kazdy den (som vydata ale byvame v rodnej dedine,len na opacnom konci) odstahovat sa je nahlepsie a jedine riesenie..hladaj moznosti ako to spravit,inak to bude horsie... takze,niesi jedina / niesom jedinaaa 😵😕
@vakaveronika ano bude to rovnake,nezmenia sa,ale uz to nebude take napate, nebudes snkmi trsvut cas - nebudex frustrovana ich (ne)komunikovanim
Ty snimi zijes? Ak ano treba sa odstahovat ak nie trochu obmedzit styk Hlavne ked ta zhodia tak šup domov k sebe.