Problémové dieťa v harmonickej rodine

20. jún 2021

Ahojte, ak mate osobnu skusenost ( z detstva, zo sucasnej dospelosti, u blizkej rodiny, susedov, znamych) , bola by som rada keby ste sa podelili o pribehy, kedy v harmonickom manzelstve vyrastalo problemove dieta (v detstve neposlusne, neskor aj zavaznejsie tazkosti, s ucenim, s partiou a pod.) a napisali aj preco, co sa tam udialo, ze sa to tak vyvijalo. Ci niekde nastala chyba, alebo jednoducho to rodicia nedokazali za ziadnych okolnosti ovplyvnit. Jednoducho to tak vyslo. Dakujem.

elizabet173
20. jún 2021

napadla ma jedna rodina so štyrmi deťmi, úžasní, slušní, pohodoví rodičia, ktorí sa deťom venovali, chodili na výlety, dovolenky, lyžovačky. Tri deti - dve dnes už ženy a jeden muž sú šikovnými, úspešnými ľuďmi a štvrtý alkohol, cigarety, partia...Nebol ani najmladší z detí, , správali sa k nemu presne tak isto, ako k ostatným, z môjho pohľadu skutočne netuším, kde sa stala chyba. Oženil sa, mal aj dve deti s manželkou, ale jej otec ho musel vyhodiť z ich bytu, kde dočasne bývali, nakoľko sa tam správal ako majiteľ toho bytu, manželke začal oplzlo nadávať, popíjal. Ona sa to snažila dať pár krát dohromady, že idú bývať sami, ale on bol alebo pripitý, alebo aj keď bol triezvy, tak mal manželku a deti až na poslednom mieste. Po rokoch to prestalo baviť aj ju, vyhodila ho a on sa odsťahoval a už mu nič nestálo v ceste, aby pil prvú ligu. Aj sa úspešne prepil až k smrti, nakoľko ešte neboli rozvedení, tak mala aj vdovské, sirotské, čo jej pomohlo, aby deti vyštudovali. Ešte dodám, že jeho rodičia a súrodenci sa po celý čas správali k jeho žene a deťom veľmi pekne, navštevovali sa, boli tiež veľmi nešťastní zo svojho syna.

lujza123
20. jún 2021

Otázka je co je to vlastne "problémové dieťa"? Lebo niekedy stačí ze je to dieťa proste iné, neposedne, príliš citlivé, príliš živé a hneď je v kolónke čiernej ovce.
Niekedy je dieťa len následok problémových rodicov, koľko je takých rodín, navonok slušaci, decentne oblečený, kazdu nedeľu v kostole, s každým sa poctivo zdravia, chlap galantne podrží otvorené dvere... A doma citový chlad, zneužívanie, psycho teror... Dve deti to tíško trpia a tretie uteká z domu tak je zrazu to "problémové"

orta
20. jún 2021

ono casto je problemom aspon co poznam rodiny, tak ze posobia na oko ako dokonala rodina, ale realita je uplne niekde inde a myslim, ze prave to sa na tom dietat odzrkadli

janickacrazy
20. jún 2021

Áno, mám skúsenosť z našej rodiny, dieťa zo začiatku bolo v pohode, až v puberte sa zlumpacilo. Proste kamaráti, alkohol, prestal chodiť do školy. Rodičia to nezvládli, lebo matka ho zo začiatku obranovala, zatajovala veci pred otcom, lebo vedela, žeby bolo zle. Nakoniec ho vyhodili zo školy, drogy, skončil v base. Otec to chcel riešiť, no matka mu bránila. Keď bolo už veľmi zle, konečne si priznala chyby.

pribinak
20. jún 2021

Celkom nerozumiem čo majú problemy s učením v škole spoločne s charakterom človeka?

marsmykkok
20. jún 2021

@lujza123 súhlas. A myslím že niekedy stačí viac citlivé dieťa, ktoré vníma nejakú menšiu patologiu v rodine čo ostatní súrodenci neriešia (možno pozitívny vzťah otca k alkoholu, temperament rodičov ktorý riešia hadkami, nebudovanie sebavedomia u dieťaťa) , plus ak k tomu v citlivom veku medzi detctvom a pubertou nastane iná trauma (napríklad posmech v škole, smrť milovaného starého rodiča) a dieťa to nezvládne a stane sa problémovým.

mogaa
20. jún 2021

v puberte stačí že sa dieťa dostane do zlej partie...hlavne ak je dieťa ovplyvniteľné a v citlivom období....

jumama
20. jún 2021

Rodina s dvoma deti, starsi syn, mladsia dcera. Rodicia ucitelia. Dcera zacala pit, rozviedla sa velmi skoro, dieta si vzali stari rodicia, lebo ho zanedbavala, mala take zatahy krcmove, ze dieta same doma vymkla na vikend atd. atd. Ja si myslim, ze to bolo trochu preto, ze v tej povodnej rodine syn bol bezproblemove a sikovne dieta, take co sa same od seba rado uci, dozveda, a dcera bola s nim neustale porovnavana, jej sa tak prirodzene nedarilo a bola tym porovnavanim zahanbovana. Niekedy to moze vyzniet tak neskodne, ze ved skus to takto ako nas Karolko, nas Karolko je taky sikovny... v dietati to zanecha hlboke rany, nevie kto je, citi sa neprijate take ake je. A aby uputalo pozornost, zacne robit neplechy.

Druha rodina - velmi pokojni ludia, mamina extrovertka, mozno az trochu narciska, otec introvert, ale akoby v tom pokoji mnohe bolo zamlcane, nevyslovene. Vedkazdy vztah ma aj burky, oni nikdy pred detmi sa nehadali, to viem. Len sem tam ujo vedel precedit sarkasticku poznamku... Podla mna neboli v tom vztahu uplne spokojni, len tak rozumne vyrovnani s tym ako to je. Podla mna to malo dosah na vychovu deti. Deti neboli neposlusne, ale ani nemohli mat svoj vlastny nazor, byt same sebou, o nicom nebolo pripustne debatovat, ako mama rozhodla, tak bolo, ako tato povedal, tak bolo. Dospele deti poznam ako silne egocentricke. Akoby to, ze sa nemohli prejavit, vynahradzaju si teraz tym, ze hladia len na svoje zaujmy a pevne si dokazu obhajit svoje zaujmy. Ale druhy ich nezaujima. Presne ako vzor mali v rodine. Nemali sice problemove spravanie v spolocnosti, maju mnoho priatelov. ale v partnerskom vztahu im to nefungovalo... rozvody... a ja si myslim, ze problem bol aj na ich strane, v tej sebeckosti, v tom nebrani ohladu na druheho. U priatelov to znesieme, u partnerov asi ani nie.

alexandra2010
20. jún 2021

myslim si ze sa moze stat ked je nutene ist smerom co rodic vymysli ale dieta sa citi na uplne ine, a bez respektu ho daju napr na pravo a on ma na hudbu a podobne.trapi sa roky od detstva aby vyhovel a potom vybuchne niekde.bol to teraz jednoduchy priklad ale poznam takeho cloveka.
alebo mozno aj potlacene veci co nevie priznat: homosexualita napr.

andreatytler
20. jún 2021

Zevraj clovek je 50% tvoreny vychovou a 50% genmi... takze ak ma podla genov z dietata vyrast lump tak ta perfekna rodina to nemusi dokazat napravit.

petulda333
20. jún 2021

Myslim, ze my mame harmonicku rodinu. S muzom mame rovnake nazory na mnoho tem, nehadame sa a ked uz je nieco, riesime to bez deti a s kludom. No nas syn je problemovy. Drzy az hroza. Chyta amoky a vrieska, uplne z nicoho nic a potom, ked sa vykrici, je ako med a akoby ani nepamatal, co bolo pocas amoku. Som z toho uz na nervy, vzdy sa len hadat a hadat. A ano, uz vybuchnem aj ja. Tresty nezaberaju, jemu je to jedno proste. Chystam sa za dr poradit a navstivit psychologa,lebo ma to zaroven trapi a mam pocit, ze tam bude porucha nejaka. On je inak mudry, sikovny aj pomoze, len tie zachvaty.

ninusa221
20. jún 2021

Tie ktore tu píšete že je dieťa problémové v PUBERTE zobuďte sa!! Ved to je vek kedy dieťa skúša treba mať na dieťaťom kontrolu no. Ja som z normálnej rodiny.. a tiež som pila chodila ma diskoteky a aj fajčila no prišiel vek a preplo ma naspäť.. decko sa musí vybúriť. Či chcete riesit psycho stavy čo detom drbka s celeho tik toku? Radšej nak pride raz domov nadrbaný ako behať po psychiatriách.. ps a aj som prepadla na strednej a tu som. Študujem na Vš🙋🏽‍♀️

lula313
20. jún 2021

Moji rodičia majú harmonické manzelstvo, VS vzdelaní, skôr ľudia na urovni, do dnešného dňa sa miluju, vzajomne sa podporujú(matka dala otcovi teplo domova a zazemie pre jeho budovanie kariéry, on jej dal zas voľnú ruku v rozhodovaní doma, pochlebovanie a dispozične právo k bankovému úctu, čo zapasovalo, aby boli vzajomne vo vztahu spokojni a nehádali sa vôbec). Ale teda celkom to bol masaker medzi nami. Stretli sa veľmi silne osobnosti, ktoré si mysleli, že majú vo vsetkom pravdu (najmä matka a ja), čoho výsledkom boli hadky. Ale už okolo mojich 5/6 rokov to začalo. Moja teória je, že to bola túžba po pozornosti a u nich zas túžba má ovládnuť, čiže dosiahnuť 100% poslušnosť ako u starsieho surodenca, na čo využívali aj fyzické tresty, príkazy, zákazy, čoho výsledkom bola moja nespokojnosť, nepochopenie a ešte vacsie rebelovanie. Keď si to vezmem: od 15 som fajcila cigarety, nasla si 25 ročného frajera(o 10 rokov starsieho), zdrhacky z domu, záškoláctvo/. V 18tke sme sa zhodli na tom, že musím z domu, lebo niekto z nás skončí v base alebo na psychiatrii a išla som byvat do druhého bytu, ktorý vlastnili a po maturite som išla zit k frajerovi. V podstate som nedopadla zle, aj keď už od tej 18tky nemali uz ziadnu kontrolu nad mojim zivotom. skoncila som úspešne dve VS, som vydata(s tým o 10 rokov starším frajerom) a s rodicmi si teraz veľmi dobre vychádzame a mame blízky vzťah už bez hadok(paradoxne s tým poslušným súrodencom sú vzťahy veľmi vlažne, telefonát raz mesačne, keď niečo potrebuje, ja si volám s rodicmi denne a aspoň raz tyzdenne sa stretávame na cely deň).

vinetuu
21. jún 2021

asi to az taka harmonia nebola, ked to dieta je "problemove" ..... dieta je nasim ucitelom

petulda333
21. jún 2021

@ninusa221 prosim ta, to co pises ani nedava zmysel. Myslim, ze kazda co tu pise, vie ci to je len vyburenie, alebo uz nieco viac. Ja som si strednu tiez uzila. Chodila na disko, pit a pod. Aj som vynechavala skolu, utiekla z domu a tak. Aj viem preco som to robila. A poviem ti uprimne, ze ked sa obzriem spat, bola by som velmi rada, keby ma rodicia ku psychologovi vzali. Nechcem pisat, co bolo pricinou, tych mojich excesov, ale urcite by mi to pomohlo. Minimalne moj pohlad na samu seba by bol iny. Ked sa obzriem, tak vidim, ze to co som si vtedy myslela, bola chyba a ovplyvnilo ma to dost. Sice je zomna dobry clovek, mam skveleho muza, super deti a som spokojna, no citim, ze keby sa vtedy viac veci zmenilo, bolo by mi lepsie. Takze, ja som zato, ist za psychologom. Nie pre kazdu blbost, ale rodic asi vyciti, kedy je to potrebne

danica2711
21. jún 2021

a ako chceš použiť tieto príbehy, milý anonym?

autor
21. jún 2021

@petulda333 Kolko ma rokov? Od mala je taky?
@lula313 To je parada, som rada, ze to tak dopadlo nakoniec. Nejake psychicke zranenia z toho obdobia si nesies ty alebo mama? Vydiskutovali ste si to?

petulda333
21. jún 2021

V oktobri bude mat 6r,nie,nebol taky. Zacal sa menit okolo 2,5r. Zacalo to extremnou hanblivostou aj voci rodine, potom mu zacal vadit hluk-napr svokor hudobnik, pri kazdej grilovacke zahra na gitare a spievaju, nevadilo mu to a teraz dostane zachvat, nech su ticho a ma az triasku z toho. Je toho vela

autor
21. jún 2021

@petulda333 uz si asi premyslala nad autizmom, vsak?

petulda333
21. jún 2021

Ano, obcas ma napadne, ze ci nema nejaku lahsiu formu autizmu. Preto to chcem riesit s odbornikom

autor
21. jún 2021

@petulda333 Daj mi vediet do tejto temy prosim ta, kludne aj o niekolko tyzdnov, ze ako ste dopadli, budem ti velmi vdacna, tyka sa ma to.

petulda333
21. jún 2021

Jasne, nie je problem

lula313
21. jún 2021

Anonym ja určite, mám syndróm obete, velakrat im aj vycitam veci z detstva. Pomohlo mi, keď sa mi otec ospravedlnil, že fyzické tresty boli jeho zlyhaním, ale nevedeli si so mnou poradit. Ale všetci sme take povahy, že rýchlo vypenime a rýchlo sa udobrime. Mama nemá z toho ziadnu ujmu, nevyčíta mi to, skôr má tendenciu kritizovať moju voľnejšiu výchovu deti a že neposluchaj hneď, keď im niečo “rozkazes”😀 ja samozrejme na sebe pracujem, aby som odpustala, nežila v krivdách v minulosti.