Problémová sestra

11. jan 2023

Ahojte 🙂 píšem anonymne , aby niekto známi nemusel vedieť že som to ja 🙂
Takže bývam s manželom a dieťaťom sami v dome , moji rodičia žijú s chorou sestrou - teda chorou čo si ju pamätám ( je staršia odomna) a moje detstvo nonstop to boli len nervy s ňou nadávky hrozne nadávky bitky - zbila už aj rodičov nadáva máme že je p....a hrozné veci proste stále si pamätám že s ňou boli stále nervy.
Je chorá nerozmýšľa ako normalny človek ale proste ako chorý avšak keď ju vidí niekto 1x tak by nepovedal že je chorá , avšak svoje nervy ataky na druhých nadávky manipulovanie a svoje podpichovacie blbé reči si uvedomí veľmi dobre . Je to podľa mňa jeden zákerný človek, čo má hroznú a zlú povahu .
Proste keď dostane nervy konec hrozne najhoršie že vy ako človek sa trasiete od nervov čo ona zapríčiní a ona je ako splachovaci hajzel ide ďalej neuvedomuje si čo robí a podobne.
Odsťahovala som sa s manželom od nich , kým sme stavali dom bývali sme tam -- ale to bolo hrozne proste nevedela akceptovať že my sme samostatná jednotka všetko jej vadilo nonstop nervy , stále sme počuli ako nadáva dole rodičom nedajbože sme my dačo povedali ja som bola p manžel kkt .proste hrozne len sme odpocitavali , dosť rýchlo sme aj postavili.Narodilo sa nám dieťa , ja si neprajem aby bolo v jej prítomnosti mamke sem tam dáme postrážiť malého ale príde ona k nám .
Veľmi sa mi nechce chodiť k nim lebo je tam ona, nechceme aby mali začal hresit opakovať po nej alebo nedajbože dostane amok pred ním a dieťa bude mať psychické ujmy.
Problém je vtom že rodičia ma vôbec nerešpektujú vtom že nechcem ju vidieť , byť s ňou len na povinný H oslavách a koniec . Teraz mám skúšky manžel v práci mamka príde k malému a za ňou ona .kokos ja keď toto vidím mám dosť .mama ma.vobecnerespektije v tom , keď som povedala že malý je chorý že príď len tu .prišla a za hodinu ona sa dočkali .
Povedala som jej malý je chorý kašle má horúčku mala prísť len mama a ona hneď to mám akože mám vypadnúť atď atďd zase nervy. Na mamu už útočila na mňa , zase keď ju niekde uvidím zas bude mať do mňa reči hnusne
Na jednej strane chcem aby bol malý so starými rodičmi s nimi problém nemáme ale proste. Ona je môj problém vidím ju a mám v krku hrču Jake nervy zase budú. Proste nedáva si pozor na jazyk už rodičom toľko problémov narobila nedokážem s ňou vyjsť tie nervy čo narobila všade po rodine , so susedmi robí proste hrozne toxický človek nechcem aby to mali videl

katarinka89
11. jan 2023

Tak len nájsť pestunku pre takéto prípady a chodiť k rodičom takým štýlom, že keď sa sestra dovali, vy sa zdvihnite a odidte. Mama medzi vami nebude robiť rozdiely ani ju koli tebe odstrkovat

sima338
11. jan 2023

Akú má diagnostikovanú mentálnu chorobu? Pozri, bývaš sama s mužom, to je hlavné, mamke navrhni, nech príde k vám za malým, sestra nech je doma s otcom, resp, neviem, či ju nechávajú aj samú doma, každopádne, nech príde len mama. Mentálne chorému človeku snáď určia rodičia pravidlá, nie sestra.

luccija
11. jan 2023

Keď je sestra chorá mama ju musí mať asi pod dozorom.Nemoze prísť bez sestry nájdi si opatrovateľku, alebo to musíš tolerovat

autor
11. jan 2023

@luccija ano toto ja plne rešpektujem , že nemá ju kde dať ale do budúcna veď moji rodičia ešte utekajú od nej z domu do práce aby nemuseli byť s ňou doma také nervy im robí ) ale ja v ich očiach musím s ňou vyjsť ? A čo do budúcna ? Kým budú rodičia vládať stále bude s nimi a potom ? Mám ja skazit detstvo znova mojim deťom tetou ktorá len hresi protirečí a má nervy ? Hádam sa nadáva ? Je zákerná proste
@sima338 má mentálnu chorobu nejakú že je na úrovni pár rokov dieťaťa má 35 rokov ale na tie nervy a zákernosť sa absolútne nelieči .
Mám ešte jednu sestru ale tá žije v zahraničí , tam ide k nej mamka aj na 4 mesiace jej pomáhať s detičkami a sama tam neberie túto problémovú sestru tak si ide od nech oddýchnuť a nechá ju na starosť otcovi , ktory ju už total nezvláda s ním manipuluje

autor
11. jan 2023
katarinka89
11. jan 2023

Tak ju treba odoslať na liečenie......toto je hrozne ako ľudia dokážu ubližovať a ničiť zdravie a zivot

vikusjk
11. jan 2023

V prvom rade musis pozerat na seba a svoju rodinu, na svoje dieta. Ak sa neda, aby k tebe prisla mama sama a ani po sprizvukovani, ze si tam sestru neprajes to nezabera, tak zial, ale mamu nevolaj. Vyries to inak. A o to, co bude, az sa rodicia pominu, by som sa teraz nestarala. Das ju do ustavu, ak ma na to diagnozu a ak nema, tak sa o seba bude starat sama. Zda sa, ze cely zivot s nou mas psych. problemy, ujmu na svojej pohode a kvalite zivota, tak s tym uz skoncuj.

melanta
11. jan 2023

Mentálnu chorobu nejakú? Neverím, že tento príspevok je reálny. Inak by autorka vedela, akú diagnózu má jej sestra.

pribinak
11. jan 2023

Tak keď sa rodičia pominu na 2. svet, alebo budú už veľmi stari, tak sestra pôjde do DSS. Len to sa vybavuje dlho a sú cakacky

autor
11. jan 2023

@melanta bože môj zase sa niekto nasiel 🙂 určite by som si dávala námahu písať stranu kvôli takejto téme :D
Má chorobu mentálnu že je na úrovni dieťaťa ale nemá že schizofrénia alebo autizmus alebo podobne to nemá rodičia to moc ani neriešia chodia s ňou len k neurologičke. Takže prosím nemusíš sa namáhať že téma vymyslená

ckocka
11. jan 2023

A ako sa má presne liečiť na mentálnu chorobu?

oli18
11. jan 2023

Preco nepouzivas ciarky a bodky na konci vety? Zle sa to cita.

januska12323
11. jan 2023

Najprv píšeš, že je toxický človek a potom, že je chorá tak si vyber. Môže za to ako sa správa alebo nie? Rodičom je to jedno? Psychológ, psychiater, lieky na upokojenie nič?

whatever1
11. jan 2023

Diagnoza???

odesi
11. jan 2023

@whatever1 Tiez som sa na to chcela opytat, kedze tiez mi pride, ze ten clovek nemoz byt po psychickej stranke nejak v poriadku. Ako ja by sm svoje dieta pred takymi ludmi chranila aj keby boli ako v tomto pripade mojou rodinou

melanta
11. jan 2023

Tak takto, existuje mentálna retardácia, čo je mentálna zaostalosť. Pri ťažkej zaostalosti je človek na úrovni dieťaťa okolo 3-5 rokov, pri strednej okolo 6-10. Mám v okruhu známych rodinu s už dospelým dieťaťom s ťažkou úrovňou. A teda všetci v rodine vrátane jej súrodencov vedia, akú má dotyčný diagnózu, čiže nebudú písať o nejakej mentálne chorobe. Zároveň všetci vedia, že je to neliečiteľný stav, takže tvoje výlevy, že sestra sa nechce liečiť, že je zákerná a manipuluje sú úplne mimo. A práve preto si myslím, že si troll, pretože človek, ktorý má súrodecna s mentálnou retardáciou vie, že takýto človek sa liečiť nedá a jeho stav nie je príliš ovplyvniteľný. A určite by takýto človek na svojho súrodenca takto nepísal, pretože vie, že je to navždy nešťastné dieťa uväznené v tele dospelého človeka. Na takých ľudí sa takto nenadáva, ale snaží sa im pomôcť a uľahčiť ich svet.

annm81
11. jan 2023

Najprv píšeš, že sestra je mentálne ťažko zaostalá, potom, že si veľmi dobre uvedomuje, čo robí... Tvoj príspevok na mňa pôsobí tak, že problém má nielen sestra... Si dospelá, uvedom si, že riešenie je veľmi jednoduché. Ak mama nerešpektuje, že nechceš aby tvoje dieťa bola v kontakte so sestrou (čo chápem, tiež by som nedovolila kontakt detí s niekym vulgárnym, dokonca agresívnym), tak mamu na opatrovanie nevyužívaj. Ak príde na bežnú návštevu aj so sestrou, požiadaj ich, aby odišli obe. Ide o tvoje dieťa a tvoju domácnosť, takže mama sa buď bude musieť prispôsobiť , alebo nebude v kontakte s vnúčaťom.

petruldo
11. jan 2023

treba aby rodičia sestru vzali k psychiatrovi, pri mentálnej retardácii sú často poruchy správania, sama píšeš že je agresívna, napáda rodičov brachiálne, slovne. to sa dá korigovať liekmi, len treba návštevu psychiatra. do budúcna rodičia by mali zvážiť umiestnenie sestry v sociálnom zariadení - DSS, kto sa o ňu bude starať, až oni nebudú?

alexnina777
11. jan 2023

Ono je to tak že ku sestre do zahraničia pomáhať s detmi može isť mama sama bez sestry na 4 mesiace???, a k Tebe na jeden deň ju musí brať so sebou? celkovo máte zle nastavené mantinely a rešpekt v rodine. Tvoja mama nerešpektuje teba , že chceš chrániť svoje dieťa pred psych výstupmi sestry, oni dvaja rodičia sa nechajú šikanovať aj keď chorou dcérou, píšeš že vela vecí robil vedome, čiže ju treba dať diagnostikovať na psychiatriu a nastavitť jej liečbu , bez toho ona v poriadku nebude..to si oni nechajú celý život takto ničiť bez toho aby bola diagnostikovaná a liečená?

autor
11. jan 2023

@alexnina777 áno konečne niekto čo presne píše to čo som chcela povedať 🙂 neriešia posúvajú si bremeno dopredu a čím je staršia tým je horšia a horšie ide s ňou vyjsť , my sme sa ešte s manželom pokúšali brali sme ju niekedy na výlety a podobne ale to sa nedá proste nemáš žiadne súkromie oni ti hanbu zrobi všade . Ak nieje po nej tak začne aj v obchode na teba kričať .
Rodičia to takto trpia celý život Max s ňou chodia k neurologičke , sestra je na invalidnom kvôli epilepsii.
Ale nervy a agresia sa neriešia . Ja od kedy som sa presťahovala do nášho domu neriešim , neradim im čo by mali robiť, nechávam to tak lebo stále som bola ja za najhoršiu že chcem ju dať do ústavu a ja snou nechcem vyjsť, ale ak by niekto z vás videl ako mame hodila tanier o hlavu a mama začala krvácať tiež by mozno polka z vás mali voči takej sestre odpor aj ked to je rodina.
Ja som psychicky z nej bola fakt zničená , o tisíc percent sa mi ľahšie žije u seba , aj keď niesme od seba ďaleko ale nevidím a nepočujem ju. A presne ako píšeš do zahraničia ide mamka bez nej , aj do práce chodí aby celý deň nemusela byť s ňou . Neriešia to vôbec aj keď vidím že od kedy mám dieťa fakt az tak sa o nej nebavíme , oni vedia môj názor na ňu , tak možno ani nechcu už vravieť mne čo vystrája a čo by sme mali. Koniec koncov je to ich dieťa. Ja mám teraz svoj život

autor
11. jan 2023

@melanta áno máš pravdu aj ja poznám chorích ľudí ktorí sú takto uväznení v sebe ako dieťa .
Ona napríklad tiež je na takej úrovni nevie moc dobre napríklad hodiny, čas jej robí problém. Ale druhá vec je že títo ľudia niesu takto zákerný ako ona .poznám ich si milý krásne sa zdravia na ulici porozprávajú a idú ďalej . Ona proste je hrozna povahou tie jej nervy a agresia toto nieje choroba ona veľmi dobre vie kde komu a čo môže povedať aby ublížila ako sa len dá . Ja som bola tehotná závidela mne aj sestre že máme mužov deti a vravela mi nech sa mi narodí debil , proste preklína , to je možno forma nejakej choroby tie nervy . Ale on je proste vychcana čo sa týka tých atakov na ľudí . Povie proste také slová , že to nestrpi len tak hocikto.
Podľa mňa to by sa skôr u nej malo riešiť , ale nerieši

alexnina777
11. jan 2023

nerozumiem z akého dovodu ju nedali diagnostikovať normálne na psychiatrii?? pomohli by jej, pomohli by sebe, pomohli by celej rodine..ty jediné čím si možeš
pomocť je to že si stanoviš svoje vlastné hranice a pravidlá pre seba a svoju rodinu.. a oni ich budú musieť akceptovať..

beatta7
11. jan 2023

o tomto sa treba porozpravat s rodicmi a nieco s tym robit, takto sa fungovat neda, ani tvoji rodicia to nemaju jednoduche a treba aby jej diagnostikovali co jej je a nieco sa s tym robilo, lebo myslim, ze vsetko sa to moze vekom este zhorsovat

gabrielamodrykonik
11. jan 2023

Ma realne diagnozu, alebo si jej ju dala ty? Z akeho dovodu dost dobre nechapem, vyvolavas aj ty sama konflikty s nou dokonca este aj u vas doma? Pride mama, ok, pride aj sestra, ktora ti este nic neurobila, len prisla pozriet svoju rodinu a ty hned vyvolavas konflikty blbymi recami o tom, ze maly je chory atd. a defakto jej jasne davas na javo, ze ju tam nestrpis? Doslo ti vobec, ze keby si hentak nereagovala ty sama na sestru, ze ona nemusi mat potom amok z toho, ze ju tam nechces a je dost mozne, ze sa ani nehadate? Vacsinou v tychto pripadoch su vzdy na vine dvaja, nielen jeden. Nedokazete sa navzajom tolerovat, ziarlite na seba ako psy, ohovarate sa navzajom pred rodicmi, ano, ty robis to iste, ohovaras vlastnu sestru, dokonca ju rozoberas na modrom koniku 🤦‍♀️. Jednoducho cela rodina ste toxicka vcetne teba. Mali by ste sa vsetci nad sebou zamysliet a zmenit spravanie jeden k druhemu a ozdravit vasu celu rodinu, do ktorej patria manzel, deti, rodicia, surodenci, atd. Ak to sami nedokazete, poziadajte o odbornu pomoc, nech s vami psychologovia/psychiatri pracuju v skupine. Inak ak si myslis, ze rodina si len ty, tvoje deti a tvoja matka, tak sa zamysli nad tym, aky vzor davas do buducna ty svojim detom celkovo, ci uz v rieseni konfliktov alebo v samotnom vnimani rodiny. Aby raz, ked sa tvoje deti vydaju/ozenia potom uz nepoznali ani svojich rodicov a surodencov. Neviem, ci by som ako matka bola pysna na to, ze som vychovala svoje deti, miesto k vzajomnej sudrznosti k nenavisti a nezaujmu jeden o druheho. .

teleskop
11. jan 2023

ona nie je toxicka ani zakerna, je chora, ak nie si schopna akceptovat jej chorbu, odstrihni sa, ak nevedia rodicia akcpetovat tvoj nazor, ich problem, nemas 6 rokov...nechapem...a volat matku k choremu synovi, to je teda tiez na vyznamenanie