Problémová matka

28. sep 2024

Prosim vas o radu nazor…. Mam skutocne toxicku matku. Nikdy sme spolu nevychadzali. Cely zivot ma ponizovala. Nikdy sa ma nezastala v siatuacii ako matka ked si brani svoje dieta. Nikdy sa toto nestalo. Vzdy vo mne hlada chyby aj ked robim najlepsie co viem. Ked som bola dieta bila ma, tahala ma za vlasy … vulgarne nadavala… dnes mam syna ktoreho milujem najviac na svete a toto cele mi dalo len to aka matka nikdy nebudem a nechcem byt. Vzory som od mala vzdy hladala v inych zenach. Syna milujem, chvalim, uprimne ho podporujem… vzdy som zavidela tym detom ktore mali kamaratsky vztah s mamami alebo len citili lasku od matky. Ja neviem co to je … dnes mam pred 30tkou. Oco je inak velmi mily, dobrak…moj manzel tak isto samotne nebo mi ho dalo.. mam oca velmi rada aj ma podporuje. Neviem vobec co moze vidiet na zene ako je moja mama… ale to je jedno. Uz ma to celkom ubija a prestava ma s nou bavit hoc aj 2 min. Telefonat. Dlhsie to nejde… mam este sestru ale k tej sa chovaju obaja ako k medu. Vobec na nu neziarlim mam ju naopak strasne rada a velmi si rozumieme.
Otazka je - prerusili ste niekto vztah s takou matkou? Co by ste robili na mojom mieste ? Ak tu je nejaky psycholog preco sa takto chova? Je pravda ze neviem ako sa k nej ako k decku spravali ale jej matka je rovnako toxicka zena myslim ze odtial to prameni. Je mi jej aj luto lebo ja som nastastie uplne ina ale to chovanie k mojej osobe uz nebudem trpiet.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
apolka77
28. sep 2024

A tvoji rodičia žijú spolu?
Ak máš krásny vzťah k otcovi asi by som to riešila viac s ním. Predsa, manželku si pozná. Možno ti vysvetlí prečo sa tak správajú. Ak žijú spolu asi bude ťažké vylúčiť iba mamu z kontaktu.
Neboj sa rozprávať o svojich emóciách , hlavne keď píšeš že otca a sestru máš o.k
Buďte si butlave vŕby veľa sa vieš dozvedieť aj preliečiť staré rany. Prípadne odpustiť ak budeš chcieť.

jardojardo
28. sep 2024

Mrzi ma, ze ste mali take detstvo, viem ake to je. Ja som mal takeho toxickeho otca - alkoholika a psychopata. Vzdy som si myslel, ze mama bola ta dobra, ze ju terorizoval rovnako, ako nas deti. Ze ona je obet rovnako ako my. Ale to nieje pravda. Ona tiez nesie zodpovednost za nase detstvo. Ona si vybrala nasho otca, rozhodla sa za neho vydat a mat s nim deti. A ked videla, ako sa ku nam sprava, tak neurobila nic, aby nas ochranila. My deti sme sa nemali ako branit, ona sa nas mohla zastat, pripadne zobrat od neho prec. Ked som jej to povedal, tak sa zacala vyhovarat. Ked som neprijal jej vyhovorky, zacala byt agresivna. Pred rokom som prerusil kontakt s oboma.

jardojardo
28. sep 2024

Mate uplne pravo odstranit zo svojeho zivota ludi, ktori vam ho zhorsuju. Tiez by ste mali upriamit pozornost na svojho otca. Velmi casto sa totiz stava, ze jeden rodic dostane nalepku "zly", a druhemu sa to prepecie. Vas otec si vybral za zenu vasu mamu a rozhodol sa mat s nou deti. A ked videl, ako sa ku vam vasa mama sprava, tak s tym nic neurobil.

0silvia0
28. sep 2024

Velmi podobna tema par diskusii pod tebou, plati to iste co na tvoju matku

autor
28. sep 2024

@0silvia0 to sedi zatial uplne najviac. To som zabudla dopisat . Vystraja take veci aj na rodinnych oslavach atd… nikdy pekne slovo nema. Mysli si ze je vtipna….

0silvia0
28. sep 2024

Ved si precitaj prispevky aj v tejto teme. Mas narcisticku matku.

autor
28. sep 2024

@0silvia0 vdaka…. Idem to preskumat. Nezakladala som este ziadnu temu okrem tejto. Myslim si ze ma aj poskodenia osobnosti a nejake skody z detstva

0silvia0
28. sep 2024

No ved narcisticka porucha osobnosti je porucha. Je to akasi emocionalna plochost

oli18
28. sep 2024

Autorka, precitaj si temy nielen o toxickych matkach, ale aj tvojich rovesnickach, v akych vztahoch , manzelstvach ziju a vychovavaju svoje deti. Co im robia muzi a zamysli sa, ako to asi vplyva na ich deti. Tych tem je tu vela. V dospelosti budu tie deti tiez poznacene nezdravym vztahom, ci rozvodom vlastnych rodicov. A rovnako sa budu mozno pytat na nejakom fore, ako sa zachovat. Lebo chybam pri vychove sa neda vyhnut, nik nie je dokonaly. Aj tvoja matka sa pre nieco takto sprava, je suca na odbornika, ktory by rozanalyzoval jej zivot. Mozno su to geny, mozno pod vplyvom zivota, ci uz v detstve, alebo v manzelstve. Ty o tom nemusis nic vediet. Aj otec na teba moze posobit, ako pises, ale aky zivot viedol s tvojou matkou v mladosti nevies. Ludia sa rokmi menia a nemusel byt tvoj otec, ani matka odjakziva taki, aki su dnes. Ty sama si matka a nemysli si, ze tvoj zivot bude vzdy, ako je teraz. Aj ty sa zmenis pod vplyvom okolnosti, aj tvoje dieta ti raz moze vytknut tvoju vychovu, hoci teraz si myslis, ze vychovavas spravne. Ale urcite najlepsie, ako vies. Takze namiesto odstrihnutia od matky, rieste to spolu s psychologom.

akinomel
28. sep 2024

@cukroska veľmi mi je smutno, keď to čítam...

autor
28. sep 2024

@oli18 moje manzelstvo aj s dietatom je skvele… moj manzel sa od narodenia syna stara, prebaluje,krmi.. mam pracu kde odchadzam aj na 3 dni prec a manzel je so synom. Milujem ich najviac na svete. Mame doma pre niekoho urcite idilku. Samozrejme ze sa pohadame. Nikdy by som vlastnemu synovi takto neublizila ako mne matka. Mam strach pred fyzickym trestom kedze ma nepekne mlatila… neviem si predstit udriet syna. Maximalne skriknem. Podla mojho manzela je jej chovanie tiez sialene. A dakujem za typ urcite sa budem len drzat toho ako doteraz nedopadnut takto. Ale ako som pisala… od mala som vyhladavala lasku v starsich zenach…. Proste tuzila som po tej laske… aby som to upresnila - rozne susedy, mamine zname atd… ona nema kamaratov. Ked pride z roboty je uz len doma. Vsetky kolegyne ohovara, nadava na vsetkych, kazdy je skaredy, tucny, v kazdom vidi len zle veci. Za moj cely zivot som ju nepocula raz niekoho pochvalit okrem mojej sestry. Tu chvali jedinu. Precitala som si diskusie a je sialene ze fakt aj ine zeny maju take matky. Mali by sa tie zeny stretnut.

Neviem zial co je to materinska laska. Dieta z domova to ma vlastne rovnako ako ja. Ale ja mam aj oca ale ten nikdy nezakrocil.