Problematický vzťah s otcom

23. júl 2023

Už dlho sa sem chystám napísať, lebo ma to zožiera a nemám sa s kým porozprávať, vypočuť si iný názor. Ide o to, že od mala mám problematický vzťah s otcom. V skratke, to veľmi prehanal s bitkami, často má ponižoval, často aj pred kamarátmi, rodinou atď. No a robí to dodnes. Nikdy som od neho necítila kúsok lásky. Prišiel mi maximálne bezcitný. Aj na môjho muža tak posobi. Ja k nemu nemám vôbec žiadny vzťah. Sama si to vyčítam, ako to môžem povedať, lebo s mojimi rodičmi vychádzame relatívne dobre, navštevujeme sa, oni nám pomáhajú ako vedia, my im tiež, keď niečo treba. Lenže, ak by som nemala mamu, ísť na návštevu k nemu by ma vôbec neťahalo. Je mi ako cudzí človek.
Na druhej strane, sme momentálne rozhadani. On sa urazil, hoci na to nemá dôvod a nie, že by som bola tvrdohlavá, ale viem, že pravdu mám ja. To,že je urazený, má ale strašne zožiera, celé to v sebe nejak veľmi riešim, nemyslím na nič iné. On je totiž človek, ktorý sa urazil aj na niekoľko rokov, asi preto má to zožiera. Lenže mám už svoju rodinu a deti a vravím si, že toho ponižovania bolo už dosť. Mám teraz strach, že keď tam prídeme bude to pokračovať. Ako si s ním nastavit také nejaké hranice, aby si uvedomil, že už mám príliš veľa rokov nato, aby mi nadaval do sprostých? Ja som k nemu drzá naozaj není, mám to stále v sebe taký strach z neho, takže by som si to nedovolila.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
namornicka
23. júl 2023

Nechodievaj tam, inak nepochopi. Ked si s nim stale v kontakte tak on to berie tak, ze je to normalny vztah, dcerka pride, ja jej nalozim, nejaka je drza, tak ju vytrestam a nebavim sa s nou 😀 no ako za starych cias …. Neprid a ked sa budu pytat tak im vysvetli. Nech ho mama tiez spacifikuje, ved ona to musi vidiet ako sa sprava.

autor
23. júl 2023

@elizabet173 toto tu čítam často, že obmedzila by som kontakty a hotovo. Ale veď je to moja rodina. Možno som napísala hlavne tie zlé veci, ale oni nám obaja ozaj pomáhajú, deťom kupujú, ja nechcem byť nevďačná. Neviem ani prečo túto hádku tak zle beriem, keď sa pohadam s mužom, viem,že ho to trápi a že to bude ok. Ale tu mi to príde, že človek mu niečo povie proti srsti a vzťahy rozvratene možno aj na niekoľko rokov. Je neskutočne tvrdohlavý, ja asi ani tvrdohlavejsieho človeka nepoznám. Hlavne,že o mne stále hovorí, aká som tvrdohlavá a teda ja si taká vôbec neprídem.

autor
23. júl 2023

@namornicka úprimne povedané, neviem ako toto mama berie. Ona je skôr plne submisivna, nikdy sa ma ani nezastala a skôr mala vždy reči, že ja vidím len to zle. Že koľko nám toho oni v živote dali. A naozaj dali, len tá láska tam úplne chýbala.

autor
23. júl 2023

@namornicka a on je taký, že podľa mňa keď tam aj chodiť nebudem, jemu to bude úplne jedno. Možno mu bude vadiť,že ani vnúčatá neuvidí, ale ja mu chýbať určite nebudem

pribinak
23. júl 2023

Načo tam chceš ísť? Nech príde tvoja mama k vám na viac dni a hotovo

0silvia0
23. júl 2023

Submisivna mama k vam asi bez otca nepride, lebo by si to doma potom vyzrala. Cize si prebrala maminu submisivitu. Tak nacase si to v hlave zrovnat a prestat sa triast co povie pan otec rodiny. Nie je tvoj problem, ked sa on urazi. Tvoja sebahodnota nezalezi od toho, ci sa bude tvoj otec s tebou rozpravat. Taketo dominantne typy potrebuju lekciu, ze ludia sa pred nim neposkladaju lebo ak nie, pozor, budem zly a oduty... Ved je to trapne. Budes oduty a zly? Tvoj problem, bud. Hoci si moj foter.

ivangeline
23. júl 2023

Otcom nie je dobrym. Vztahovu vazbu dobru nebol schopny...a ked mu je to ukradnute...tak wtf? :D Co ho riesis? Ignoruj. Ked mu to jednp nebude a pod nanosom spiny sa mu ukaze,ze chce riesit aj vztahy a ze nic viac nie je.. tak pride aj sam. 🙂 Nechaj dvere otvorene. Kludne to vyjadri. Raz za cas zopakuj. Inac nechaj tak. Iniciativa musi prist z druhej strany tiez.

komplikovana
23. júl 2023

Chces lasku od cloveka, ktoru ti ju nikdy neda. Skus si to v hlave nastavit tak, ze otec je taky a nezmeni sa. Nemusis sa citit vinna, ked povies, ze nemas s otcom vztah. Aj medzi rodicmi a detmi sa musia vztahy tvorit, pestovat a udrziavat. Nerobi sa to samo. Ak sa kvoli tomu az tak trapis, zajdi za nejakym odbornikom, ktory ti pomoze tvoj problem spracovat.

autor
23. júl 2023

@pribinak lebo u nás to je tak akoby zaužívané. Že ak neprídeme dajme tomu 2-3 týždne ( bývajú od nás 50km) tak mám hneď vycitane, že tam ani nechodíme. Mama je smutná,že nevidí vnúčatá, je s nimi malo atď ..Ja si sama uvedomujem, že má riadia, ale evidentne im to ide. Mám vycitky aj z tejto hádky, pritom to ozaj nebola moja vina, keď sa nato pozerám akokoľvek. Ozaj sa musím zaťať, je najvyšší čas

evkano1402
23. júl 2023

Pouvazuj, ze to, ze vam pomaha, detom kupuje, ze ci ta to nezavazuje.
Budes sa spravat tak ako ja chcem, lebo ti pomaham, lebo kupujem tvojim detom...

pribinak
23. júl 2023

A čo máš 5 rokov? Nirmalne povedz nie mami neprídeme

Buď sa tomu postav alebo potom trp kým bude otec žiť

autor
23. júl 2023

@evkano1402 my sme od nich nikdy nič nepýtali. Našťastie sme ešte neboli v tak zlej situácii, aby sme museli. A keď o tom uvažujem, mňa by to aj tak žralo. Ak by im aj nič nekupovali. Neviem či ja som taká povaha, alebo on má len vie riadiť.

namornicka
23. júl 2023

Nebudes mu chybat, tebe jeho reci tiez nie. Tak je to obojstranne. Nech pride mama k vam, trochu si oddychne, zmeni prostredie, dobre jej to padne. A zrazu bude zauzivane nieco ine 😀 vsetci spokojni, ty bez nervov a vycitiek, mama skojna na vylete a ocovi bude jedno.

doriiis
23. júl 2023

Však nech tam chodia iba deti.Ked sú dobrí starí rodičia,nech sú...ty tam chodiť nemusis

evkano1402
23. júl 2023

Ved toto, ja chapem, ze nepytate, ani nepotrebujete, aby vam kupovali.
Pretoze niekto si mysli, ked ti nieco da, kupi, to znamena, ze ty si mu zaviazana a musis tancovat ako on piska.
Uvolni sa a uplne v pohode, ak otec chce kupovat tvojim detom, ok, nech kupuje. Jeho volba. Ale to neznamena automaticky, ze budes mlcky znasat jeho hadavu povahu.
Cisto teoreticky, ak by sa aj nasral a nekupoval a nepomahal Vam. Tak co? Neporadite si?Iste, ze ano.
Myslim si, ze vam pomaha a kupuje z vypocitavosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anketkarka
23. júl 2023

Úplne chápem ako to máš. Ja keď som si uvedomila, že mi tento vzťah ničí zdravie a sebahodnotu, tak som fakt obmedzila kontakt. Chodí k nám mama. Ona dostala lekciu, že sa mu musí tiež postaviť, keď chce vidieť vnúčatá. Predtým mu stačila jedna veta, aby mi bolo jeden deň zle a úplne ma rozhádzal, ale už to je za mnou a za 5 minút sa viem otriasť. Nie si taká povaha, neboj. Je to výchovou a nemaj pre to výčitky. Oni z dobrej vôle dávali, Ty z dobrej vôle chrániš svoje zdravie. Mne pomohlo odpustiť, lebo možno by taký nebol, keby si nezažil svoje v živote. Mám ho rada ako otca, lebo mu vďačím za veľa, ale oberať má o energiu a sebahodnotu nemá právo, tak ho kontaktovať nemusím.

autor
23. júl 2023

@doriiis lenže to tiež veľmi nechcem. Nepáči sa mi ani jeho vplyv na deti. Tam tiež chce vychovávať tvrdou rukou, plus teda on nie je zrovna vzor, ktorý chcem aby mal na nich vplyv. Keď tam som aj ja, viem zasiahnut.... Vlastne zato aj tá hádka vznikla.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elmivelmi
23. júl 2023

Tak pockaj kym zacne tvoje deti tak vychovavat.Ako sarmo ti je radit,ked si tvrdohkava.Naco tam chces chodit,po co?Otec ta bik,mama nezastaoa,mne by aj to bolo luto.Dialka nieje dlha,mam ked chce nech pride za vnucatmi a nech netreoe ze jej chybaju,ked jej chybaju nech chodi aj ina za nimi.Nie len dristat .Rosinu ty uz mas a to svoje deti a muza.A oni ked nemaju zaujem ta na stivovat ich problem.Ako je ti to luto ale nech sa aj stary pan troska soamata a na konci zivota chyby napravi.Ty nemaj vycitky,on by ich mal mat a hlavne mohol by sa aj zmenit,keby chce a to sa tyka aj tvojej,mamy,nech si povie raz nie pred muzom.

helena1982
23. júl 2023

neviem, nesla by som tam, keby som si toto vsetko uzila, tak asi by som nemala chut proste dalej nieco taketo trpiet, predsa len mas svoj zivot a chces ho mat lepsi si myslim

mable123
23. júl 2023

Aké detstvo, taká dospelosť. Sa čudujem, že máš silu sa ešte týmyo trápiť... keď ho nezmenia vnúčatá a nechce tak ho nechaj ísť... Niekomu sa donekonečna ritky pchať a aj tak zle...

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkati
23. júl 2023

Preháňal s bitkami? Prepáč, ale debilný rodič, pri ktorom by ma vôbec nezaujímalo, čo citi a ako sa zrazu cíti. Mal ti dať lásku a nie bitky.

hladamematku
23. júl 2023

Na kúpalisku som si vypočula jednoho dedka mal tam dve vnúčata chlapca a dievča, k chlapovi bol strašne milý na dievča šlo: ty si neschopná. Tak tavyplieskam že uvidíš. Lezes mi celý deň na nervy . Si hnusná neznášam ťa. Ešte teraz ma bolí žalúdok keď si na to spomínam. Ľahla som si bližšie k nim a začala som cumiet na neho, nevedela som čo inak. Tomu chlapcovi sa pchal až sa mu hlad triasol...po mojom zazerani prestal, potom hukal na lehátku po svojej žene, škaredý krivý odporny nechlap... Ak prežívas niečo podobné je mi to ľúto. To dievčatko desať ročne nemohlo nič, Ty môžeš teraz všetko!!!!

domkakvet
23. júl 2023

Trva to uz niekolko rokov, cize zrejme to uz ine nebude, tak ze jednym uchom dnu a druhym von.

vladinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz